Πες μου τι έκανες πριν έρθει ο Ιούλιος

Πες μου τι έκανες πριν έρθει ο Ιούλιος

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος κάνει ένα μέχρι στιγμής μεταγραφικό απολογισμό των πέντε εκπροσώπων της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Η πρώτη σέντρα του νέου πρωταθλήματος μπορεί ακόμα να αργεί, όμως η σεζόν για τους πέντε ευρωπαίους μας ξεκινά πιο πριν. Νωρίτερα από όλους, στα τέλη Ιουλίου, μπαίνουν στα «βαθιά» ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης, ενώ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου ακολουθούν η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός. Η προετοιμασία όλων έχει ήδη ξεκινήσει και το ρόστερ χτίζεται ενόψει της νέας σεζόν. Τι έχουν κάνει μέχρι την τελευταία ημέρα του Ιούνιου οι Big-5 του ελληνικού ποδοσφαίρου; Ή για την ακρίβεια, τι... δεν έχουν κάνει και τι ακολουθεί. Ίσως αυτό να «καίει» πολύ περισσότερο τους φιλάθλους τους.

Στην ΑΕΚ, τα πάντα κινούνται στον αστερισμό του Ορμπελίν Πινέδα. Μέχρι να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με τον MVP της περσινής σεζόν, δεν... κουνιέται φύλλο. Ο Μεξικανός μέσος ήταν κάτι παραπάνω από κομβικός στα πλάνα του Ματίας Αλμέιδα, με τον Αργεντινό τεχνικό να περιμένει τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο «μέτωπο», ώστε να πράξει αναλόγως. Από ‘κει και πέρα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε προαναγγείλει 4-5 μεταγραφές, με τον Σταύρο Πήλιο από τον ΠΑΣ Γιάννινα να είναι η πρώτη φετινή. Η πληρότητα του ρόστερ είναι τέτοια, που η ΑΕΚ - επί της ουσίας – δεν αναζητά βασικούς ποδοσφαιριστές, αλλά παίκτες που θα έρθουν και θα της δώσουν επιπλέον βάθος. Εκεί που θα χρειαστεί ενίσχυση, μετά την αποχώρηση του Γιώργου Τζαβέλλα, είναι στο κέντρο της άμυνας, ώστε να υπάρχει ένα δυνατό back-up των Βίντα-Μουκουντί. Ο σοβαρός τραυματισμός του Φερνάντες ενδεχομένως να άλλαξε τα πλάνα του Αλμέιδα, όμως το κενό καλύφθηκε με την ανανέωση συμβολαίου του Άμραμπατ.

amr

Ο Παναθηναϊκός έχει πραγματοποιήσει ήδη τρεις μεταγραφικές κινήσεις, όμως έχει... δρόμο ακόμα. Ζέκα, Μλαντένοβιτς και Τζούρισιτς δεν ήρθαν με την «ταμπέλα» του βασικού (στις θέσεις τους θεωρούνται βασικοί οι Πέρεθ, Χουάνκαρ και Μπερνάρ) όμως δεν αποκλείεται και οι τρεις να εξελιχθούν σε βασικά γρανάζια της μηχανής του Ιβάν Γιοβάνοβιτς μέσα στη σεζόν. Ωστόσο, με τα παιχνίδια κόντρα στην Ντνίπρο για τα προκριματικά του Champions League να πλησιάζουν, τα κενά του «τριφυλλιού» παραμένουν ίδια εδώ και καιρό. Ένας βασικός μέσος στη θέση του Κουρμπέλη που αποχώρησε και – αν όχι δύο – τουλάχιστον ένας κεντρικός αμυντικός πίσω από το δίδυμο Σένκεφελντ-Μάγκνουσον. Πλέον, Σάρλια-Πούγγουρας δεν υπάρχουν, κάτι που σημαίνει πως στο ρόστερ βρίσκονται μόλις δύο στόπερ, χωρίς να υπολογίζει κανείς τους νεαρούς παίκτες που προέρχονται από τη δεύτερη ομάδα. Και παράλληλα, αποχώρησε ο πολυθεσίτης Σάντσες. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος απόκτησης σέντερ-φορ και όπως λένε άπαντες στον Παναθηναϊκό... ο Ιβάν ξέρει.

gio

Ο Ολυμπιακός μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν είχε καταλήξει καν σε προπονητή, οπότε ήταν εν μέρει λογικό να μην έχει προχωρήσει σε μεταγραφικές κινήσεις. Τα δικά του πρώτα παιχνίδια στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League μπορεί ακόμη να αργούν (10 Αυγούστου), όμως ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ και ο Αντόνιο Κορδόν πρέπει να φουλάρουν τις μηχανές. Ήδη, δύο βασικοί ποδοσφαιριστές, ο Σεντρίκ Μπακαμπού και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, έχουν αποχωρήσει από την ομάδα, ενώ και ο – επίσης βασικός – Γιαν Εμβιλά θεωρείται εκτός ομάδας, παρά το γεγονός πως ο ίδιος έχει αφήσει ένα παραθυράκι ανοιχτό. Η λογική λέει πως στο μεταγραφικό παζάρι οι «ερυθρόλευκοι» θα κινηθούν κατά κύριο λόγο στην ισπανική αγορά, την οποία γνωρίζουν πολύ καλά τόσο ο νέος προπονητής, όσο και ο νέος τεχνικός διευθυντής των Πειραιωτών. Φυσικά, δε θα πρέπει να ξεχνά κανείς και την εκκαθάριση που αναμένεται να γίνει στο τεράστιο ρόστερ της ομάδας.

mart

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ο ΠΑΟΚ. Ονόματα ακούγονται από εδώ, ονόματα ακούγονται από εκεί, όμως τίποτα χειροπιαστό δεν υπάρχει μέχρι στιγμής. Ενδεχομένως, μέσα στις επόμενες μέρες (ακόμα και ώρες) να υπάρξει επίσημη εξέλιξη σχετικά με την επιστροφή του Μπάμπα Ράχμαν, ωστόσο ως τώρα το μόνο χαρμόσυνο νέο για τους φίλους της ομάδας είναι η επέκταση της συνεργασίας με τον αρχηγό, Αντρέ Βιεϊρίνια. Ο Πορτογάλος άσος αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα στο πλάνο της ανανέωσης και της μετάβασης από την προηγούμενη φουρνιά στην επόμενη. Οι πρωταγωνιστές των προηγούμενων – επιτυχημένων – ετών, όπως ο Μπίσεσβαρ και ο Ελ Καντουρί, δεν βρίσκονται πλέον στην Τούμπα, ενώ παρελθόν αποτελούν οι Ολιβέιρα και Κάργας. Τα προκριματικά του Europa Conference League και οι αναμετρήσεις με την Μπέιταρ Ιερουσαλήμ πλησιάζουν, με αποτέλεσμα ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι υποχρεωμένος να πορευτεί σε αυτά τα παιχνίδια κυρίως με τους ήδη υπάρχοντες ποδοσφαιριστές.

luc

Η ευχάριστη έκπληξη του φετινού καλοκαιριού – μέχρι στιγμής – είναι ο Άρης. Μετά την περσινή αποτυχημένη πορεία, οι «κιτρινόμαυροι» αποφάσισαν να αλλάξουν σελίδα, προχωρώντας σε μεγάλες αλλαγές. Τι κι αν ο Ματέο Γκαρσία αποχώρησε και ο Λουίς Πάλμα είναι... στο ακουστικό για ενδεχόμενη μεταγραφή, ο νέος τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Ρόμπερτ Παλίκουτσα, αποδεικνύεται ταχύτατος στις κινήσεις του. Αηδόνης, Ματαρίτα, Πάβισιτς, Χουτεσιώτης, Φατόρε, Σαβέριο και Φεράρι βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλονίκη, ενώ... έπεται συνέχεια. Ρουπ και Χριστοδουλόπουλος παρέμειναν επίσης και ένα κλίμα αισιοδοξίας υπάρχει στο Κλεάνθης Βικελίδης. Αυτό σημαίνει πως στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας μεγάλο μέρος του «παζλ» στο ρόστερ θα έχει ολοκληρωθεί και ο Άρης θα είναι αρκετά δεμένος στους αγώνες με του Europa Conference League, απέναντι σε Αραράτ ή Εγνατία. Βέβαια, αν όλα αυτά θα βγουν, μένει να φανεί στον αγωνιστικό χώρο.

pal

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος