Ο μόνος που του έλειψε ήταν ο Λάνθιμος...

Ο μόνος που του έλειψε ήταν ο Λάνθιμος...
Ο Νίκος Παπαδογιάννης θαύμασε τον αποψινό Ολυμπιακό, όχι μόνο για την τέταρτη σερί νίκη, αλλά και για τη μεθοδικότητα με την οποία έφτασε στα κρίσιμα καλάθια που έριξαν τη Μονακό στο καναβάτσο.

Ο Ολυμπιακός που ισοπέδωσε τη Μονακό στο δεύτερο ημίχρονο του ημιτελικού του Κάουνας, η ομάδα που έφτασε στο ραντεβού του τίτλου ως φαβορί, δεν υπάρχει πια. Ωστόσο, επέστρεψε από τη Λιθουανία σοφότερη και μετέτρεψε τα παθήματα των μηνών που ακολούθησαν σε μαθήματα.

Με μεταξωτές κορδέλες και φιοριτούρες, ο Ολυμπιακός του 2023-4 δεν πρόκειται να νικήσει κανέναν από τους πατρικίους της Euroleague. Με τον ιδρώτα, την αυταπάρνηση, το «θέλω» και το «αρνούμαι», θα γεμίσει το σακούλι του και θα βρεθεί σιγά σιγά στο αραιό οξυγόνο που συνήθισε να αναπνέει την τελευταία διετία. Οι αναμετρήσεις με την Αρμάνι και με τη Μονακό γίνονται πυξίδα για το δεύτερο μισό της σεζόν και δείχνουν τον δρόμο. Και να, που βγήκε σιγά σιγά στο ξέφωτο της βαθμολογίας.

Μόνο τρεις ομάδες έχουν ρεκόρ καλύτερο από το 11-8 του Ολυμπιακού: η Ρεάλ, η Βίρτους και η Μπαρτσελόνα. Την ερχόμενη εβδομάδα, οι Πειραιώτες θα εκστρατεύσουν στην Ισπανία για να μετρήσουν πόσα απίδια βάζει ο σάκος μακριά από το κοινό τους. Η Μπαρτσελόνα δεν είναι Άλμπα και η Βασκόνια θυμίζει τη Βιλερμπάν μόνο όταν τη στριμώχνει στα σχοινιά ένας αντίπαλος με το θάρρος (αλλά χωρίς τις αυτοκτονικές τάσεις) του χθεσινού Παναθηναϊκού.

Σύμφωνοι, ήταν και λίγο τυχερός ο αποψινός Ολυμπιακός. Ο Σάσα Ομπράντοβιτς άφησε να εννοηθεί ότι οι παίκτες του έδωσαν το σουτ στον ΜακΚίσικ και τιμωρήθηκαν από κάτι που συμβαίνει σπάνια. Το τρίτο τρίποντο του «Σακ» (στα 22’’) έσπασε την ισοπαλία και ήταν ουσιαστικά νικητήριο, αλλά το δεύτερο μοιάζει εξίσου βαρύ στην οικονομία του αγώνα, αφού σημειώθηκε στο 56-62, με τον Ολυμπιακό εγκλωβισμένο σε στενωπό.

Σημαντικά σουτ έβαλαν επίσης στη δ’ περίοδο ο Πίτερς και ο Κάνααν, αλλά αυτά είναι εντός προγράμματος, αφού οι δύο Αμερικανοί σουτάρουν γύρω στο 50 τοις εκατό. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η σφραγίδα του Γιώργου Μπαρτζώκα αποτυπώθηκε στη φάση από την οποία γράφτηκε το 72-69.

Η Μονακό έριξε τον μετρ της άμυνας Τζον Μπράουν πάνω στον Αϊζέια Κάνααν, αλλά ο Ολυμπιακός έχει απέχθεια στο hero ball. Πάσα στο σκαλοπάτι (Πίτερς), ασίστ από μέσα προς τα έξω, ελεύθερο τρίποντο απέναντι στη δίχως ισορροπία άμυνα: υπό αυτές τις προϋποθέσεις, ο μέτριος σουτέρ (ΜακΚίσικ) ανεβάζει τα ποσοστά του και γίνεται ήρωας. Μπορείτε άνετα να συγκρίνετε τη συγκεκριμένη φάση με τις τελευταίες επιθέσεις και το Ναν-μπολ του χθεσινού Παναθηναϊκού, αλλά προσοχή, ίσως να χρειαστείτε κολλύριο.

Αυτό που πρεσβεύει ο Ολυμπιακός των ημερών Μπαρτζώκα καθρεφτίζεται φυσικά στη στατιστική του Τόμας Γουόκαπ: 9 πόντοι με επτά σουτ όλα κι όλα, 7 ριμπάουντ, 9 ασίστ, αλλά και άμυνα με τανάλιες απέναντι στον ενίοτε ασυγκράτητο Μάικ Τζέιμς. Η Μονακό είναι η ομάδα των σπουδαίων γκαρντ («μία από τις 2-3 καλύτερες στην Ευρώπη σήμερα», υποκλίθηκε ο Μπαρτζώκας), αλλά τα πρώτα βιολιά τα έπαιξαν στο Φάληρο οι ψηλοί της: Ζαϊτέ, Μπράουν, Μοτιεγιούνας, ακόμα και ο Ντιαλό.

Ο Ολυμπιακός επέτρεψε στους Μονεγάσκους να παίξουν το πρώτο δεκάλεπτο με ένδυμα περιπάτου, χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να μπαλώσει τις τρύπες, αλλά τελικά επέβαλε τον νόμο του. Εάν κινδύνευσε με ήττα, αυτό οφείλεται κυρίως στην αθλητικότητα της Μονακό, στον κρυπτονίτη δηλαδή που πήγε να γίνει δηλητήριο πριν από ένα επτάμηνο στο Κάουνας. Στο φινάλε του αγώνα, η παρέα του άλλου Ομπράντοβιτς σκόραρε μόνο με επιθετικά ριμπάουντ.

Για καλή τύχη του Ολυμπιακού, τα κέφια του Σακίλ ΜακΚίσικ αποτέλεσαν αντίδοτο, τόσο στο δύσκολο πρώτο ημίχρονο, όσο και στην τελική ευθεία της αναμέτρησης. Οι Πειραιώτες είχαν αρκετούς άσφαιρους στην περιφέρεια και στις «πλάγιες» θέσεις, αλλά ο πολύτιμος ΜακΚίσικ με τις μονίμως γεμάτες μπαταρίες είναι το Σχέδιο Β που τίθεται σε λειτουργία όταν τα υπόλοιπα γρανάζια βραχυκυκλώνουν.

«Από δω και στο εξής, θα βλέπετε συνεχώς αγώνες σαν τον αποψινό», υποσχέθηκε ο Σέρβος προπονητής της Μονακό λίγο πριν σβήσουν οι προβολείς του ΣΕΦ. Τόσο ο Ομπράντοβιτς όσο και ο Γιώργος Μπαρτζώκας τόνισαν ότι το ντέρμπι του Φαλήρου ήταν «σαν ένα κλασσικό παιχνίδι πλέι-οφ», ίδιο με εκείνα που μας έκοψαν την ανάσα τον Μάιο του 2022, όταν οι δύο αντίπαλοι διεκδικούσαν ένα εισιτήριο για το φάιναλ-φορ του Βελιγραδίου.

Το μόνο που έλειπε ήταν το ντουετάκι Γιώργου Λάνθιμου, Έμμα Στόουν, να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με γουρλωμένα μάτια και να προσφέρει λόγια συμπαράστασης στους ηττημένους: «Τς, τς, τς, poor things…».

Tα υπόλοιπα, μπορείτε να τα ακούσετε στο ολόφρεσκο, σπαρταριστό podcast της σειράς Old School, εδώ, μαζί με τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη. Δείτε το ολόκληρο, είμαι βέβαιος θα σας αρέσει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.