Χαμηλό βαρομετρικό με πρωινή λιακάδα

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Χαμηλό βαρομετρικό με πρωινή λιακάδα
O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι η εμφάνιση του Ολυμπιακού στην Πόλη ήταν μάλλον η πιο απογοητευτική της σεζόν.

Mερικές φορές, η κακή μέρα φαίνεται ότι θα είναι κακή, ακόμα και όταν το πρωινό κυλάει ανέφελο και ηλιόλουστο.

Στο 11ο λεπτό της αναμέτρησης με τη Φενέρ, ο Ολυμπιακός μετρούσε 7/11 τρίποντα και είχε προβάδισμα 7 πόντων, απέναντι σε έναν αντίπαλο που προερχόταν από σερί αποτυχιών και από το ρεζιλίκι του Κάουνας.

Ωστόσο, το έμπειρο μάτι έβλεπε ότι ο γιαλός ήταν στραβός. Η κεφαλαιοποίηση του απρόσμενου πλεονεκτήματος υπήρξε μικρή (και εξανεμίστηκε ένα λεπτό αργότερα), ενώ η εικόνα στην άλλη άκρη του γηπέδου ψαλίδιζε τα φτερά των αισιόδοξων.

Από το ξεκίνημα κιόλας, οι ψηλοί της Φενέρ (Βέσελι, Μπαρτέλ) έφταναν στο λέι-απ σαν να αντιμετώπιζαν ομάδα νάνων, ενώ οξυδερκείς περιφερειακοί όπως ο ΝτεΚολό και αργότερα οι Μπράουν, Πιερ έβλεπαν τους διαδρόμους με κλειστά μάτια.

«Δεν θα αντέξει ο Ολυμπιακός, αν παίξει τέτοια άμυνα όταν στερέψουν τα τρίποντα», έγραφα στο live του αγώνα. Ήταν σαν να έκλεβα εκκλησία και μάλιστα ξεκλείδωτη.

Η Φενέρ πήγε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με 16/22 δίποντα, ενώ στο τέλος του αγώνα είχε 64% στην ίδια στήλη, με περισσότερα από 20 λέι-απ στο ενεργητικό της. Ο Βέσελι έγραψε 8 στα 8.

Εάν κινδύνευσε στο τέλος, αυτό οφείλεται στην κρίση αυτοπεποίθησης που την ταλανίζει εσχάτως, στις κουτουράδες του αλλού νυχτωμένου Γκούντουριτς, καθώς και στην κόπωση των παικτών που κλήθηκαν να βγάλουν το λάδι του Σλούκα, του Σπανούλη και του ΜακΚίσικ.

Ο Βέσελι, που προερχόταν από απουσία δύο εβδομάδων λόγω τραυματισμού, καλά καλά δεν μπορούσε να μιλήσει μετά τη λήξη. Η απόδοσή του ήταν βγαλμένη από τις καλύτερες μέρες του, πάνω που είχα αρχίσει να πιστεύω ότι τον πήρε η κάτω βόλτα.

Μετά τη διάλειμμα ο Ολυμπιακός βελτίωσε αισθητά την άμυνά του κοντά στο καλάθι (όσο του επέτρεπε, τέλος πάντων, το μπόι και το περιορισμένο εκτόπισμα των «ψηλών» του), αλλά έχασε τα αυγά και τα καλάθια στην επίθεση.

Το πλάνο του Ιγκόρ Κοκοσκόφ δούλεψε στην εντέλεια, αφού το συνεχές ντουμπλάρισμα στον Κώστα Σλούκα μίκρυνε το γήπεδο, ιδίως όταν έβγαινε ο Βέσελι στην περιφέρεια για να βοηθήσει τους περιφερειακούς.

Δεν θυμάμαι να βγήκαν περισσότερες από 1-2 συνεργασίες ανάμεσα στον ηγέτη του Ολυμπιακού και στους Μάρτιν, Έλις, Ζαν-Σαρλ.

Οι «ερυθρόλευκοι» υπέπεσαν σε πολλά και φτηνά λάθη (14), ήταν τραγικά αργοί στις περιστροφές και στις επιστροφές, τσίμπησαν το δόλωμα των Τούρκων που έριχναν τον Σπανούλη πάνω στους ψηλούς, χρειάστηκαν 26 λεπτά για να κερδίσουν τις πρώτες βολές, υστέρησαν και στα ριμπάουντ (30-24).

Και δεν φώναξαν το «θέλω» τους παρά μόνο όταν άρχισε να αχνοφαίνεται το νήμα του τερματισμού.

Η ρέντα του Σάσα Βεζένκοφ βοήθησε ώστε να μη τελειώσει ο αγώνας χωρίς μία, έστω, απόπειρα αντεπίθεσης, ωστόσο το φύλλο τα στατιστικής είναι καρφί στα μάτια των παικτών του Μπαρτζώκα.

Ο μη μου άπτου Ντε Κολό ήταν πρώτος ριμπάουντερ του αγώνα με 8, ενώ κανένας παίκτης του Ολυμπιακού δεν μάζεψε περισσότερα από 6!

Όσο κλισέ και αν ακούγεται, η ομάδα που καιγόταν από επιθυμία για αυτό το ροζ φύλλο ήταν η Φενέρμπαχτσε.

Ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται να κερδίσει τέτοια ματς με τον Σλούκα στους 5 πόντους, τον Μάρτιν ανύπαρκτο και τον Πρίντεζη παροπλισμένο στα «πιτς».

Ούτε θα πιάνουν πάντοτε τα τετραγωνισμένα τρικ του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος απόψε επέλεξε αίφνης να παίξει το τελευταίο δεκάλεπτο χωρίς τον Κώστα Σλούκα.

Επειδή όμως οι απαραίτητοι για την αντεπίθεση πόντοι κουτσά στραβά σημειώθηκαν στο φύλλο αγώνα, θα πρέπει να στοχεύσει το μικροσκόπιο σε όσα έγιναν (ή δεν έγιναν) στα μετόπισθεν, στην τελική ευθεία του αγώνα.

Στις δύο κρίσιμες άμυνες, η Φενέρ πέρασε τη μπάλα στον Βέσελι σαν να μην υπήρχε αντίπαλος και ο Ολυμπιακός του επέτρεψε να δώσει δύο άψογες ασίστ, στον ελεύθερο και ξανά ελεύθερο ΝτιΣόν Πιερ, για τα καλάθια της νίκης.

Πιο πριν, ο Βεζένκοφ χάρισε δύο βολές στον Ντε Κολό χωρίς λόγο και αιτία, στον ίδιο Ντε Κολό που φέτος έχει 40/41 από τη γραμμή, πάει να πει 97 τοις εκατό.

Εάν η άμυνα του Ολυμπιακού έβγαζε δόντια και νύχια στο τελευταίο δίλεπτο (μετά το 75-74), μπορεί η νίκη να άλλαζε χέρια. Θα ήταν κλοπή μέρα μεσημέρι, αλλά ποιος νοιάζεται για τη σημειολογία.

Το χειρότερο μαντάτο μίας κάκιστης βραδιάς για τον Ολυμπιακό ήταν ο τραυματισμός του αναντικατάστατου για την εκτέλεση των αμυντικών πλάνων Παπανικολάου.

Το σκορ στα 27,5 λεπτά της συμμετοχής του «Παπ» ήταν +2 υπέρ του Ολυμπιακού, ενώ ο αντίστοιχος συντελεστής όλων των συμπαικτών του ήταν αρνητικός, με εξαίρεση το +1 του ζεστού Βεζένκοφ.

Η Φενέρ, αντίθετα, δεν είχε αδύναμους κρίκους στη σύνθεσή της.

Η αθλητικότητα που τα πρόσφεραν οι τρεις εφεδρικοί Αμερικανοί (Μπράουν, Πιερ, Έντι) ανανέωσε τα κύτταρά της ώσπου να πάρουν ανάσα οι «τριανταφεύγα», την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός περίμενε τα πάντα από τον σχεδόν σαραντάρη Σπανούλη.

Διορθώστε με αν κάπου κάνω λάθος, αλλά φτάσαμε στα Χριστούγεννα και ο Ολυμπιακός μοιάζει ακόμη με ομάδα του Οκτώβρη, που ψάχνει να βρει σχήματα, ισορροπίες, δίδυμα, τρίδυμα, τετράγωνα, τρίγωνα, κάλαντα.

Το κοντέρ γράφει πλέον 8 ήττες σε 15 αγώνες και ο χρόνος δεν είναι απαραίτητα σύμμαχος, εφ' όσον στόχος παραμένει η οχτάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.