Παναθηναϊκός: Πάει για την μεγαλύτερη ολική επαναφορά!

Παναθηναϊκός: Πάει για την μεγαλύτερη ολική επαναφορά!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας εκτιμά ότι η επανένταξη του Σλούκα (μετά τον τελευταίο τραυματισμό του) έχει βελτιώσει αισθητά τον Παναθηναϊκό και καταγράφει το εντυπωσιακό επίτευγμα των «πρασίνων» που από την 17η θέση στην περυσινή βαθμολογία, έχουν φτάσει να «φλερτάρουν» ακόμη και με την 2η!

Ο Εργκίν Αταμάν πολύ σωστά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους παίκτες του, παραμονές του ματς με την αδιάφορη και με απουσίες (Λι και Σκοτ), Βιλερμπάν, γιατί αυτά ματς απέναντι σε αθλητικούς αντιπάλους, συνήθως εγκυμονούν τις περισσότερες παγίδες. Λίγο να επαναπαυτείς και το ματς να μείνει κλειστό στο πρώτο μέρος, δεν θέλει πολύ να σου γυρίσει ανάποδα το βάρος του «πρέπει».

Ένα σημάδι, για παράδειγμα, ήταν η μέτρια βραδιά του Κέντρικ Ναν (10π., 4ασ. & 3λ. με 4/10 σουτ), ο οποίος δεν ήταν αυτός που έχουμε συνηθίσει με αποτέλεσμα οι παίκτες του Πιερίκ Πουπέ (3ος εφετινός προπονητής της γαλλικής ομάδας), να περάσουν μπροστά στο 18’ (31-32), να κλείσουν το ημίχρονο με την διαφορά στο καλάθι (38-36) και να είναι κοντά στο σκορ και σε απόσταση δύο κατοχών, μέχρι και οκτώ λεπτά πριν το τέλος (52-48 στο 29’ και 61-55 στο 32΄).

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι ακόμη και «σβηστός», χθες, Παναθηναϊκός δεν κινδύνευσε σε κανένα σημείο από Ντε Κολό, τον Λοβέρν και την παρέα τους («άφαντος» ο πρώην NBAer, Λουάου-Καμπαρό με 3 πόντους και 1/4 σουτ και σε «ρηχά νερά» ο πρώην «πράσινος» Ντεσόν Τόμας με 7 πόντους και 5 ριμπάουντ)!

Το γεγονός, μάλιστα, ότι για να εκτοξεύσει την τελική διαφορά κοντά στα επίπεδα των 20 πόντων (85-67), χρειάστηκε απλά ένα μικρό ξέσπασμα των Σλούκα και Γκραντ (σκόραραν 14 από τους 26 πόντους και μοίρασαν τις 4 από τις 7 ασίστ του «τριφυλλιού» στην 4η περίοδο) και με τον Ναν να σκοράρει απλά δύο διαδοχικά τρίποντα στο τελευταίο δίλεπτο (όταν η διαφορά είχε φτάσει στο +15), τα λέει όλα για την σχεδόν μηδαμινή πίεση που δέχτηκε!

Αν πρέπει να σταθούμε κάπου, είναι στην υποσχόμενη εικόνα τόσο του αρχηγού του Παναθηναϊκού, όσο και σε εκείνη του κορυφαίου αμυντικού του.

Ο μεν 34χρονος διεθνής point guard ήταν πολύ ορεξάτος και κινητικός (φάνηκε από την εναρκτήρια κατοχή του αγώνα όταν και σκόραρε το πρώτο καλάθι με τρίποντο) αλλά και άκρως επιδραστικός στην επίθεση (14π. & 8ασ. με 3/6 τριπ.) και στην δημιουργία, ενώ μάζεψε και 5 ριμπάουντ. Έμεινε στο παρκέ για 27 λεπτά και φάνηκε να έχει ξεπεράσει πλήρως τον πρόσφατο τραυματισμό του στον προσαγωγό.

O 31χρονος Αμερικανός MVP του περυσινού Eurocup (21π., 3ρ., 2ασ. & 3κλ. με 7/10 σουτ σε 30’) κατέγραψε ρεκόρ πόντων στην Euroleague, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μετά από μία πτωτική πορεία στα τελευταία 8 ευρωπαϊκά ματς (μ.ο. 7,5π. με 36,8% στα σουτ), έδειξε να ξαναπαίρνει τα πάνω του στην κατάλληλη χρονική στιγμή.

Με αυτούς τους δύο σε «καλό φεγγάρι» και με την άμυνά τους να αποτελεί μία από τις βασικές «σταθερές» του παιχνιδιού τους (2η πίσω από τον Ολυμπιακό με μ.ο. 75,8π. και 1η στα κλεψίματα με 7,4 ανά παιχνίδι), οι «πράσινοι» μπορούν να νιώθουν καλά με τις πιθανότητές τους, ενόψει του πολύ σημαντικού, αλλά όχι άκρως καθοριστικού «αιώνιου» ντέρμπι που ακολουθεί στο ΣΕΦ για την 29η αγωνιστική.

Δεν ξέρω σε τι κατάσταση και αν θα είναι σε θέση να αγωνιστούν στο Φάληρο οι Βιλντόζα και Αντετοκούνμπο (οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ τους), ωστόσο, το σταδιακό (και διστακτικό) «άνοιγμα» του rotation (χθες έπαιξαν από έστω λίγο και οι 12 πάικτες), δείχνει ότι ο 58χρονος Τούρκος τεχνικός καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να βγάλει τους επόμενους 3 μήνες με 6 παίκτες!

Ο Έρνανγκόμεθ (3π., 4ρ., 1κλ. & 2κοψ. με 1/3 τριπ. σε 21’) ήταν εξαιρετικός στο αμυντικό κομμάτι (στην επίθεση είναι ξεκάθαρο ότι έχει περισσότερο πνευματικό παρά μπασκετικό πρόβλημα), ενώ ο Παπαπέτρου της Μαδρίτης απέδειξε ότι του αξίζει περισσότερα από τα 7 λεπτά που έπαιξε απέναντι στους Γάλλους.

Συμπερασματικά και παραμονές του ντέρμπι, ο «εξάστερος» δείχνει ότι απέχει ελάχιστα από το peak της απόδοσης του στην εφετινή σεζόν που καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και θα κατέβει στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» με ένα μεγάλο παράσημο!

Το γεγονός ότι πλέον φιγουράρει στην 3η θέση της βαθμολογίας (υπερτερεί στην ισοβαθμία με την Μονακό), διατηρώντας ελπίδες ακόμη και για την 2η (αν νικήσει στο ΟΑΚΑ την Μπαρτσελόνα με +9) και έχοντας διπλασιάσει τις νίκες του από την περυσινή σεζόν!

Από το 9-23 (του αφαιρέθηκαν 2 νίκες ως ποινή για λόγους οικονομικής ασυνέπειας) και την προτελευταία θέση (17η), βρίσκεται στο 18-10, ενώ θεωρητικά έχει προοπτική να κυνηγήσει τις 22-23 νίκες.

Αν τα καταφέρει θα ισοφαρίσει ή θα ξεπεράσει την μεγαλύτερη ολική επαναφορά από αρνητικό σε θετικό ρεκόρ στην ιστορία του ισχύοντος format της EL, το οποίο κατέχει η Εφές από την σεζόν 2018-19, οπότε και τελείωσε την κανονική περίοδο ως 4η με απολογισμό 20 νίκες και 10 ήττες, ενώ την προηγούμενη χρονιά ήταν ουραγός (16η) με ρεκόρ 7-23! Υπό τις οδηγίες του Εργκίν Αταμάν, βεβαίως-βεβαίως...

Υγ.: Το επίτευγμα του Μάικ Τζέιμς να ανέβει στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών της Euroleague, σε 10 σεζόν στην διοργάνωση (με μ.ο. 16,8 πόντους), παίρνει πολύ μεγαλύτερη αξία όχι μόνο γιατί πέρασε τον «θρύλο» Βασίλη Σπανούλη, αλλά γιατί τα τελευταία τρία χρόνια έχει βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό την προσέγγισή του στο παιχνίδι, δουλεύει ακατάπαυστα και είναι πιο ώριμος από ποτέ. Αφήνονας πίσω τις εποχές ήταν ευχή-κατάρα για τις ομάδες του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!