Ιτούδης: Ο άνθρωπος-συνώνυμο της επιτυχίας που ξέρει από Final 4! (pics)

Ιτούδης: Ο άνθρωπος-συνώνυμο της επιτυχίας που ξέρει από Final 4! (pics)

Ιτούδης: Ο άνθρωπος-συνώνυμο της επιτυχίας που ξέρει από Final 4! (pics)
O Δημήτρης Ιτούδης έφτασε σε Final 4 Εuroleague για 13η φορά σε 21 σεζόν και το gazzetta.gr γράφει για τον άνθρωπο συνώνυμο της επιτυχίας, είτε στον Παναθηναϊκό, είτε στην ΤΣΣΚΑ.

Μπορεί να αντιμετώπισε δυσκολίες και προβλήματα τραυματισμών βασικών παικτών μέσα στη σεζόν (Κλάιμπερν, Μιλουτίνοφ), αλλά και δύσκολες καταστάσεις (Μάικ Τζέιμς), ωστόσο η ΤΣΣΚΑ κατάφερε να πάρει ξανά την πρόκριση στο Final 4 της Euroleague

Ο Δημήτρης Ιτούδης δεν είχε πρόβλημα να οδηγήσει τους Ρώσους σε 6ο σερί Final 4 και στοχεύει στον τρίτο του τίτλο με την ομάδα του Βατούτιν.

Ο Έλληνας τεχνικός έχει... φάει με το κουτάλι τα Final 4 και από τότε που βρισκόταν στο πλάι του Ζοτς στον Παναθηναϊκό και το gazzetta.gr στέκεται στον άνθρωπο-συνώνυμο της επιτυχίας.

Το ξεκίνημα δίπλα στον Ομπράντοβιτς

Παρέα με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς έγραψαν ιστορία στον πάγκο του Παναθηναϊκού, όντας το πιο επιτυχημένο δίδυμο στην ιστορία της ομάδας.

Στο... τριφύλλι δεν σταμάτησαν να σηκώνουν κούπες, έχοντας άψογη συνεργασία, ενώ οι κορυφαίες στιγμές τους με τους πράσινους ήταν οι 5 Euroleague που κατέκτησαν. Μαζί πήγαν σε 7 Final 4 και κατέκτησαν τα 5, δείχνοντας σε όλο τον κόσμο πως δεν αστειεύονται στα ματς που κρίνονται οι τίτλοι.

Aπό το 1999 ως το 2012 οι Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Δημήτρης Ιτούδης ήταν το δίδυμο head coach-assistant στον πάγκο των πρασίνων, πανηγυρίζοντας την πιο ένδοξη περίοδο στην ιστορία του συλλόγου.

Ο... μαθητής Ιτούδης έμαθε από τον δάσκαλο και στη συνέχεια μεγαλούργησε ως πρώτος προπονητής στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ.

Έχει 13 Final 4 τις τελευταίες 21 σεζόν

Τον Δημήτρη Ιτούδη τον χαρακτηρίζει η δουλειά και η συνέπεια. Η μέρα που απέκλεισε τη Φενέρ και πήρε την πρόκριση με την ΤΣΣΚΑ για το Final 4 ήταν ιστορική, αφού πλέον έφτασε τις 13 παρουσίες του σε Final 4 για 13η φορά στις 21 τελευταίες σεζόν.

Στις επτά πρώτες ήταν βοηθός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό, ενώ από το 2015 και μετά ως head coach της ΤΣΣΚΑ έχει αδιάλειπτη παρουσία στην τελική τετράδα, κατακτώντας 2 φορές το τρόπαιο

«Νιώθω πολύ περήφανος. Νιώθω πολύ χαρούμενος για τους παίκτες μου, για την ομάδα μου, για ολόκληρο τον οργανισμό. Όλοι αξίζουν συγχαρητήρια. Ήταν μια καταπληκτική σειρά. Παίξαμε κάτω από πολλές αντιξοότητες αυτή τη σεζόν. Συγχαρητήρια και στη Φενέρ η οποία ξεκίνησε πολύ δυνατά το ματς με σερί 12-0. Ωστόσο, οι παίκτες μου ήταν πολύ συγκεντρωμένοι» ήταν τα λόγια του Έλληνα προπονητή, ο οποίος συνέχισε:

«Μιλήσαμε για αυτό στα timeouts. Στο τρίτο δεκάλεπτο παίξαμε με αποφασιστικότητα, βάλαμε τα σουτ και πήγαμε σε όλα τα μις ματς. Προσπαθούσαν να παίξουν τόσο small ball όσο και big ball. Εμείς βρήκαμε καλά σουτ ενώ παίξαμε και καλή άμυνα. Επομένως, συγχαρητήρια στα παιδιά γιατί για μερικά από αυτά είναι το πρώτο Final 4. Και πρέπει να το δουλέψουμε αυτό: Εξηγώντας τι είναι το Final 4». Ο Ιτούδης σίγουρα θα δώσει στους πιο άπειρους να καταλάβουν τι σημαίνει Final 4.

Η... καυτή πατάτα του Τζέιμς μέσα στο κρισιμότερο σημείο

Ο Δημήτρης Ιτούδης κλήθηκε να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση που παρουσιάστηκε με πρωταγωνιστεί τον Μάικ Τζέιμς και το έκανε με απόλυτη αποτυχία.

Έδειξε πως δεν πρόκειται να καταπατήσει τις αρχές του ούτε για τον καλύτερο παίκτης της ομάδας του.

«Δεν χρειάζεται να υπάρχουν εξαιρέσεις. Το σύνολο καθορίζει και απορρίπτει αυτούς που δεν είναι στο σύνολο. Αυτό συμβαίνει σε οποιαδήποτε έκφανση ενός ομαδικού αθλήματος. Οι πιο γλυκές αναμνήσεις είναι αυτές οι ημέρες που πετύχαμε κάτι δύσκολο, που βοηθήσαμε ο ένας τον άλλον. Οι στρατιώτες που εκτίθενται σε καθημερινό κίνδυνο, λένε ότι οι ημέρες που γεμίσανε περισσότερο ήταν όταν βοήθησαν έναν συνάνθρωπό τους. Αυτό πρεσβεύουμε ως ΤΣΣΚΑ. Δεν κερδίζουν μόνο οι συγκυρίες, ούτε το ταλέντο, αλλά ό,τι έχεις χτίσει και σε πόσο γερές βάσεις. Κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι είναι πάνω από την ομάδα. Ούτε στις επιτυχίες, ακόμη και εγώ. Όλοι έχουν προσφέρει κάτι».

Μετά από λίγες μέρες έδειξε πάλι πως δεν πρόκειται να... διαγράψει τις αρχές και τα πιστεύω του: «Με ξέρετε καλά… Είμαι εδώ 7 χρόνια… Δουλεύω με απόλυτο επαγγελματισμό. Γνωρίζω τι εκπροσωπώ, γνωρίζω τι σημαίνει η ΤΣΣΚΑ σαν οργανισμός. Από το πρώτο ως το τελευταίο γράμμα. Μια ομάδα με ιστορία σχεδόν 100 ετών. Και σέβομαι απόλυτα το παιχνίδι. Στα παιχνίδια της VTB League, πρέπει να επιλέξω ποιοι θα είναι οι έξι ξένοι παίκτες που θα αγωνιστούν. Έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω για να έχω τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Τώρα το να μπω σε λεπτομέρειες… Αυτή τη στιγμή… Όμως ξέρετε ποιος είμαι! Πιθανότατα, ε; Γνωρίζετε τι εκπροσωπώ! Ξέρετε ποιες είναι οι αρχές μου. Ποια είναι η ηθική μου».

Και μετά από αυτήν την τοποθέτηση, μετά από λίγες ώρες έθεσε εκτός ομάδας τον Μάικ Τζέιμς.

Η κριτική του Γκομέλσκι που δεν τον πτόησε και τα 2 μαχαίρια στα δόντια

Ο γιος του θρυλικού Σοβιετικού προπονητή, Αλεξάντερ Γκομέλσκι, Βλάντιμιρ και παλαίμαχος παίκτης της «ομάδας του στρατού», εξαπέλυσε… πυρά κατά του Ιτούδη μετά το ματς με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, ζητώντας εμμέσως την απόλυσή του!

«Δεν γίνεται να υπερασπίζεσαι με αυτό τον τρόπο το πλεονέκτημα που είχες. Και είναι αδύνατο να παίζεις έτσι, όπως έκανε ο Ιτούδης. Γενικά είμαι κατά της απόλυσης προπονητή κατά τη διάρκεια της σεζόν, αλλά η υπομονή εξαντλείται. Είναι τόσο πεισματάρης! Η ομάδα του χάνει την πρωτοβουλία της. Τι σημαίνει να χάνεις την πρωτοβουλία σου; Σημαίνει ότι δίνεις ψυχολογικό αβαντάζ στον αντίπαλο. Δεν κάνει τις σωστές αλλαγές, παίρνει time out σε λάθος στιγμές και μιλάει όλη την ώρα στους διαιτητές! Φοβήθηκα πάρα πολύ μην δεχθεί καμία τεχνική ποινή στο τελευταίο του time out. Για πόσο καιρό μπορείτε να τον ανεχτείτε».

Ο Ιτούδης δεν το άφησε έτσι και έδωσε την απάντηση του: «Διαβάζετε και εσείς την κριτική. Δεν με ενδιαφέρει τι γράφουν για μένα. Έχω πολύ υψηλού επιπέδου συνεργάτες που δουλεύουν καθημερινά για να προετοιμάσουν την ομάδα και δεν κάθονται σπίτι να παίξουν Playstation. Και εγώ, μπορώ να βάλω μία κούπα καφέ και να κριτικάρω τον καθένα.

Αλλά, έχουμε Δημοκρατία και ελευθερία λόγου. Δεν ξέρω γιατί με ρωτάτε αυτό, αλλά εντάξει. Απαντώ. Έχω πολύ καλό σταφ και βοηθούς. Ξέρουν τι κάνουν. Ξέρουν πως να πετύχουν, επειδή βρίσκονται για πολλά χρόνια στην ομάδα. Και αυτό είναι προφανές».

Για να έρθει η πρόκριση με σκούπα κόντρα στην Φενέρ και να γίνει γνωστός ο τρόπος με τον οποίο ο Ιτούδης πόρωσε τους παίκτες του. Όταν η ΤΣΣΚΑ πήρε την πρόκριση για το Final 4 έγινε χαμός στα αποδυτήρια της ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Ο Έλληνας τεχνικός το πανηγύρισε με την ψυχή του με τους παίκτες του και έκανε μια χαρακτηριστική κίνηση σαν να έχει 2 μαχαίρια στα δόντια. Αυτόν τον πανηγυρισμό και την ιστορία του κλήθηκε να εξηγήσει: «Η ιστορία πίσω από αυτό είναι ότι προσπαθώντας να παρακινήσω τους παίκτες τους είπα πως τα playoffs είναι όπως ένας πολεμιστής που πάει να πολεμήσει και έχει το μαχαίρι στα δόντια.

Mιλήσαμε πριν το πρώτο ματς και είπαμε πως είμαστε έτοιμοι για όλες τις καταστάσεις. Μετά το 1-0 και ενώ προετοιμαζόμασταν για το Game 2 τους είπα "τώρα δεν θα πάμε με ένα μαχαίρι, αλλά με δύο μαχαίρια. Οι παίκτες το βρήκαν αστείο και πανηγυρίσαμε έτσι", ήταν τα λόγια του.

Πλέον έχει ως στόχο την 3η κούπα του ως head coach της ΤΣΣΚΑ και κανείς δεν πρέπει να τον υποτιμήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιτούδης: «Δε με νοιάζει τι λέει ο Τζέιμς, με νοιάζουν οι παίκτες που έχω» (vid)

Η 11η εντολή «ου υποτιμήσεις» και η ξεχωριστή κατηγορία "Ιτούδης"!