Παναθηναϊκός: Οι λεπτομέρειες του ραντεβού με Αταμάν!

Συνάντηση Γιαννακόπουλου-Αταμάν στο Βελιγράδι
Σύμφωνα με πληροφορίες του Gazzetta, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή (31/03) επί σερβικού εδάφους συζήτησαν σε καλό κλίμα το ενδεχόμενο συνεργασίας αλλά και πολλές λεπτομέρειες. Αρχική διαφορά στο οικονομικό. Διαψεύδει το ραντεβού η ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Gazzetta από την Σερβία, η συνάντηση του ιδιοκτήτη του «τριφυλλιού», Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τον προπονητή των 24 τίτλων (σε Τουρκία και Ευρώπη) έγινε την περασμένη Παρασκευή (31/03) στο Βελιγράδι. Mε οικοδεσπότη τον Σέρβο μεγαλοατζέντη, Μίσκο Ραζνάτοβιτς, o οποίος εκπροσωπεί τον Τούρκο τεχνικό εκτός της πατρίδας του, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο Σάνι Μπετσίροβιτς, που θα είναι ο νέος τεχνικός διευθυντής της ομάδας αλλά και ο manager του Εργκίν Αταμάν στην Τουρκία, Αλί Γκιουβέν (ασχολείται κυρίως με το ποδόσφαιρο).

Στην διάρκεια της συνάντησης - την οποία πάντως διαψεύδει η «πράσινη» ΚΑΕ - επήλθε συμφωνία σε πολλές βασικές λεπτομέρειες (διάρκεια συμβολαίου, budget, μετεγγραφές και συνεργάτες), εκτός από την ετήσια αποζημίωση του Τούρκου προπονητή, ο οποίος φέρεται να ζήτησε κοντά στο 1,5 εκατομμύριο Ευρώ.

Το συγκεκριμένο ποσό μόνο για τον head coach είναι πολύ υψηλό και σίγουρα αποτελεί τροχοπέδη, ωστόσο, το πολύ καλό κλίμα, η κοινή φιλοσοφία αλλά και η αμοιβαία διάθεση συνεργασίας, αποτελούν παράγοντες που δεν απομακρύνουν το ενδεχόμενο εύρεσης της χρυσής τομής. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο πλευρές παραμένουν σε ανοιχτή γραμμή και οι εξελίξεις ίσως να μην αργήσουν.

Άλλωστε, βασικό μέλημα του διοικητικού ηγέτη του Παναθηναϊκού, είναι η ενίσχυση της ομάδας με παίκτες και προπονητή από το πάνω ράφι, ώστε τη νέα σεζόν να αφήσει οριστικά πίσω του την δύσκολη τριετία που πέρασε. H διαφαινόμενη συμφωνία με τον Λούκα Βιλντόζα, με την οποία ξεκίνησε ο σχεδιασμός της νέας σεζόν, προοιωνίζει ότι ο «εξάστερος» φαίνεται να αλλάζει σελίδα.

Πως καλλιεργήθηκε το έδαφος για τέλος εποχής του Αταμάν στην Εφές

Οι συνθήκες είχαν ωριμάσει εδώ και καιρό και απλά το timing αλλά και μία σειρά από σημαντικούς παράγοντες, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Ο λόγος για τον Εργκίν Αταμάν, που εδώ και κάμποσο διάστημα, στην διάρκεια της τρέχουσας σεζόν, αποτελεί ξένο σώμα για τον οργανισμό της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Με αποτέλεσμα, παρ' ότι δεν κατάφερε να πετύχει την απόλυσή του, να περιμένει υπομονετικά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Οπότε και εκπνέει το 2ετές συμβόλαιο που υπέγραψε μετά την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου της Εφές Αναντολού, το 2021 στο Final 4 της Κολωνίας.

Το ρεπορτάζ του Gazzetta αναφέρει ότι ο 75χρονος πρόεδρος της τουρκικής ομάδας και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου “Anadolu”, Τουντσάϊ Οζιλχάν, άρχισε από τα μέσα της σεζόν να ασκεί έντονη κριτική (σε κλειστές πόρτες) για τις επιλογές του, υποστηρίζοντας ότι οι επιτυχίες αλλοίωσαν τον χαρακτήρα του έμπειρου coach. Μάλιστα, φέρεται να ζήτησε την απομάκρυνσή του και τουλάχιστον δύο φορές χρειάστηκε η παρέμβαση του general manager, Αλπέρ Γιλμάζ, ώστε να αποφευχθεί μία εξέλιξη που θα πυροδοτούσε βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια των δις πρωταθλητών Ευρώπης.

Όλα αυτά έφτασαν στα αυτιά του πολυνίκη Τούρκου τεχνικού, ο οποίος προϊόντος του χρόνου είχε αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι η έλλειψη υψηλού κινήτρου, η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας σημαντικών παικτών (Μπομπουά, Λάρκιν, Σίνγκλετον, Πλάις και Ντάνστον είναι από 31 έως 35 ετών) και η φυσιολογική φθορά στις σχέσεις όλων, μετά από μία διαδρομή που άρχισε τον Δεκέμβριο του 2017, οδηγούσαν την συγκεκριμένη συνεργασία προς ένα φυσιολογικό τέλος.

Δυστυχώς και για τις δύο πλευρές, η αδυναμία της ομάδας να ανταποκριθεί με συνέπεια στο κυνήγι των εφετινών στόχων, προκάλεσε την οριστική ρήξη στις σχέσεις του Αταμάν με τους παίκτες και το front-office πολύ νωρίτερα του αναμενόμενου. Με αποτέλεσμα από τον περασμένο Ιανουάριο και μετά, να έχει δημιουργηθεί μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, γεγονός που επέτεινε και τους τσακωμούς μεταξύ παικτών.

Όλα τα παραπάνω, εξηγούν εν πολλοίς την αλλοπρόσαλλη αγωνιστική πορεία της Εφές, η οποία την Πέμπτη (06/04, 20.45), στον τουρκικό «εμφύλιο» με την Φενέρμπαχτσέ, παίζει το τελευταίο της χαρτί για να μπει στα palyoffs. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με νίκη θα προλάβει το τρένο!

Μία δεύτερη παράμετρος που οδήγησε στην επαφή του Παναθηναϊκού με τον καταξιωμένο Τούρκο προπονητή, είχε να κάνει με την άρνηση του Πάμπλο Λάσο (ήταν η πρώτη επιλογή των «πρασίνων»), να δεσμευτεί από τώρα και (έστω και χωρίς να κάτσει στον πάγκο) να ξεκινήσει τον σχεδιασμό της νέας σεζόν και μία τρίτη, που έφερε πιο κοντά τις δύο πλευρές, αφορούσε στην κατά καιρούς εκπεφρασμένη (υπό την μορφή ευχής) επιθυμία του ίδιου του Αταμάν να εργαστεί στην Ελλάδα, αλλά και η εκτίμηση που του τρέφει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.