Ελλάδα, η ντροπή του ποδοσφαίρου, παγκοσμίως...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Ελλάδα, η ντροπή του ποδοσφαίρου, παγκοσμίως...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τη χώρα που δυσφημεί το ποδόσφαιρο, δεν σέβεται καμία από τις αξίες του, δεν σέβεται ούτε έναν από αυτούς που το αγαπούν...

Είναι ιστορική ντροπή για την ΕΠΟ και τους δύο φιναλίστ Ολυμπιακό και ΑΕΚ αυτό που συμβαίνει με τον φετινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Οπως ακριβώς το γράφω, ντροπή για τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, ντροπή για την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, αν τον ενοχλεί κάποιον η σειρά αναφοράς των ομάδων και των διοικήσεων τους, αυτό που εδώ και λίγες ημέρες συμβαίνει με τον τελικό του Κυπέλλου...

Δεν υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος, δεν υπάρχει κάνενας νοήμων, ο οποίος έχει ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και να μπορεί να καταλάβει πώς μία ομοσπονδία και δύο φιναλίστ αδυνατούν να βρουν ένα γήπεδο που θα παίξουν, σε άδειες κερκίδες λόγω πανδημίας, τον τελικό του Κυπέλλου. Είναι ανήκουστο, είναι ανέκδοτο, είναι ντροπή, είναι μία ακόμη κατάσταση που σε κάνει να αηδιάζεις με το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οποιος θέλει να κρυφτεί πίσω από πρόσωπα και καταστάσεις μπορεί να το κάνει ελεύθερα, όχι εγώ. Ο καθένας μπορεί να λέει και τι φταίει η ΑΕΚ και τι φταίει ο Ολυμπιακός και τι φταίει η ΕΠΟ; Ξαναγράφω όταν μία ομοσπονδία και δύο ΠΑΕ δεν μπορούν να βρουν ένα γήπεδο για να παίξουν σε άδειες κερκίδες έναν τελικό Κυπέλλου, δεν υπάρχει δικαιολογία. Καμία. Αποτελούν ντροπή για το ποδόσφαιρο και τους οπαδούς τους και οι τρεις. Και φυσικά όλο αυτό ξεκινάει από την διάθεση των ιδιοκτητών να δείξουν ότι ελέγχουν τα πράγματα. Ο μεν κινεί τα νήματα στην ΕΠΟ σαν να μετακινεί μαριονέτες, ο δε κινεί τα νήματα στο κράτος και την Κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο. Κατόπιν έχουμε το γνωστό σκηνικό, που στην Ελλάδα το ξέρουμε ως “συνεννόηση αντιπροέδρου Εδεσσαϊκού...”.

Στην αρχή αυτοί μας είπαν όχι στο ΟΑΚΑ και εμείς τους είπαμε όχι στο Καραϊσκάκη, μετά αυτοί μας είπαν ότι το γκαζόν στη Ριζούπολη και εμείς τους είπαμε για τα δημοσιογραφικά στη Νέα Σμύρνη, μετά το Περιστέρι μας έπεφτε μακριά και μετά αυτοί μας είπαν εντάξει στο ΟΑΚΑ, αλλά την Κυριακή, αλλά εμείς τότε δεν θέλαμε στο ΟΑΚΑ και μετά εμείς τους είπαμε όχι την Κυριακή και αυτοί μας είπαν και πότε και μετά εμείς τους είπαμε εντάξει στο ΟΑΚΑ που πρώτα δεν θέλατε, αλλά μετά θέλατε, αλλά όχι την Κυριακή, αλλά στις 30 Αυγούστου...

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό ντροπής, μεσολάβησαν διαφόρων ειδών γελοιότητες, από επιτροπές Κυπέλλου, από νομάρχες, δημάρχους και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς για να μπει ως κερασάκι στην τούρτα η αστυνομία που είπε να γίνει ο τελικός εκτός Αττικής, γιατί εντός του νομού δεν είναι ασφαλές. Δεν μπορεί να γίνει στην Αττική τελικός Κυπέλλου Ελλάδας κεκλεισμένων των θυρών για λόγους ασφαλείας; Σηκώνεις τα χέρια ψηλά, σταματά η λογική. Και μετά διαβάζεις για δεκάδες μολότοφ και στυλιάρια που βρέθηκαν στα πέριξ του γηπέδου της ΑΕΚ...

Λίγες ημέρες νωρίτερα στην Ισπανία οι αρμόδιοι φορείς και οι δύο φιναλίστ, η Αθλέτικ Μπιλμπάο και η Ρεάλ Σοσιεδάδ καθόντουσαν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν για τον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας. Οι δύο ομάδες από την χώρα των Βάσκων εξέφρασαν την επιθυμία αυτό το ματς που είναι ο ορισμός της γιορτής του ποδοσφαίρου να γίνει με κόσμο. Η ισπανική κυβέρνηση λόγω πανδημίας κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει όμως, τουλάχιστον όχι την φετινή σεζόν.

Οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι της χώρας των Βάσκων επέμεναν όμως, ότι ο τελικός είναι ιστορικός, είναι γιορτή και γίνεται για τους οπαδούς. Εριξαν λοιπόν την ιδέα να παίξουν κάποια στιγμή του χρόνου, όταν θα επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα. Η ομοσπονδία τους απάντησε ότι δεν είχε αντίρρηση, αλλά τους υπενθύμισε ότι πρέπει να δηλώσει μέχρι αρχές Αυγούστου τις ομάδες που θα παίξουν στην επόμενη σεζόν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και η κάτοχος του Κυπέλλου παίζει απευθείας στους ομίλους του Europa League.

Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ρεάλ Σοσιεδάδ, δεν δίστασαν. Είναι για αυτές (σε εκείνο το χρονικό σημείο που αποφάσισαν ήταν και οι δύο εκτός επτάδας του πρωταθλήματος) πολύ σημαντικό και για γόητρο και τα ταμεία η συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς ομίλους, αλλά όπως είπαν δεν είναι πάνω από το ποδόσφαιρο και τους φίλους του. “Το παραχωρούμε και το ευρωπαϊκό εισιτήριο στον έβδομο του πρωταθλήματος, αρκεί να παίξουμε τον τελικό με κόσμο και να είναι μία γιορτή όπως αρμόζει στο ποδόσφαιρο των Βάσκων”. Και έτσι έγινε. Δεν ρώτησαν ούτε μία φορά για το γήπεδο, πώς θα μοιραστούν τα εισιτήρια, τι θα γίνει με τα λεφτά που θα χάσουν από τη μη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ήθελαν μόνο ο τελικός να είναι γιορτή και να γίνει με κόσμο και έτσι θα γίνει.

Ο τελικός του Κυπέλλου Ισπανίας θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη σεζόν, παρουσία φίλων και της Σοσιεδάδ και της Μπιλμπάο, οι οποίοι θα κάτσουν δίπλα δίπλα και δίχως ζώνες ασφαλείας... Η δε Μπιλμπάο δεν θα παίξει του χρόνου Ευρώπη, ενώ θα μπορούσε αν κατακτούσε το Κύπελλο. Η Σοσιεδάδ χάρη σε ένα τέρμα στο 87' της τελευταίας αγωνιστικής θα παίξει τελικά. Την θέση της Μπιλμπάο στο Europa League θα πάρει η Γρανάδα, η οποία τερμάτισε έβδομη.

Μεσογειακός λαός είναι και αυτοί, βράζει και το δικό τους αίμα, βάσκικο είναι το αίμα δεν βράζει απλώς, ζεματάει, αλλά έχουν την στοιχειώδη κοινή λογική, δεν είναι ηλίθιοι και σέβονται το ποδόσφαιρο και τις αρχές του.

Δυστυχώς όλα αυτά είναι άγνωστες λέξεις για την ΕΠΟ και για τους παράγοντες του ελληνικών ομάδων, οι οποίοι για μία ακόμη φορά δυσφημούν με τον πλέον ξεδιάντροπο τρόπο το ποδόσφαιρο. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο σχεδόν με τον τελικό του Κυπέλλου στην Ελλάδα. Τελικός Βόλου, ή τελικός μα άδειες κερκίδες και όχι στον καιρό της πανδημίας, είναι μερικοί μόνο από τους τελικούς ντροπής των τελευταίων ετών. Και πραγματικά αναρωτιέμαι, πόσο δύσκολο είναι αν είσαι ΑΕΚ ή Ολυμπιακός να πεις “ελάτε να παίξουμε αυτόν τον τελικό σε όποιο σκατά γήπεδο θέλετε και να συμπεριφερθούμε στο ματς σαν να είναι γιορτή”. Πόσο δύσκολο είναι, ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.