Η αύρα της Λεωφόρου, το σφάλμα του Μπούργος και η κακή συνήθεια του Λουτσέσκου

Η αύρα της Λεωφόρου, το σφάλμα του Μπούργος και η κακή συνήθεια του Λουτσέσκου

bet365

O Γιάννης Σερέτης γράφει για το λάθος που διόρθωσε ο Χερμάν Μπούργος, το λάθος που δεν πλήρωσε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, την αύρα του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο και την κακή συνήθεια που καλείται να κόψει ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Επεσε στην παγίδα του «αποτελέσματος» χθες ο Χερμάν Μπούργος τελικά. Εκανε το σημαντικότερο σφάλμα που μπορούσε πριν από την έναρξη του αγώνα Παναθηναϊκός - Αρης στο πλάνο του. Το σχήμα με δυο επιθετικούς στο 4-4-2 που αποφάσισε να παρατάξει στη Λεωφόρο είναι λογικό: έχει αντιληφθεί ότι ο Καμαρά είναι σαν τον Καρλίτος. Αν τον αφήσεις χωρίς παρτενέρ να τον υποστηρίζει, συνήθως «χάνεται». Του έβαλε λοιπόν τον Μαντσίνι. Όμως δεν είναι η διάταξη εκείνη που κυρίως καθορίζει το πνεύμα με το οποίο μπαίνει μια ομάδα στον αγωνιστικό χώρο. Διότι ποιο μήνυμα περνά άραγε σε όλους τους παίκτες όταν αποφασίζει να τοποθετήσει τον Λούκας Σάσα ως δεξιό χαφ για να περιορίσει τον Χουάνκαρ; Αφήνοντας την ίδια ώρα στον πάγκο τον Ιτούρμπε, αλλά και Μπερτόγλιο, Ματέο, Πάλμα;

Το λάθος το πλήρωσε στο πρώτο ημίχρονο ο Αρης, ο οποίος όχι μόνο κατέστησε θεατή τον Μπρινιόλι, αλλά γλίτωσε από μεγαλύτερο του 1-0 σκορ και άλλαξε και τον Σάσα στο 31’! Αντιθέτως, ο Γιοβάνοβιτς το λάθος του δεν το πλήρωσε. Ποιο ήταν αυτό; Ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού έδειξαν παντελώς απροετοίμαστοι πνευματικά στο β’ μέρος να αντιμετωπίσουν την «έκπληξη». Εδειξαν ανέτοιμοι να διαχειριστούν την κατάσταση που προέκυψε εναντίον μιας ομάδας που επέλεξε ορθότατα να παίξει με δέκα παίκτες ανοιχτά, «απενοχοποιημένη» ούσα μετά την ανόητη αποβολή του Καμαρά. Δεν είχε πολλές σούπερ στιγμές ο Αρης, αλλά όσο ο Ιτούρμπε έμοιαζε με υβρίδιο Μαραντόνα/Γκιγκς στη Λεωφόρο περνώντας δυο και τρεις αντιπάλους σαν κώνους, θα μπορούσε να είχε ισοφαρίσει με τις φάσεις του Γκάνεα και του Μαντσίνι. Και να επενδύσει εν συνεχεία στο άγχος μιας ομάδας που αγωνιζόταν εντός έδρας, έπαιζε με παίκτη παραπάνω και ήθελε μόνο τη νίκη, έχοντας όμως χάσει το προβάδισμα.

Προσθέστε και τη δυσκοιλιότητα του Παναθηναϊκού στο γκολ (φάνηκε στο β΄ μέρος με Ιωαννίδη κυρίως, Αϊτόρ και Παλάσιος) και έχετε έτοιμο το μείγμα που θα διαμορφωνόταν. Ο Αρης δεν ισοφάρισε, αλλά ο κόουτς έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε σ΄αυτό το β’ μέρος. Αντικατέστησε τον Μπρούνο Γκάμα που ήταν «αχίλλειος πτέρνα» στην πλευρά του ήδη προβληματικού αμυντικά Γκάνεα, αντικατέστησε τον Ντουκουρέ που θα έπρεπε να έχει αποβληθεί με δυο κίτρινες στο 35’, το διαχειρίστηκε σωστά το ματς. Όμως στη Λεωφόρο, του Παναθηναϊκού του πάνε τόσο καλά εφέτος τα πράγματα, όσο στραβά του πάνε εκτός έδρας.

Τα αποτελέσματα «απατούν» για τον εντός και τον εκτός έδρας Παναθηναϊκό

Χθες, επί παραδείγματι, σ’ ένα κρισιμότατο «εξάποντο» ματς, σκόραρε και μάλιστα το μοναδικό γκολ του ματς, ο Σένκεφελντ από στατική φάση! Σκόραρε ο Ολλανδός στόπερ που είναι καταλυτικός από την εκκίνηση του β΄ γύρου, μετά από 15 μήνες (23/1/2021, Παναθηναϊκός - ΟΦΗ 2-0)! Γκολ από στατική φάση με κεφαλιά ο Παναθηναϊκός είχε πετύχει μόνο ένα στα τελευταία 17 ματς, του Φώτη Ιωαννίδη με τη Λαμία! Αλλη μια απόδειξη για το πόσο τον... πάει η μπάλα στη Λεωφόρο, όσο δεν τον πάει εκτός έδρας. Ευκαιρίες, δοκάρια η ΑΕΚ, 3-0 στο ξέφωτο από το πρώτο ημίχρονο. Ανώτερη στην πρεμιέρα των play offs από τον Παναθηναϊκό, τελικό 1-1. Μια σπουδαία φάση – ένα γκολ νικητήριο με τον Ολυμπιακό, ευκαιρίες για ισοφάριση ο ΠΑΟΚ και ο Αρης, έφυγαν ηττημένοι και οι δύο. Σε 15 ώρες ποδοσφαίρου μετά την ήττα από τον Παναιτωλικό ο Παναθηναϊκός έχει δεχθεί ένα γκολ σε ροή αγώνα, από τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς (κι άλλο ένα, με πέναλτι τον Νορντίν Αμραμπατ). Χάρη στη βελτίωση των Μπρινιόλι, Κώτσιρα, Βέλεθ και τη χημεία του Ισπανού με τον Σένκεφελντ - παρά την προβληματική απόδοση του κουρασμένου Ρουμπέν Πέρεθ σε αρκετά παιχνίδια.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν το γκολ επί του Αρη

Δεν είναι τόσο καλός στη Λεωφόρο όσο δείχνουν τα θετικότατα αποτελέσματά του. Και δεν είναι τόσο κακός εκτός έδρας όσο δείχνει η πενιχρότατη συγκομιδή του. Τα παιχνίδια στη Λεωφόρο, όμως... τελειώνουν. Ενα έμεινε, με τον ΠΑΣ Γιάννινα ο οποίος σε κάθε ματς τα δίνει όλα και με την παρουσία του αναβαθμίζει το προϊόν που ονομάζεται «ελληνικό πρωτάθλημα». Γι' αυτό, παρά το χθεσινό «εξάποντο», δύσκολα θα πάρει το εισιτήριο του Conference League αν δεν πάρει ένα εκτός έδρας τρίποντο. Ιδανικά, εναντίον της Ενωσης.

Λίγες ώρες αργότερα, στην Τούμπα, η ΑΕΚ έχασε μια τεράστια ευκαιρία εναντίον ενός ΠΑΟΚ που προσπαθεί με χίλια ζόρια να παρουσιάζεται όσο πιο ανταγωνιστικός μπορεί σ’ αυτά τα play offs. Και αφού γλίτωσε την ήττα πάλι κυρίως λόγω του Αλέξναδρου Πασχαλάκη που ήταν και ο MVP του ημιτελικού στο «Γ. Καραϊσκάκης, «χτύπησε» πάλι ο Ραζβάν Λουτσέσκου με τις απίστευτες δηλώσεις του.

Η παραμόρφωση της πραγματικότητας από τον Λουτσέσκου

Το έχει κάνει άπειρες φορές. Με τον Αρη, με τον Παναθηναϊκό μετά το ματς της Τούμπας στον πρώτο γύρο, χθες μετά τη λήξη του αγώνα με την Ενωση. Απολύτως θεμιτό - άλλωστε είναι και 100% αληθινό - να υπογραμμίσει ότι ο ΠΑΟΚ έχει παίξει 16 ματς περισσότερα από την ΑΕΚ στην τρέχουσα σεζόν για να υπερτονίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως προπονητής στη διαχείρισή του έμψυχου δυναμικού (αρχίζει να «κουράζει» βέβαια κι’ αυτό, τι να πει δηλαδή και ο Ολυμπιακός που παίζει σχεδόν κάθε χρόνο στους ομίλους του Champions League - η σύγκριση γίνεται με τους Ερυθρόλευκους διότι με τον πρωταθλητή είναι ορθό να συγκρίνεται ο ΠΑΟΚ).

Αυτό, όμως, που δεν είναι αποδεκτό είναι η παραμόρφωση της εικόνας που έχει δει όλη η Ελλάδα στο παιχνίδι. Αφήνουμε στην άκρη το τρομερό «Δεν καταλάβαμε γιατί ακυρώθηκε το γκολ, αυτός είναι ο κανόνας». Να λέει «κυριαρχήσαμε, αξίζαμε κάτι καλύτερο στο παιχνίδι» είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας! Και επειδή το έχει διαπράξει αμέτρητες φορές σκοπίμως (διότι προφανώς θέλει και τα λέει, δεν δέχεται ποτέ σχετικές συγκεκριμένες ερωτήσεις), ωφέλιμο είναι για τον ΠΑΟΚ να του πει κάποιος ότι πλέον δεν συσπειρώνεται τεχνητά η ομάδα του αν προσπαθεί να προκαλέσει εκνευρισμό και ένταση στον αντίπαλο με τις δηλώσεις του, δημιουργώντας «εχθρική» διάθεση στους όποιους «απέναντι».

Δεν είμαστε πια στη διετία της οξείας αντιπαλότητας 2018-2019 και αυτά που έκανε ο Μουρίνιο πριν από 10-15 χρόνια είναι «παλαιολιθικά». Και τελικά ακόμα και αυτός ο «καθηγητής» των «mind games» (άστοχη και... σιχαμένη φράση) τα ελαχιστοποίησε (δεν κόβεται το χούι), διότι αντιλήφθηκε ότι είναι ανώφελα και του λερώνουν ανεξίτηλα την εικόνα του. Θεωρούνται παρωχημένα και πλέον είναι αναποτελεσματικά αυτά. Ακόμα και στην Ελλάδα, στη χώρα όπου πρώτος ο Λουτσέσκου από τους προπονητές επιχείρησε να εισαγάγει τέτοιου είδους ήθη και έθιμα. Δεν «τσιμπάει» πια ο αντίπαλος, αν αυτός είναι ο στόχος του κόουτς. «Αν» λέμε. Διότι ποιος ξέρει, μπορεί όντως να θεωρεί πως η ομάδα του κυριάρχησε χθες στην Τούμπα! Σ΄αυτή την περίπτωση το πράγμα είναι ακόμα πιο σοβαρό…

Ο Καμπάκοφ δείχνει κόκκινη κάρτα στον Κυριακίδη μπροστά στον Λουτσέσκου

Προσοχή: δεν λέμε να γίνει ο Λουτσέσκου «Γιοβάνοβιτς», ο οποίος έχει φτάσει στο σημείο να κατηγορείται από οπαδούς της ομάδας του επειδή δεν μιλάει για τη διαιτησία και συμπεριφέρεται τις περισσότερες φορές με το «σεις» και με το «σας» προς όλους. Για τη διαιτησία θα μιλάει πάντα ο Λουτσέσκου, σχεδόν πάντα ο Μαρτίνς όταν δεν νικά ο Ολυμπιακός, κι αρκετοί άλλοι προπονητές, ανάλογα με τα σφυρίγματα κάθε αγώνα και την πολιτική τη δική τους και του club. Υπάρχουν όμως πάμπολλοι προπονητές στο πρωτάθλημα (ο Μάντζιος, ο Γρηγορίου, ο Μιλόγεβιτς και ο Γιαννίκης που έφυγαν, ο Νιόπλιας, ο Ράσταβατς, ο Αναστασίου, ο Μπούργος, ο Σπανός, ο Μπράτσος, ο Τεννές, λίγο παλαιότερα ο Δώνης, ο Παντελίδης, ο Σίμος), φυσικά και ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος στη σύντομη θητεία του στην ΑΕΚ, που δεν παραμορφώνουν την πραγματικότητα. Ο καθένας λέει τα δικά του για την ομάδα του - λογικό - ο καθένας μπορεί να επιστρατεύσει αιτιολογίες ή «δικαιολογίες» στα αρνητικά αποτελέσματα των ομάδων τους (κάποιοι προτιμούν την αυτοκριτική σε αρκετές περιπτώσεις), όμως ουδείς αλλοιώνει συστηματικά με αυτά που λέει την εικόνα ενός αγώνα.

Δεν προσφέρει υπηρεσίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο αυτή η τακτική/πολιτική στις δηλώσεις από την πλευρά ενός προπονητή. Κι αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι προσφέρει υπηρεσίες στο ίδιο το club μ’ αυτά τα λόγια, κάνει λάθος. Υπάρχουν άλλοι - πολλοί - τρόποι να συσπειρώσεις παίκτες και οπαδούς. ΑN, βεβαίως, όντως είναι αυτό που επιθυμεί ο Ρουμάνος κόουτς – o πιο φασαριόζος με τους αντίπαλους πάγκους στο πρωτάθλημα - μ’ αυτές τις τοποθετήσεις...

Υ.Γ. Ο Παναθηναϊκός έχει πετύχει ένα γκολ σε επτά εκτός έδρας ματς με τις ομάδες των play offs! Ενα! Με τον Παλάσιος στην Τούμπα. Μηδέν στο Φάληρο, μηδέν στο Κλεάνθης Βικελίδης (δις), μηδέν στο ΟΑΚΑ, μηδέν (δις) στα Γιάννενα. Η ΑΕΚ με τον Σωκράτη Οφρυδόπουλο στον πάγκο έχει δεχθεί γκολ και στα οκτώ παιχνίδια της και δεν έχει σκοράρει μόνο εναντίον του ΠΑΟΚ! Θα έχει σούπερ ενδιαφέρον τακτικά το ματς της προσεχούς Κυριακής...

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...