Σενγκέλια: «Ο coach Ιτούδης βγάζει... κίνητρα από το καπέλο του!»

Σενγκέλια: «Ο coach Ιτούδης βγάζει... κίνητρα από το καπέλο του!»

Σενγκέλια: «Ο coach Ιτούδης βγάζει... κίνητρα από το καπέλο του!»
O Γεωργιανός power forward της ΤΣΣΚΑ, Τόρνικε Σενγκέλια, ετοιμάζεται για το 2ο Final 4 της καριέρας του και μιλώντας στην Euroleague Greece, αποδίδει τα εύσημα στον Έλληνα προπονητή του και πιστεύει ότι η ομάδα του μπορεί να ξαναπατήσει κορυφή!

Αν το περασμένο καλοκαίρι, ο ρωσικός σύλλογος αποφάσισε να κάνει για πρώτη φορά κάποιες οικονομικές θυσίες, αυτό συνέβη για να πραγματοποιηθεί μία ακόμη ηχηρή και δαπανηρή μετεγγραφή μετά τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Η πανδημία, βλέπετε, έβαλε και τους Μοσχοβίτες στην λογική των περικοπών (έμεινε ελεύθερος ο Σαντ-Ρος) και για να ταιριάξει με το budget και το υψηλό συμβόλαιο του 29χρονου Γεωργιανού power forward.

Γι' αυτό το λόγο, λοιπόν, ο Δημήτρης Ιτούδης επέλεξε να μην προχωρήσει στην απόκτηση ενός ακόμη point-guard κι έτσι ο Τόκο Σενγκέλια κλήθηκε να σηκώσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο βάρος, που σε αρκετά διαστήματα της σεζόν, έγινε ακόμη πιο ασήκωτο, υπό την έννοια ότι χρειάστηκε να παίξει και με ενοχλήσεις αλλά και να βάλει πλάτη για τις απουσίες συμπαικτών του.

Ο πρώην παίκτης της Μπασκόνια, όμως, τα κατάφερε και με το παραπάνω και χάρη στην ομαδική δουλειά και την καθοδήγηση του 50χρονου Έλληνα τεχνικού, έβαλε κι αυτός το δικό του λιθαράκι (μ.ο. 11,4π., 4,8ρ. & 2,3ασ.) στην 6η συνεχόμενη πρόκριση της ρωσικής «αρκούδας» σε Final 4.

To gazzetta.gr συνομίλησε μαζί του πριν την αναχώρηση της αποστολής για την Κολωνία και σας παρουσιάζει τον μέχρι τώρα απολογισμό της ευρωπαϊκής σεζόν αλλά και τις σκέψεις του για το ετήσιο κορυφαίο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Δεύτερη εμφάνιση σε Final για σένα μετά από μια πολύ δύσκολη σεζόν γεμάτη τραυματισμούς και παίκτες που έφυγαν και ήρθαν. Παρόλο που η ΤΣΣΚΑ και το Final 4 πάνε μαζί, είναι αυτή η πρόκριση πραγματικά ξεχωριστή για εσάς την ομάδα μετά από τόσο μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς;

«Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή όχι μόνο για μένα αλλά και για τον σύλλογο. Εντάξει η ΤΣΣΚΑ είναι συνηθισμένη να φτάνει σ' αυτό το μεγάλο ραντεβού, όμως, αν σκεφτούμε πως κύλησε η χρονιά, τι προβλήματα αντιμετώπισε όλος ο κόσμος με τον covid-19 και πόσους τραυματισμούς είχαμε σαν ομάδα, νομίζω ότι το εφετινό Final 4 είναι ξεχωριστό απ' όλες τις απόψεις. Αυτή η πρόκριση σημαίνει πολλά για τα ψυχικά αποθέματα που βγάλαμε, την μαχητικότητα που δείξαμε και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε όλες τις δυσκολίες. Το ότι κλείσαμε την κανονική περίοδο ισόβαθμη με την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα, λέει πολλά για τον χαρακτήρα μας!»

Πόσοι από εσάς πίστευαν ότι μπορείτε να το καταφέρετε και μάλιστα σκουπίζοντας την Φενερμπαχτσέ;

«Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν ότι ειδικά φέτος και υπό τις δεδομένες συνθήκες, δεν θα τα καταφέρναμε. Δεν μπορώ να πω ότι πιστεύαμε στο 3-0 επί της Φενέρ, γιατί ήταν ένας πολύ δυνατός αντίπαλος, αλλά σίγουρα είχαμε μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και είμαστε πεπεισμένοι ότι στο τέλος θα παίρναμε την πρόκριση. Είτε εύκολα όπως και έγινε, είτε δύσκολα...»

Υπήρξε κάποιο κομβικό σημείο κατά τη διάρκεια της σεζόν που γύρισε σωστά ο διακόπτης;

«Θα έλεγα πως ναι και όχι ένα! Ένα μεγάλο "ξυπνητήρι" ή "καμπανάκι" ήταν σίγουρα η βαριά ήττα στην Κωνσταντινούπολη από την Εφές. Αναμφίβολα ήταν μία πολύ δυνατή σφαλιάρα, που όμως μας έκανε καλό, μας ένωσε πολύ περισσότερο και μας βοήθησε να καταλάβουμε πόσο μεγάλες δυνατότητες έχουμε..»

Σύμφωνα με ένα παλιό αθλητικό στερεότυπο οι νίκες ανήκουν στους παίκτες και οι ήττες οφείλονται στους προπονητές. Πόσο μεγάλη ήταν η συμβολή του Δημήτρη Ιτούδη στο να σας καθοδηγήσει στο σωστό δρόμο;

«Κατά την δική μου άποψη οι παίκτες και οι προπονητές κερδίζουν και χάνουν μαζί! Για μένα δεν υπάρχει ένας ηττημένος ή ένας νικητής σε μία ομάδα! Στην περίπτωση του coach Ιτούδη που έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια ποιος είναι σαν προπονητής, μπορώ να μιλήσω μόνο για την εφετινή χρονιά που είναι η πρώτη της συνεργασίας μας. Είχε να διαχειριστεί πάρα πολλά προβλήματα όπως ο τραυματισμός του Νίκολα (σ.σ.: Μιλουτίνοφ) και η φυγή του Μάικ (σ.σ: Τζέιμς) και ουσιαστικά κατάφερε να μας καθοδηγήσει εξαιρετικά, χωρίς να κάνει σχεδόν καμία προπόνηση με όλους τους παίκτες στην διάθεσή του. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για τον βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος που έφερε εις πέρας.»

Ο προπονητής σας επικρίθηκε έντονα στην διάρκεια της σεζόν και μάλιστα πολλοί πίστευαν ότι αυτή θα ήταν η τελευταία του σεζόν στη Μόσχα. Και ξαφνικά, δύο εβδομάδες πριν από το Final 4, υπογράφει ένα νέο συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στην ομάδα συνολικά για εννέα συνεχόμενα χρόνια. Πόσο εκτιμάς ότι ενισχύει την ψυχολογία σας, ενόψει Final 4, αυτή η εξέλιξη;

«Προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι δίνω μεγάλο σημασία στο τι θα γίνει του χρόνου, αλλά είμαι σίγουρος ότι για τον coach σημαίνει πολλά. Ξέρει να βγάζει κίνητρα από το καπέλο και του αρέσει να δίνει τις κατάλληλες "απαντήσεις" σε όσους έχουν βιαστεί να τον ξεγράψουν! Το έχει κάνει πολλές φορές από τον πάγκο της ΤΣΣΚΑ και το παλμαρέ του τα λέει όλα για το πόσο μεγάλος προπονητής είναι...»

Ας μιλήσουμε για τον ημιτελικό. Κερδίσατε την Εφές με 35 πόντους στη Μόσχα και χάσατε με 30 στην Κωνσταντινούπολη. Τι είδους παιχνίδι θα δούμε στην Κολωνία;

«Καλή ερώτηση! Νομίζω ότι θα δούμε ένα πολύ ενδιαφέρον ματς, το οποίο ίσως να κριθεί σε λεπτομέρειες που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή. Θα είναι πολύ συναρπαστικό για τους τηλεθεατές όμως και είναι κρίμα που δεν θα έχουμε φιλάθλους στο γήπεδο.»

Τι θα γίνει με τον άλλο ημιτελικό;

«Να σου πω την αλήθεια δεν το έχω σκεφτεί καθόλου, γιατί είμαι απόλυτα προσηλωμένος στην δική μας μάχη με την Εφές. Πάντα όμως, ένας ημιτελικός είναι ένα νοκ-άουτ παιχνίδι και όλα μπορούν να συμβούν! Ειδικότερα όταν παίζουν οι τέσσερις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη...»

Πιστεύεις στη σύμπτωση; Στην μοναδική σου εμφάνιση σε Final 4 (2016), η ΤΣΣΚΑ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης ... Βλέπεις να ξανασυμβαίνει αυτό;

«Ελπίζω να ξανασυμβεί! Είναι μία σύμπτωση που σκέφτομαι αρκετά συχνά και περιμένω την Κυριακή για να μάθω την απάντηση...».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ