Και από Δεκέμβρη καλοκαίρι

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Και από Δεκέμβρη καλοκαίρι
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι η «διαβολοβδομάδα» με τα δύο διπλά μπορεί να γίνει πηγή αυτοπεποίθησης για τον Ολυμπιακό.

O Oλυμπιακός των δύο προσώπων κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να συνδυάσει το κρύο με το ζεστό ακόμα και στη διάρκεια ενός παιχνιδιού (για να μη πω ημιχρόνου, για να μη πω δεκαλέπτου), αλλά τουλάχιστον τελειώνει τους αγώνες με τη σωστή όψη του νομίσματος να κοιτάζει προς τα πάνω.

Κορώνα στη Βαρκελώνη, κορώνα και στο Βελιγράδι. Ποιος τολμούσε να ποντάρει άπταιστη διαδρομή σε αυτή την έκτακτη διαβολοβδομάδα;

Οι απαισιόδοξοι περίμεναν 2/2 ήττες, λησμονώντας ότι ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει πάθει ποτέ τέτοια νίλα σε διπλή αγωνιστική.

Και, όπως αποδείχθηκε, δεν ήρθε ακόμα ο καιρός, για να αρχειοθετηθούν τα ρεκόρ του.

Η νίκη επί του Αστέρα είναι μεγάλη και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, εάν προστεθεί στην εξίσωση το -14 και η αποθαρρυντική εικόνα της α’ περιόδου.

Το μομέντουμ της Βαρκελώνης εξανεμίστηκε πολύ γρήγορα, αφού το ίδιο αμυντικό σχήμα της Τρίτης (με Τζένκινς, Παπανικολάου, Ζαν-Σαρλ στις «ενδιάμεσες» θέσεις) εμφανίστηκε εξουθενωμένο σαν να προερχόταν από τράκο με φορτηγό.

Εξυπακούεται ότι με τέτοια πεντάδα δεν υπήρχε ούτε ομαλή ροή στην επίθεση. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κοίταξε πίσω του και είδε παίκτες που είχαν τελειώσει το προηγούμενο ματς με ξεϊδρωτες φανέλες.

Ο κλήρος έπεσε σε αυτούς που εξοικονομούσαν δυνάμεις προχθές, ασχέτως ηλικίας, κλάσης και πρότερης εμπειρίας.

Ο Βασίλης Σπανούλης έφερε στο 6ο λεπτό δημιουργία, φαρμακερό σουτ και το know-how του πρώτου σκόρερ όλων (πλέον) των εποχών.

Ο Γιώργος Πρίντεζης είχε ενέργεια για να παίξει ξύλο με τους αντίπαλους ψηλούς, αλλά και για να τους ξεφορτωθεί με τα γνώριμα χορευτικά στο απέναντι μισό.

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης κατέφτασε από την άκρη του πάγκου για να υπενθυμίσει ότι δεν είναι μόνο 12ος παίκτης του Ολυμπιακού, αλλά και 9ος-10ος ολόκληρης Εθνικής Ανδρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Άρον Χάρισον θαυμάστηκε τις προάλλες για την άμυνά του, ωστόσο το παντεσπάνι του το βγάζει με το «streaky» σουτ από τα 6μ75.

Ο Οκτάβιους Έλις δεν είναι μεγάλος σέντερ, αλλά έχει το κορμί και την αθλητικότητα για να υποστηρίξει από τη θέση «5» μία άμυνα που ζητάει πολλά από τον ίδιο.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε 33 από τους πρώτους 49 πόντους του β’ ημιχρόνου, έφτασε στο +9 με καταιγισμό από τρίποντα (αυτά που του έλειψαν τις προηγούμενες εβδομάδες) και τοποθέτησε τα θεμέλια μεγάλης νίκης.

Στην πεντάδα του, εκείνη την ώρα της παρέλασης, βρίσκονταν τέσσερις Έλληνες: Σλούκας, Σπανούλης, Λαρεντζάκης, Πρίντεζης. Ούτε Χάρισον ούτε ΜακΚίσικ ούτε Τζένκινς ούτε Βεζένκοφ ούτε τίποτε.

«Θα τελειώσω το ματς με αυτούς», φαίνεται ότι αποφάσισε μέσα του ο Μπαρτζώκας, που συχνά τετραγωνίζει τις αποφάσεις του και τις υπερασπίζεται βρέξει χιονίσει.

Έπειτα, έβρεξε. Οι Σέρβοι χτύπησαν στο ψαχνό την κουρασμένη και χαμηλή πεντάδα του Ολυμπιακού (ιδίως όταν τη συμπλήρωνε ο άκεφος Μάρτιν αντί του Ζαν-Σαρλ) και προσπέρασαν, με σερί 17-6.

Οι κατάκοποι «ερυθρόλευκοι» σπαταλούσαν σωρηδόν τις επιθέσεις με φάουλ κούρασης και θολωμένου μυαλού, ενώ και η άμυνά τους έμπαζε νερά.

Το παιχνίδι όδευε προς καταστροφή, αλλά ο πάγκος παρακολουθούσε απαθής. «Θα κερδίσω το ματς με αυτούς», ήταν η αμετάκλητη απόφαση. Καλώς, κακώς, ορθώς, στρεβλώς, πάντως αυτό ήταν. Και σε όποιον άρεσε.

Το τελευταίο λεπτό ανήκε στον Γιώργο Πρίντεζη των 321 εμφανίσεων στην Euroleague: κερδισμένο φάουλ από τον άτσαλο Νταβίντοβατς στα 58’’, καλάθι ισοφάρισης στα 42’’ και λέι-απ νίκης σχεδόν στην εκπνοή (μετά τις 1/2 βολές του Σπανούλη και τις 1/2 του Ο’Μπράιαντ), όπως και πριν από 3-4 χρόνια στη «Μπεογκράντσκα».

Και χωρίς να παραλάβει ασίστ ακριβείας, αυτή τη φορά. Ήταν δύσκολο εγχείρημα, το νικητήριο καλάθι του Πρίντεζη, αφού άλλωστε του έγινε και φάουλ.

Πιο πριν ο Ολυμπιακός μετρούσε 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα χωρίς πόντο. Αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να τελειώσει μουτρωμένος τη μεγάλη νύχτα του Βασίλη Σπανούλη.

Ο ίδιος ο αρχηγός φρόντισε να γίνει μπροστάρης της νίκης, ώστε να μη μπορεί κανένας να του καταλογίσει ότι τον κουβάλησαν άλλοι σε πιο νεανικούς ώμους.

Και αν από αφηρημάδα υπέπεσε σε «παιδική» παράβαση 8 δευτερολέπτων στο πρώτο ημίχρονο, τι να κάνουμε, τα λάθη είναι για τους πιτσιρικάδες!

Πλήρης, πλέον, ο Ολυμπιακός ανεβάζει στροφές, κερδίζει αγώνες με το ειδικό του βάρος και ξαναβγαίνει στο ξέφωτο της βαθμολογίας, μετά από ορισμένες εβδομάδες οπισθοχώρησης.

Το καλό σουτ τον κάνει διαφορετική ομάδα, τρισδιάστατη πλέον, πιο απρόβλεπτη και πολύ πιο σίγουρη για τον εαυτό της.

Ο γεμάτος πάγκος είναι εχέγγυο για τις εβδομάδες που απαιτούν υπερβολική έκκριση ενέργειας (όπως η τρέχουσα), ο Σλούκας βρίσκει λίγο λίγο τον εαυτό του, ενώ οι εμβληματικές φιγούρες των δύο συναρχηγών εξακολουθούν να αποστομώνουν όποιον αφελή τις ξεγράφει.

Ακολουθεί νέα «διαβολοβδομάδα», με διπλή ισπανική επίσκεψη στο Φάληρο: πρώτα Βαλένθια, μετά Ρεάλ, ομάδες ισόβαθμες με τον Ολυμπιακό τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο.

Μετά το διπλό στη Βαρκελώνη, οι Πειραιώτες γνωρίζουν ότι μπορούν να νικήσουν οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Μερικές φορές, η καλοκαιρινή λιακάδα εμφανίζεται Δεκέμβρη μήνα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.