ΑΕΚ: Τα πέντε αγωνιστικά «πρέπει» τον Ιανουάριο

ΑΕΚ: Τα πέντε αγωνιστικά «πρέπει» τον Ιανουάριο

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Τα πέντε αγωνιστικά «πρέπει» τον Ιανουάριο

bet365

Το 2022 μπήκε και η ΑΕΚ τον Ιανουάριο καλείται να εξελιχθεί και να βελτιωθεί περισσότερο, σε έναν μήνα που θα πρέπει παράλληλα να πάρει νίκες και πρόκριση στο Κύπελλο.

Η ΑΕΚ έχει μπροστά της το επόμενο διάστημα ένα απαιτητικό πρόγραμμα και σε αυτούς τους δύο μήνες έχει πολλά να πετύχει και να φτιάξει. Σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να έρθει η απογείωση ή η απόλυτη απογοήτευση. Και όλα αυτά πλέον κόντρα και στο πρόβλημα του κορονοϊού. Παραμονή Πρωτοχρονιάς η ΑΕΚ ανακοίνωσε τρεις παίκτες θετικούς στον Covid 19 και ακόμα ένα κρούσμα σε μέλος του σταφ. Η νέα έξαρση της πανδημίας έχει δημιουργήσει προβλήματα σε όλες τις ομάδες, κάτι που είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει το έργο τους στον αγωνιστικό χώρο.

Η ΑΕΚ με το τέλος του 2021 έδειξε την έμπρακτη στήριξή της στο πρόσωπο του Αργύρη Γιαννίκη επεκτείνοντας το συμβόλαιό του ως το 2024, μία ημέρα μετά την ήττα από τον ΟΦΗ που άφησε την Ένωση 11 βαθμούς μακριά από την κορυφή. Ο ίδιος ο 41χρονος κόουτς ανέφερε πως οι κιτρινόμαυροι πρέπει να συνεχίσουν την εξέλιξη του πρότζεκτ που υπάρχει, κάνοντας λόγο και για πιθανές αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού. Πράγματα που μένουν να φανούν πλέον στο γήπεδο, με την ΑΕΚ και τον Γιαννίκη να έχουν μεταξύ άλλων πέντε αγωνιστικά «πρέπει» αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, πέρα φυσικά από τη μεταγραφική ενίσχυση με έναν ή δύο παίκτες στον άξονα της μεσαίας γραμμής για να φανεί η διαφορά.

Αργύργης Γιαννίκης

Συνολική εξέλιξη του πρότζεκτ

Το πρώτο είναι αυτό που γράψαμε προηγουμένως και είχε αναφέρει και ο Γιαννίκης στις δηλώσεις του. Η ΑΕΚ παρά το γεγονός ότι έμεινε πλέον 11 βαθμούς μακριά από την κορυφή δεν πρέπει να χάσει τον δρόμο της. Αντίθετα πρέπει να επικεντρωθεί στο πλάνο και στην καθημερινή δουλειά στην προπόνηση ώστε το συγκεκριμένο πρότζεκτ που «τρέχει» με τον 41χρονο τεχνικό να αποδώσει καρπούς και να φανεί τόσο στην εικόνα, όσο και στα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό για την ΑΕΚ να αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια στα καλά της διαστήματα και στην ένταση μέσα στο 90λεπτο και να επιμείνει στη φιλοσοφία που θέλει να περάσει ο Γιαννίκης στο σύνολο. Το αν αυτό θα συνοδευτεί και με αλλαγή σχηματισμού είναι κάτι που μένει να φανεί προσεχώς. Φυσικά όλα αυτά θέλουν χρόνο καθώς, όπως διαβάσατε στη σύγκριση αμυντικών και επιθετικών κατηγοριών μέσω της πλατφόρμας του Wyscout, ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με την ομάδα του Μιλόγεβιτς δεν προέκυπταν.

Πρόκριση στο Κύπελλο

Η ΑΕΚ μέσα στον Ιανουάριο σε διάστημα 25 ημερών θα δώσει επτά αναμετρήσεις. Πέντε για το πρωτάθλημα απέναντι σε Λαμία, ΠΑΟΚ, Παναιτωλικό, Ατρόμητο και Βόλο και δύο για το Κύπελλο κόντρα στον ΠΑΟΚ. Προφανώς και για να χτιστεί η νοοτροπία του νικητή που έχουν θέσει ως στόχο τη φετινή σεζόν στην ομάδα, η Ένωση πρέπει να πάρει νίκες σε όλα τα ματς. Ειδικά στο Κύπελλο (το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μοναδικό βάσιμο στόχο για κατάκτηση τίτλου καθώς η διαφορά από την κορυφή στο πρωτάθλημα έχει ανοίξει στους 11 βαθμούς) τα ματς με τον ΠΑΟΚ στα προημιτελικά μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας θα δείξουν πολλά. Όπως και σε περίπτωση πρόκρισης αυτά που θα ακολουθήσουν στα ημιτελικά πιθανότατα με τον Ολυμπιακό.

Οι παίκτες της ΑΕΚ πανηγυρίζουν το γκολ με τον ΟΦΗ

Βελτίωση ανασταλτικής λειτουργίας

Επιστρέφοντας στην εξέλιξη του πρότζεκτ, ένας από τους τομείς στους οποίους η ΑΕΚ καλείται να βελτιωθεί συνολικά ως ομάδα στο δεύτερο μισό της σεζόν είναι στην ανασταλτική της λειτουργία. Το συγκεκριμένο κομμάτι την ταλαιπωρεί από την περσινή σεζόν, έχοντας δεχθεί 16 γκολ σε 15 παιχνίδια φέτος. Προφανώς σε αυτό θα παίξει ρόλο και η προσθήκη του παίκτη που χρειάζεται στον άξονα και θα μπορεί να κάνει τη διαφορά όχι μόνο στο αμυντικό σκέλος του παιχνιδιού, αλλά και στο κατέβασμα της μπάλας. Με τα υπάρχοντα υλικά η ΑΕΚ θα πρέπει να βρει καλύτερη χημεία αμυντικά, κάτι που θα της δώσει ώθηση εκμεταλλευόμενη ακόμα περισσότερο την αρκετή ποιότητα που έχει προσθέσει μεσοεπιθετικά.

Αποτελεσματικότητα στην επίθεση

Την ίδια στιγμή, αυτή η μεσοεπιθετική ποιότητα που διαθέτει, καλείται να ξαναβρεί την αποτελεσματικότητά της. Στοιχείο που δεν είχε στα δύο τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος. Κι αν στο ματς με τον Ιωνικό δεν στοίχισε, στην εντός έδρας ήττα – μαχαιριά από τον ΟΦΗ ήταν κάτι που η ΑΕΚ το πλήρωσε. «Πρέπει να σκοτώνουμε τα παιχνίδια», τόνισε στους παίκτες του ο Γιαννίκης, ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει αυτοματισμούς μέσα από τις προπονήσεις στο επιθετικό κομμάτι. Μένει να φανεί η συγκεκριμένη δουλειά μέσα στο επόμενο διάστημα και τα αποτελέσματά της στον παραγωγικό τομέα. Άλλωστε γενικότερα η ΑΕΚ στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου μισού της σεζόν διέθετε σχετικά ικανοποιητική αποτελεσματικότητα.

Λιβάι Γκαρσία και Τσούμπερ πανηγυρίζουν το γκολ με Παναιτωλικό

O Γιαννίκης να εκμεταλλευτεί περισσότερο Τσούμπερ και Λιβάι

Δύο από τις σημαντικές μονάδες που διαθέτει η ΑΕΚ στη μεσοεπιθετική της γραμμή είναι οι Στίβεν Τσούμπερ και Λιβάι Γκαρσία. Ωστόσο και από τους δύο η Ένωση δεν παίρνει όσα θα έπρεπε τελευταία και ο Γιαννίκης καλείται να βρει τον τρόπο να εκμεταλλεύεται στο απόλυτο τα προσόντα που διαθέτουν. Ο Τσούμπερ μετά από τις επτά πρώτες αγωνιστικές στο πρωτάθλημα μέχρι τα τέλη Οκτώβρη «σίγησε» και καλείται να ξαναγίνει ο «σούπερ Τσούμπερ» του πρώτου διμήνου, ενώ ο Λιβάι Γκαρσία από την αρχή της σεζόν έχει μείνει σε γενικότερο επίπεδο σε ρηχά νερά. Δεν έχει βρει ακόμα τον καλό περσινό του εαυτό, παίζοντας ωστόσο αρκετά στην αριστερή πλευρά με τον Γιαννίκη και όχι στη δεξιά όπως πέρυσι. Συν τοις άλλοις ο 41χρονος κόουτς καλείται να τον εκμεταλλευτεί καλύτερα στον τρόπο ανάπτυξης του επιθετικού παιχνιδιού για να αποκομίσει στο 100% τα οφέλη από τα δυνατά του στοιχεία.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα