Μην εκπλαγείτε αν δείτε τον Μάικ Τζέιμς πρωταθλητή!

Μην εκπλαγείτε αν δείτε τον Μάικ Τζέιμς πρωταθλητή!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί μία πρώτη προσέγγιση στους συσχετισμούς των οκτώ ζευγαριών στα playoffs του ΝΒΑ, που αρχίζουν το Σαββατοκύριακο και στα χαρτιά δεν βρίσκει καλύτερη ομάδα από τους Μπρούκλιν Νετς.

Είμαι σίγουρος ότι τα ξημερώματα, σε ένα από τα πολυτελή διαμερίσματα των ψηλότερων ορόφων του ουρανοξύστη ακριβώς απέναντι από την “American Airlines Arena”, ο Λούκα Ντόντσιτς θα είχε πάρα πολλούς λόγους για να αναθεωρήσει την αρχικά επικριτική του άποψη για την αριστουργηματική εφεύρεση του τουρνουά play-in στο ΝΒΑ. Στην περίπου κατάσταση, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα βρέθηκε και ο ιδιοκτήτης των Μάβερικς, Μαρκ Κούμπαν, που θα παρακολούθησε το εντυπωσιακό “θρίλερ” Λέικερς-Ουόριορς από την έπαυλή του στα προάστια του Ντάλας.

Αν έλλειπε κάτι από το format του «μαγικού κόσμου» όλα αυτά τα χρόνια, αυτό είναι ήταν το “σασπένς” του νοκ-άουτ αγώνα! Και η αλήθεια είναι ότι ο αυτός νεωτερισμός που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πέρυσι στην “φούσκα” του Ορλάντο, εκτόξευσε το ενδιαφέρον. Πολλώ δε μάλλον από την στιγμή που προέκυψε κόντρα ΛεΜπρόν-Κάρι, η οποία έμελλε να κριθεί από ένα τρελό σουτ του «βασιλιά» και μία λάθος πάσα προς τον διαστημικό Στεφ.

Playoffs time baby, λοιπόν, που λένε και στην Αμερική! Επομένως, νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για μία πρώτη ανάλυση των οκτώ ζευγαριών που έχουν προκύψει αλλά και που θα προκύψουν, μετά τους τελικούς των τελικών του τουρνουά play-in (Ουίζαρντς-Πέισερς και Ουόριορς-Γκρίζλις), οι οποίοι θα καθορίσουν την 8η θέση σε Ανατολή και Δύση.

Ανατολική περιφέρεια

Φιλαντέλφια Σίξερς – Ουάσινγκτον Ουίζαρντς ή Ιντιάνα Πέισερς: Σίξερς στα 4 ή στα 5 ματς

Πρόκειται για μία σειρά, που ανεξάρτητα με το ποια ομάδα θα πάρει το εισιτήριο για τα playoffs (Ουίζαρντς ή Πέισερς), δεν θα μας απασχολήσει πολύ! Αν οι αγώνες της εφετινής κανονικής περιόδου δεν ήταν 72 (49 νίκες και 23 ήττες) και ήταν δέκα περισσότερες, όπως πάντα, οι Σίξερς θα κατέγραφαν το ρεκόρ του οργανισμού μετά από το 2001 (56-26), όταν κι έφτασαν στους τελικούς του ΝΒΑ. Για να μην σας κουράζουμε πολύ με τα νούμερα, η τριάδα Εμπίντ, Σίμονς και Χάρις μαζί με την καθοδήγηση του 'Ντοκ' Ρίβερς εγγυώνται την άνετη επικράτηση της ομάδα από την πόλη της αδελφικής αγάπης. Ειδικότερα αν ο Καμερουνέζος σέντερ των πρωτοπόρων της Ανατολής χάσει το βραβείο του MVP από τον Κάρι ή τον Γιόκιτς (κάτι διόλου απίθανο), νομίζω ότι θα αποκτήσει το μεγαλύτερο δυνατό κίνητρο για την postseason και αυτό δεν θα είναι καλός οιωνός για οποιονδήποτε αντίπαλο.

Μπρούκλιν Νετς – Μπόστον Σέλτικς: Νετς στα 5 ματς

Αν οι Σέλτικς είχαν στην διάθεσή τους τον Τζέιλεν Μπράουν (νοκ-άουτ για τα playoffs), τότε ίσως να μπορούσαμε να δεχθούμε ότι θα προέβαλαν μία κάποια σοβαρή αντίσταση και ότι θα «πουλούσαν ακριβά το τομάρι τους». Απόντος του δεύτερου καλύτερου παίκτη τους, νομίζω ότι δεν έχουν καμία τύχη και θα είναι επιτυχία να αποχαιρετήσουν τον 1ο γύρο με μία νίκη. Προσωπικά, παρακολουθώντας τους Νετς στο 2ο μισό της σεζόν και παρ' ότι αρχικά θεωρούσα βλαβερή την συνύπαρξη του διδύμου Ντουράντ-Ίρβινγκ με τον Χάρντεν, ομολογώ και δεν το κρύβω ότι η αγωνιστική αλλαγή του πρώην ηγέτη των Ρόκετς με έχει κάνει να αναθεωρήσω. Με τον «μούσια» σε ρόλο περισσότερο δημιουργού και οργανωτή και λιγότερο σκόρερ, τους Γκρίφιν και Γκριν να έχουν κίνητρο και τους Ντουράντ και Ίρβινγκ το γενικό πρόσταγμα στο σκοράρισμα, ο Στιβ Νας φαίνεται ότι έχει συνδυάσει την ποιότητα και το ταλέντο με την σωστή κατανομή των ρόλων. Στα μάτια μου, η ομάδα του Μπρούκλιν δείχνει ως το μεγαλύτερο φαβορί για την κατάκτηση του εφετινού τίτλου και τα ματς του 1ου γύρου με τους Κέλτες, θα αποτελέσουν το καλύτερο ζέσταμα για την εύρεση ρυθμού. Αν τα καταφέρουν, πέρα από την επιτυχία του rookie προπονητή τους, το συγκεκριμένο επίτευγμα θα αποτελέσει την πιο απρόβλεπτη ανατροπή στην καριέρα του πρώην «δικού μας», Μάικ Τζέιμς, που θα έχει φύγει κακήν κακώς από την Ευρώπη και χωρίς το τρόπαιο της Euroleague στις αποσκευές του, αλλά θα έχει πετύχει το μεγαλύτερο όνειρο του κάθε Αμερικανού μπασκετμπολίστα.

Μιλγουόκι Μπακς – Μαϊάμι Χιτ: Μπακς στα 6 ματς

Οι Χιτ μπορεί να αποτελούν τον κακό δαίμονα των Μπακς αλλά και του Γιάννη, ειδικότερα τα δύο τελευταία χρόνια, ωστόσο, φέτος δεν έχουν επιδείξει την συνέπεια, ο Ντράγκιτς δεν είναι αυτός του περυσινού καλοκαιριού, ο Μπάτλερ δεν είναι στο 100% και στο ρόστερ δεν βρίσκεται πια ο Κράουντερ, που λόγω σωματοδομής (και αξιόπιστου μακρινού σουτ), είχε δυσκολέψει την ζωή του Γιάννη. Στην αντίπερα όχθη, το Μιλγουόκι είναι πιο συνειδητοποιημένο, ο Αντετοκούνμπο έχει διαφορετικό και πιο αποτελεσματικό ρόλο (δεν τον νοιάζουν τόσο πολύ τα νούμερά του), ενώ πλέον η ομάδα έχει την απαιτούμενη εμπειρία από τις δύο σερί τελευταίες αποτυχίες. Η αίσθησή μου είναι ότι το Μαϊάμι θα δυσκολέψει λιγότερο του αναμενόμενου τα «ελάφια», που θα πάνε στον 2ο γύρο αλλά εκεί δύσκολα θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο των Νετς. Εκτός και αν ο “Greek Freak” το πάει σε άλλο level και μας απογειώσει όλους!

Νιου Γιορκ Νικς – Ατλάντα Χοκς: Χοκς στα 7 ματς

Η πιο αμφίρροπη σειρά του 1ου γύρου στην Ανατολή και αυτή που πιστεύω ότι θα επιφυλάξει break! Οι Νικς είναι σίγουρα η πιο ευχάριστη έκπληξη της περιφέρειας, παίζουν εξαιρετικά στην άμυνα κι έχουν σε ηγετικό ρόλο έναν αδιανόητο Τζούλιους Ραντλ, ωστόσο, πιστεύω ότι επιθετικά δεν έχουν τόσες λύσεις για να σταματήσουν τα «γεράκια», που διαθέτουν εννέα παίκτες με διψήφιο μέσο όρο πόντων και γενικότερα τουλάχιστον μία πεντάδα παικτών που μπορούν να «καθαρίσουν» ένα ματς! Προβλέπω ότι θα δούμε τρομερά παιχνίδια που θα θυμίσουν τις μονομαχίες των playoffs στην δεκαετία του '90 και πολλά ματς που θα κριθούν στον πόντο.

Δυτική περιφέρεια

Γιούτα Τζαζ – Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ή Μέμφις Γκρίζλις: Τζαζ στα 5 ή στα 6 ματς

Δεν ξέρω πόσο θα αντέξει ο Στεφ Κάρι και η παρέα του και αν μετά το θρίλερ του “Staples Center” θα έχουν τα αποθέματα για να σταματήσουν τους νεανικούς και ενθουσιώδεις Γκρίζλις, όποια ομάδα και να περάσει όμως, δεν μπορεί να απειλήσει τους “Μορμόνους”. Μπορεί ο Μίτσελ να προέρχεται από απουσία σχεδόν ενάμιση μήνα λόγω τραυματισμού και να μην είναι ακόμη απόλυτα έτοιμος, εύκολα ή δύσκολα όμως, η Τζαζ θα είναι η νικήτρια της σειράς, καθώς είναι υπερπλήρης σε όλες τις θέσεις. Τολμώ να προβλέψω μάλιστα, ότι το Μέμφις έχει το αθλητικό ρόστερ για να βάλει περισσότερα προβλήματα στην Γιούτα απ' ότι οι «πολεμιστές», που θα στηριχθούν στην δεινότητα του ηγέτη τους.

Φίνιξ Σανς – Λος Άντζελες Λέικερς: Λέικερς στα 7 ματς

Τρομερή σειρά! Όχι μόνο γιατί οι «λιμνάνθρωποι» απέχουν πολύ από το ζενίθ της απόδοσής τους, αλλά γιατί και οι εφετινοί «ήλιοι» δεν αστειεύονται καθόλου και δείχνουν ικανοί να φτάσουν μέχρι το τέλος. Η συνύπαρξη του Ντέβιν Μπούκερ με τον Κρις Πολ, που στα 36 του κάνει εκπληκτική χρονιά, η τρομερή δουλειά του προπονητή της χρονιάς, Μόντι Ουίλιαμς και το πλεονέκτημα της έδρας (το Φίνιξ έχει το 4ο καλύτερο ρεκόρ στο γήπεδό του), αποτελούν τα μεγάλα πλεονεκτήματα των Σανς, που όμως, δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία σε αυτό το επίπεδο. Γι' αυτό και κλίνω ελαφρώς υπέρ των Λέικερς. Όχι γιατί με πείθουν (το αντίθετο την συγκεκριμένη περίοδο), αλλά επειδή έχουν τον “King James” και τον Άντονι Ντέιβις. Όσοι είδατε το ματς με τους Ουόριορς και πόσο επιδραστική ήταν απόδοσή τους στο δεύτερο μέρος, νομίζω ότι καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Χωρίς βέβαια, να αποτελέσει έκπληξη το ενδεχόμενο αντιστροφής των ρόλων και το σενάριο αποκλεισμού των πρωταθλητών από τον 1ο γύρο.

Ντένβερ Νάγκετς – Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς: Μπλέιζερς στα 6 ματς

Ο Λίλαρντ και η παρέα του συνηθίζει να κλέβει την παράσταση τουλάχιστον σε μία σειρά playoffs ανά σεζόν! Πέρυσι στην “φούσκα” του Ορλάντο δεν επιβεβαίωσαν την φήμη τους. Φέτος που είναι υγιείς 100% και θα βρίσκονται στον δρόμο των, χωρίς Τζαμάλ Μάρεϊ, Νάγκετς, κάτι μου λέει ότι θα το ξανακάνουν. Καλύτερος του αναμενόμενου ο Καμπάτσο, αναβαθμισμένος ο Μάικλ Πόρτερ τζούνιορ, από άλλο πλανήτη ο Γιόκιτς, ωστόσο το μαζεμένο ταλέντο που έχει στην διάθεσή του ο Τέρι Στοτς στο Πόρτλαντ, νομίζω ότι θα γείρει την πλάστιγγα προς την πλευρά των Τρέιλ Μπλέιζερς, που το είχαν ξανακάνει με μειονέκτημα έδρας και πριν δύο καλοκαίρια μέσα στο Ντένβερ.

Λος Άντζελες Κλίπερς – Ντάλας Μάβερικς: Μάβερικς στα 7 ματς

Το συγκεκριμένο ζευγάρι είναι το μοναδικό που επαναλαμβάνεται στον 1ο γύρο για 2η συνεχή σεζόν. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι Μάβερικς λογικά θα έχουν υγιή κι ετοιμοπόλεμο τον Κρίσταπς Πορζίνγκις, που ήταν το κομμάτι του παζλ που έλλειψε πέρυσι και τους στέρησε την δυνατότητα της ολικής ανατροπής. Αν ο Λετονός παραμείνει υγιής και βγάλει την σειρά, πιστεύω ότι το Ντάλας φέτος έχει όλα τα φόντα να σοκάρει τους Κλίπερς, που ναι μεν είναι πολύ γεμάτοι, αλλά δεν έχουν πείσει ούτε φέτος για την διάρκεια και την συνέπειά τους. H συγκεκριμένη σειρά μοιάζει ως η πιο αμφίρροπη και ανοιχτή σε προβλέψεις από τις τέσσερις στην Δύση και το τελικό αποτέλεσμα θα κρίνει το αφήγημα της αγωνιστικής συνεύρεσης Λέοναρντ και Πολ στο Λος Άντζελες και αντίστοιχα Ντόντσιτς και Πορζίνγκις στο Ντάλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κάρι: Πόσο ακόμα να... κουβαλήσει τους Ουόριορς; (pics & vids)

ΛεΜπρον: Είναι ok να τον μισείς, αλλά είναι αδύνατον να μην τον θαυμάζεις! (vids)

Κάρι για τρίποντο ΛεΜπρόν: «Το είχαμε δει ξανά από τον Ίρβινγκ πριν 5 χρόνια» (vid)

Λέικερς - Ουοριορς 103-100: Ο ΛεΜπρόν τους έστειλε στα playoffs, συγκινητικός Κάρι! (vid)

Γκρίζλις - Σπερς 100-96: Με τριάδα-φωτιά έμειναν... ζωντανοί για playoffs! (vid)

Νικς: Με 13.000 φιλάθλους στο Madison στην πρεμιέρα των playoffs!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!