Ο καθρέφτης δεν λέει ψέματα

Ο καθρέφτης δεν λέει ψέματα
Ο Νίκος Παπαδογιάννης βλέπει τον Ολυμπιακό αντιμέτωπο με τους φόβους του και αλλεργικό στην αυτοκριτική.

Η ομάδα που κάνει όλα τα υπόλοιπα σωστά αλλά δεν ξέρει πώς να βάζει τη μπάλα στο καλάθι υποδέχεται τα Χριστούγεννα με χαμηλό βαρομετρικό, κολλημένη στο 50% στην καλύτερη περίπτωση εφ’ όσον νικήσει την Παρασκευή στη Γαλλία, στο 7-9 ειδάλλως, εκτός οχτάδας, με θέα ενδεχομένως την πλάτη του αιώνιου εχθρού της.

Η ήττα της προηγούμενης εβδομάδας από τη Βαλένθια στο ΣΕΦ ήταν δύσπεπτη αλλά είχε και ένα ισχυρό ελαφρυντικό, την απουσία του αναντικατάστατου Άλεκ Πίτερς. Το αποψινό, όμως, πώς να το καταπιεί κανείς; Η Βίρτους μπορεί να βρίσκεται σε υψηλή πτήση -δεύτερη πλέον στην κατάταξη- αλλά επί 37 λεπτά έβλεπε την πλάτη του Ολυμπιακού και έδειχνε να συμβιβάζεται σιγά σιγά με την ήττα.

Ώσπου, ο Λούκα Μπάνκι πόνταρε στην εγγενή δυστοκία του Ολυμπιακού και τόλμησε να ρίξει στο παρκέ ένα σχήμα με πέντε καμικάζι: έξω ο Μπελινέλι, έξω ο Σενγκέλια, έξω και όποιος είχε στο ρεπερτόριό του φρου φρου ή αρώματα, μέσα όλοι οι αμυντικοί δράκοι αδιακρίτως ηλικίας, με αποστολή να μικρύνουν το γήπεδο και να μετατρέψουν το καλάθι σε δαχτυλήθρα.

Ο ίδιος Ολυμπιακός που στο πρώτο ημίχρονο αλλά και στην τρίτη περίοδο έκανε παρέλαση και επίδειξη σιγουριάς στο λυόμενο της Μπολόνια (17-27, 28-41, 45-55) βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπος με τον ραγισμένο καθρέφτη του και θυμήθηκε τα κουσούρια που τον καταδικάζουν φέτος σε μία χρυσή, επίχρυση μάλλον, μετριότητα.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός πέτυχε μόλις 12 πόντους (έναντι 22 των Ιταλών) με 2/4 δίποντα, 2/7 τρίποντα, 2/4 βολές, 4 λάθη. Ο Πίτερς έμεινε άποντος μετά την ανάπαυλα, ο Κάνααν είδε από τον πάγκο την τελευταία πράξη του δράματος αν και είχε ψιλοζεσταθεί, όλοι οι υπόλοιποι πλην Λαρεντζάκη και Φαλ πρόσφεραν από ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό στην δ’ περίοδο.

Σε μία βραδιά που δεν ήταν δα τραγική από πλευράς απόδοσης, ο Ολυμπιακός έγραψε μόλις 67 πόντους, εγκλωβισμένος στην κακή απόδοση του καταπονημένου Τόμας Γουόκαπ (1 ασίστ, 1/6 σουτ, 3 πόντοι), στην έλλειψη ρυθμού του ανέτοιμου Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος (7 ασίστ, αλλά 0/4 τρίποντα, 2 πόντοι) και στο χαμηλωμένο βλέμμα μονάδων όπως ο Μπραζντέικις ή το φάντασμα του περυσινού ήρωα ΜακΚίσικ.

Θυμηθείτε τις επιλογές των «ερυθρολεύκων» στην τελική ευθεία του αγώνα, όταν ο ένας άφηνε την πρωτοβουλία στον άλλον και όλοι μαζί έψαχναν τον Βεζένκοβ ή τον Σλούκα: μπουρδούκλωμα και χαμένο λέι-απ του Μιλουτίνοφ, τούβλο από τον άσφαιρο Γουίλιαμς-Γκος, επιθετικό φάουλ του πελαγωμένου Γουόκαπ στον πανούργο Χάκετ (που είχε μόλις πετύχει το νικητήριο καλάθι της Βίρτους), άστοχο μακρινό σουτ από τον Λαρεντζάκη όταν υπήρχε η δυνατότητα (στον απρόθυμο Γουόκαπ) για λέι-απ σε κατάσταση δύο εναντίον ενός με 5-6 δευτερόλεπτα στο ρολόι.

Ο Μουσταφά Φαλ δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο Ολυμπιακός -που απόψε εμφανίστηκε στη Μπολόνια πλήρης- έχει απωλέσει την αυτοπεποίθηση και τον χαρακτήρα του. Και μάλλον έχει δίκιο, ο Γάλλος. Οι προπονητές του Ολυμπιακού ζητούν πίστωση χρόνου και υπομονή, αλλά η βαθμολογία βγάζει κοροϊδευτικά τη γλώσσα και το χαμένο έδαφος κόβει τα φτερά. Kαλές οι διαμαρτυρίες του Γιώργου Μπαρτζώκα ενάντια στη διαιτησία, αλλά μετά βίας ικανοποιούν τις ανάγκες της εσωτερικής κατανάλωσης. Αυτοκριτική υπάρχει;

Και όμως, ήταν ένας διαφορετικός, αισθητά βελτιωμένος Ολυμπιακός αυτός που εμφανίστηκε στο καμίνι της «Βasket City». Είχε ξεκάθαρο σχέδιο που ξεκινούσε από την αξιοποίηση των δύο «πύργων» στην πόλη των torri (και των titti και των tortellini), εμφανίστηκε νηφάλιος και σοβαρός, πέτυχε τους περισσότερους από τους στόχους του (π.χ. την εξουδετέρωση του Τόκο Σενγκέλια), έβρισκε λύσεις από X-factors όπως ο νεοφερμένος Πετρούσεφ, στρίμωξε τον αντίπαλο στα σχοινιά.

Το θράσος των χιλίων καρδιναλίων εξανεμίστηκε όταν οι δύο κουμανταδόροι της ομάδας του θόλωσαν και η τράπουλα της παρτίδας γέμισε με ρηγάδες και μπαλαντέρ από τα τρικ του αντίπαλου πάγκου. Το μπάσκετ της Βίρτους μοιάζει καμωμένο για να τη ρίχνει στα χέρια του Ολυμπιακού και πάντως δεν είναι για να της δίνει 41 πόντους με τη δεύτερη πεντάδα σε ένα ημίχρονο, με Ντάνστον και Ντόμπριτς και Χάκετ και Παγιόλα να τελειώνουν το ματς.

Μήπως όμως είναι ο φετινός Ολυμπιακός για 41 πόντους σε ένα εικοσάλεπτο; Ακριβώς τόσους πέτυχε όσο ήταν ξεκούραστος και κρατούσε το ντέφι του αγώνα σταθερά στα χέρια του. Το σκορ της ανάπαυλας αποδείχθηκε αντικατοπτρισμός και ο καθρέφτης έσπασε πάνω στην πρόβα νυφικού. Οι ομάδες που προπορεύονται ξεμακραίνουν στον χειμερινό ορίζοντα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.