Λέο Ζαμπά, ένας καινούργιος (παλιός) ήρωας

Λέο Ζαμπά, ένας καινούργιος (παλιός) ήρωας

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
Λέο Ζαμπά, ένας καινούργιος (παλιός) ήρωας

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για την... βήμα-βήμα πορεία του Λέο Ζαμπά, του προσώπου που συζητιέται αυτές τις ώρες στην Τούμπα και έχει μόνο καλά λόγια για τον Ροδρίγο Σοάρες.

Το ποδόσφαιρο είναι στιγμές. Ωραίες στιγμές. Στην περίπτωση του Λέο Ζαμπά αξέχαστες, απ’ αυτές που δε θα ξεχάσει ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν από δω και πέρα.

Ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δε θα περίμενε η επιστροφή του στην Τούμπα ύστερα από 488 ημέρες, μετά το τελευταίο του παιχνίδι με την «ασπρόμαυρη» φανέλα (είχε παίξει κάποια λίγα λεπτά στο ΠΑΟΚ-ΑΕΛ 1-0 τον Σεπτέμβριο του 2020), θα συνοδευόταν με γκολ!

Κι όμως, στο ποδόσφαιρο είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο ότι ισχύει το «ποτέ μη λες ποτέ». Το ρολόι «σημάδευε» το 70ο λεπτό της εξ αναβολής αναμέτρησης απέναντι στον Παναιτωλικό. Ο Χρήστος Καρυπίδης κατευθύνθηκε στον τέταρτο διαιτητή κρατώντας το χαρτί της αλλαγής με το νούμερο «11», που επέλεξε ο Βραζιλιάνος επιθετικός στο δεύτερο ξεκίνημα του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Ο Ζαμπά πάτησε (ξανά) το χορτάρι της Τούμπας, έκανε μια επίκληση προς το Θεό και μέσα σε είκοσι λεπτά πραγματοποίησε όσα δεν είχε κάνει στα προηγούμενα εβδομήντα ο Τόμας Μουργκ, τον οποίο έβγαλε ο Ραζβάν Λουτσέσκου για να τον βάλει στη θέση του. Με τον Αντρίγια να βλέπει το ματς από τα επίσημα του γηπέδου, ο Ρουμάνος ήξερε ότι έχει μια καλή λύση από τον πάγκο. Κι έπαιξε το... χαρτί του Ζαμπά. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Βραζιλιάνος τον δικαίωσε. Με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και φαρδιά-πλατιά (υπ)έγραψε την έκτη συνεχόμενη νίκη του ΠΑΟΚ.

«Η υπόσχεση εκπληρώθηκε», έγραψε πριν από λίγο στο Instagram.


Ο Λέο έτρεξε και χάθηκε στην αγκαλιά του Λουτσέσκου. Δεν ξέρω κατά πόσο ο πολυμήχανος Ρουμάνος καταφέρει να «αναστήσει» ποδοσφαιρικά τον Ζαμπά ή κατά πόσο περιμένει να πάρει από εκείνον περισσότερα πράγματα από τους ακραίους που έχει στα χέρια του («ο Ζαμπά έδειξε ότι έχει μια ποιότητα και στοιχεία που δεν έχουν οι παίκτες μας στη συγκεκριμένη θέση», είπε με νόημα), το σίγουρο είναι ότι η πρώτη εικόνα του Λέο στέλνει ένα χαρμόσυνο μήνυμα. Ακόμη και προς σ' όλους όσοι στραβομουτσούνιασαν, και δεν είναι λίγοι, ακούγοντας τον προπονητή του ΠΑΟΚ να λέει πριν από το πρώτο παιχνίδι του 2022 ότι έχει μείνει έκπληκτος από την εικόνα του τις προπονήσεις.

Όμως, ο Λουτσέσκου ήξερε καλύτερα απ’ όλους μας. Έβλεπε έναν άλλο Ζαμπά να έχει σκύψει το κεφάλι, να δουλεύει, να μοχθεί, έχοντας βάλει στόχο να πετύχει, να μην περάσει απαρατήρητος. Το βασικό στην περίπτωση του Λέο είναι να μη γίνει (και στον ΠΑΟΚ γίνεσαι αφάνταστα εύκολα) μια αγορά-φιάσκο από εκείνες που μπαίνουν σε σχετικά αφιερώματα κάθε τόσο, στα (πολλά) επόμενα χρόνια με τις αποτυχημένες μεταγραφές.

Ο Ζαμπά, όμως, ξέρει ότι τώρα τη γράφει. Τη δική του ιστορία. Επέστρεψε στην Ελλάδα συν γυναιξί (άνευ τέκνων…), γονέων και δύο εργοφυσιολόγων - personal trainer, τους οποίους πληρώνει από την τσέπη του. Όσο ταξίδευε από το Ρίο ντε Τζανέιρο πίσω στη Θεσσαλονίκη στο μυαλό του υπήρχε μόνο μία και μοναδική επιλογή. Να ετοιμάσει σωστά το σώμα του, για να παίξει καλά. Μη γελιόμαστε, απ’ την Ελλάδα έφυγε σε κακό (αγωνιστικό) χάλι. Η επιστροφή στα πάτρια εδάφη, δίπλα στα αγαπημένα του πρόσωπα, έμοιαζε εκείνη την εποχή ως η μοναδική λύση και ο μόνος δρόμος που θα τον έκανε να αισθανθεί καλά ξεγράφοντας τον εφιάλτη του τραυματισμού του ένα βροχερό απόγευμα τον Νοέμβριο του 2019 στο λασπωμένο τερέν του δημοτικού σταδίου της Δράμας.

Δουλεύει, είναι fit, παίζει με ό,τι έχει και δεν έχει, τέλος. Παρεμπιπτόντως διαθέτει ένα επαρκές, επιτρέψτε μου να εκτιμώ, πακέτο ώστε ν’ αξίζει τη σκέψη του και την εμπιστοσύνη του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ακόμη και για δεύτερος, μετά τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς δεξιός εξτρέμ. Απλά θα πρέπει ο Ρουμάνος μαζί με τη διοίκηση και τον Μπότο να αποφασίσουν τι ρόλο θα θα έχει στην ομάδα από δω και πέρα.

Ο ίδιος, πάντως, μας δείχνει ότι έχει επιστρέψει αλλαγμένος. Πολύ προσγειωμένος και ταπεινός. «Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την επιστροφή μου στην Τούμπα. Λατρεύω αυτό το συναίσθημα. Είμαι τόσο ευγνώμων που επέστρεψα!», ήταν τα μοναδικά λόγια μετά την ονειρεμένη επιστροφή του...

Τι άλλο μπορούν να κρατήσουν οι «ασπρόμαυροι» από το πρώτο επίσημο ματς του 2022; Το ενδέκατο γκολ του Κούριτς, τη διάθεση του Μιτρίτσα, την συνέπεια του Λύρατζη και τη (δεύτερη) επιστροφή του Τσόλακ. Και για τον Κροάτη ο Λουτσέσκου ήταν σίγουρος. Γι’ αυτό τον έβαλε στο ματς και αυτομάτως του… έκοψε το δρόμο μιας μεταγραφής σε ομάδα από πρωταθλήματα που είναι σε εξέλιξη και μπορούν να πάρουν παίκτες μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Ο Κροάτης φορ, να το ξεκαθαρίσουμε, μετά την αποψινή συμμετοχή του έχει παίξει με δύο διαφορετικές ομάδες (Μάλμε-ΠΑΟΚ) μέσα στην ίδια αγωνιστική σεζόν. Μπορεί, λοιπόν, να πάρει μεταγραφή, αν πάρει, μόνο σε ομάδες από πρωταθλήματα που έχουν διαφορετικές μεταγραφικές περιόδους και αυτή την στιγμή δεν είναι σε εξέλιξη. Η Μάλμε είναι μια τέτοια περίπτωση, αλλά μη βάζετε στοίχημα ότι ο Τσόλακ θα φύγει ή θα πωληθεί.

Ο επίλογος πρέπει να είναι αφιερωμένος στον Ροδρίγο Σοάρες. Ο Βραζιλιάνος είναι ένα παιδί χαμηλών τόνων και επαγγελματίας με όλη τη σημασία της λέξης. Το απέδειξε παίζοντας με απόλυτη συνέπεια γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Ο ερχομός του Ζόαν Σάστρε, σε συνδυασμό με κάποια οικογενειακά προβλήματα, τον έφεραν στην πόρτα της εξόδου. Φεύγει από την Τούμπα για να επιστρέψει στην πατρίδα του με το μετάλλιο του Κυπέλλου Ελλάδας, κρατώντας μόνο τις καλές αναμνήσεις και πάνω απ’ όλα σαν Κύριος. Με Κάπα κεφαλαίο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.