Παναθηναϊκός: Το Top-5 των... Ισραηλινών

Παναθηναϊκός: Το Top-5 των... Ισραηλινών
Ο Παναθηναϊκός θα πορευτεί για 10η σερί χρονιά με πρώην... Ισραηλινούς (Πιέρ Τζάκσον, Μάρκους Φόστερ) και το gazzetta.gr παρουσιάζει τις πέντε περιπτώσεις που ξεχωρίζουν.

Με τις προσθήκες των Πιέρ Τζάκσον, Μάρκους Φόστερ, ο Παναθηναϊκός έδωσε συνέχεια σε μια ιδιαίτερη... παράδοση από το 2012, αποκτώντας παίκτες με προϋπηρεσία στο Ισραήλ για 10η σερί χρονιά.

Ο μεν Τζάκσον αγωνίστηκε στη Μακάμπι τη σεζόν 2017-18 κατακτώντας το πρωτάθλημα και το ισραηλίτικο League Cup ενώ ο Φόστερ ήλθε στο «τριφύλλι» ως πρώτος σκόρερ στο Ισραήλ με τη φανέλα της Χάποελ Χολόν.

Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Arale Weisberg του Walla Sports παρουσίασε τη σχετική λίστα και το gazzetta.gr ξεχώρισε τις πέντε περιπτώσεις.

Στέφαν Λάσμε

Στέφαν Λάσμε

Κιθ Λάνγκφορντ

Κιθ Λάνγκφορντ

Ταϊρίς Ράις

Ταϊρίς Ράις

Μάικ Τζέιμς

Μάικ Τζέιμς

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

Ο Στέφαν Λάσμε φόρεσε τα πράσινα του Παναθηναϊκού σε δυο διαφορετικές περιόδους (2012-14, 2018-19), έχοντας καθοριστική συμβολή στην πορεία του «τριφυλλιού» στο πρώτο πέρασμά του από το ΟΑΚΑ όπου, μεταξύ άλλων αναδείχτηκε Αμυντικός της Χρονιάς (2013) και μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας στην EuroLeague (2014), πανηγυρίζοντας δυο πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα Ελλάδας. Το 2009 φόρεσε τη φανέλα της Μακάμπι όμως ένας τραυματισμός στο πόδι δεν του επέτρεψε να... μακροημερεύσει στο Τελ Αβίβ, μειώνοντας τον χρόνο συμμετοχής του στο τελευταίο μέρος της σεζόν. Σε 20 συμμετοχές στην EuroLeague με την «ομάδα του λαού», μέτρησε 6.5 πόντους, 4.4 ριμπάουντ και 1.4 κοψίματα σε 18.5' συμμετοχής.

Ομάδα στο Ισραήλ
Μακάμπι Τελ Αβίβ (2009-10)
Διακρίσεις
1x Πρωτάθλημα Ισραήλ
1x Κύπελλο Ισραήλ

Ο Κιθ Λάνγκφορντ αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2018-19, πανηγυρίζοντας το double με τους «πράσινους» και πλέον αποτελεί τον αρχισκόρερ της ΑΕΚ, βάζοντας πρόσφατα την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο με την «Ένωση» για τα επόμενα 1+1 χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2011 συμφώνησε με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ που εκείνη την περίοδο συμμετείχε σε τέσσερις διοργανώσεις: Το πρωτάθλημα Ισραήλ, το Κύπελλο, την EuroLeague και την... Αδριατική Λίγκα! Στην ABA Liga αγωνίζονται ομάδες από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας όμως η Μακάμπι ήταν η εξαίρεση, κατακτώντας τον τίτλο μετά το 87-77 επί της Τσεντεβίτα στον τελικό του Final 4 που διεξήχθη στο Τελ Αβίβ, έχοντας στην άκρη του πάγκου της τον Ντέιβιντ Μπλατ. Ο Λάνγκφορντ επέστρεψε στην ισραηλίτικη Winner League τον Μάρτιο του 2018, υπογράφοντας στη Μακάμπι Ρισόν ως το τέλος εκείνης της σεζόν. Στις 26/3 έκανε το ντεμπούτο του στη νίκη επί της Μπνέι Ερζλίγια, έχοντας 20 πόντους, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 2 κλεψίματα, ερχόμενος από τον πάγκο.

Ομάδες στο Ισραήλ
Μακάμπι Τελ Αβίβ (2011-12)
Μακάμπι Ρισόν (2018)
Διακρίσεις
1x Πρωτάθλημα Αδριατικής Λίγκας
1x Πρωτάθλημα Ισραήλ
1x Κύπελλο Ισραήλ

Το καλοκαίρι του 2013, ο Ταϊρίς Ράις συμφώνησε με τη Μακάμπι, κάνοντας το ντεμπούτο του στην EuroLeague υπό τις οδηγίες του Ντέιβιντ Μπλατ. Στην παρθενική χρονιά του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, ο βραχύσωμος γκαρντ όχι μόνο κατέκτησε τον τίτλο αλλά αναδείχθηκε και MVP του Final 4 στο Μιλάνο, εκτοξεύοντας το νούμερά του! Στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας μέτρησε 13 πόντους ενώ από τα δικά του χέρια ήρθε το καλάθι που έδωσε τη νίκη στη Μακάμπι. Η μπάλα πήγε σε εκείνον έπειτα από το τραγικό λάθος των Ρώσων κάνοντας το τελικό 68-67, σκορ που έδωσε τη πρόκριση στον μεγάλο τελικό. Εκεί οι Ισραηλινοί έφτασαν στον έκτο τίτλο της ιστορίας τους (98-86) ενώ ο Ράις σμπαράλιασε την άμυνα της Ρεάλ, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 26 πόντους, 4 ριμπάουντ και 2 ασίστ! Εν συνεχεία, πόζαρε με δυο τρόπαια, όπως κάνουν όλοι οι MVPs! Πέρσι αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, έχοντας ως highlight της σεζόν τους 41 πόντους στον αγώνα με τον Ολυμπιακό ενώ αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση στα 33 του χρόνια.

Ομάδα στο Ισραήλ
Μακάμπι Τελ Αβίβ (2013-14)
Διακρίσεις
1x EuroLeague
MVP του Final 4 στο Μιλάνο
1x Πρωτάθλημα Ισραήλ
1x Κύπελλο Ισραήλ
1x League Cup

Για να φτάσουμε εδώ, στο σημείο δηλαδή ο Μάικ Τζέιμς να λογίζεται ως ένας από τους κορυφαίους σκόρερ στη σύγχρονη ιστορία της EuroLeague, πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 2014. Τότε που ο Άρης Λυκογιάννης του έδωσε την ευκαιρία να ανέβει στη σκηνή της Basket League και να δείξει το ταλέντο του με τη φανέλα του Κολοσσού Ρόδου. Η Μπασκόνια δεν έχασε την ευκαιρία και τον απέκτησε στα μισά εκείνης της σεζόν, δίνοντας του τη δυνατότητα να κάνει το ντεμπούτο του στην EuroLeague. Η συνέχεια γνωστή... Ο Μάικ Τζέιμς φόρεσε διαδοχικά τις φανέλες του Παναθηναϊκού, της Αρμάνι Μιλάνο και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ενώ στο μεσοδιάστημα μέτρησε τις δυνάμεις του στο ΝΒΑ με τους Φοίνιξ Σανς και τους Νιου Ορλίνς Πέλικανς. Αλήθεια, θυμάται κανείς ότι ο 29χρονος Αμερικανός γκαρντ αγωνίστηκε στη δεύτερη κατηγορία του Ισραήλ (Liga Leumit) με την Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν; Τον Αύγουστο του 2012 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την ΚΚ Ζάγκρεμπ όμως τον Δεκέμβριο της ίδιας σεζόν αποχώρησε. Λίγο αργότερα μετακόμισε στο Ισραήλ κι έκλεισε τη χρονιά στη Χάποελ.

Ομάδα στο Ισραήλ
Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν (2013)
Διακρίσεις
-

Στις 26 Μαΐου 2005 η Μακάμπι νίκησε στον ημιτελικό τον Παναθηναϊκό με 91-85 ενώ ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μέτρησε 13 πόντους και 8 ασίστ για την «ομάδα του λαού» που έφτασε ως το τέλος της διαδρομής εκείνη τη σεζόν, επικρατώντας στον τελικό της Τάου και κάνοντας το back2back στην EuroLeague. Μετά από τη σύντομη θητεία του στο ΝΒΑ, ο Παναθηναϊκός τον έντυσε στα πράσινα το καλοκαίρι του 2007, ολοκληρώνοντας μια από τις πιο ηχηρές μεταγραφές στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο ίδιος ο Σάρας θα παραδεχθεί μερικά χρόνια αργότερα πως: «Αν και πριν πάω στην Μακάμπι νόμιζα πως δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από την Βαρκελώνη, τελικά έκανα λάθος. Εκεί, μαζί με τη θητεία στον Παναθηναϊκό, πέρασα τα πιο ευχάριστα χρόνια! Κατακτήσαμε τρόπαια και δημιουργήσαμε σχέσεις που κρατούν για χρόνια». Ο Γιασικεβίτσιους ήταν μέλος της Μακάμπι που έπαιξε... υπερηχητικό μπάσκετ τη διετία 2003-05, έχοντας συμπαίκτες μεταξύ άλλων τους Άντονι Πάρκερ, Νίκολα Βούιτσιτς, Ματσέο Μπαστόν και Ντέιβιντ Μπλου.

Ομάδα στο Ισραήλ
Μακάμπι Τελ Αβίβ (2003-05)
Διακρίσεις
2x EuroLeague
MVP Final 4 (2005)
2x All-EuroLeague Team
2x Πρωταθλήματα Ισραήλ
2x Κύπελλα Ισραήλ