Οι χαμηλές πτήσεις του Τζέιμς στις ήττες της ΤΣΣΚΑ

Οι χαμηλές πτήσεις του Τζέιμς στις ήττες της ΤΣΣΚΑ

Οι χαμηλές πτήσεις του Τζέιμς στις ήττες της ΤΣΣΚΑ
Λένε ότι ο Μάικ Τζέιμς είναι… ευλογία και κατάρα και η Euroleague Greece καταγράφει τις επιδόσεις του Αμερικανού γκαρντ στις ήττες της ΤΣΣΚΑ Μόσχας οι οποίες φέτος είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.

Καταρχήν, είναι προφανές ότι η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη δεν θα μπορούσε να μην «υποταχθεί» στους άγραφους κανόνες του μπάσκετ καθώς το περασμένο καλοκαίρι προχώρησε σε ριζική ανακαίνιση, έχτισε μια ομάδα από την αρχή, δεδομένων των αποχωρήσεων μερικών εκ των περσινών ηγετών της κι αυτό εμπεριείχε αντίστοιχο τίμημα. Η αναζήτηση ενός ηγέτη με προϋπηρεσία στην Euroleague ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο το ποσοστό ρίσκο την οδήγησε στην επιλογή του Μάικ Τζέιμς, γνωρίζοντας ασφαλώς τις σχετικές προεκτάσεις. Ο Αμερικανός ασφαλώς και είναι γεννημένος πρωταγωνιστής, ουδέποτε συμβιβάστηκε με δευτερεύοντα ρόλο κι όταν ένιωσε ότι δεν θα ήταν ο ηγέτης μιας ομάδας, έπαιρνε το καπελάκι του κι έφυγε.

Κρίνοντας από τον πρότερο αγωνιστικό βίο του Τζέιμς, είναι εξίσου οφθαλμοφανές ότι μπορεί να απογειώσει αλλά και να προσγειώσει ανώμαλα μια ομάδα. Στην περίπτωση της ΤΣΣΚΑ, διανύει την πιο παραγωγική χρονιά της καριέρας του στην Euroleague με τους 21.2 πόντους που έχει κατά μέσο όρο, σουτάρει καλύτερα από κάθε άλλη φορά από μακρινή απόσταση και με το ποσοστό του 42.3%, δεν είναι όμως το ίδιο αποτελεσματικός (σε σχέση με την περσινή θητεία του στην Αρμάνι) στη δημιουργία αλλά και στα κλεψίματα.

Βέβαια, το ζητούμενο για την ΤΣΣΚΑ δεν είναι μόνο οι επιδόσεις του Τζέιμς γιατί, κακά τα ψέματα, με εξαίρεση τον Ντάνιελ Χάκετ ο οποίος πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν, δεν βρήκε την απαραίτητη υποστήριξη από τον Ρον Μπέικερ, ο Νταρούν Χίλιαρντ είναι με τα φεγγάρια του και ο Γιάνις Στρέλνιεκς επίσης χαρακτηρίζεται από αγωνιστική αστάθεια, όταν είναι διαθέσιμος καθώς αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών. Το τελευταίο έχει τη σημασία του διότι, δεν αποκλείεται, ο Τζέιμς να αναγκάστηκε να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες σε σχέση με αυτές που προέβλεπε το πλάνο, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν το θέλει κιόλας.

Το ζητούμενο είναι επίσης οι εννιά ήττες της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που χάνει τόσα παιχνίδια στην κανονική διάρκεια της Euroleague (σ. σ. από τη σεζόν αναδιαμόρφωσης του συστήματος διεξαγωγής). Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι αριθμοί του Τζέιμς έχουν τη σημασία τους διότι…

-Στις ήττες της ΤΣΣΚΑ ο Αμερικανός σκοράρει 19 πόντους κατά μέσο όρο, τρεις λιγότερους σε σχέση με αυτούς που πετυχαίνει στις νίκες της ρωσικής ομάδας

- Σουτάρει με χαμηλότερο ποσοστό ευστοχίας στα σουτ καθώς περιορίζεται στο 39%. Το αντίστοιχο στις νίκες της ΤΣΣΚΑ ανέρχεται στο 46.2%,

-Το ποσοστό ευστοχίας του στα τρίποντα (στις ήττες της ΤΣΣΚΑ) περιορίζεται στο 37.2%, ενώ στα υπόλοιπα παιχνίδια σουτάρει με 44.7%.

- Σε επίπεδο δημιουργίας, στις ήττες μοιράζεις 3.8 ασίστ ανά αγώνα ενώ στις ήττες δίνει 4.4 τελικές πάσες, ενώ κάνει 1.2 (μ.ο.) λιγότερα λάθη στις νίκες της ΤΣΣΚΑ σε σχέση με τις ήττες.

-Στον τομέα της αξιολόγησης, στις 18 νίκες της ομάδας του έχει 23.2 βαθμούς κατά μέσο όρο ενώ το αντίστοιχο νούμερο στις ήττες είναι 16.1.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι υπάρχει απόκλιση στις επιδόσεις του Μάικ Τζέιμς (σε σύγκριση αριθμών σε νίκες και ήττες), προφανώς όμως δεν είναι ο μοναδικός λόγος της μέτριας παρουσίας της ΤΣΣΚΑ στην κανονική διάρκεια και φυσικά του σεναρίου (ακόμη και) απώλειας μιας θέσης στην τετράδα, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ από σεζόν αλλαγής του συστήματος διεξαγωγής της Euroleague, η ρωσική ομάδα. Η απώλεια του Ουίλ Κλάιμπερν σε συνδυασμό με αγωνιστικά στοιχήματα (σ. σ. Μπέικερ, Στρέλνιεκς) τα οποία (μέχρι στιγμής) δεν έχουν… βγει, ασφαλώς και είναι η αιτία.