Όταν είδα τον Στεφ να «στάζει» 52/52 τρίποντα!

Όταν είδα τον Στεφ να «στάζει» 52/52 τρίποντα!

Όταν είδα τον Στεφ να «στάζει» 52/52 τρίποντα!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας εξηγεί γιατί δεν συμφωνεί ότι το ρεκόρ των εύστοχων τριπόντων του Κάρι δεν θα καταρριφθεί ποτέ, αλλά αποθεώνει τον πιο αποτελεσματικό και ανορθόδοξο «αρτίστα» του μακρινού σουτ και θυμάται τι σοκ είχε πάθει όταν τον είδε να σουτάρει σε μία προπόνηση στο Όκλαντ.

Έχοντας συναντήσει αρκετές φορές, τα 11 τελευταία χρόνια, τον 3 φορές πρωταθλητή του ΝΒΑ (2015, 2017 & 2018), 2 φορές MVP (2015 & 2016) και πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος (2016 & 2021) αλλά και αισίως ρέκορντμαν των τριπόντων (2977) στον «μαγικό κόσμο». οφείλω να σας πω ότι δεν γίνεται να μην του βγάλω το καπέλο και να μην του αφιερώσω μία βαθιά υπόκλιση.

Όχι μόνο γιατί το παλικάρι που γεννήθηκε στο ίδιο μαιευτήριο με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς (στο Έϊκρον του Οχάιο) και έμελλε να μεσουρανήσει στην Βόρεια Καρολίνα στα κολεγιακά του χρόνια και στην Καλιφόρνια ως επαγγελματίας, είναι από τους πιο προσιτούς superstars στον μαγικό κόσμο του μπάσκετ.

Αλλά γιατί αν τον συναντήσεις στον δρόμο ή στο supermarket και δεν είσαι NBA maniac, δύσκολα θα καταλάβεις ότι η σωματοδομή του (ένα γυμνασμένο κορμί που μετά βίας αγγίζει το 1,90) παραπέμπει στον κορυφαίο σουτέρ στην ιστορία του αθλήματος. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δουλειά που έχει συνοδεύσει το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του.

Ο λόγος για τον Στεφ Κάρι τον οποίο πρωτοσυνάντησα στο κλειστό του ΟΑΚΑ, στην προπόνηση της Εθνικής ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών τον Αύγουστο του 2010. Εκείνη την εποχή είχε τελειώσει την rookie σεζόν του στους Ουόριορς (μ.ο. 17,5π., 4,5ρ. & 5,9ασ. με 43,7% τριπ.) και ήταν ίσως ο 10ος στην ιεραρχία των παικτών (μπροστά από τον Ντάνι Γκρέιντζερ και τον Τάισον Τσάντλερ) που είχε στην διάθεσή του ο Μάικ Σιζέφσκι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τουρκίας (χρυσό μετάλλιο)!

Στην media day που είχε οργανώσει η USA Basketball στην Αθήνα κι ενώ όλοι οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι είχαμε πέσει πάνω στον Ντουράντ, τον Μπίλαπς, τον Ουέστμπρουκ και τον Ντέρικ Ρόουζ, τον θυμάμαι να έχει μένει μόνος του στον αγωνιστικό χώρο και να σουτάρει ακατάπαυστα.

Την επόμενη φορά που τον είδα από κοντά, επτά χρόνια αργότερα στη Νέα Ορλεάνη (στο All Star του 2017), ήταν ήδη πρωταθλητής και MVP του ΝΒΑ, αλλά παρέμενε ένας πολύ νορμάλ τύπος για τα δεδομένα του stardome στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στα All Star Weekends, βέβαια, η πρόσβαση που έχει ένας δημοσιογράφος στους παίκτες είναι πραγματικά πολύ περιορισμένη.

To σοκ στο "roof garden" ενός ξενοδοχείου!

Έτσι, λοιπόν, το πενθήμερο που περάσαμε με τον Βασίλη Τσίγκα στο "σπίτι" του, την άνοιξη του 2018 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, ήταν ό,τι πρέπει για να πάρουμε μία καλή γεύση για τον “Chef” του τριπόντου, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν τραυματίας τότε (για την ακρίβεια πλησίαζε στην επάνοδό του) και δεν έπαιξε σε κανένα από τα τρία ματς τα οποία παρακολουθήσαμε.

Είχαμε όμως την ευκαιρία να τον δούμε από κοντά στην προπονητική του ρουτίνα πριν τους αγώνες και το επίσημο ζέσταμα της ομάδας του (ναι, όταν που ευστοχεί σε τρίποντα από το τούνελ των αποδυτηρίων). Να ανταλλάξουμε κάποιες κουβέντες μαζί του στα αποδυτήρια και το κυριότερο να γίνουμε μάρτυρες ενός τρομερού στοιχήματος που έβαλε με τον Κλέϊ Τόμπσον, στο προπονητήριο των «πολεμιστών» (στους δύο τελευταίους ορόφους του ξενοδοχείου Marriot Convention Center) και να μείνουμε με το στόμα ανοιχτό.

Εσείς τι θα κάνατε, δηλαδή, αν βλέπατε μπροστά σας έναν τύπο να “στάζει” και μάλιστα «σβηστός», 52 συνεχόμενα τρίποντα χωρίς να αστοχήσει και να κερδίζει στο τσακ τον “Splash brother” του, που στην συνέχεια ευστόχησε σε 47 διαδοχικά!


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι 33χρονος guard και γιος ενός εξίσου μεγάλου σουτέρ (Ντελ Κάρι), είναι ο κορυφαίος σκόρερ μακρινής απόστασης όλων των εποχών. Χωρίς να έχει τον τέλειο μηχανισμό στο σουτ (το αντίθετο, μάλιστα, καθώς σουτάρει από αρκετά χαμηλά), ο Στεφ Κάρι έχει τρομερή ισορροπία σώματος όταν πατάει, εξαιρετικό positioning, άρτιο release και ίσως την καλύτερη επαφή με το διχτάκι (ακόμη και σε σουτ εκτός ισορροπίας) από οποιονδήποτε άλλο κλασσικό σουτέρ.

Το μεγαλείο του μπορεί να το συνειδητοποιήσει κανείς, μόνο αν σκεφτεί ότι η κορυφαία επίδοση των εύστοχων τριπόντων στην ιστορία του ΝΒΑ (2977 στην κανονική περίοδο), που εδώ και λίγες ώρες του ανήκει, επετεύχθη παρ' ότι έχει παίξει σχεδόν 5,5 σεζόν λιγότερες από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ (ο Ρέι Άλεν τελείωσε την καριέρα του με 2973, προσπερνώντας τον Ρέτζι Μίλερ), ο οποίος, μάλιστα, ήταν από τους πιο βιονικούς παίκτες του πρωταθλήματος.

Κάρι

Το μυστικό των αστραγάλων και η ατομική δημιουργία

Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, όπως θα δείτε και στον παρακάτω πίνακα, στο ξεκίνημα της καριέρας του Κάρι, ο δεξιός του αστράγαλος δεν ήταν από τους πλέον ανθεκτικούς. Μπήκε για πρώτη φορά στο χειρουργείο στο τέλος της 2ης σεζόν και ακολούθησε τον ίδιο δρόμο στο τελείωμα της 3ης. Κοινώς, στον δεύτερο και τον τρίτο χρόνο του στο ΝΒΑ, ο Στεφ έχασε συνολικά 64 παιχνίδια! Δηλαδή κάτι περισσότερο από τα 3/4 μίας κανονικής περιόδου...

Η ενδυνάμωση που έκανε το καλοκαίρι του 2012 και έκτοτε σε κάθε off season, με έναν προπονητή-γυμναστή από την Σάρλοτ, έμελλε να του αλλάξει όλη του την καριέρα. Στα πρώτα τρία χρόνια του, πριν συνεργαστεί με τον Μπράντον Πέιν, είχε μ.ο. 124 εύστοχα τρίποντα ανά σεζόν, ενώ ο μέχρι χθες πρώτος στην σχετική λίστα, Ρέι Άλεν, κρέμασε την φανέλα του έχοντας μ.ο. 165 ανά αγωνιστική περίοδο! Εκ των οποίων το 85% από πάσες που έγιναν ασίστ!

Σήμερα και χωρίς να έχει ολοκληρώσει την 13η του σεζόν (ο Άλεν έπαιξε 18), ο Κάρι είναι στρογγυλοκαθισμένος στον "θρόνο" του τριπόντου, έχοντας κατά μ.ο. 229 εύστοχα σουτ πίσω από τα 7,25 ανά χρονιά. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο απ' όλα, όμως, είναι ότι 61% εξ' αυτών προέρχεται από ασίστ. Κάτι που σημαίνει ότι 4/10 τρίποντα που βάζει προκύπτουν από δική του δημιουργία!

Τι με χάλασε στον Κάρι

Αν και τον γουστάρω με τα χίλια σαν παίκτη και σαν προσωπικότητα, ομολογώ ότι δεν μου άρεσε καθόλου η δημοσιοποίηση της πεποίθησης ότι μπορούσε να σπάσει το ρεκόρ μπροστά στο κοινό της ομάδας. Δηλαδή ευστοχώντας σε 16 τρίποντα σε ένα ματς (στο τελευταίο εντός έδρας ματς κόντρα στο Πόρτλαντ) και καταρρίποντας ταυτόχρονα την κορυφαία επίδοση εύστοχων τριπόντων σε ένα παιχνίδι, που κατέχει ο συμπαίκτης του Κλέϊ Τόμπσον (14).

Όσο και να το πιστεύεις, που είναι θεμιτό, δεν το λες δημόσια μόνο από σεβασμό στους κατόχους του ρεκόρ αλλά και στο ίδιο το άθλημα. Είναι προτιμότερο να αποφύγεις τις σχετικές δηλώσεις, να μπεις στο παρκέ για να παίξεις το μπάσκετ σου και να αφήσεις το ρεκόρ να έρθει νομοτελειακά κάποια στιγμή σε σένα. Παρά να πας εσύ εκβιαστικά σ' αυτό.

Αυτός ήταν ίσως και ο λόγος, που από το ματς με τους Τρέιλ Μπλέιζερς κι εντεύθεν (πριν την έναρξή του είχε πει την ατάκα για τα 16 τρίποντα), ο ηγέτης του Γκόλντεν Στέιτ έχει μόλις 19/60 (31,6%) πίσω από τα 7,25 (ενώ φέτος σουτάρει με 40,1% και σε όλη του την καριέρα με 43,1%). Του αναγνωρίζω, όμως, ότι το κατάλαβε και παραδέχθηκε την λάθος προσέγγισή του.

Κάρι 2

Όχι φίλε Ντιρκ, το ρεκόρ του Κάρι μπορεί να καταρριφθεί!

Όλα τα παραπάνω και φυσικά το γεγονός ότι ο 33χρονος κορυφαίος guard στον κόσμο, κατέρριψε την επίδοση του Ρέι Άλεν σε 511 παιχνίδια λιγότερα (789 έναντι 1300), συνηγορούν στο ότι το νέο ρεκόρ που θα αφήσει παρακαταθήκη όταν αποχαιρετήσει την ενεργό δράση, θα μείνει ακατάρριπτο. Κάτι τέτοιο άλλωστε ισχυρίστηκε και ο Ντιρκ Νοβίτσκι, που η αλήθεια είναι ότι μόνο "άσχετος" δεν μπορεί να χαρακτηριστεί! Ειδικότερα όταν μιλάμε για το σουτ τριών πόντων.

Ο παρακάτω πίνακας, όμως, θα ενισχύσει την ταπεινή άποψη του υπογράφοντος που τυγχάνει να διαφωνεί με τον "μεγάλο Γερμανό"! Όχι γιατί ο Στεφ δεν είναι περίπτωση, τουναντίον! Αλλά γιατί το ΝΒΑ, χάρη και στην επίδραση του τρόπου παιχνιδιού που λάνσαρε από την 4η σεζόν του και μετά ο ίδιος ο Κάρι, έχει αλλάξει δραματικά και έχει μετατραπεί σε λίγκα του τριπόντου πρωτίστως και μετά του καρφώματος!

Χωρίς, λοιπόν, να λαμβάνουμε υπ' όψιν τους μικρότερούς του σε ηλικία, Τζέιμς Χάρντεν (4ος με 2509) και τον Ντέιμιαν Λίλαρντ (10ος με 2109) που βρίσκονται στην πρώτη 10άδα, από πιο πίσω έρχονται δύο παίκτες, που στα πρώτα τέσσερα χρόνια τους (ο ένας μάλιστα διανύει φέτος την 4η σεζόν), έχουν πετύχει ή είναι σε ρυθμό να πετύχουν, περισσότερα απ' όσα τρίποντα είχε πετύχει ο ηγέτης των Ουόριορς στο ίδιο διάστημα.

Ο λόγος για τον Τζαμαϊκανό, Μπάντι Χιλντ των Σακραμέντο Κινγκς, που είναι ο παίκτης που έφτασε γρηγορότερα από οποιονδήποτε άλλον στην ιστορία, τα 800 εύστοχα σουτ πίσω από τα 7,25 και φυσικά τον Τρέι Γιανγκ των Ατλάντα Χοκς, που στο τέλος της εφετινής χρονιάς, λογικά θα έχει ξεπεράσει κι αυτός τον Κάρι των πρώτων τεσσάρων χρόνων.

Τα εύστοχα τρίποντα ανά χρονιά στην πρώτη 4ετία της καριέρας τους

1η σεζόν2η σεζον3η σεζόν4η σεζόν
Κάρι166 σε 80αγ.151 σε 74αγ.55 σε 26αγ.272 σε 78αγ.
Γιανγκ* 156 σε 81αγ.205 σε 60αγ.136 σε 63αγ.76 σε 27αγ.
Χιλντ148 σε 82αγ.176 σε 80αγ.278 σε 82αγ.271 σε 72αγ.
Άλεν 117 σε 82αγ.134 σε 82αγ.74 σε 50αγ.172 σε 82αγ.

* Η 4η σεζόν του βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι στις πρώτες τέσσερις σεζόν τους, ο Μπάντι Χιλντ έχει τον καλύτερο μέσο όρο εύστοχων τριπόντων ανά παιχνίδι (2,76), ακολουθούν ο Κάρι (2,59) και ο Γιανγκ (2,48), ενώ ο μέχρι πρότινος "βασιλιάς" του μακρινού σουτ, Ρέι Άλεν, στην πρώτη του 4ετία, δεν σκόραρε ούτε δύο τρίποντα ανά αγώνα (μ.ο. 1,67).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!