Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός: Τι δείχνει η «τελική ευθεία» και σε ποια θέση θα τερματίσουν οι «αιώνιοι»

Μήτογλου εναντίον Παπανικολάου
Το Gazzetta μελέτησε ενδελεχώς τα προγράμματα των 16 ομάδων που επιστρέφουν στην αγωνιστική δράση με στόχο την πρωτιά, την 4αδα, την 6άδα και τα play-in, καταγράφει τα παιχνίδια που θα κρίνουν την τύχη των δύο ελληνικών ομάδων και προβλέπει την τελική κατάταξη.

Η μεγαλύτερη διακοπή της regular season στο ισχύον format της διοργάνωσης (από την σεζόν 2016-2017), ανήκει πλέον στο παρελθόν και λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ της 27ης αγωνιστικής, είναι ίσως η κατάλληλη ευκαιρία για να δούμε τι μας επιφυλάσσουν οι επτά τελευταίες εβδομάδες του εφετινού μαραθωνίου, ο οποίος θα κρίνει ποιες θα είναι οι 10 ομάδες που θα συνεχίσουν το ταξίδι τους και μετά τις 12 Απριλίου.

Πριν μπούμε σε λεπτομέρειες και αναλύσουμε το πρόγραμμα της κάθε ομάδας ξεχωριστά (πλην της Άλμπα και της Βιλερμπάν, που έχουν αποχαιρετήσει εδώ και καιρό τον στόχο της post season), τα ευχάριστα νέα έχουν να κάνουν με τις υψηλές πιθανότητες που έχουν και οι δύο εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ για να εξασφαλίσουν την απευθείας και ταυτόχρονη πρόκρισή τους στα εφετινά playoffs, για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια (2018)!

Ένας από τους δύο, μάλιστα (πιθανότατα ο νικητής στο ντέρμπι της 14ης Μάρτη στο ΣΕΦ), θα έχει την δυνατότητα να τερματίσει στην 4η θέση και να έχει πλεονέκτημα έδρας, χωρίς να αποκλείεται ο χαμένος να καταλάβει την 5η θέση και να οδηγηθούμε στον πρώτο ιστορικό «εμφύλιο» στην σύγχρονη ιστορία της Euroleague (από την σεζόν 2000-2001 κι εντεύθεν, γιατί οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί και το 1997, στην σειρά που έκρινε την πρόκριση στο Final 4 της Ρώμης).

Δεν χάνει την πρωτιά η Ρεάλ

Με οκτώ αγωνιστικές για την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου και με την απόσταση που την χωρίζει από την δεύτερη στην βαθμολογία, Μπαρτσελόνα, να είναι στις 4 νίκες , η «βασίλισσα» έχει τόσο μεγάλο βάθος και τόση αδιαμφισβήτητη ποιότητα, που όχι απλά θα τερματίσει πρώτη...

Αλλά εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα καταρρίψει το καλύτερο ρεκόρ στο ισχύον format (34 αγώνες), που έχουν από κοινού οι «μπλαουγκράνα» (από την σεζόν 2020-2021) και ο Ολυμπιακός (από πέρυσι) με 24 νίκες και 10 ήττες. Ανεξαρτήτως προγράμματος και παρά το γεγονός ότι μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα, θα δώσει και δύο πολύ σημαντικά εκτός έδρας παιχνίδια στην λίγκα ACB, με την 2η στην βαθμολογία, Μάλαγα (είχε νικήσει στην Μαδρίτη) και με την Μπάρτσα!

Ειδικότερα αν νικήσει τους δύο επόμενους εντός έδρας αγώνες στην ισπανική πρωτεύουσα (απέναντι στον Παναθηναϊκό και την Φενερμπαχτσέ), η πρωταθλήτρια Ευρώπης, θα φτάσει στο 24-4 και σε 28 αγώνες και θα ισοφαρίσει το άτυπο ρεκόρ της Εφές, το οποίο καταγράφηκε την σεζόν 2019-2020, όταν η Euroleague διεκόπη λόγω της πανδημίας. Αναλυτικά το πρόγραμμά της:

Ρεάλ Μαδρίτης
Παναθηναϊκός (εντός)
Φενερμπαχτσέ (εντός)
Βίρτους (εκτός 15/03) – 17/03 με Μάλαγα εκτός για την ACB
Άλμπα (εκτός) - διαβολοβδομάδα
Παρτίζαν (εκτός) - διαβολοβδομάδα
Ερυθρό Αστέρα (εντός)
Μπασκόνια (εντός 05/04) – 07/04 με Μπαρτσελόνα εκτός για την ACB
Ζάλγκιρις (εκτός 11/04)

Μπορεί ακόμη και 2η θέση η Μονακό, έχει δύσκολο πρόγραμμα η Μπάρτσα

H ομάδα του Ρουζέ Γκριμάου έχει πλεονέκτημα δύο βαθμών από την 3η για την ώρα, Μονακό, ωστόσο, μία ματιά στο πρόγραμμα των δύο ομάδων θα μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε ότι οι Μονεγάσκοι έχουν αρκετές πιθανότητες για να ισοβαθμήσουν (νίκησαν με +20 στο Μοντεκάρλο) με τους Καταλανούς και να τους «κλέψουν» την 2η θέση. Αρκεί να μη χάσουν την Παρασκευή (01/03, 21.30) στην Βαρκελώνη και η απόστασή τους αυξηθεί στις 3 νίκες.

Αν συμβεί το παραπάνω σενάριο, η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς μπορεί ακόμη και να τελειώσει την regular season με 8/8 και συνολικά με 13/13, αν συνυπολογίσουμε ότι πήγε στην διακοπή με πέντε διαδοχικές νίκες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δύο ομάδων:

ΜπαρτσελόναΜονακό
Μονακό (εντός)Μπαρτσελόνα (εκτός)
Βαλένθια (εκτός)Ερυθρό Αστέρα (εντός)
Παρτίζαν (εντός)Άλμπα (εκτός)
Φενερμπαχτσέ (εκτός) – διαβολοβδομάδαΑρμάνι (εντός) - διαβολοβδομάδα
Παναθηναϊκός (εκτός) – διαβολοβδομάδαΒαλένθια (εντός) - διαβολοβδομάδα
Μπάγερν (εκτός) – 07/04 με Ρεάλ εντόςΒιλερμπάν (εκτός)
Μακάμπι (εντός)Ζάλγκιρις (εντός)
Βιλερμπάν (εκτός)Μπάγερν (εντός)

Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσουν την 4η θέση

Πάμε και στα δικά μας. Με τους δύο «αιώνιους αντιπάλους» να έχουν σχεδόν πανομοιότυπα δύσκολο πρόγραμμα (oi «ερυθρόλευκοι» πλεονεκτούν στο ότι υποδέχονται τους «πράσινους» στο ΣΕΦ, έχοντας νικήσει και στο ΟΑΚΑ), η προσεκτική ανάγνωση της διαδρομής που θα διανύσουν από σήμερα μέχρι και τις 12 Απριλίου, οδηγεί στο εξής συμπέρασμα:

Ότι αν ο Ολυμπιακός κάνει το 4/4 και περάσει νικηφόρα από το «καυτό» Κάουνας (όπου θα πάει λαβωμένος και θα έχει να αντιμετωπίσει μία διαφορετική – υπό τις οδηγίες του ΤρινκιέριΖάλγκιρις, η οποία θα παίζει το τελευταίο της χαρτί) και ο Παναθηναϊκός ηττηθεί από την Ρεάλ, αυτομάτως οι δευτεραθλητές Ευρώπης, θα καλύψουν το gap που τους χώριζε εδώ και περίπου 2 μήνες με τον «εξάστερο» και τα πάντα θα κριθούν στην μεταξύ τους αναμέτρηση στις 14 Μαρτίου στο Φάληρο.

Κοινώς, αν οι δύο εκπρόσωποί μας κάνουν από τέσσερις νίκες και πάνω, η ομάδα που θα επικρατήσει στην ρεβάνς του Σταδίου «Ειρήνης και Φιλίας» θα πάρει το πλεονέκτημα στην μεταξύ τους ισοβαθμία (κι αυτό γιατί το πρώτο ματς, από την στιγμή που πήγε στην παράταση, είναι σαν να έληξε ισόπαλο) και πιθανότατα θα έχει τον πρώτο λόγο για την 4η θέση και το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Αν αυτή είναι οι Πειραιώτες και νωρίτερα έχουν περάσει νικηφόρα και από την Λιθουανία και επικρατήσει εντός έδρας επί της Βίρτους, τότε θα έχουν γίνει μεγάλο φαβορί.

Τα παιχνίδια-κλειδιά που θα φέρουν τον Παναθηναϊκό σε θέση ισχύος είναι κατά πρώτον το ντέρμπι του ΣΕΦ και εν συνεχεία τα παιχνίδια στην Μπολόνια και στο ΟΑΚΑ με την Μπαρτσελόνα. Αν τα κερδίσει και τα τρία, τότε δύσκολα θα χάσει το πλεονέκτημα έδρας.

Το μεγάλο μπλέξιμο θα προκύψει αν και το ματς στο ΣΕΦ κριθεί στην παράταση. Γιατί σε αυτή την περίπτωση, στην ενδεχόμενη «αιώνια» ισοβαθμία, θα υπερτερήσει η ομάδα με το καλύτερο συνολικό goal average (στην δεδομένη στιγμή, η ομάδα του Αταμάν βρίσκεται στο +34). Κάτι που σημαίνει ότι στα τελευταία πέντε παιχνίδια τους, δεν θα παίζουν ρόλο μόνο τα αποτελέσματα αλλά και οι διαφορές.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δύο ομάδων:

ΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακός
Ρεάλ (εκτός)Ζάλγκιρις (εκτός)
Βιλερμπάν (εντός)Βίρτους (εντός)
Ολυμπιακός (εκτός)Παναθηναϊκός (εντός)
Ερ. Αστέρας (εκτός) – διαβολοβδομάδαΕφές (εκτός) – διαβολοβδομάδα

Μπαρτσελόνα (εντός) – διαβολοβδομάδα

Βιλερμπάν (εντός) – διαβολοβδομάδα
Βίρτους (εκτός)Παρτίζαν (εκτός)
Μπάγερν (εκτός)Ερυθρός Αστέρας (εκτός)
Άλμπα (εντός)Φενερμπαχτσέ (εντός)

Η Φενερμπαχτσέ δύσκολα θα μείνει εκτός 6άδας

Στην παρούσα φάση, η Βίρτους προηγείται ενός βαθμού της Φενερμπαχτσέ στην κατάταξη, αλλά οι Τούρκοι υπερτερούν στην μεταξύ τους ισοβαθμία (νίκησαν με +13 στην Πόλη κι έχασαν με -8 στην Ιταλία). Ωστόσο, το γεγονός ότι οι Μπολονέζοι δεν έχουν ούτε ένα θεωρητικά βατό παιχνίδι από 'δω και στο εξής, την ίδια ώρα που η ομάδα του Saras έχει πέντε από τα οκτώ εναπομείναντα στην έδρα της, δίνει ένα μικρό προβάδισμα στην τουρκική ομάδα αρχικά για την 6η θέση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Φενέρ δεν μπορεί να κυνηγήσει ακόμη και το πλεονέκτημα έδρας, ειδικότερα αν νικήσει τον Ολυμπιακό μέσα στο ΣΕΦ την τελευταία αγωνιστική. Γιατί σε αυτή την περίπτωση θα υπερτερήσει ακόμη και στην τριπλή ισοβαθμία με τις δύο ελληνικές ομάδες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δύο ομάδων:

ΒίρτουςΦενερμπαχτσέ
Βαλένθια (εντός)Μπασκόνια (εντός)
Ολυμπιακός (εκτός)Ρεάλ (εκτός)
Ρεάλ (εντός)Βαλένθια (εντός)
Ζάλγκιρις (εκτός) – διαβολοβδομάδαΜπαρτσελόνα (εντός) – διαβολοβδομάδα
Ερ. Αστέρας (εκτός) – διαβολοβδομάδαΑρμάνι (εκτός) – διαβολοβδομάδα
Παναθηναϊκός (εντός)Άλμπα (εντός)
Αρμάνι (εκτός)Εφές (εντός)
Μπασκόνια (εντός)Ολυμπιακός (εκτός)

Η μάχη για τα play-in

Με την Βίρτους να δείχνει το λογικό φαβορί για την 7η θέση και με 9 ομάδες να διεκδικούν τρεις θέσεις, η Μακάμπι και εν συνεχεία η Μπασκόνια με την Παρτιζάν, μοιάζουν οι επικρατέστερες για να μπουν στην 10άδα και να διεκδικήσουν την πρόκριση στην post season μέσω των νοκ άουτ αγώνων μπαράζ!

Οι Ισραηλινοί έχουν το πιο βατό πρόγραμμα και θεωρητικά μπορούν να «πιάσουν» ακόμη και την ομάδα της Μπολόνια, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι θα καταφέρουν, από την στιγμή που οι εντός έδρας αγώνες τους διεξάγονται σε ουδέτερο γήπεδο (Βελιγράδι) και κεκλεισμένων των θυρών.

Το πιο δύσκολο πρόγραμμα το έχει η Μπασκόνια, που αν και έχει νικήσει την Παρτίζαν στην Βιτόρια (+1), θα παίξει στην σερβική πρωτεύουσα στις 19 Μαρτίου. Αν η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς επικρατήσει με διαφορά ενός καλαθιού και πάνω, τότε θα έχει την ευκαιρία ακόμη και να καβαλήσει τους Βάσκους, παρ' ότι για την ώρα υπολείπεται δύο βαθμών. Και αυτό γιατί έχει πιο βατούς αντιπάλους και πέντε εντός έδρας παιχνίδια μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου.

Από τις υπόλοιπες ομάδες, η ομάδα που θεωρητικά θα μπορούσε να μπει σφήνα και να κάνει την έκπληξη, αν ξεκινήσει με 6 σερί νίκες (και φτάσει τις 9 συνεχόμενες), είναι η Ζάλγκιρις, η οποία την Παρασκευή (01/03, 20.00) υποδέχεται τον Ολυμπιακό σε ένα "must win" παιχνίδι.

Οι Λιθουανοί θα δώσουν πέντε ματς στην “Zalgirio Arena”, θα παίξουν στο ουδέτερο γήπεδο της Μακάμπι, ενώ όταν θα πάνε στο Μόναχο, ενδεχομένως η Μπάγερν να μην έχει σοβαρές ελπίδες πρόκρισης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα όλων των υπολοίπων ομάδων:

ΜπασκόνιαΒαλένθια
Φενερμπαχτσέ (εκτός)Βίρτους (εκτός)
Άλμπα (εντός)Μπαρτσελόνα (εντός)
Αρμάνι (εντός)Φενερμπαχτσέ (εκτός)
Παρτίζαν (εκτός) – διαβολοβδομάδαΜπάγερν (εντός) – διαβολοβδομάδα
Ζάλγκιρις (εκτός) – διαβολοβδομάδαΜονακό (εκτός) – διαβολοβδομάδα
Εφές (εντός)Μακάμπι (εκτός)
Ρεάλ (εκτός)Βιλερμπάν (εντός)
Βίρτους (εκτός)Παρτίζαν (εκτός)

ΜακάμπιΠαρτίζαν
Άλμπα (εκτός)Εφές (εντός)
Ζάλγκιρις (εντός)Αρμάνι (εκτός)
Ερυθρός Αστέρας (εκτός)Μπαρτσελόνα (εκτός)
Βιλερμπάν (εντός) – διαβολοβδομάδαΜπασκόνια (εντός) – διαβολοβδομάδα
Μπάγερν (εκτός) – διαβολοβδομάδαΡεάλ (εντός) – διαβολοβδομάδα
Βαλένθια (εντός)Ολυμπιακός (εντός)
Μπαρτσελόνα (εκτός)Άλμπα (εκτός)
Αρμάνι (εντός)Βαλένθια (εντός)

ΑρμάνιΖάλγκιρις
Βιλερμπάν (εκτός)Ολυμπιακός (εντός)
Παρτίζαν (εντός)Μακάμπι (εκτός)
Μπασκόνια (εκτός)Μπάγερν (εκτός)
Μονακό (εντός) – διαβολοβδομάδαΒίρτους (εντός) – διαβολοβδομάδα
Φενερμπαχτσέ (εντός) – διαβολοβδομάδαΜπασκόνια (εντός) – διαβολοβδομάδα
Ζάλγκιρις (εκτός)Αρμάνι (εντός)
Βίρτους (εντός)Μονακό (εκτός)
Μακάμπι (εκτός)Ρεάλ (εντός)

ΕφέςΜπάγερν
Παρτίζαν (εκτός)Ερυθρός Αστέρας (εντός)
Μπάγερν (εντός)Εφές (εκτός)
Βιλερμπάν (εκτός)Ζάλγκιρις (εντός)
Ολυμπιακός (εντός) – διαβολοβδομάδαΒαλένθια (εκτός) – διαβολοβδομάδα
Άλμπα (εντός) – διαβολοβδομάδαΜακάμπι (εντός) – διαβολοβδομάδα
Μπασκόνια (εκτός)Μπαρτσελόνα (εντός)
Φενερμπαχτσέ (εκτός)Παναθηναϊκός (εντός)
Ερυθρός Αστέρα (εντός)Μονακό (εκτός)

Ερυθρός Αστέρας
Μπάγερν (εκτός)
Μονακό (εκτός)
Μακάμπι (εντός)
Παναθηναϊκός (εντός) – διαβολοβδομάδα
Βίρτους (εντός) – διαβολοβδομάδα
Ρεάλ (εκτός)
Ολυμπιακός (εντός)
Εφές (εκτός)

H πιο πιθανή τελική κατάταξη

Με αυτά και με εκείνα, λοιπόν, η επικρατέστερη τελική βαθμολογία στην οποία καταλήγουμε, είναι αυτή που βλέπετε στον παρακάτω πίνακα, με την πρώτη 6άδα να δείχνει «κλειδωμένη» και να απομένει η σειρά στην οποία θα τερματίσουν οι ομάδες από την 2η έως την 6η θέση. Κάτι που σημαίνει ότι τα πρώτα ζευγάρια των play-in, φαίνεται ότι μπορεί να είναι Βίρτους-Μακάμπι (7-8) για την 7η (ή και ανάποδα), με την χαμένη να υποδέχεται την νικήτρια του (9-10) Μπασκόνια-Παρτίζαν (ή ανάποδα) για την 8η θέση.

1. Ρεάλ Μαδρίτης28-6
2. Μπαρτσελόνα/Μονακό23-11
3. Μονακό/Μπαρτσελόνααπό 22-12 έως 23-11
4. ΠΑΟ/ΟΣΦΠ/Φενέραπό 20-14 έως 21-13
5. ΠΑΟ/ΟΣΦΠ/Φενέραπό 20-14 έως 21-13
6. Φενέρ/ΠΑΟ/ΟΣΦΠαπό 19-15 έως 21-13
7. Βίρτους Μπολόνιααπό 19-15 έως 20-14
8. Μακάμπιαπό 18-16 έως 19-15
9. Μπασκόνια/Παρτίζαναπό 17-17 έως 18-16
10.Παρτίζαν/Μπασκόνιααπό 17-17 έως 18-16
11.Βαλένθια/Ζάλγκιρις/Εφές/Μπάγερναπό 15-19 έως 16-18
12.Ζάλγκιρις/Βαλένθια/Εφές/Μπάγερναπό 15-19 έως 16-18
13.Εφές/Ζάλγκιρις/Βαλένθια/Μπάγερναπό 15-19 έως 16-18
14.Μπάγερν Μονάχουαπό 15-19 έως 17-17
15.Αρμάνι Μιλάνουαπό 14-20 έως 15-19
16.Ερυθρός Αστέραςαπό 12-22 έως 14-20

Photo credit: Χρήστος Ζωίδης

@Photo credits: Euroleague.net