Ο Ολυμπιακός θέλει plan b, για να μην πληρώνει συνεχώς φόρο Ευρώπης. Κι έχει τον ΠΑΟΚ μετά την Φρανκφούρτη

Ο Ολυμπιακός θέλει plan b, για να μην πληρώνει συνεχώς φόρο Ευρώπης. Κι έχει τον ΠΑΟΚ μετά την Φρανκφούρτη

Ο Ολυμπιακός θέλει plan b, για να μην πληρώνει συνεχώς φόρο Ευρώπης. Κι έχει τον ΠΑΟΚ μετά την Φρανκφούρτη

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο Gazzetta με τον τρόπο του την αδυναμία του Ολυμπιακού στο χθεσινό ντέρμπι, προεκτείνοντας κάποια πράγματα.

Αν κάποιος διάβαζε προσεκτικά τα δεδομένα που παρέθεσα χθες το πρωί ενόψει του ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, θα αντιλαμβάνονταν ότι ήταν ένα παιχνίδι που θα είχε «πολύ» ισοπαλία. Αρέσει δεν αρέσει κάποιους, το παρελθόν τις περισσότερες φορές μας δείχνει και το παρόν και το μέλλον…

Αν κάποιοι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, η παρουσία του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ, άρα η υποχρέωση του να παίζει Πέμπτη και στη συνέχεια να επιστρέφει στο πρωτάθλημα αγωνιζόμενος Κυριακή (και ποτέ Δευτέρα), θα τον επηρεάσει σε ένα σοβαρό βαθμό και στο πρωτάθλημα, άλλοτε σε επίπεδο εμφανίσεων, άλλοτε σε επίπεδο αποτελεσμάτων, όσο η ομάδα εξακολουθεί να το πηγαίνει στο 100% στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, επιδιώκοντας να συνεχίσει στην Ευρώπη και δη σε όσο το δυνατόν πιο υψηλή θέση στον όμιλο.

Τον συνδυασμό που είδαμε χθες, «εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι μεσοβδόμαδα και ντέρμπι την Κυριακή», τον είχαμε ξανασυναντήσει άλλες δύο φορές επί Μαρτίνς, με τα αποτελέσματα ίδια με χθες: ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-1 μετά το Μίλαν-Ολυμπιακός 3-1 και Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-1 μετά το Τότεναμ-Ολυμπιακός 4-2. Χθες ήρθε κι η τρίτη ισοπαλία, 0-0 τώρα, αυτή τη φορά με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, μετά το Φενέρμπαχτσε-Ολυμπιακός 0-3. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Όσο δεν βρίσκει τη λύση, ο Ολυμπιακός θα πληρώνει «φόρο Ευρώπης». Θα υποφέρει την Κυριακή, παίζοντας Πέμπτη Ευρώπη-όπως είχε υποφέρει και στη Λαμία, κερδίζοντας οριακά τις προάλλες, μετά τη νίκη του επί της Άντβερπ. Όπως είχε υποφέρει και πριν τρία χρόνια, παίζοντας Γιουρόπα Λιγκ, πάλι με τον Πέδρο στον πάγκο, όταν τότε είχε πάλι φέρει ισοπαλία (1-1) με τον ΠΑΟ εντός έδρας και δη μετά από 5-1 με την Ντούντελανζ επίσης εντός έδρας και είχε κερδίσει τα άλλα παιχνίδια της για το πρωτάθλημα με τα χίλια ζόρια και με την τύχη να είναι με μικρομεσαίες ομάδες. Να σας θυμίσω ότι μετά το επόμενο παιχνίδι του στο Γιουρόπα Λιγκ, με την Άιντραχτ στη Φρανκφούρτη, ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ…

Ποια μπορεί να είναι η λύση; Η βασικότερη, να ρολάρει καλύτερα όλη η ομάδα. Αλλά ίσως προπάντων να φρεσκάρεται περισσότερο η ενδεκάδα από Πέμπτη σε Κυριακή, ανάλογα με τις συνθήκες. Χθες, οι λιγότερο καλοί, ήταν οι δύο καλύτεροι στην Κωνσταντινούπολη, ο Μασούρας κι ο Τικίνιο. Με τη Φενέρμπαχτσε ήταν σε επίπεδο-ταβάνι, πράγματι πολύ υψηλών προδιαγραφών, όμως συνήθως μετά από τέτοια απόδοση, λίγες μόλις ημέρες μετά ο παίκτης είναι πολύ πιο κάτω. Το θέμα είναι να εμπιστευθείς και άλλους, τον Κούντε, τον Λόπες, τον Βρουσάι, τον Βαλμπουενά, αύριο τον Ροντρίγκες, αυτούς που έχεις. Για να μην τους εμπιστεύεσαι, προφανώς σημαίνει ότι κάτι δεν σου πάει καλά με αυτούς, ότι ειδικά οι μεταγραφές σου βγάζουν ερωτηματικά. Με το ερώτημα είναι, «τότε γιατί τους έφερες, γιατί τους έχεις»…

Τικίνιο

Καθαρά αγωνιστικά για το χθεσινό παιχνίδι, είναι ξεκάθαρο ότι τον Ολυμπιακό δεν τον βοήθησε, ούτε αυτή τη φορά, η έμπνευση του 4-4-2. Με την έναρξη του β΄ημιχρόνου ο Μαρτίνς το γύρισε σε 4-3-3, με τον Ελ Αραμπί αριστερά και μάλλον λειτούργησε καλύτερα το πράγμα, αλλά στο β΄ μισό του ημιχρόνου ξανάφερε πάλι τον Αραμπί σε ρόλο φορ, χωρίς αποτέλεσμα. Και η αδυναμία των δύο φορ να λειτουργήσουν, προς το παρόν, ως δίδυμο είναι ένα θέμα-το μεγαλύτερο θέμα είναι ότι ξεκινώντας και οι δύο δεν υπάρχει (απόντος του Φορτούνη) παίκτης να έρθει από τον πάγκο με το χάρισμα του γκολ. Απόντος και του Χασάν, για τον οποίο αναπόφευκτα τίθεται το ερώτημα, αφού ο Μαρτίνς θέλει να παίζει με δύο φορ, γιατί έδωσε οκ να δοθεί δανεικός, αντί να τον έχει στον πάγκο για να μπαίνει όπως έμπαινε την προηγούμενη τριετία και να βοηθάει με τα γκολάκια του ως αλλαγή.

Χθες ο Ολυμπιακός είχε εκτελεστή στις καλύτερες στιγμές του τον…Αγκιμπού. Καθαρά ποδοσφαιρικά να το πάρεις, όταν εκτελεστής σου είναι ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης σου και δη ένας μεσοεπιθετικός που το κύριο χαρακτηριστικό του δεν είναι το γκολ, πόσες πιθανότητες έχεις να σκοράρεις και να κερδίσεις; Μπράβο στον Αγκιμπού, που χώνεται και μπαίνει στις φάσεις, αλλά είδαμε ότι η κεφαλιά του ήταν πολύ κακή, ένα σουτ ακόμη πιο κακό, ένα δεύτερο καλύτερο (επίσης άστοχο), ένα τρίτο που κοντραρίστηκε κι ένα τέταρτο, πραγματικά αξιόλογο, αλλά όχι τόσο ώστε να γίνει γκολ. Κι ο μικρός Καμαρά είχε και μία πέμπτη φάση, στην οποία όμως δεν έκανε τελική, αφού πάνω στο σουτ πιέστηκε ασφυχτικά και έπεσε την στιγμή που ήταν έτοιμος να το κάνει.

Ο Αγκιμπού λοιπόν μπήκε σε πέντε (!) φάσεις κι αυτό του πιστώνεται. Όμως, παράλληλα, δείχνει και γιατί δεν κέρδισε ο Ολυμπιακός. Ο Τικίνιο είχε δύο σουτ που κόντραραν οι αμυντικοί και μία άστοχη κεφαλιά. Ο Αραμπί είχε άλλα τρία σουτ (!) που κόντραρε η άμυνα του ΠΑΟ και ένα στο οποίο δεν βρήκε γεμάτα την μπάλα. Ο Μαντί είχε δύο άστοχα σουτ (το ένα εντελώς επιπόλαιο) και ο Μπουχαλάκης άλλα δύο, που κι αυτά κοντραρίστηκαν! Μέχρι κι ο Κούντε πρόλαβε να σουτάρει-το πιο επιπόλαιο σουτ στα 114 λεπτά!

Όταν όλοι σου οι παίκτες από τη μέση και πάνω έχουν τόσο κακές τελικές, η μία χειρότερη από την άλλη (άντε με εξαίρεση το κάπως απειλητικό σουτ του Αγκιμπού που έδιωξε ο Μπρινιόλι), οι δε ψηλοί παίκτες σου σε τόσες στατικές φάσεις έχουν πάρει μία κεφαλιά (Σισέ) κι αυτή εντελώς άστοχη, πώς θα κερδίσεις τον Παναθηναϊκό, που μπήκε στο παιχνίδι για να είναι ανταγωνιστικός, το έκανε στα 45 λεπτά, όσο μπόρεσε δηλαδή, και μετά ταμπουρώθηκε πίσω σε όλο το β΄ ημίχρονο, για να κρατήσει το μηδέν, παίζοντας «υπέρ βωμών και εστιών». Κι είναι το δεύτερο παιχνίδι, μετά το 0-0 (και τότε) με τον Ατρόμητο, που οι «ερυθρόλευκοι» είναι τόσο κακοί στις τελικές τους-στην πραγματικότητα ο Μπρινιόλι δύσκολη επέμβαση δεν έκανε! Όπως δεν είχε κάνει κι ο γκολκίπερ Πίριτς του Ατρόμητου…Να ήταν χθες η έλλειψη συγκέντρωσης από την έλλειψη φρεσκάδας; Δεν είμαι σίγουρος, για να είμαι ειλικρινής.

Ολυμπιακός

Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι εννιά φορές στις δέκα δεν μπορείς να κερδίσεις ένα εντός έδρας ντέρμπι, με πιο καλούς σου παίκτες τον δεξιό μπακ και τους δύο στόπερ! Ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει τρόπους να σπάει τις αντίπαλες κλειστές άμυνες. Όσο δεν το κάνει, πολύ απλά θα χάνει βαθμούς-γιατί αυτός ούτε πέναλτι παίρνει, ούτε αντίπαλοι του αποβάλλονται. Δεν μπορεί ο βασικός τρόπος για να φτάνει στις νίκες, να είναι το γρήγορο γκολ, πρέπει να υπάρχει και εναλλακτικό πλάνο. Κι οι τέσσερις προηγούμενες νίκες ήταν με γκολ στο πρώτο δεκάλεπτο (!), αλλά αυτό είναι μαθηματικά απίθανο να συμβαίνει συνεχώς! Άρα, πρέπει να είσαι έτοιμος, με το επόμενο σχέδιο σου, αν δεν σου κάτσει το γρήγορο 1-0.

Ίσως το επόμενο πλάνο χθες να ήταν ένα γρήγορο γκολ στο β΄ημίχρονο, όπου είδαμε όντως μεγάλη πίεση από πλευράς Ολυμπιακού, αλλά τότε όλα τέλειωσαν στο εξάλεπτο στο οποίο έγινε η διακοπή από τα καπνογόνα! Οκ, έχει γίνει λίγο…εθιμικό δίκαιο τα ντέρμπι στο Καραϊσκάκη να ξεκινάνε με καθυστέρηση λόγω του καπνού, τραβάνε φωτογραφίες κι όλοι στο γήπεδο (!), γεμίζει μετά ο κόσμος βιντεάκια κλπ, κλπ, όμως διακοπή στο 51΄με το αποτέλεσμα στο 0-0 και τον Ολυμπιακό να ψάχνει επίμονα το γκολ, πραγματικά είναι κάτι πολύ επώδυνο για την ομάδα…Και μπορεί να κινδυνέψει με τιμωρία ο σύλλογος, με το επόμενο παιχνίδι να είναι το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ...

Μία ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό, που είχε χάσει (0-1) και στις δύο εξόδους του φέτος, δεν είναι αποτυχία, όπως είχα σχολιάσει από χθες. Αλλά σαφώς δεν είναι κι επιτυχία! Ειδικά όταν είναι το δεύτερο 0-0 εντός έδρας, με το πρώτο κόντρα στον Ατρόμητο, ο οποίος είναι τελευταίος στη βαθμολογία, με συγκομιδή δυο πόντων, όσους έχουν κι ο Απόλλωνας με τον Αστέρα, οι ομάδες τις οποίες κέρδισε ο Ολυμπιακός…Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για τον Ολυμπιακό θα ήταν μεγάλο το κακό αν έχανε χθες-με τον ΠΑΟ στο α΄ ημίχρονο να έχει τις στιγμές του με τον Χατζηγιοβάνη, αλλά στο β΄ να μην πλησιάζει καν την εστία του Βατσλίκ. Και η χθεσινή ισοπαλία, όμως, σε συνδυασμό με την φανερή έλλειψη δημιουργίας καθαρών φάσεων για γκολ (κλασική ευκαιρία δεν υπήρξε!), θα φέρει «γύρω γύρω» μία συζήτηση τώρα στη διακοπή του πρωταθλήματος, σε συνδυασμό με την απώλεια της πρωτιάς από τον ΠΑΟΚ.

Κυρίως, ωστόσο, θα πρέπει να φέρει μία συζήτηση στο Ρέντη, στο τεχνικό τιμ, για το τι πρέπει να αλλάξει ώστε η ομάδα να μην μπλοκάρει κόντρα στις πολύ σφιχτές άμυνες…

Άσχετο: Και για τον Σλοβένο διαιτητή που έφερε ο Κλάτενμπεργκ σας είχα προϊδεάσει από χθες το πρωί: «ο Βίντσιτς, εδώ και ένα ολόκληρο χρόνο έχει σφυρίξει 12 διεθνή παιχνίδια. Και δεν έχει φέρει ποτέ άσο!!! Υπάρχουν στα δώδεκα παιχνίδια του πέντε διπλά κι εφτά ισοπαλίες. Παρεμπιπτόντως, και στα άλλα δύο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος που σφύριξε, πέρυσι και πρόπερσι, και τα δύο είχαν λήξει ισόπαλα, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-2 και ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 2-2…».

Ο Βίντσιτς έφαγε τρία κόρνερ (!) υπέρ του Τικίνιο, χάρισε μία κίτρινη στον Καρλίτος στο ξεκίνημα του ματς, σταμάτησε μία έξοχη ενέργεια του Καμαρά στο φινάλε του α΄ ημιχρόνου μην αφήνοντας το πλεονέκτημα για ένα εντελώς ανούσιο οφσάιντ, δεν κράτησε το σωστό χρόνο στις καθυστερήσεις, ενώ γενικά όλες τις 50-50 φάσεις ειδικά μέσα στην περιοχή του ΠΑΟ τις έδωσε στον φιλοξενούμενο (όπως και το όχι και τόσο αθώο τράβηγμα του αμυντικού στον Τικίνιο).

Ο Κλάτενμπεργκ έφερε ένα διαιτητή που με τις υποδείξεις του «έπαιζε» για την ισοπαλία! Κάτι που φυσικά ήταν εις βάρος του Ολυμπιακού…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.