Άλμπα-Μονακό 82-90: Μια λαμπάδα στο μπόι του Οκόμπο

Η Μονακό
Η Μονακό έπαιξε με τη φωτιά στο Βερολίνο αλλά ο Έλι Οκόμπο... σε ρόλο πυροσβέστη την έσβησε και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη επί της Άλμπα με 82-90 και στη διατήρηση του πλεονεκτήματος για την κατάκτηση θέσης στην πρώτη τριάδα.

Αν όχι το καλύτερο, ο Γάλλος σίγουρα έκανε το πιο παραγωγικό παιχνίδι του στη φετινή Euroleague, κυρίως όμως έδειξε την προσωπικότητά του εκεί που η Μονακό την είχε ανάγκη. Αυτό έγινε όταν η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς βρέθηκε στο -14 στο τέλος της πρώτης περιόδου, κυρίως όμως στην τελευταία περίοδο όταν η Άλμπα πλησίασε στον πόντο (72-73). Ο Μάικ Τζέιμς ήταν άστοχος (7/21) αλλά και απολαυστικός στην τελευταία περίοδο όπου έβαλε όλα τα σουτ που χρειάστηκε η ομάδα του. Κι έτσι η Μονακό παρέμεινε σε τροχιά κατάκτησης του πλεονεκτήματος της έδρας ενόψει των Playoffs.

Ο αγώνας

Αν κάποιος δεν γνώριζε τη βαθμολογική θέση των δύο ομάδων, θα δυσκολευόταν να πιστέψει ότι η Άλμπα Βερολίνου είναι ο ουραγός της Euroleague καθώς στο πρώτο δεκάλεπτο έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ. Είχε υψηλό επίπεδο συνεργασιών, άριστη εκτέλεση στο transition παιχνίδι και αφού προηγήθηκε με +8 (17-9, 6’) πάτησε έως και σε διψήφια διαφορά (27-13) στο τέλος της περιόδου, στη διάρκεια της οποίας τίποτε δεν πήγαινε καλά για τη Μονακό.

Αυτό που άλλαξε για τους Μονεγάσκους στη δεύτερη περίοδο ήταν η ουσιαστική είσοδος στο παιχνίδι των Οκόμπο, Τζέιμς. Ο πρώτος έβαλε διαδοχικούς πόντους στις αρχές της δεύτερης περιόδου (34-33) για να ακολουθήσει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης. Κυρίως όμως, μέσα από τον διψήφιο αριθμό επιθετικών ριμπάουντ, η Μονακό είχε επιπλέον επιθέσεις κι έτσι με αυτό το 12-32 επιμέρους σκορ, είχε και προβάδισμα έξι πόντων (39-45) στο τέλος του ημιχρόνου.

Η αστοχία του Μάικ Τζέιμς δεν υποστήριξε την προσπάθεια της Μονακό για την αύξηση της διαφοράς καθώς αυτή πήγε μεν στο +11 (53-64) στα μέσα της 3ης περιόδου αλλά η Άλμπα αντέδρασε με καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο (58-64, 28'). Γενικώς οι φιλοξενούμενοι ήταν αρκετά επιπόλαιοι στις επιλογές τους στην επίθεση, τουλάχιστον όμως κράτησαν αυτό το μαξιλαράκι των επτά πόντων (62-69) έως το τέλος της περιόδου χάρη σ' ένα buzzer beater του Έλι Οκόμπο.

Η Άλμπα δεν επέτρεψε στη Μονακό να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας καθώς ο Κουμάτζι έκανε ό,τι ήθελε στη ρακέτα (72-73, 33'). Πέντε συνεχόμενοι πόντοι του Οκόμπο βοήθησαν στην απόδραση της Μονακό από το δωμάτιο του πανικού η οποία με 0-9 σερί επανέφερε τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (72-82) στα μισά της περιόδου. Στην τελευταία απόπειρα επιστροφής στο παιχνίδι, η Άλμπα μείωσε στους έξι πόντους (80-86), 90'' πριν το τέλος αλλά ο Τζέιμς με εύστοχο τρίποντο και συμπληρωματική βολή... τελείωσε το παιχνίδι


ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στην αντίδραση της Μονακό και στο 0-9 σερί που έκανε όταν η Άλμπα πλησίασε επικινδύνως (72-73) στις αρχές της τελευταίας περιόδου. Επαναφέροντας τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο, ένιωσε ασφάλεια, έδιωξε την πίεση και νίκησε το παιχνίδι

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Σε αυτό το διάστημα ο Έλι Οκόμπο έβαλε πέντε συνεχόμενους πόντους, συνολικά όμως ήταν ο κορυφαίος παίκτης της Μονακό.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ο Μπλόσονγκέιμ ήταν τρομερά ουσιαστικός και στις δύο πλευρές του παρκέ ενώ ο Ντόντα Χολ είχε πληθωρική παρουσία με πόντους, ριμπάουντ και τέσσερα κλεψίματα. Ο Μάικ Τζέιμς ήταν άστοχος αλλά στο κρίσιμο σημείο είχε 2/2 σουτ και μία ασίστ, έβαλε και το... τετράποντο στο τέλος.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ: Κουμάτζι, Τόμας και Τίμαν έκαναν φιλότιμη προσπάθεια για την Άλμπα.

ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Η Άλμπα υστερεί σε υλικό για το επίπεδο της Euroleague οπότε μάλλον είναι ανώφελο να περιμένει μεγαλύτερη προσφορά από παίκτες όπως οι Μάτισεκ, Σνάιντερ και άλλους.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Δίπλα στο απογοητευτικό ποσοστό του 55% στις βολές (11/20) η Μονακό είχε να επιδείξει 16 επιθετικά ριμπάουντ και διπλάσιες ασίστ σε σχέση με λάθη.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η Μονακό επικράτησε της Άλμπα με 86-75.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Η Μονακό έχει διαδοχικούς εντός έδρας αγώνες με Αρμάνι (20/3) και Βαλένθια (22/3) ενώ η Άλμπα θα υποδεχθεί την Ρεάλ (19/3) και μετά θα αντιμετωπίσει την Εφές (21/3) στην Κωνσταντινούπολη.

Τα δεκάλεπτα: 27-13, 39-45, 62-68, 82-90