Λάρκιν VS Τζέιμς: Η τιτανομαχία δύο «κοντών»

Βασίλης Βλαχόπουλος
Λάρκιν VS Τζέιμς: Η τιτανομαχία δύο «κοντών»
Η Αναντολού Εφές υποδέχεται την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη και η Euroleague Greece εστιάζει στην τιτανομαχία των… κοντών και στην προσωπική κόντρα μεταξύ του Σέιν Λάρκιν με τον Μάικ Τζέιμς.

Κατατάσσονται στη λίστα των βασικών υποψηφίων για τον τίτλο του MVP της κανονικής διάρκειας της διοργάνωσης. Αμφότεροι βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα των κορυφαίων σκόρερ, ομοίως και στους καλύτερους στον τομέα της αξιολόγησης και είναι αλήθεια ότι σε επίπεδο χαρακτηριστικών είναι… ίδια κοψιά. Και οι δύο έχουν το έμφυτο ταλέντο και την εκτελεστική δεινότητα για να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες σ’ ένα παιχνίδια. Στην καλή τους βραδιά μπορούν εύκολα να βάλουν 30+ πόντους και να διαλύσουν κάθε αμυντική προσαρμογή. Σέιν Λάρκιν και Μάικ Τζέιμς μοιάζουν πολύ, είναι γεννημένοι νικητές, απόψε (19:30), όμως, στην Κωνσταντινούπολη, μόνο ένας θα φύγει νικητής από το παρκέ. Συνήθως βέβαια, αυτός είναι ο Τζέιμς.

Αυτό αναδεικνύεται μέσα από τις (μέχρι στιγμής) αναμετρήσεις του στην Euroleague καθώς με εξαίρεση ένα παιχνίδι (σ. σ. την περσινή νίκη της Εφές επί της Αρμάνι Μιλάνο στην Πόλη), ο βραχύσωμος γκαρντ της ΤΣΣΚΑ βγαίνει νικητής. Η αρχή έγινε την περίοδο 2016-17 όταν ο Μάικ Τζέιμς αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό και ο Σέιν Λάρκιν ήταν στην Μπασκόνια. Ο πρώτος σημείωσε και τους τέσσερις κρίσιμους πόντους των «πράσινων» στη νίκη με 69-68. Σημείωσε 16 συνολικά, ενώ ο άμεσος αντίπαλός του περιορίστηκε στους έξι. Στον αγώνα του δεύτερου γύρου, ο Παναθηναϊκός πέρασε από την έδρα της Μπασκόνια με 63-72. Τζέιμς (11π.) και Λάρκιν (7π.) δεν ήταν παραγωγικοί, αλλά ο πρώτος έγραψε μία ακόμη νίκη.

Η επόμενη συνάντησή τους έγινε πέρυσι. Ένα απίστευτο τρίποντο του Μάικ Τζέιμς στην εκπνοή του χρόνου, χάρισε τη νίκη στην Αρμάνι (επί της Εφές) με 81-80. Συνολικά ο Αμερικανός σημείωσε 15 πόντους με άσχημα ποσοστά ευστοχίας, ενώ ο Λάρκιν περιορίστηκε στους εννιά πόντους. Τελευταία «σύγκρουσή» τους ήταν η περσινή, η μοναδική από την οποία ο Λάρκιν βγήκε νικητής αν και περιορίστηκε στους 12 πόντους. Ο Τζέιμς σημείωσε 17.

Οι αριθμοί λένε ότι…

Οι Αμερικανοί είναι από τους κορυφαίους σκόρερ της φετινής διοργάνωσης. «Ισχυρίζονται» επίσης ότι ο Σέιν Λάρκιν πραγματοποιεί καλύτερη σεζόν γιατί πέραν των 20.8 πόντων που έχει κατά μέσο όρο, σουτάρει με εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας σε δίποντα (54.3%) και τρίποντα (48.8%). Ο Μάικ Τζέιμς είναι από τους πιο εύστοχους παίκτες της φετινής Euroleague από μακρινή απόσταση καθώς σουτάρει με 49.4%. Συνολικά προσφέρει 19.6 πόντους ανά αγώνα στην ΤΣΣΚΑ, τον ποσοστό του στα σουτ εντός παιδιάς φτάνει στο 43%, αλλά είναι (ελαφρώς) καλύτερος δημιουργός από τον συμπατριώτη του με τις 4.1 τελικές πάσες έναντι 3.8 του Λάρκιν.