Τι αποτέλεσμα «βγάζει» για το Ολυμπιακός-ΠΑΟ η… Ευρώπη και τι ο… διαιτητής!

Τι αποτέλεσμα «βγάζει» για το Ολυμπιακός-ΠΑΟ η… Ευρώπη και τι ο… διαιτητής!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει στο blog του στο Gazzetta το αποψινό ντέρμπι των αιώνιων με το δικό του τρόπο.

Πόσο άραγε μπορεί να επηρεάσει την έκβαση του αποψινού ντέρμπι αιωνίων στο Καραϊσκάκη, η υπερπροσπάθεια του Ολυμπιακού την Πέμπτη κόντρα στην Φενέρμπαχτσε μέσα στην Κωνσταντινούπολη;

Κακά τα ψέματα, όσο υπάρχει ακόμη εκείνο το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-3 λίγες μόλις ημέρες μετά το Ολυμπιακός-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0 για το Champions League, αυτόματα το σχετικό ερώτημα αποκτάει σημαντικό ενδιαφέρον.

Εάν επικεντρωθούμε στα αποτελέσματα των μεταξύ τους ντέρμπι μετά από ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού, εδώ και 25 χρόνια, θα βρούμε έξι νίκες του Ολυμπιακού, πέντε ισοπαλίες και τέσσερις νίκες του Παναθηναϊκού, μία κατάσταση αρκετά ισορροπημένη. Με τον Ολυμπιακό, όμως, γηπεδούχο μετά από δικά του (πάντα μεσοβδόμαδα) παιχνίδια στην Ευρώπη, οι νίκες του είναι τέσσερις, οι ισοπαλίες δύο και το μοναδικό διπλό του ΠΑΟ, εκείνο το 3-0. Με τον Ολυμπιακό φιλοξενούμενο μετά από παιχνίδια του στην Ευρώπη, ο ΠΑΟ είναι αυτός που έχει τρεις νίκες, ο Ολυμπιακός δύο και τρία ντέρμπι έχουν λήξει ισόπαλα.

Εφόσον επικεντρωθούμε γενικά στα αποτελέσματα που φέρνει ο Ολυμπιακός στα ντέρμπι μετά από παιχνίδια του στην Ευρώπη την τελευταία τριετία, με τον Μαρτίνς δηλαδή στον πάγκο, θα δούμε τρεις νίκες του Ολυμπιακού και τέσσερις ισοπαλίες, χωρίς άρα ήττα του. Ειδικότερα ως γηπεδούχος έχει δύο νίκες και δύο ισοπαλίες και ως φιλοξενούμενος μία νίκη και δύο ισοπαλίες.

Εκεί που φαίνεται να δυσκολεύει περισσότερο το πράγμα για τον Ολυμπιακό είναι στα αποτελέσματα που φέρνει όταν προέρχεται από εκτός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες. Όταν δηλαδή εκτός από παιχνίδι μεσοβδόμαδα για το Champions League ή το Europa League, έχει και ταξίδι. Σε αυτή την περίπτωση, με τον Μαρτίνς στον πάγκο ο Ολυμπιακός έχει δύο ισοπαλίες: το 1-1 με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ μετά το Μίλαν-Ολυμπιακός 3-1 και το 1-1 με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη μετά το Τότεναμ-Ολυμπιακός 4-2.

Κι αν το δούμε σε επίπεδο 25ετίας, τι έχει κάνει με τον Παναθηναϊκό μετά από εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι του, θα διαπιστώσουμε ότι ο Ολυμπιακός έχει τέσσερις νίκες, ο ΠΑΟ τρεις και δύο παιχνίδια τους έληξαν ισόπαλα. Ωστόσο, με τον Ολυμπιακό γηπεδούχο υπάρχουν τρεις νίκες του και μία ισοπαλία σε τέσσερα ματς.

Κατά την γνώμη μου, νομίζω ότι το πιο ενδιαφέρον απ΄ όλα αυτά τα στοιχεία είναι τι κάνει ο Ολυμπιακός ως γηπεδούχος την Κυριακή, όταν έχει παίξει εκτός έδρας μεσοβδόμαδα στην Ευρώπη. Κι εκεί βλέπουμε κόντρα στον Παναθηναϊκό 3-1-0 (αλλά όλα προ Μαρτίνς) και στο ένα ντέρμπι με Μαρτίνς μία ισοπαλία. Και κάπως έτσι νομίζω ότι μαθηματικά το ντέρμπι έχει λίγο περισσότερο άσο, αλλά έχει και Χ. Θέλω να πιστεύω όχι διπλό!

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Για να είμαι ειλικρινής, δεδομένων των συνθηκών, δεν θα θεωρήσω αποτυχία του Ολυμπιακού μία ισοπαλία απόψε, αν και ξέρω ότι γράφοντας κάτι τέτοιο θα…εκνευρίσω πολλούς Ολυμπιακούς! Δεν λέω ότι μία ισοπαλία θα είναι επιτυχία για τον Ολυμπιακό παίζοντας στο γήπεδο του, αλλά αποτυχία δεν θα είναι η ισοπαλία, ένα διπλό του ΠΑΟ θα είναι αποτυχία για τον Ολυμπιακό. Ένα διπλό θα φέρει γκρίνια και μουρμούρα στην 15νθήμερη διακοπή του πρωταθλήματος και θα χαλάσει ένα πολύ καλό μομέντουμ. Μία ισοπαλία ναι, θα σηκώσει συζήτηση, αλλά μέχρι εκεί. Αήττητος θα είσαι στο κάτω κάτω σε 13 παιχνίδια σε Ευρώπη και πρωτάθλημα! Με φοβίζει ένα παιχνίδι «τρελά» επιθετικό από πλευράς Ολυμπιακού, γιατί άμα δεν σε πάει η μπάλα, σε τέτοιες περιπτώσεις πιο εύκολα έρχεται το διπλό παρά ο άσος.

Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι ο Ολυμπιακός συμπληρώνει σήμερα εφτά παιχνίδια μέσα σε 22 ημέρες! Παίζει δηλαδή συνεχώς τρία παιχνίδια από Κυριακή σε Κυριακή επί τρεις εβδομάδες. Οι δε περισσότεροι παίκτες του, λόγω υποχρεώσεων με τις Εθνικές ομάδες, έχουν σε συνολικά 39 ημέρες 11 παιχνίδια!!! Ένα κάθε 3,5 ημέρες για πάνω από ενάμιση μήνα. Κι αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε, ειδικά όταν ο Παναθηναϊκός είναι φρέσκος όσο καμία άλλη ομάδα λόγω παντελούς έλλειψης ευρωπαϊκών αγώνων.

Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι πρώτον ο Ολυμπιακός έχει την έδρα, κι ένα Καραϊσκάκη με πάνω από 20.000 κόσμο είναι πάντα ένα πολύ δυνατό όπλο και δεύτερον ο Παναθηναϊκός είναι μείον τέσσερις βασικούς. Κι αυτά τα στοιχεία ασφαλώς και μετράνε και εξισορροπούν σε ένα βαθμό την φθορά των «ερυθρόλευκων» από το φοβερά πιεστικό πρόγραμμα τους.

Και, εν τέλει, εξυπακούεται ότι ο κυρίαρχος στόχος του Ολυμπιακού είναι να κερδίσει απόψε. Και για βαθμολογία και για γόητρο και για να κλείσει έτσι ένας κύκλος τόσων αγώνων με τον καλύτερο τρόπο, καθώς είχε ανοίξει με το 0-0 με τον Ατρόμητο μέσα στο Φάληρο, αλλά συνεχίστηκε με πέντε συνεχόμενες νίκες, έως και το 3-0 επί της Φενέρ. Θα είναι ιδανικό, από κάθε πλευρά, να πάει η ομάδα στη διακοπή του πρωταθλήματος με μία έκτη στη σειρά νίκη κι όχι να κλείσει ο κύκλος όπως άρχισε, δηλαδή με ισοπαλία.

Απλά νομίζω ότι το όποιο ρίσκο για να την πάρει ο Ολυμπιακός τη νίκη, ίσως πρέπει να είναι λίγο ελεγχόμενο, προκειμένου να μην στραβώσει το πράγμα. Ο Παναθηναϊκός, όπως τον βλέπω,φτιάχνει καλή ομάδα φέτος. Και τέτοια παιχνίδια είναι να τα κερδίζεις και με μισό μηδέν και να είσαι ευχαριστημένος.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Άσχετο: θα έβλεπα απόψε Ελ Αραμπί η, Βρουσάι, ίσως και τους δύο στην ενδεκάδα! Αλλά δεν θα με ξένιζε αν ο Κούντε έπαιζε βασικός σε ρόλο εξτρέμ, με τον Λαλά πίσω του! Όπως τον έβαλε την Πέμπτη για μισή ώρα ο Μαρτίνς κι ο Καμερουνέζος παρότι δεν τον βολεύει αυτή η θέση, το πάλεψε πολύ και ήταν ενεργός στο παιχνίδι, ξεκινώντας και τη φάση του 3-0.

Και κάτι τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο: ο Σλοβένος διαιτητής που έφερε ο Κλάτενμπεργκ, ο Βίντσιτς, εδώ και ένα ολόκληρο χρόνο έχει σφυρίξει 12 διεθνή παιχνίδια. Και δεν έχει φέρει ποτέ άσο!!! Υπάρχουν στα δώδεκα παιχνίδια του πέντε διπλά κι εφτά ισοπαλίες. Παρεμπιπτόντως, και στα άλλα δύο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος που σφύριξε, πέρυσι και πρόπερσι, και τα δύο είχαν λήξει ισόπαλα, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-2 και ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 2-2. Πέναλτι δίνει που και που, ενώ δεν είναι ρέφερι που θα αποβάλλει εύκολα παίκτη.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.