Παναθηναϊκός: Ο Ιωαννίδης είναι ο σύγχρονος Ολιζαντέμπε, αλλά πιο καθοριστικός (vids)

Παναθηναϊκός: Ο Ιωαννίδης είναι ο σύγχρονος Ολιζαντέμπε, αλλά πιο καθοριστικός (vids)

Ο Ιωαννίδης είναι ο «σύγχρονος» Ολιζαντέμπε, αλλά πιο καθοριστικός (vids)

bet365

Ο Ιωαννίδης που «τιμά» την κληρονομιά του Ολιζαντέμπε και τείνει να τον ξεπεράσει με την φετινή του προσφορά.

Δεν ήταν η πρώτη φορά την φετινή σεζόν που χθες ήρθε στο μυαλό πολλών φιλάθλων του Παναθηναϊκού η παρομοίωση του Φώτη Ιωαννίδη με τον αγαπημένο της «πράσινης» εξέδρας, Εμάνουελ Ολιζαντέμπε.

Η φετινή συνήθεια του Έλληνα σέντερ φορ να κρίνει παιχνίδια στο φινάλε τους με δικές τους ενέργειες, που τείνει να γίνει λατρεία για τους οπαδούς του «τριφυλλιού», δεν θα μπορούσε να μην επιφέρει τις απαραίτητες συγκρίσεις με τον μετρ του είδους, τον «Μανωλάκη» του Παναθηναϊκού.

Ο Ολιζαντέμπε έκανε κάτι ανάλογο με τον Ιωαννίδη τη σεζόν 2003-2004, όταν οι «πράσινοι» πήραν τον τίτλο κι εκείνος πέτυχε τρία πολύ κρίσιμα τέρματα σε Τούμπα, Κορυδαλλό και Πύργο χαρίζοντας ισάριθμες νίκες στην ομάδα του.

Το πέναλτι που κέρδισε και εκτέλεσε εύστοχα ο Φώτης Ιωαννίδης στο 91ο λεπτό στον χθεσινό αγώνα της Τούμπας χάρισε τη νίκη στον Παναθηναϊκό και τον κράτησε μπροστά στην κούρσα του πρωταθλήματος, που έγινε πλέον και επίσημα για δύο, μετά το «διπλό» της ΑΕΚ στο «Γ.Καραϊσκάκης».

Αυτό ήταν το πέμπτο παιχνίδι φέτος που κρίνει με δική του ενέργεια από το 75ο λεπτό κι έπειτα. Σε τρία απ' αυτά τα πέντε παιχνίδια οι ενέργειές του είναι μετά τα 90 λεπτά της κανονικής διάρκειας.

Οι οκτώ «ζωτικοί» βαθμοί που έχει χαρίσει ο Ιωαννίδης

ioannidis

Η πρώτη φορά που ο Έλληνας σέντερ φορ χρειάστηκε να «παρέμβει» για να... τσακαλωθεί όσο το δυνατόν λιγότερο το εκπληκτικό σερί του Παναθηναϊκού στον πρώτο γύρο ήταν στο εντός έδρας ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην κανονική διάρκεια.

Οι «πράσινοι» έκαναν την πρώτη τους κακή εμφάνιση στην σεζόν κι έχαναν μέσα στην έδρα τους από τον «αιώνιο» αντίπαλο χαλώντας το αήττητο σερί τους. Ο Ιωαννίδης μπήκε αλλαγή στο 87ο λεπτό και σε μία χαμένη φάση, την οποία είχε το πείσμα να την κυνηγήσει μέχρι τέλους, επωφελήθηκε από την άμυαλη ενέργεια του Άβιλα και κέρδισε το πέναλτι. Ο Σπόραρ το μετέτρεψε σε γκολ κι έτσι το «τριφύλλι» ισοφάρισε σε 1-1 και διατήρησε το αήττητό του, παίρνοντας και τον βαθμό της ισοπαλίας.

Στο αμέσως επόμενο παιχνίδι οι υπηρεσίες του χρειάστηκαν και πάλι. Με το ματς στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό να είναι στο 0-0, ο Ιωαννίδης μπήκε στο ματς στο 76ο λεπτό και δύο λεπτά αργότερα νίκησε τον Ανέστη με διπλή προσπάθεια χαρίζοντας τη νίκη στον Παναθηναϊκό και συνάμα τους τρεις βαθμούς που την συνοδεύουν.

Και δεν σταμάτησε εκεί. Στο τρίτο κατά σειρά παιχνίδι εκείνης της περιόδου, με τον Ατρόμητο στην Λεωφόρο, το ματς ήταν στο 0-0, ο Γιοβάνοβιτς έριξε τον Έλληνα φορ στο παιχνίδι στο 64ο λεπτό κι εκείνος μετά από μία υπέροχη ατομική ενέργεια σκόραρε στο 80ο λεπτό κι άνοιξε τον δρόμο για την επικράτηση του «τριφυλλιού». Ο Μάγκνουσον έβαλε απλώς το... κερασάκι στην τούρτα στο 90+4' με υπέροχη εκτέλεση φάουλ.

Στην επαναφορά από την διακοπή του Μουντιάλ τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καλά στο πρωτάθλημα για τον Παναθηναϊκό, αφού ήρθε η γκέλα την 14η αγωνιστική στη Νεάπολη με τον Ιωνικό (1-1). Όμως αυτό ήταν μόνο η αρχή του «σκοτεινού» Γενάρη, όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια.

Στο αμέσως επόμενο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τον ΟΦΗ. Οι Κρητικοί έμειναν με δέκα παίκτες από το 8ο λεπτό λόγω αποβολής του Γιοχού και οι «πράσινοι», όχι μόνο δεν μπορούσαν να σκοράρουν για να πάρουν το προβάδισμα, αλλά δέχθηκαν και γκολ στην μοναδική ευκαιρία του ΟΦΗ με την κεφαλιά του Λάρσον στο 58ο λεπτό έπειτα από μία αντεπίθεση.

Ο Σέρβος τεχνικός έριξε στην «μάχη» τον Ιωαννίδη στο 60ο λεπτό κι εκείνος έκανε και πάλι την δουλειά σώζοντας ότι ήταν δυνατό να σωθεί για το «τριφύλλι» στο συγκεκριμένο παιχνίδι, σκοράροντας στο 90ο λεπτό και διαμορφώνοντας το τελικό 1-1.

Χθες ήταν το τελευταίο, μέχρι το επόμενο, «ανδραγάθημά» του. Ο Παναθηναϊκός προηγούταν 1-0 του ΠΑΟΚ στην Τούμπα από το γκολ του Μπερνάρντ στο 38ο λεπτό και δέχθηκε μία απρόσμενη ισοφάριση με το τέρμα του Αουγκούστο στο 85ο λεπτό. Ο Φώτης Ιωαννίδης είχε μπει ως αλλαγή στο παιχνίδι από το 70', αλλά δεν είχε κάνει αισθητή την παρουσία του.

Μετά το γκολ της ισοφάρισης, σαν άλλος σούπερ ήρωας που είδε τον κίνδυνο της γκέλας να «θεριεύει» για την ομάδα του, έκανε και πάλι το... θαύμα του. Σε μία διεκδίκηση της μπάλας στην περιοχή του ΠΑΟΚ, πρόλαβε και τσίμπησε την μπάλα από τον Ζίβκοβιτς που τον πάτησε και του έκανε το φάουλ. Καταλογίστηκε έτσι πέναλτι για τον Παναθηναϊκό. Απόντος του τραυματία Αϊτόρ και του Σπόραρ, που είχε καθίσει στον πάγκο για να περάσει ο Έλληνας σέντερ φορ στο ματς, ήταν εκείνος που πήρε την ευθύνη να αναλάβει την εκτέλεση και το έκανε με τεράστια επιτυχία χαρίζοντας τη νίκη στην ομάδα του και κρατώντας την σε μονοπάτι... τίτλου.

Αυτοί οι οκτώ βαθμοί που έχει φέρει ο Φώτης Ιωαννίδης στους «πράσινους» σ' ένα πρωτάθλημα που είναι πιθανό να κριθεί ακόμη και στην ισοβαθμία, είναι κάτι παραπάνω από υπερπολύτιμοι.

Οι οκτώ βαθμοί που έχει δώσει ο Ιωαννίδης στον Παναθηναϊκό

  • Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-1 (11η αγ.), κέρδισε πέναλτι (ένας βαθμός)
  • Παναιτωλικός - Παναθηναϊκός 0-1 (12η αγ.), γκολ στο 78ο λεπτό (δύο βαθμοί)
  • Παναθηναϊκός - Ατρόμητος 2-0 (13η αγ.), γκολ στο 80ο λεπτό (δύο βαθμοί)
  • Παναθηναϊκός - ΟΦΗ 1-1 (15η αγ.), γκολ στο 97ο λεπτό (ένας βαθμός)
  • ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 1-2 (5η αγ. play-offs), γκολ στο 91ο λεπτό (δύο βαθμοί)

Και σ' όλα αυτά δεν έχουμε συνυπολογίσει, λόγω του χρονικού περιορισμού που βάλαμε, την μεγάλη του εμφάνιση στο τελευταίο ματς της κανονικής διάρκειας στο Περιστέρι, όπου με δύο δικά του τέρματα έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό κόντρα στον Ατρόμητο και δημιούργησε ουσιαστικά τις ευνοϊκές συνθήκες ισοβαθμίας που απολαμβάνει το «τριφύλλι» αυτή τη στιγμή.

Αφού όντας ισόπαλο σε βαθμούς και γκολ με την ΑΕΚ στα μεταξύ τους παιχνίδια, τουλάχιστον μέχρι το ματς της Κυριακής στην Λεωφόρο (30/04), μπαίνει στο παιχνίδι το τρίτο κριτήριο, αυτό της θέσης που έλαβαν οι ομάδες στην τελική κατάταξη του πρωταθλήματος στην κανονική διάρκεια, το οποίο δίνει την πρώτη θέση στον Παναθηναϊκό σε όλη την διαδικασία των play-offs μέχρι στιγμής, έστω και μέσω της ισοβαθμίας.

Επίσης ο 23χρονος Έλληνας φορ έχει ακόμη και τις κρίσιμες ασίστ στο πρώτο γκολ στο εντός έδρας παιχνίδι με την Λαμία (21η αγ.), αλλά και στο κρίσιμο εκτός έδρας ματς με τον Άρη (22η αγ.). Τέλος, να μην λησμονήσουμε και το γεγονός πως είναι ο μοναδικός παίκτης του Παναθηναϊκού, που δεν έχει λείψει από κανένα παιχνίδι σε όλη την φετινή σεζόν έχοντας αγωνιστεί σε όλα τα ματς που έχουν δώσει οι «πράσινοι» σε πρωτάθλημα, Ευρώπη και Κύπελλο, 35 τον αριθμό.

Τα βήματα του «Μανωλάκη» που ακολουθεί ο Ιωαννίδης, τρία γκολ, τρία διπλά και τίτλος!

Olizadebe

Η αλήθεια είναι πως αυτά που έχει κάνει ο Φώτης Ιωαννίδης είναι εκπληκτικά έτσι κι αλλιώς από μόνα τους, ωστόσο θα έχουν πολύ περισσότερη αξία και μεγαλύτερη αίγλη, αν ο Παναθηναϊκός πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου στο φινάλε της σεζόν.

Ο Εμάνουελ Ολιζαντέμπε, ο κατά κόσμον «Μανωλάκης», δεν θα είχε καταφέρει να χαραχθεί τόσο βαθιά στις μνήμες των φιλάθλων του «τριφυλλιού», αν εκείνα τα τρία γκολ στα τελευταία τέσσερα ματς της σεζόν 2003-2004, δεν είχαν χαρίσει τον τίτλο στους «πράσινους».

Η κομβική αυτή συνεισφορά του στον έναν εκ των δύο πρωταθληματών, που κέρδισε ο Παναθηναϊκός την τελευταία 20ετια, του χάρισε μία μόνιμη θέση στην καρδιά των φιλάθλων των «πρασίνων» ενώ παράλληλα οδήγησε και στο παρατσούκλι του «ανθρώπου της τελευταίας στιγμής».

Κι όλα αυτά σε μία σεζόν που δεν είχε ξεκινήσει καλά για εκείνον, αφού εξαιτίας τραυματισμών έπαιξε μόλις τρεις φορές τις πρώτες 24 αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Πέτυχε μόλις τρία γκολ στο πρωτάθλημα, αλλά ήταν όλα ένα κι ένα, αφού χάρισαν τρεις νίκες στις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές, έξι πόντους χωρίς τους οποίους το πρωτάθλημα αυτό δεν θα ερχόταν ποτέ.

Την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός πήγε στην Τούμπα για να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ. Βρέθηκε πίσω στο σκορ από το 10ο λεπτό του αγώνα χάρη σε γκολ του Χάγκαν. Ο Παπαδόπουλος ισοφάρισε στο 48ο λεπτό, αλλά μετά οι «πράσινοι» κόλλησαν. Ο Ιτζάκ Σουμ έριξε τον Ολιζαντέμπε στο παιχνίδι στην θέση του Κωνσταντίνου στο 76ο λεπτό κι εκείνος σκόραρε στο 90+3' μ' ένα υπέροχο διαγώνιο τελείωμα, έπειτα από ωραία συνεργασία με τους Παπαδόπουλο και Σαμπάνη, ολοκληρώνοντας την ανατροπή για το «τριφύλλι» και χαρίζοντάς του τη νίκη.

Στην επόμενη στροφή ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον Ακράτητο στην Λεωφόρο με 5-1 κι έμεΙναν τα δύο εκτός έδρας παιχνίδια με Προοδευτική και Πανηλειακό. Στον Κορυδαλλό ο Γκονζάλες άνοιξε το σκορ μόλις στο 15' για τους «πράσινους», αλλά ο Σπέρτος ισοφάρισε στην λήξη του πρώτου μέρους σε 1-1. Στο δεύτερο ημίχρονο το γκολ δεν ήρθε νωρίς κι έτσι η κατάσταση δυσκόλευε. Ο Ισραηλινός τεχνικός του «τριφυλλιού» έριξε στο γήπεδο τον κατάλληλο άνθρωπο, αφού πέρασε τον Ολιζαντέμπε στην θέση του Μικάελσεν στο 82' και επτά λεπτά αργότερα ο «Μανωλάκης» το έκανε ξανά. Σκόραρε με ωραία τελείωμα και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του με 2-1.

Τελευταία αγωνιστική και ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στον Πύργο μαζί με χιλιάδες οπαδούς του για να... τελειώσει την δουλειά. Τα πράγματα δεν πάνε καλά, αφού τα 2/3 του παιχνιδιού έχουν περάσει και το γκολ δεν έρχεται. Ο Σουμ αποσύρει τον Επαλέ και βάζει στην θέση του τον Ολιζαντέμπε στο 62ο λεπτό. Σχεδόν ένα τέταρτο αργότερα, στο 76ο λεπτό, το κάνει ξανά. Ελίσσεται ωραία μέσα στην περιοχή της ομάδας της Ηλείας και εκτελεί στην κλειστή γωνία ανοίγοντας το σκορ και χαρίζοντας ουσιαστικά τη νίκη και το πρωτάθλημα στην ομάδα του Παναθηναϊκού περνώντας στο πάνθεον της ιστορίας του.

Όπως και να το δει κανείς είναι πολύ ωραία η ιστορία και η ταύτιση των δύο παικτών. Σίγουρα οι παλαιότεροι που έζησαν έντονα τις στιγμές αυτές με τον «Μανωλάκη» θα βλέπουν αυτή την σύγκριση σαν άδικη και υπερβολική, όμως αν δει κάποιος πιο καθαρά την εικόνα, ο Ιωαννίδης πράγματι κάνει τα ίδια και λίγα παραπάνω από τον Ολιζαντέμπε, αλλά αυτά θα έχουν την ίδια αξία «ιστορικά» μόνο αν ο Παναθηναϊκός κατακτήσει τον τίτλο. Αλλιώς σίγουρα θα είναι αξιομνημόνευτα, όμως δεν θα γλιτώσουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας που θα καταχωνιαστούν, σε αντίθεση με τα πεπραγμένα του Εμάνουελ, που είναι το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό κάθε φιλάθλου του «τριφυλλιού», όταν κάποιος λυτρώνει την ομάδα με γκολ στο φινάλε.

Ωστόσο, ο Ιωαννίδης δείχνει πως θέλει και είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα, ώστε το «Φωτάρας» να πάρει την θέση του δίπλα στο αξέχαστο «Μανωλάκης».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα