EuroLeague: Το ελληνικό... Final-16 της Κολωνίας

EuroLeague: Το ελληνικό... Final-16 της Κολωνίας
Αν και οι «αιώνιοι» θα λάμψουν δια της απουσίας από το Final 4 της EuroLeague, τα ελληνικά χρώματα θα εκπροσωπηθούν, είτε με έμμεσο, είτε με άμεσο τρόπο στην τελική φάση της Κολωνίας.

Όταν στα 21 από τα 31 Final 4 της EuroLeague έχουν πάρει μέρος ελληνικές ομάδες μετρώντας και εννέα κατακτήσεις τροπαίων, τότε κάτι... καλό θα κάναμε ως ελληνικό μπάσκετ.

Αν μη τι άλλο το ποσοστό εκπροσώπησης είναι μεγάλο, είτε είχε να κάνει με τον Άρη, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, είτε με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Βέβαια στην Κολωνία θα συμπληρωθούν τρία σερί χρόνια χωρίς ελληνική ομάδα (σ.σ. δεν υπολογίζεται η περσινή σεζόν η οποία διακόπηκε λόγω της πανδημίας με αποτέλεσμα να μπει «παύλα» στην αγωνιστική χρονιά) αφού η τελευταία φορά που κάποια ελληνική ομάδα έδωσε το «παρών» στην γιορτή της EuroLeague ήταν το 2017 στην Κωνσταντινούπολη.

Παρόλα αυτά στο παρκέ της «Lanxess Arena» της Κολωνίας θα βρεθούν 16 άνθρωποι, παίκτες και μέλη του προπονητικού τιμ, οι οποίοι είτε πέρασαν από τα ελληνικά παρκέ, είτε είναι Έλληνες. Την τιμητική τους έχουν οι «αιώνιοι» καθώς ο Ολυμπιακός οι επτά από αυτούς έχουν φορέσει τα «ερυθρόλευκα» και είχαν υπάρξει κάτοικοι ΣΕΦ (άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο), ο Παναθηναϊκός ακολουθεί με έξι εκπρόσωπους εκ των οποίων οι δύο είναι προπονητές, οι δύο είναι ασίσταντ και οι δύο παίκτες ενώ υπάρχουν και παίκτες με «κοινή» παρουσία σε ελληνικές ομάδες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ: Στο ρόστερ της τουρκικής ομάδας υπάρχουν δύο πρώην παίκτες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού οι οποίοι ωστόσο δεν είχαν την ευκαιρία να τεθούν και αντιμέτωπο στα εγχώρια ντέρμπι των «αιωνίων». O λόγος για τους Κρις Σίνγκλετον και Μπράιντ Ντάνστον. Ο πρώτος βρέθηκε στους «πράσινους» τη διετία 2016-18 ενώ ο Ντάνστον αντίστοιχα τη διετία 2013-15 έχοντας πάρει μέρος με τον Ολυμπιακό και στο Final 4 της Μαδρίτης (2015).

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ: Η ρωσική ομάδα είναι εκείνη με τους περισσότερους Έλληνες και... «Έλληνες». Οκτώ στον αριθμό! Οι τρεις από αυτούς θα βρεθούν μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ, οι τέσσερις έξω από αυτές, ενώ ένας θα μπορούσε να ήταν πρωταγωνιστής αλλά ένας τραυματισμός θα τον κρατήσει εκτός. Συγκεκριμένα: Ντάνιελ Χάκετ (Ολυμπιακός), Γιάνις Στρέλνιεκς (Ολυμπιακός), Μάικλ Έρικ (Ελευσίνα, ΑΕΚ) θα είναι οι τρεις της 12άδας της ΤΣΣΚΑ ενώ ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είναι στα πιτς εδώ και πολύ καιρό. Από εκεί και πέρα δεσπόζει η παρουσία του άλλοτε ασίσταντ των «πρασίνων» Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος έχει στο πλευρό του, τους Ντάριλ Μίντλετον (άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού) και Ανδρέα Πιστιόλη (άλλοτε μέλος του προπονητικού τιμ του Παναθηναϊκού. Ο... 8ος της ελληνικής παρέας είναι ο γυμναστής Κώστας Χατζηχρήστος (άλλοτε μέλος του προπονητικού σταφ του Πανιωνίου και του Ολυμπιακού). H ΤΣΣΚΑ θα μπορούσε να είχε έναν ακόμη «Έλληνα» εκπρόσωπο, αλλά όπως είναι γνωστό ο Μάικ Τζέιμς έχει αποτελέσει -τουλάχιστον για φέτος- παρελθόν από την ομάδα του στρατού.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Δύο από τα καλύτερα πλέι μεικερ στην ιστορία της EuroLeague και έχοντας «γράψει» τα δικά τους... χιλιόμετρα στον Παναθηναϊκό, αποτελούν και από τα «πρώτα ονόματα» της Μπαρτσελόνα. Ο προπονητής Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και ο μέχρι πέρυσι αρχηγός του Παναθηναϊκού, Νικ Καλάθης. Ο μεν «Σάρας» επανέφερε τους «μπλαουγκράνα» σε Final 4 ύστερα από επτά χρόνια απουσίας (!) ενώ ο Καλάθης αποτελεί τον βασικό point guard της ομάδας από το ξεκίνημα της χρονιάς, έχοντας ωστόσο διαφορετικό -και με λιγότερες ευθύνες- ρόλο σε σχέση με εκείνον που είχε από το 2015 έως και πέρυσι στον Παναθηναϊκό. Ο Γιασικεβίτσιους έχει κατακτήσει τέσσερις φορές το τρόπαιο της EuroLeague ως παίκτης ενώ ο Έλληνας πλέι μέικερ μία φορά το 2011 στην Βαρκελώνη.

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ: Κάιλ Χάινς και... ξερό ψωμί στην Αρμάνι! Ο Αμερικανός, άλλοτε και παίκτης του Ολυμπιακού αποτελεί... εγγύηση επιτυχίας όσον αφορά τα Final 4 καθώς θα βρεθεί για ένατη σερί χρονιά στην τελική φάση της διοργάνωσης! Δύο ως παίκτης του Ολυμπιακού κατακτώντας παράλληλα και το τρόπαιο (2012, 2013) και άλλες έξι ως παίκτης της ΤΣΣΚΑ έχοντας στο παλμαρέ του επιπλέον δύο κατακτήσεις (2016, 2019). Οι... rookie των Final 4 είναι οι Ζακ Λεντέι και Κέβιν Πάντερ. Αμφότεροι φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού, αν και ο Πάντερ έγινε γνωστός μέσα από τη θητεία του στο Λαύριο! Παράλληλα η «γεύση» που έχει πάρει από Final 4 είναι αυτά του BCL έχοντας 2/2 κατακτήσεις με την ΑΕΚ και την Βίρτους Μπολόνια. Last but not least o General Manager της ομάδας Χρήστος Σταυρόπουλος, ο οποίος ήταν επί σειρά ετών γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ «ΡΟΣΤΕΡ» ΤΟΥ FINAL 4
ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ
Κρις ΣίνγκλετονΦόργουορντ
Μπράιαντ ΝτάνστονΣέντερ
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
Ντάνιελ ΧάκετΓκαρντ
Γιάνις ΣτρέλνιεκςΓκαρντ
Μάικλ ΈρικΣέντερ
Νίκολα Μιλουτίνοφ *Σέντερ
Δημήτρης ΙτούδηςΠροπονητής
Ντάριλ ΜίντλετονΒοηθός Προπονητή
Ανδρέας ΠιστιόληςΒοηθός Προπονητή
Κώστας ΧατζηχρήστοςΓυμναστής
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Σαρούνας ΓιασικεβίτσιουςΠροπονητής
Νικ ΚαλάθηςΓκαρντ
ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ
Ζακ ΛεντέιΦόργουορντ
Κάιλ ΧάινςΣέντερ
Κέβιν ΠάντερΓκαρντ
Χρήστος ΣταυρόπουλοςGM

* Δεν θα αγωνιστεί στο Final 4

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

EuroLeague: Η τρίτη φορά της Αρμάνι και η 11η του Μεσίνα! (vids)

Ιτούδης: Ο άνθρωπος-συνώνυμο της επιτυχίας που ξέρει από Final 4! (pics)

Κλέιζα: «Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε δυναστεία με τον Ολυμπιακό»!

Τσαρτσαρής: «Η αποφόρτιση του Ζοτς και το μεγαλείο του Διαμαντίδη στην απονομή» (vids)