Παναθηναϊκός: Στερήθηκε πολλά από τον Νέντοβιτς, περιμένει περισσότερα (vids)

Παναθηναϊκός: Στερήθηκε πολλά από τον Νέντοβιτς, περιμένει περισσότερα (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Στερήθηκε πολλά από τον Νέντοβιτς, περιμένει περισσότερα (vids)
Ο Νεμάνια Νέντοβιτς μετράει αντίστροφα για την επιστροφή του στην ενεργό δράση και η EuroLeague Greece αναφέρει όλα όσα έχασε το τελευταίο δίμηνο ο Παναθηναϊκός, αλλά και τα όσα... περιμένει από εδώ και στο εξής.

Όταν το περασμένο καλοκαίρι και δη στις 13 Ιουλίου 2020 που ο Παναθηναϊκός γνωστοποιούσε τη συμφωνία με τον Νεμάνια Νέντοβιτς, ένα πράγμα ήταν σίγουρο.

Οι «πράσινοι» είχαν βρει στο πρόσωπο του Σέρβου γκαρντ τον επόμενο ηγέτη τους. Και δεν ήταν τόσο οι αριθμοί εκείνοι που έδιναν στον «Νέντο» αυτόν τον τίτλο, όσο η προσωπικότητά του, το κίνητρο που είχε μετά από μια μεγάλη περίοδο μεταξύ παρκέ και εξέδρας λόγω των τραυματισμών, όπως επίσης και η «δίψα» για να επαναφέρει το όνομά του στα υψηλά ράφια της EuroLeague.

Και τα κατάφερε! Με τις εμφανίσεις του στα παρκέ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, ο Νεμάνια Νέντοβιτς έχει καταφέρει να «κεντρίσει» το ενδιαφέρον «παχυλών» πορτοφολιών, αποδεικνύοντας ότι φέτος κάνει πολύ καλά τη δουλειά του έχοντας ανταποκριθεί πλήρως στον ρόλο τον οποίο του ανατέθηκε.

Όμως από τις παραμονές του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, έως και σήμερα, ο 30χρονος Σέρβος παραμένει στα... πιτς με θλάση. Μπορεί να μην μπορεί να δώσει ακόμα το «παρών» στην αποψινή (30/3, 21:00) αναμέτρηση με την Μπασκόνια για την 32η αγωνιστική της EuroLeague ωστόσο η κλεψύδρα έχει γυρίσει ανάποδα και μετράει τις ώρες μέχρι να ξαναβρεθεί στην 12άδα των «πρασίνων» για επίσημο ματς.

Τι έχασε ο Παναθηναϊκός το τελευταίο δίμηνο...

Σε λίγες ημέρες θα «κλείσει» δύο μήνες μακριά από την αγωνιστική δράση. Ένα διάστημα όπου ο Παναθηναϊκός κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό σε ρυθμούς... Χεζόνια μετά την απόκτησή του από το «τριφύλλι» ωστόσο το «κενό» που άφησε ο Νέντοβιτς ήταν μεγάλο και δυσαναπλήρωτο. Σ' αυτό το διάστημα οι «πράσινοι» μέτρησαν μόλις δύο νίκες σε σύνολο επτά αγώνων, έχοντας παρουσιάσει πολύ καλό πρόσωπο στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό (πριν την έλευση του Κροάτη) όπως επίσης και στην αναμέτρηση με την Μακάμπι στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Με την απουσία του Νέντοβιτς, ο Παναθηναϊκός δεν έχασε μόνο σκορ, αλλά και δημιουργία. Ο Σέρβος είναι οριακά ο δεύτερος καλύτερος «πασέρ» της ομάδας με 3,8 ασίστ κατά μέσο όρο (σ.σ. 3,9 ασίστ έχει ο Σαντ-Ρος) και ο μοναδικός -ίσως- που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον το πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί τον Παπαγιάννη.

Και να 'ταν μόνο αυτό; Επιπλέον ο Παναθηναϊκός στερήθηκε την «σιγουριά» του Νέντοβιτς όσον αφορά και το «κατέβασμα» της μπάλας, ένας τομέας ο οποίος έχει «πληγώσει» πολύ τους «πράσινους» σε αυτό το διάστημα (αλλά και γενικά στη χρονιά) καθώς δεν υπάρχει ο «κλασσικός» χειριστής που θα εμπνέει εμπιστοσύνη. Φυσικά, μέσα σ' όλα, προσθέστε τους σχεδόν 17 πόντους κατά μέσο όρο που μετράει με καλά ποσοστά ευστοχίας (51% στα δίποντα, 35% στα τρίποντα, 83% στις βολές).

Τι να περιμένει ο Παναθηναϊκός με την επιστροφή του...

Φυσικά όλο το ενδιαφέρον έχει πέσει πάνω στη συνύπαρξη του «Νέντο» με τον Μάριο Χεζόνια. Αν μη τι άλλο είναι οι δύο παίκτες οι οποίοι μπορούν να «απασχολήσουν» ολοκληρωτικά τις αντίπαλες άμυνες. Αν μπει στην εξίσωση και ο «ανεβασμένος» Παπαπέτρου, εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος πόσο μεγάλη ώθηση θα δώσει στον Παναθηναϊκό και η ταυτόχρονη παρουσία του Νέντοβιτς στο παρκέ.

Η λογική λέει ότι όταν μπει στο 100% και ο Σέρβος γκαρντ, εκτός του ότι ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει ένα ακόμα (ίσως και το μεγαλύτερο) σημείο αναφοράς στην επίθεση, ο Κάτας θα πρέπει να διαχειριστεί και διαφορετικά τον χρόνο συμμετοχής. Για παράδειγμα τη θέση του Νέντοβιτς στην 12άδα παίρνει αυτή τη στιγμή ο Δίπλαρος, ο ρόλος του οποίου είναι συγκεκριμένος και πολύ περιορισμένος.

Κάτι που σημαίνει ότι ο Ισραηλινός τεχνικός θα κληθεί να «παντρέψει» αλλιώς τις «χημείες» στο παρκέ και να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιφέρεια. Που να... ήταν στην διάθεσή του και ο «παροπλισμένος» Τι Τζέι Μπρέι (τουλάχιστον όσον αφορά το πρωτάθλημα της Basket League). Και εξυπακούεται ότι θα αλλάξει και τον τρόπο σκέψης όσον αφορά τα «ψηλά σχήματα» τα οποία και έχει καθιερώσει στα τελευταία ματς, ειδικά στα παρκέ της EuroLeague.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέντοβιτς: «Βλέπεις τα λάβαρα στην προπόνηση και καταλαβαίνεις πόσο μεγάλος είναι ο Παναθηναϊκός» (vid)

Παναθηναϊκός: Επέστρεψε και έκανε ατομικό ο Νέντοβιτς

Η συνύπαρξη που θα κρίνει πολλά!

Παναθηναϊκός: Το στοίχημα του Κάτας με τους παίκτες και το «ιντριγαδόρικο» σχήμα