Παναθηναϊκός: Άδειο το γήπεδο, άδειο και το ρεζερβουάρ

Παναθηναϊκός: Άδειο το γήπεδο, άδειο και το ρεζερβουάρ
Ο Νίκος Παπαδογιάννης είδε τον Παναθηναϊκό να ξεμένει από καύσιμα και αναρωτιέται πόσο θα αντέξουν τα πόδια των λίγων που σηκώνουν την ομάδα στις πλάτες τους.

Η εκτυφλωτική τροχιά που διέγραψε ο Παναθηναϊκός το τελευταίο δίμηνο, με τις 8 νίκες στους 9 ευρωπαϊκούς αγώνες και τον διπλό θρίαμβο επί του «αιώνιου εχθρού» εντός των τειχών, συνοδευόταν εδώ και καιρό από έναν αστερίσκο. Ναι, αλλά πόσο θα αντέξουν σωματικά και πνευματικά οι παίκτες που τραβάνε το κουπί;

Κάποιοι έβγαλαν μυικούς τραυματισμούς, σοβαρούς ή λιγότερο σοβαρούς: ο Βιλδόσα, ο Σλούκας, νωρίτερα ο Παπαπέτρου και ο Μήτογλου. Άλλοι παραμένουν υγιείς, αλλά με τα πνευμόνια τους να καίνε: ο Ναν, ο Γκραντ, ο Γκριγκόνις, ο Λεσόρ. Υπάρχει και ένας που αρνείται πεισματικά τον ρόλο του ερέτη: ο χρυσοπληρωμένος, αλλά αλλεργικός στην αριστεία Χουάντσο Ερνανγκόμεθ.

Με αυτά τα δεδομένα, και με το ρεζερβουάρ μισοάδειο, ήταν επόμενο να ραγίσει κάποια στιγμή το ποτήρι με τη σαμπάνια. Η Μακάμπι μπορεί να παίζει ένα άναρχο και συχνά ενοχλητικό στην αφέλειά του μπάσκετ, αλλά διαθέτει την ενέργεια για να σπριντάρει μέχρι τα ξημερώματα και για να πηδάει στο τραμπολίνο ώσπου να σβήσει ο ήλιος.

Η ήττα στο Βελιγράδι, δεύτερη φετινή από την ομάδα του Όντεντ Κάτας, ήταν περίπου εντός προγράμματος και πονάει ελάχιστα, αλλά χαλάει τη ζαχαρένια μίας ομάδας καλομαθημένης σε σπουδαίες νίκες και σε αποτελεσματικό μπάσκετ. Ο Ηλίας Ζούρος έλεγε στο στούντιο της Nova ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού επηρεάστηκαν από το άδειο γήπεδο και εμφάνισαν έλλειμμα αυτοσυγκέντρωσης, ιδίως στην άμυνα.

Όπως έγραφα πιο πάνω, η αναμέτρηση με τη Μακάμπι άφησε ανησυχητικά ίχνη στο κορμί του Παναθηναϊκού. Ο πληθωρικός Τζέριαν Γκραντ έσκασε (και υπέπεσε σε περιττά φάουλ) από την κόπωση, ο Κέντρικ Ναν ένιωσε ενοχλήσεις και παρέδωσε το πνεύμα μετά το εναρκτήριο 20λεπτο, ο Ματίας Λεσόρ πρόσφερε πολύ λιγότερα από τον αναπληρωματικό του, ο Μάριους Γκριγκόνις χρειάστηκε 28 λεπτά αφλογιστίας και 6 «τούβλα» για να ζεσταθεί. Ο Ντίνος Μήτογλου είχε στιγμές, αλλά χάθηκε στην πορεία του αγώνα και έκανε 5 λάθη.

Ο Εργκίν Αταμάν πόνταρε εκών άκων στα ελληνόπουλα που άλλες φορές ξεχνιούνται στην άκρη του πάγκου και έμοιαζε έκπληκτος με το αποτέλεσμα. Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης έκανε το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του με 17 πόντους, πολύ κυνηγητό στον Λορέντζο Μπράουν και μακρυνά σουτ από εκείνα που νομίζαμε ότι ήταν ξένα προς το ρεπερτόριό του.

Παράλληλα, ο Κώστας Αντετοκούνμπο έδωσε οντότητα στη ρακέτα, μοιράζοντας τάπες (ακόμα και στον αιφνιδιασμό), καρφώματα, αλλά και κλεψίματα. Το 55-42 έγινε 55-52 στο άψε και στο σβήσε, αργότερα 70-66 και 79-73 με τα μακρινά σουτ του Καλαϊτζάκη, αλλά ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν και Χουάντσο και Παπαπέτρου και γενικά πολλά από πολλούς.

Το τελικό 90-75 μπορεί να τον αδικεί έτσι όπως είναι σβουριχτό, αλλά οφείλουμε να είμαστε τίμιοι προς το μπάσκετ και να μη κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Εάν η ομάδα του Αταμάν πάλεψε το παιχνίδι μέχρι το τέλος, το οφείλει στον καταιγισμό των επιθετικών ριμπάουντ πίσω από τα οποία έκρυψε τις αδυναμίες της: 13 στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο (όταν προηγήθηκε με 29-35 με τους τελευταίους πόντους του Ναν), 20 συνολικά. Ούτε αυτή τη φορά κατόρθωσε ο Παναθηναϊκός να γράψει στο φύλλο της στατιστικής περισσότερες ασίστ από λάθη: 15 προς 15, ένα εις το πηλίκον. Όσοι και οι βαθμοί της ήττας.

Πόσους παίκτες θα έχει διαθέσιμους ο Παναθηναϊκός την Τετάρτη απέναντι στην πρώην ομάδα του Μήτογλου; Και πόσοι από αυτούς θα έχουν γεμάτα πνευμόνια; Τα 35άρια του Τζέριαν Γκραντ, που σήμερα έμεινε μόνος κι έρημος στο βάθρο του μαέστρου, είναι κακός οιωνός, όσο και αν ο Αμερικανός δείχνει να αντέχει την ευθύνη. Τον Κώστα Σλούκα ο Παναθηναϊκός τον χρειαζόταν απόψε όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως όταν η Μακάμπι είχε στο παρκέ παίκτες που του ταίριαζαν σωματομετρικά (Μπλατ, Ντι Μπαρτολομέο).

Ωστόσο, η αχίλλειος πτέρνα του αποψινού Παναθηναϊκού ήταν η αδυναμία παικτών όπως ο Γκριγκόνις να ματσάρουν τα μούσκουλα και τα πόδια του Γουέιντ Μπάλντγουιν, που πέτυχε 16 πόντους στο β’ ημίχρονο και -με παρτενέρ τον Μπράουν- έβαλε στο παιχνίδι τον Κόλσον, τον Νέμπο, τον Γουέμπ. Η προπονητικά φτωχή Μακάμπι δεν είναι κάτι ξεχωριστό, αλλά αντίπαλος με άδειες μπαταρίες δεν μπορεί να την ανταγωνιστεί στις γυμναστικές επιδείξεις.

Η αλήθεια του βαθμολογικού πίνακα είναι η καλύτερη παρηγοριά. Οι ίδιες φανέλες που την τελευταία διετία έπιαναν σκόνη στο υπόγειο της πολυκατοικίας καμαρώνουν λουστραρισμένες στην 4η θέση αγκαζέ με τη Φενέρ μόλις ένα βηματάκι πίσω από τη Μπαρτσελόνα και τη Βίρτους.

Προτού η σχεδόν «πράσινη» παρέα των Σάρας, Καλάθη και Παπαγιάννη καταφτάσει στην Αθήνα στις 9 Φεβρουαρίου για να εισπράξει απρόθυμο χειροκρότημα, ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει την Αρμάνι στο ΟΑΚΑ και τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας. Εάν αυτό το δεκαήμερο κυλήσει με ιαχές και ζητωκραυγές, η παρατεταμένη διακοπή για το Κύπελλο και για τις Εθνικές ομάδες θα βρει το «τριφύλλι» να ανθίζει σε αραιό οξυγόνο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.