Παναθηναϊκός: Το στοίχημα του Κάτας με τους παίκτες και το «ιντριγαδόρικο» σχήμα

Παναθηναϊκός: Το στοίχημα του Κάτας με τους παίκτες και το «ιντριγαδόρικο» σχήμα

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Το στοίχημα του Κάτας με τους παίκτες και το «ιντριγαδόρικο» σχήμα

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού απέναντι στο Μεσολόγγι πριν από την «διαβολοβδομάδα» στην EuroLeague, στέκεται στο εσωτερικό «στοίχημα» των «πρασίνων» όπως και στους Νέντοβιτς, Μποχωρίδη και... Μαντζούκα.

Να συμφωνήσουμε σε κάτι. Καμία ομάδα, σε κανένα άθλημα και σε καμία διοργάνωση δεν μπορεί να παίζει το ίδιο καλά καθ' όλη τη διάρκεια ενός αγώνα. Θα υπάρξουν κάποια «κενά» διαστήματα, θα υπάρξει ένα «χαλάρωμα», όπως θα υπάρξει και η έλλειψη συγκέντρωσης. Ενίοτε και η σιγουριά του φαβορί. Ότι αργά ή γρήγορα θα καταφέρει να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Απέναντι στο Περιστέρι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο Παναθηναϊκός «αγχώθηκε» για 28 λεπτά. Κόντρα στο Μεσολόγγι, είδε να έχει απέναντι μια ανταγωνιστική ομάδα για περίπου ένα ημίχρονο. Και ας βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας έχοντας μόλις τέσσερις νίκες, εκ των οποίων μία στα τελευταία 16 ματς. Από εκεί και πέρα είχε να κάνει καθαρά και μόνο με τον τρόπο με τον οποίο οι «πράσινοι» θα αντιμετώπιζαν το ματς.

Στο «Ανδρέας Παπανδρέου» δέχθηκαν 45 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και 23 στο δεύτερο. Στο ΟΑΚΑ κόντρα στους ουραγούς της βαθμολογίας είχαν 39 πόντους παθητικό στο πρώτο μισό του ματς και 10 λιγότερους στο δεύτερο έχοντας εκτοξεύσει την επιθετική τους παραγωγή στους 54 πόντους. Τόσο στην ανάπαυλα του αγώνα με το Περιστέρι, όσο και το Σάββατο (27/3) στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, ο Κάτας έβαλε ένα στοίχημα στην ανάπαυλα του ημιχρόνου. Να μην δεχθούν περισσότερους από 30 πόντους στα δύο επόμενα δεκάλεπτα.

Το είπε ο ίδιος ο Ισραηλινός μετά και από τα δύο ματς, το υπογράμμισε και ο Δίπλαρος στην κρατική τηλεόραση. Αν μη τι άλλο, αυτό είναι ένα κίνητρο που προσπαθεί να δώσει ο Κάτας στους παίκτες του. Ένα «τσίγκλισμα» προκειμένου να ανεβάσουν την ένταση του ενδιαφέροντος και της συγκέντρωσης. Είδαμε ότι «έπιασε» και στα δύο σερί παιχνίδια. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να κρατήσει σε γρήγορση όλους τους παίκτες. Και αποδείχθηκε μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ.

Το ίδιο στοίχημα, αλλά... νωρίτερα

Γιατί όμως να μην βάζουν οι παίκτες με τον προπονητή το ΙΔΙΟ στοίχημα και πριν από το τζάμπολ των αγώνων; Γιατί πρέπει να περνάει ένα... αναγνωριστικό ημίχρονο και να βάζει «μπελάδες» πάνω από το κεφάλι του ο Παναθηναϊκός; Είδαμε με τον Προμηθέα και το Λαύριο ότι δεν υπήρχε η πνευματική ετοιμότητα και όσο έδινε το δικαίωμα του «μπορώ» στους αντιπάλους του, άλλο τόσο το πίστευαν και έφτασαν στο σημείο να φτάσουν σε δύο δικαιότατες νίκες. Να μου πείτε, μπάσκετ δεν παίζουν και εκείνοι; Ναι. Χάθηκε τίποτε που έχασε το «τριφύλλι» αυτά τα δύο ματς; Όχι. Όμως για ποιον λόγο να βρεθεί και πάλι σε ανάλογη θέση γνωρίζοντας ότι είναι το φαβορί; Ας μπαίνει το ίδιο... στοίχημα της ανάπαυλας νωρίτερα στα εναπομείναντα ματς της Basket League. Πριν από το τζάμπολ.

Απέναντι στο Μεσολόγγι αγωνίστηκαν και οι 12 παίκτες με τον τεχνικό του Παναθηναϊκού να κάνει ολοκληρωτικό rotation και να παίρνει πράγματα απ' όλους. τον Μακ, τον Όγκουστ, τον Κασελάκη, τον Μπέντιλ τον Δίπλαρο και ειδικά από τον Μποχωρίδη, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε βασικό παίκτη της ομάδας μετά και τις απουσίες των Μπρέι και Νέντοβιτς. Άλλοι θα κληθούν να έχουν ρόλο και στα playoffs της Basket League, ενδεχομένως και στα ματς του Κυπέλλου. Και πρέπει να είναι «alert» ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Και εδώ θα σταθώ λίγο περισσότερο στον Μποχωρίδη. Μπορεί να υστερεί σε ταχύτητα, μπορεί να μην είναι ο παίκτης που θα κάνει την διαφορά στην EuroLeague, αλλά είναι ο παίκτης που χρειάζεται στο ρόστερ. Στην τελική δεν είχε αποκτηθεί για να είναι βασικός point guard. Για την ακρίβεια δεν είναι καν... point guard αλλά «δυάρι» και κατ' ανάγκη παίζει στον «άσο». Οπότε είναι λογικό και επόμενο να υπάρχουν και «κακές βραδιές» με λάθη. Πάντως όσο βρίσκεται στο παρκέ προσπαθεί και είναι όσο πιο τίμιος μπορεί να είναι. Και παίζει με αυταπάρνηση. Παράδειγμα: Η διαφορά στο +35 στο τέλος, αλλά εκείνος δεν «έκλεψε» στην άμυνα (και να το έκανε δεν θα του έλεγε κανείς τίποτα) και φιλοδώρησε τον Λάιονς με ένα μεγαλοπρεπέστατο μπλοκ. Καθαρά ψυχολογία και θέληση από τη στιγμή που είχε προηγηθεί ματς με 16 πόντους, 8 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Το rotation και το «ιντριγκαδόρικο» σχήμα με Νέντοβιτς-Χεζόνια

Στο ίδιο παιχνίδι ο Κάτας έδωσε «ανάσες» σε παίκτες όπως ο Σαντ-Ρος (10:34), ο Χεζόνια (13:57), ο Παπαγιάννης (15:17), ο Ουάιτ (13:43), ο Μήτογλου (15:20) και ο Παπαπέτρου (17:56) χωρίς να χάσουν παράλληλα τον αγωνιστικό τους ρυθμό. Άλλωστε ακολουθεί «διαβολοβδομάδα» στην EuroLeague. Μπορεί να μην υπάρχει κανένα απολύτως βαθμολογικό ενδιαφέρον, αλλά υπάρχει το γόητρο. Πολλώ δε μάλλον απέναντι σε ομάδες που θα «καίγονται» για τη νίκη στο ΟΑΚΑ όπως είναι η Μπασκόνια και η Αρμάνι Μιλάνο.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η επιστροφή του Νέντοβιτς. Ο Κάτας είπε ότι θα επιστρέψει σιγά-σιγά-, όπερ και σημαίνει ότι τελικά δύσκολα να τον δούμε σε αυτά ματς. Πάντως ιντριγκάρει πολύ το «δίδυμο» με τον Χεζόνια. Να βρεθούν ταυτόχρονα στο παρκέ Νέντοβιτς, Χεζόνια, Παπαπέτρου είναι δύσκολο. Εκτός και αν ο Σέρβος παίξει στον «άσο» ή αν ο Παπαπέτρου «πάει» στο «τέσσερα». Τόσο ο Σέρβος όσο και ο Κροάτης είναι δύο παίκτες οι οποίοι μπορούν να «ανοίξουν» οποιαδήποτε άμυνα, είτε με τα περιφερειακά σουτ, είτε δημιουργώντας για τον εαυτό τους (σ.σ. ο Νέντοβιτς δημιουργεί εξαιρετικά και για τους συμπαίκτες του όντας ο καλύτερος πασέρ της ομάδας). Αν μη τι άλλο είναι κάτι που έχουμε να περιμενουμε...

ΥΓ: Γίνεται πολύ λόγος για τον Μαντζούκα και για ποιον λόγο δεν παίζει στα ματς της Basket League. Πρώτον, οι προπονητές ξέρουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον εκτός ομάδας. Δεύτερον, είναι μόλις 17 ετών. Μην το ξεχνάμε αυτό. Θα τις πάρει τις ευκαιρίες του. Θα είναι πολλές και δεν θα αργήσουν.

ΥΓ2: Λέει κάτι αυτό; Όχι. Όμως Ο Παναθηναϊκός σημείωσε 102 πόντους έχοντας μόλις 82 κατοχές. Κάτι που μεταφράζεται ως 1,24 πόντοι ανά κατοχή.

ΥΓ3: Πάλι 15+ τρίποντα ο Παναθηναϊκός. Πάλι βρίσκει «καλά σουτ». Κάτι που φυσικά είναι πολύ δύσκολο να κάνει στην EuroLeague. Και όταν τα «βρίσκει» τα ποσοστά του δεν είναι σε ικανοποιητικό βαθμό. Άλλη ψυχολογία εκεί. Πιο... βαριά.

ΥΓ4: Περαστικά στον Τάκη Κορωναίο!

ΥΓ5: Απίστευτη ματσάρα από τον Θανάση Αντετοκούνμπο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κατοστάρα» με τρίποντα και σούπερ Μποχωρίδη

Χεζόνια πασάρει, Παπαπέτρου καρφώνει (vid)

Ο Παπανικολάου είδε τον αγώνα στο πλευρό του Τριαντόπουλου

Οι «πράσινοι» έχουν εκτοξεύσει τους αριθμούς τους στα τρίποντα

Κάτας: «Νιώθει καλύτερα ο Νέντοβιτς, χαρούμενος για Μποχωρίδη»

Καλαμπάκος: «Μας κατάπιε ο Παναθηναϊκός, διαβολοχρονιά για μας»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...