ΤΣΣΚΑ - Εφές: Βίοι αντίθετοι!

Αντωνία Σπανού
ΤΣΣΚΑ - Εφές: Βίοι αντίθετοι!
Εφές και ΤΣΣΚΑ ξεκίνησαν ως φαβορί, η σεζόν τις βρήκε με πολύ διαφορετικούς δρόμους και πλέον έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η συνέχεια τους.

Η Εuroleague μπαίνει στο πιο κρίσιμο σημείο της και αυτό σημαίνει ότι όσα βλέπουμε στο παρκέ έχουν περισσότερο ενδιαφέρον και σίγουρα μεγαλύτερη σημασία. To αποτέλεσμα της περασμένης αγωνιστικής που τάραξε τον μπασκετικό κόσμο ήταν η ευρεία νίκη της Εφές επί της ΤΣΣΚΑ.

Η περσινή σεζόν σταμάτησε απότομα και είναι κάτι παραπάνω από κοινή παραδοχή ότι η Εφές αδικήθηκε από όλα όσα έγιναν. Οι δύο ομάδες έχουν παρόμοιους στόχους, ανοιχτούς λογαριασμούς και σίγουρα είναι φαβορί για τον τίτλο. Πάντως, ο δρόμος που έχουν πάρει αυτή την στιγμή στην σεζόν είναι πολύ διαφορετικός.

Φτάνοντας στην 28η αγωνιστική της διοργάνωσης Εφές και ΤΣΣΚΑ είναι σε πολύ διαφορετικά σημεία, κάτι που ελάχιστοι πίστευαν όταν η σεζόν ξεκίνησε.

Οι δύο ανταγωνιστές, έχουν φτάσει μέχρι εδώ με πολύ διαφορετικό τρόπο, με διαφορετική πορεία, αλλά πλέον όλα μετρούν και σαφές προβάδισμα, αυτή την στιγμή, έχει η Εφές σε όλο αυτό.

ΤΣΣΚΑ - ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΩΣΕΙ. ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ;

Η ΤΣΣΚΑ είναι στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας στην κατάταξη και έχει φτάσει εκεί με κόπο. Δεν της έχει χαριστεί κάτι, όπως σε κανέναν, αλλά πλέον έχει διάφορα θέματα να αντιμετωπίσει. Είναι στο 18-9, θα δώσει την μάχη της για την τελική κατάταξη και όλα είναι ανοιχτά. Τρεις ομάδες και μέχρι την 7η θέση έχουν μόλις μια νίκη λιγότερη και μοιάζουν όλοι οι διεκδικητές ικανοί να τερματίσουν σε κάθε θέση. Η ΤΣΣΚΑ δεν ξεκίνησε τέλεια την σεζόν, αλλά μέχρι την 6 αγωνιστική είχε βρει τον εαυτό της.

Κάπου εκεί ξεκίνησε ένα απίθανο σερί με 12 νίκες και δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα, είναι ο τρόπος που τις πήρε. Μέσα στην σεζόν έκανε εντυπωσιακές εμφανίσεις. Νικούσε όποιον έβρισκε στον δρόμο της και το έκανε εμφατικά. Αλλά τα προβλήματα που άρχισε να αντιμετωπίζει φάνηκαν στο παρκέ. Ο Κλάιμπερν τραυματίστηκε, ο Τζέιμς άρχισε να έχει θέματα, ακολούθησε ο Χάκετ, ο Μιλουτίνοφ...

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη άρχισε να δυσκολεύεται και στο παρκέ. Το σερί σταμάτησε και οι νίκες άρχισαν να δυσκολεύουν. Το πιο μεγάλο πρόβλημα που είχε δημόσια να αντιμετωπίσει η ΤΣΣΚΑ, ήταν το θέμα του Τζέιμς. Ο Αμερικανός τιμωρήθηκε δύο φορές απο την ομάδα του, ήρθε σε ρήξη, έμεινε εκτός και πέρασε και προσωπικά δυσκολίες. Η απουσία του κορυφαίου της παίκτη έπαιξε ρόλο.

Εκτός αυτού είδε και τον Μιλουτίνοφ να τραυματίζεται σοβαρότατα και να χάνει το υπόλοιπο της σεζόν. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα και αυτό φάνηκε και στο παρκέ. Στα τελευταία 10 παιχνίδια, έχει ρεκόρ 4-6, δυσκολεύεται να προσαρμόσει γρήγορα τους νεοφερμένους και σίγουρα έχει χάσει την δυναμική που είχε στην αρχή της σεζόν. Λούντμπεργκ και Έρικ δίνουν μάχη με τον χρόνο και σίγουρα δεν είναι στο επίπεδο άλλων παικτών της ρωσικής ομάδας.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η βαριά ήττα από την Εφές, που έβγαλε στην επιφάνεια όλες τις αδυναμίες. Η τουρκική ομάδα σκόρπισε τους Ρώσους με 100-70 και έβγαλε όλες τις αδυναμίες τους.

Η στιγμή είναι εξαιρετικά κρίσιμη, για να «καταρρεύσει» μια ομάδα και η ΤΣΣΚΑ θα ψάξει σίγουρα την συνταγή που θα την φέρει χωρίς μεγάλες απώλειες, τουλάχιστον μέχρι τα playoffs. Εκεί τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα και αν δείξει σημάδια αδυναμίας, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στην φωτιά, για τους Ρώσους.

ΕΦΕΣ - ΤΡΟΜΑΞΑΤΕ Ή ΑΚΟΜΑ;

Η Εφές, πάλι, έκανε την αντίθετη διαδρομή από την ΤΣΣΚΑ. Ξεκίνησε από περίεργα έως μέτρια και πλέον είναι... τρομαχτική. Η τουρκική ομάδα είναι με διαφορά η πιο αδικημένη ομάδα της διοργάνωσης, σε σχέση με όσα έγιναν την περσινή σεζόν. Ο κορονοϊός σταμάτησε απότομα τα πάντα και η Εφές έδειχνε ότι δεν θα είχε αντίπαλο. Πήγαινε με το πόδι στο γκάζι και όχι μόνο έπαιρνε τα αποτελέσματα, αλλά έπαιζε και εξαιρετικά. Η σεζόν τελείωσε, δεν μπόρεσε να διεκδικήσει τον τίτλο, αλλά έκανε όλες εκείνες τις κινήσεις που θα της επέτρεπαν να συνεχίσει από εκεί που έμεινε.

Κράτησε όλο τον κορμό της, κράτησε παίκτες κλειδιά, ο Αταμάν ήταν πανέτοιμος για την πρόκληση και κάπως έτσι φτάσαμε μέχρι την φετινή σεζόν. Η Εφές δεν ξεκίνησε καλά. Δυσκολεύονταν. Έχανε παιχνίδια που κανείς δεν περίμενε, ενώ το σερί 4 ηττών που είχε από την 12η μέχρι την 15η αγωνιστική, άρχισε να γεμίζει αμφιβολίες τους οπαδούς. Όμως τα πράγματα άλλαξαν. Από την 22η αγωνιστική πάει με το πόδι στο γκάζι, νικάει όλα τα φαβορί και όχι απλά τα νικάει, φροντίζει να το κάνει εμφατικά και να τρομάζει και τους υπόλοιπους. Η 100άρες σε Φενέρ και ΤΣΣΚΑ ήταν αρκετές για να δείξουν σε τι σημείο έχει φτάσει. Ήταν 106 πόντους στην εντελώς φορμαρισμένη Φενέρμπαχτσε και 100 πόντοι στην δεύτερη στην βαθμολογία ΤΣΣΚΑ, όπως και 99 στην Βαλένθια.

Βρέθηκε αρκετά χαμηλά στην βαθμολογία, αλλά αυτό ανήκει στο παρελθόν. Ανέβηκε στην 5η θέση και απέχει μόλις μια νίκη από το πλεονέκτημα έδρας. Η Εφές δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν. Ο Αταμάν σχολίασε πως η ομάδα του είναι καλύτερη από πέρυσι και αυτό είναι από μόνο του τρομαχτικό. Πάντως, Λάρκιν και Μίτσιτς κάνουν απίστευτη σεζόν και μας πείθουν ότι τα λόγια του προπονητή τους, μπορεί να μην είναι απλά λόγια.

Πλέον, έχουν μπροστά τους την πρόκληση του πλεονεκτήματος για την ώρα και έπειτα θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε στο παρκέ, ποιος θα σταματήσει το τρένο του Αταμάν.