Η 11η εντολή και το Σεντόνι των… τρελών και των σκλάβων

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Η 11η εντολή και το Σεντόνι των… τρελών και των σκλάβων

bet365

Ο Μωυσής, η Νανά Μούσχουρη και ο Αντι Γουόρχολ. Η αγκαλιά του Κολοβού με τον Αθανασιάδη. Οι άγνωστοι ήρωες της Σέριφ, ο «θνητός» Μέσι και ο Ρονάλντο της αλάνας. Ο Γιώργος Καραμάνος δεν χορταίνει εικόνες, στιγμές και ανατροπές.

Στην πιο εμβληματική στιγμή της Παλαιάς Διαθήκης, ο Θεός παραδίδει στον Μωυσή τις 10 εντολές. Εάν όμως θα μπορούσε να υπάρξει μία 11η, ποια θα ήταν άραγε; Ισως το «Πίστεψε στον εαυτό σου και στην προσπάθειά που οφείλεις να καταβάλεις». Ισως πάλι το «Ου μπλέξεις». Ή γιατί όχι κι εκείνο που τραγούδησε στα 80ς η Νανά Μούσχουρη με τον ομώνυμο τίτλο «11η εντολή». Εκεί όπου στους στίχους του υπέροχου Νίκου Γκάτσου ο γρίφος λύνεται στο φινάλε…

Την ενδεκάτη εντολή
την ξέρουν μόνο οι τρελοί
κι όλοι της γης οι σκλάβοι

Είναι αυτοί οι τρελοί που θα αψηφήσουν τους κινδύνους και οι σκλάβοι που δεν έχουν τίποτα να χάσουν εκτός από τις αλυσίδες τους. Είναι ο Δημήτρης Κολοβός που έχει βγάλει τα εξάταπα και τρέχει με ξεκάθαρο προορισμό. Είναι ο Γιώργος Αθανασιάδης που στη μεγάλη βραδιά της ζωής του τον περιμένει και μαζί κάνουν την πιο τέλεια ποδοσφαιρική αγκαλιά από καταβολής κόσμου.

Τρελοί ή σκλάβοι; Και τα δύο ή τίποτα. Δεν έχει σημασία. Μαζί τους κάποιος τύπος από το Λουξεμβούργο. Είναι ο Σεμπάστιεν Τιλ που στο 89’ βάζει το νικητήριο του μύθου και για λίγο γίνεται η Νο1 viral περσόνα της υφηλίου, ξεπερνώντας τη ρήση του Αντι Γουόρχολ για τα 15 λεπτά δημοσιότητας, που όλοι μας θα έχουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Και είναι και ο καλύτερος παίκτης μέχρι στιγμής στο φετινό Champions League. Κάποιος που ακόμα δεν ξέρεις και δεν έχεις καταλάβει ότι δεν υπάρχει ανώτερός του σε αυτές τις πρώτες δύο αγωνιστικές των ομίλων.

Ο κορυφαίος Σανγκινέτι

Για τον Γκουστάβο Αλφόνσο Ντουράδο Σανγκινέτι η εμφάνισή που έκανε στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» το βράδυ της Τρίτης, είναι για να διδάσκεται στα αμυντικά σεμινάρια του βαθύτερου και αρχέγονου Calcio. Στη Μαδρίτη πραγματοποίησε 11 κλεψίματα (18 συνολικά στα δύο ματς), ενώ κανείς στην ιστορία του θεσμού δεν είχε ποτέ σε ματς πάνω από 10. Και στις 11 φορές που πήγαν να τον περάσουν, τους νίκησε. Μάζεψε συνολικά 15 μπάλες, νίκησε στο 83% των συνολικών μονομαχιών του. Και είναι αυτός ο τύπος που κάποτε στη Λίμα του Περού, χρειάστηκε να παίξει τερματοφύλακας. Και τον χλεύασαν, με εκείνον να απαντάει στην πιο αδιανόητη τοποθέτηση-πρόβλεψη όλων των εποχών: «Καλά εσείς κοροϊδεύετε, αλλά μία μέρα θα με δείτε να νικάω τη Ρεάλ στο “Μπερναμπέου”». Και μόλις το έκανε, έπεσε στα γόνατα, δημιουργώντας την απόλυτη ιστορία που θα έχει να διηγείται στα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του.

Ο… έκπτωτος άγγελος Μέσι

Την ίδια ακριβώς στιγμή που ο Σανγκινέτι μάζευε διάσημα πορτοφόλια, ο Λιονέλ Μέσι κατάπεφτε στη γη. Λες και από δαιμονισμένος άγγελος που αρνιόταν να δώσει το χέρι στον Μαουρίτσο Ποτσετίνο στην αλλαγή, μεταμορφωνόταν οικειοθελώς στον πιο κοινό θνητό και ταπεινό ποδοσφαιριστή και ξάπλωνε στην κομπίνα πίσω από το τείχος, χαρίζοντας ένα περίεργο highlight καριέρας, δυνατότερο ακόμα και από την πρώτη γκολάρα που έβαλε με τη φανέλα της Παρί.

Η κατάρα του Λουίς Σουάρες

Τη δική του στιγμή ευτυχίας βίωνε ο Λουίς Σουάρες στο «Τζουζέπε Μεάτσα», σκοράροντας το νικητήριο 1-2 για την Ατλέτικο Μαδρίτης κόντρα στη Μίλαν. Και δεν ήταν απλά γκολ για τρίποντο, αλλά για μία βαθύτερη λύτρωση. Ο Ουρουγουανός σούπερ σταρ δεν είχε βρει δίχτυα εκτός έδρας στο Champions League από τον Σεπτέμβριο του 2015 (σ.σ.: και πάλι στην Ιταλία κόντρα στη Ρόμα). Και ΟΚ μία εύστοχη εκτέλεση πέναλτι ήταν, αλλά στάθηκε αρκετή για να το χαρεί έπειτα από ακριβώς έξι χρόνια και 12 ημέρες. Μία ζόρικη κατάρα σε μία τόσο σπουδαία καριέρα.

Ο νέος matador Ντάργουιν Νούνιες

Την επόμενη μέρα, ένα πατριωτάκι του, ο Ντάργουιν Νούνιες, παρέδιδε τις δικές του διαπιστεύσεις στον μαγικό κόσμο του Σεντονιού. Πέρσι που μετακόμισε από την Αλμερία στην Μπενφίκα, βρέθηκε εκτός ομίλων. Φέτος όμως αποφάσισε να δείξει σε όλους γιατί οι Αετοί πλήρωσαν 25 εκατ. ευρώ για έναν άσημο 21χρονο. Η εμφάνισή του κόντρα στην Μπαρτσελόνα ήταν επίσης για τους… τρελούς. Εκανε πλάκα στον Ερικ Γκαρθία στο 1-0, πήγε να βάλει το γκολ της σεζόν από μακριά και έκλεισε με εύστοχο πέναλτι. Ταχύτατος, θρασύς, ταλαντούχος, ατρόμητος. Ουρουγουανός matador που μας ήρθε για να μείνει.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο από τις αλάνες της Μαδέιρα

Και το καλύτερο για το φινάλε. Για το 90’+5’. Στον πιο «κανονικό», στον πιο «αντρικό», στον πιο μπαλαδόρικό» του πανηγυρισμό. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ξέχασε «σίου» και άλματα με ανοικτά χέρια και θυμήθηκε τις αλάνες που έπαιζε πεινασμένος στη Μαδέιρα. Ένα γκολ μηδενικής αισθητικής, αλλά που έβγαζε ένα εκατομμύριο πώρωση, σημασία και παροξυσμό. Ετσι έπρεπε. Να το βάλει εκείνος. Σε εκείνη τη στιγμή και να το γιορτάσει με αυτόν τον τρόπο. Πιο γεννημένος από δαύτον άλλωστε για κάτι τέτοια δεν υπάρχει. Και επιτέλους μπόρεσε να συνδυάσει την… ποζεριά με το απόλυτο feeling.

Ποια θα μπορούσε λοιπόν να είναι η 11η εντολή στον κόσμο της μπάλας; Μα αυτό το απρόσμενο στο αποτέλεσμα, το συγκλονιστικό στο φινάλε. Οσα βρίσκονται έξω από τις νόρμες της λογικής. Οι τρελοί, οι σκλάβοι, οι μικροί. Να νικούν αυτοί. Αλλά και οι σπουδαίοι να επιβεβαιώνονται.

Ρε σεις, πόσο τέλειο είναι ήδη φέτος το Champions League…

Follow me: @jorgekaraman
Instagram: Jorge_Karaman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος