Ολυμπιακός: Και οι δύσπιστοι θα πιστέψουν

Ολυμπιακός: Και οι δύσπιστοι θα πιστέψουν
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναλύει το τελευταίο δεκάλεπτο του Ολυμπιακού, γιατί χάθηκαν τόσα πολλά ριμπάουντ και τα πολλαπλά οφέλη της νίκης επί της Παρτιζάν.

Μέσα στη σεζόν υπάρχουν στιγμές ή αποτελέσματα τα οποία στο τέλος της χρονιάς, όταν κοιτάξεις πίσω θα τα θεωρήσεις κομβικά. Δε γνωρίζω πως θα τελειώσει η ευρωπαϊκή σεζόν του Ολυμπιακού, αλλά είμαι σίγουρος πως αν καταφέρει και βρεθεί στο Βερολίνο για το Final 4 το χθεσινό «διπλό» στο Βελιγράδι θα έχει παίξει σημαντικό ρόλο.

Η νίκη επί της Παρτιζάν είχε πολλά οφέλη πέραν του προφανούς που δεν είναι άλλο από την κατάταξη. Ο Ολυμπιακός μόνο με «χαρακίρι» δεν θα συμμετέχει απευθείας στα play offs ενώ αύξησε τις πιθανότητες να αποκτήσει και πλεονέκτημα έδρας. Δύσκολο βέβαια. Υπάρχουν κι άλλα όμως εξίσου σημαντικά κέρδη.

Όπως για παράδειγμα η ψυχολογία η οποία έχει ανέβει κατακόρυφα. Ναι, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει ρεκόρ 7-1 στα τελευταία 8 παιχνίδια, όμως να νικάς σε αυτή την έδρα δεν είναι καθόλου εύκολο. Ειδικά όταν βρίσκεσαι πίσω με 13 πόντους και απομένει ένα δεκάλεπτο. Οι περισσότερες ομάδες θα έψαχναν τρόπο να μη διαλύονταν στην τελευταία περίοδο. Ο Ολυμπιακός όμως είναι πολύ καλή ομάδα και έκανε την ανατροπή.

Επίσης έστειλε ένα μήνυμα στους συνδιεκδικητές. Κακά τα ψέμματα, από πριν πίστευα πως καμία ομάδα δε θέλει τους «ερυθρόλευκους» για αντίπαλο στα play offs. Υπενθυμίζω συχνά τη σύγκριση με πέρυσι που στο 1-8 ο Ολυμπιακός πέτυχε τη Φενέρμπαχτσε. Άδικο. Σωστά; Ε, άδικο θα είναι και για όποιον αντιμετωπίσει φέτος τους Πειραιώτες κι ας έχει πλεονέκτημα έδρας. Δεν ισχυρίζομαι πως θα προκριθεί με μειονέκτημα έδρας, αλλά σίγουρα θα βγάλει το... λάδι της ομάδας με το πλεονέκτημα.

Τέλος, νομίζω πως και ο πλέον δύσπιστος για τις ικανότητες του Μπαρτζώκα και των παικτών του, για τον τρόπο διοίκησης των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου και γενικά για τον τρόπο λειτουργίας του Ολυμπιακού.... πείστηκε. Πιο τρανή απόδειξη από αυτό το διπλό στο Βελιγράδι, δεν υπάρχει.

Παπανικολάου

Γιατί ο Μπαρτζώκας έβαλε τον Παπανικολάου στο «4»

Κάθε ομάδα έχει ετοιμάσει ένα πλάνο τακτικής πριν από κάθε παιχνίδι. Η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός αλλάζει λίγα πράγματα και αυτό δε συμβαίνει από αλαζονεία, αλλά από την εμπιστοσύνη στον τρόπο παιχνιδιού ο οποίος στα χρόνια του Μπαρτζώκα και με έναν βασικό κορμό πολλών παικτών, έχει γίνει βίωμα.

Πολλές φορές ωστόσο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα που δεν έχει την αναμενόμενη εξέλιξη, ο κάθε προπονητής οφείλει να διαφοροποιήσει πράγματα, να επιλέξει διαφορετική κατεύθυνση και να πάρει αποφάσεις. Ο Μπαρτζώκας είναι εκπληκτικός coach και μπορεί να αφουγκραστεί όσα του «μιλάει» το ματς.

Ετσι και χθες. Ο Αλεκ Πίτερς δεν μπήκε ποτέ στον ρυθμό του αγώνα, ήταν εκτός παιχνιδιού και ουσιαστικά έγινε αναγκαιότητα, μονόδρομος η μεταφορά του Κώστα Παπανικολάου στη θέση «4». Δεν ανακάλυψε την Αμερική ο «σκακιστής», αλλά είχε το καθαρό μυαλό και την ψυχραιμία να... διαβάσει που τον οδηγούσε η ίδια η δράση.

Με τον αρχηγό του «τεσσάρι» η άμυνα έγινε ακόμη πιο συμπαγής. Ειδικά στο τελευταίο δεκάλεπτο. Οι μάχες της ρακέτας στην πίσω πλευρά του παρκέ επιτέλους κερδίζονταν και κάπως έτσι βρήκε ρυθμό ο Ολυμπιακός. Ο Ομπράντοβιτς προσπάθησε να ακολουθήσει βάζοντας τον Ντοζίερ στο «4», αλλά δεν τον βοήθησε ο Αβράμοβιτς. Ο Σέρβος ήταν τραγικός οπότε γρήγορα επέστρεψε σε δίδυμο ψηλών (Καμίνσκι – Καμπόκλο) και Ντοζίερ στο «3» το οποίο δεν μπορούσε να ακολουθήσει το πιο χαμηλό «ερυθρόλευκο» σχήμα.

Φαλ

Γιατί ο Ολυμπιακός έχασε τόσα αμυντικά ριμπάουντ;

Η Παρτιζάν πήρε 18 επιθετικά ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός έχασε 18 αμυντικά ριμπάουντ. Πάρτε όποια εκδοχή θέλετε, ίδιο το αποτέλεσμα. Αγγίζει τα όρια του άθλου να παίρνει τη νίκη η ομάδα που έχασε 18 αμυντικά ριμπάουντ!

Γιατί συνέβη όμως αυτό: Για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την άμυνα με αλλαγές. Το έχω αναφέρει πολλές φορές, ας το κάνω άλλη μία. Η συγκεκριμένη αντιμετώπιση στα σκριν έχει αυτή τη θυσία. Ο Φαλ έβγαινε δυναμικά πάνω στον Πάντερ (κυρίως) με αποτέλεσμα κάτω από το καλάθι να μένει ψηλός των γηπεδούχων με κοντό του Ολυμπιακού.

Από την άλλη όμως (και πάμε στη δεύτερη αιτία), δεν έδιναν και καμία σπουδαία μάχη οι παίκτες του Μπαρτζώκα στη διεκδίκηση της μπάλας μετά από χαμένα σουτ. Οι γηπεδούχοι έπαιρναν καλύτερη θέση, έσπρωχναν (μπασκετικά) περισσότερο και γενικά έβγαζαν μεγαλύτερη επιθυμία στο ριμπάουντ.

Λαρεντζάκης

Χωρίς αλλαγή στο τελευταίο δεκάλεπτο

Ο Ολυμπιακός νίκησε μία καλή ομάδα σε μία τρομερή έδρα έχοντας τους βασικούς του σκόρερ σε κακό βράδυ. Ο Πίτερς ήταν σε άλλο γήπεδο και ο Κάνααν επέμενε περισσότερο από όσο έπρεπε στην επίθεση. Γενικά δεν υπήρχαν αρκετοί παίκτες σε καλή κατάσταση οπότε κι ο Μπαρτζώκας αποφάσισε να πορευτεί με αυτούς. Ο coach δεν έκανε ούτε μία αλλαγή στο τελευταίο δεκάλεπτο και το έβγαλε όλο με τους Γουόκαπ, Γκος, Λαρεντζάκη, Παπανικολάου και Φαλ.

Θα αναφέρω επιγραμματικά γιατί πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση ο Μπαρτζώκας.

  1. Η συγκεκριμένη πεντάδα βρήκε ρυθμό νωρίς και δεν ήθελε να τον χαλάσει.
  2. Είχε 2+1 χειριστές ταυτόχρονα στο παρκέ (Γουόκαπ, Γκος και Λαρεντζάκη).
  3. Η άμυνα όλων ήταν επιθετική κι έβγαζε τρομερή ενέργεια. Η αντιμετώπιση στην άμυνα άλλαξε και μπόρεσαν οι πέντε αυτοί παίκτες να την υπηρετήσουν. Οι αλλαγές στα σκριν περιορίστηκαν και γίνονταν μόνο όταν έκριναν οι παίκτες πως ήταν η έσχατη λύση. Για αυτό και η καλύτερη δουλειά στο αμυντικό ριμπάουντ. Πάλευαν περισσότερο και κέρδιζαν τις μάχες που ανέφερα και πιο πάνω.
  4. Ο Φαλ ήταν στόχος στην επίθεση γιατί και η Παρτιζάν έπαιζε με αλλαγές. Ο Ολυμπιακός το διάβασε και επέμενε σωστά να ακουμπάει σχεδόν σε κάθε κατοχή τη μπάλα στον Γάλλο. Από τη στιγμή που μετά από αλλαγή είχε πιο κοντό αντίπαλο, ο Ομπράντοβιτς υποχρεώθηκε να στέλνει δεύτερο παίκτη πάνω του και ο Φαλ μοίραζε ασίστ ή την πάσα πριν την ασίστ (σημαντική στο σύγχρονο μπάσκετ).
  5. Ο Ολυμπιακός είχε σε 30 λεπτά 6 ασίστ και με αυτή την πεντάδα στην τελευταία περίοδο βρήκε 5.
  6. Ο Ολυμπιακός έβαλε τα εύκολα καλάθια

Πόσες φορές έχω γκρινιάξει για τα χαμένα lay up. Πολλές. Και δικαίως θεωρώ. Κόντρα στην Παρτιζάν δε θυμάμαι να χάθηκε lay up. Δε θυμάμαι να μην σκόραραν οι «ερυθρόλευκοι» σε κατάσταση αιφνιδιασμού με εξαίρεση την κακή πάσα του Λαρεντζάκη προς τον Γκος στο 18' που την έκλεψε ο Ντοζίερ.
Ο Ολυμπιακός βρήκε 14 πόντους στον transition γιατί πολύ απλά ήταν συγκεντρωμένοι και δεν σκέφτονταν πως θα πάρουν το φάουλ αντί για να σκοράρουν. Σε τόσο κλειστά ματς οι 14 εύκολοι πόντοι είναι πάρα πολλοί.

Ο Γκος που χρειάζεται η ομάδα

Ο Αμερικανός γκαρντ πραγματοποίησε μετά από καιρό εντυπωσιακή εμφάνιση και ήταν αυτός που πρωταγωνίστησε στη νίκη του Ολυμπιακού. Ο Γουίλιαμς Γκος ήταν καταπληκτικός στη μπροστινή πλευρά του γηπέδου και συγκλονιστικός στην πίσω.

Οι πολλοί και συχνοί τραυματισμοί είναι ένα γεγονός το οποίο κουβαλάει τα τελευταία χρόνια. Φέτος ειδικά, δεν τον έχουν αφήσει να βρει ρυθμό. Τα δύο σουτ που έβαλε στην εκπνοή των 24 δευτερολέπτων, το κλέψιμο και η ασίστ για το «γκολ φάουλ» του Γουόκαπ, η ασίστ στον Φαλ για το 71-69 είναι στοιχεία που έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός.

Ο Γουίλιαμς Γκος πρέπει να βρει μία σταθερότητα, πρέπει η απόδοσή του να αποκτήσει μία συνέπεια προκειμένου να ξέρει κι ο Μπαρτζώκας τι μπορεί να περιμένει από αυτόν. Για τις επόμενες 40 μέρες η Euroleague θα έχει προτεραιότητα σε σχέση με το πρωτάθλημα και αναμένεται να έχει ειδική διαχείριση. Αφενός για να μη βγάλει άλλο τραυματισμό και αφετέρου για να αποκτήσει και να διατηρήσει έναν καλό αγωνιστικό ρυθμό.

Ο ίδιος από εκείνα τα βράδια σε ΟΑΚΑ και Κωνσταντινούπολη στα οποία έχασε lay up νίκης (με τη Φενέρ του είχε γίνει φάουλ), έψαχνε μία μορφή εξιλέωσης. Αισθάνεται την εμπιστοσύνη του Μπαρτζώκα και της ομάδας γενικά με αποτέλεσμα να θέλει να την επιστρέψει. Χθες πάντως έκανε μία καλή αρχή.

Μπαρτζώκας

Ο Ολυμπιακός πέτυχε τον πρώτο χρονικά ευρωπαϊκό του στόχο

Ξεκινώντας τη σεζόν ο κόσμος μιλούσε για Final 4 και κατάκτηση της Euroleague. Στον Ολυμπιακό μιλούσαν για «είσοδο στα play offs και... βλέπουμε». Η Euroleague φέτος είναι τρομερή και άκρως απαιτητική. Δεν πρέπει να υποτιμάμε την απευθείας συμμετοχή στα play offs. Η διαδικασία του play in είναι πρωτόγνωρη και ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει. Δείτε πόσες και ποιες ομάδες, με τι μπάτζετ και θα μπλέξουν με τα play in.

Φυσικά τρώγοντας ανοίγει η όρεξη. Ο Ολυμπιακός σε σχέση με το πλεονέκτημα έδρας σήμερα το πρωί δεν το κρατά στα δικά του χέρια. Περιμένει 1-2 αποτελέσματα ώστε να τα εκμεταλλευτεί και να έχει αυτός το αβαντάζ. Βέβαια πριν περιμένει τι θα συμβαίνει στα άλλα γήπεδα που θα αγωνίζονται Παναθηναϊκός, Μπαρτσελόνα, Μονακό και Φενέρμπαχτσε, οφείλει να κοιτάζει τη δουλειά του και να κάνει το 2/2. Αλλιώς δεν έχει λόγο να περιμένει τι θα συμβαίνει δεξιά κι αριστερά.

Μετά από τόσα χρόνια συναναστροφής με την ομάδα μπορώ να παραδεχτώ πως πιο πολύ φοβάμαι τον Ολυμπιακό κόντρα στον αδιάφορο Ερυθρό Αστέρα παρά την τελευταία αγωνιστική με τη Φενέρμπαχτσε. Και μην ακούσω για «αδέρφια» και «ξαδέρφια» γιατί τα τελευταία χρόνια σε Πειραιά και Βελιγράδι σπάνια επικρατεί ο Ολυμπιακός. Στα τελευταία 5 ματς το ρεκόρ είναι 1-4.

ΥΓ: Δε θυμάμαι τα τελευταία χρόνια αλλαγή στη δομή του μπάσκετ η οποία να έχει επηρεάσει τόσο πολύ θετικά το προϊόν. Φυσικά αναφέρομαι στην απόφαση της Euroleague για τα play in. Δύο αγωνιστικές πριν το τέλος και υπάρχουν μόλις τέσσερις ομάδες αδιάφορες βαθμολογικά (Αλμπα, Βιλερμπάν, Ερυθρός και Ρεάλ) και 14 να έχουν στόχο. Επίσης δε θα δούμε και την τελευταία αγωνιστική ομάδες να χάνουν επίτηδες για να επιλέξουν αντίπαλο αφού δε θα ξέρουν ποιες θα τερματίσουν στις θέσεις «7» και «8».

ΥΓ 2: Σκορ 61-64. Μετά από ένα λεπτό 65-64 και το γήπεδο παίρνει... φωτιά. Χάνεται η επίθεση. Ο Πάντερ έχει σκοράρει 4 σερί πόντους και θέλει να τους κάνει 6 ή 7. Το κλέψιμο του Γουόκαπ και το καλάθι του στον αιφνιδιασμό άλλαξαν τα δεδομένα.

ΥΓ 3: Τι σου είναι το μπάσκετ. Να υποφέρεις 40 λεπτά από τα επιθετικά ριμπάουντ των αντιπάλων και το πιο κρίσιμο από όλα τελικά να το παίρνει ο Λαρεντζάκης. Δεύτερο διαδοχικό καλό παιχνίδι από τον «Λάρε». Και άμυνες και ριμπάουντ και βολές και διάβασμα.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.