Zάλγκιρις: Το... γαλατικό χωριό που αντιστέκεται

Zάλγκιρις: Το... γαλατικό χωριό που αντιστέκεται

Νίκος Καρφής
Οι παίκτες της Ζάλγκιρις χειροκροτούν
Η Ζάλγκιρις παλεύει για να μπει στα playoffs και το Gazzetta γράφει για την ευχάριστη έκπληξη της σεζόν στη Euroleague.

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται από τη Ζάλγκιρις και θέλει να κάνει άλλο ένα βήμα για την πρώτη θέση της regular season. Aπέναντι του όμως θα έχει τους Λιθουανούς που φέτος πραγματοποιούν μια εντυπωσιακή σεζόν και προσπαθούν να μπουν στα playoffs κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

Το Gazzetta στέκεται στην περήφανη Ζαλγκίρις που αν καταφέρει και κρατήσει τη θέση της στην πρώτη 8άδα και να πετύχει κάτι που κανείς δεν περίμενε στην αρχή της σεζόν.

To ρεκόρ και το πρόγραμμα

Αυτή τη στιγμή η Ζάλγκιρις βρίσκεται στο 15-13 και είναι παρέα με τις Μπασκόνια, Παρτίζαν, Μακάμπι, προσπαθώντας να πατήσει... γκάζι στις τελευταίες αγωνιστικές. Αν δεν κανείς το πρόγραμμα των Λιθουανών να θα κατάλαβει πως έχει ελπίδες με το μπάσκετ που παίζει μέχρι τώρα, να είναι στις 8 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Μετά το πολύ δύσκολο αποψινό ματς κόντρα στον Ολυμπιακό (20:00), ακολουθεί το εκτός έδρας παιχνίδι με τη Φενέρ που και αυτή ψάχνει το όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα στα playoffs.

Στη συνέχεια έχουμε το σημείο-κλειδί στο πρόγραμμα της Ζάλγκιρις, αφού οι Λιθουανοί θα κληθούν να δώσουν τρία σερί ματς μέσα στο Κάουνας. Ξεκίνημα με Μονακό και ακολουθεί η Βαλένθια με τη Μακάμπι. Το πρόγραμμα κλείνει με την αδιάφορη Μπάγερν στο Μόναχο, σε μια αναμέτρηση που μπορεί να κρινεται η πρόκριση για τους Λιθουανούς.

H απώλεια του Έβανς που δεν τους λύγισε

Το μεγάλο σοκ για τη Ζάλγκιρις στη φετινή σεζόν ήρθε στις αρχές Γενάρη, όταν ο Κίναν Έβανς υπέστη ρήξη αχιλλείου στο παιχνίδι της με την Φενέρμπαχτσε.

Ο Έβανς τραυματίστηκε στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού απέναντι στη Φενέρ και αυτή η άτυχη στιγμή, ειχε ως αποτέλεσμα να μείνεις εκτός δράσης για τους επόμενους 6 έως 8 μήνες. Ο γκαρντ των Λιθουανών αποτελούσε τον καλύτερο παίκτη της ομάδας τη φετινή σεζόν με 15.9 πόντους, 3.7 ασίστ, 3.2 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο.

Αυτό το σοκ πολλοί θα πίστευαν πως θα λύγιζε τη Ζάλγκιρις, όμως εκείνη έδειξε τα ψυχικά αποθέματα και βρήκε τις λύσεις χάρη και στη διαχείριση που έκανε ο Μακσβίτις. Άλλοι θα λύγιζαν, χάνοντας τον κορυφαίο παίκτη τους και ειδικά με το βάθος στο ρόστερ που δεν έχει η Ζάλγκιρις. Ωστόσο όλοι έχουν υπερβάλλει εαυτό, προσφέροντας και περισσότερα από αυτά που μπορούν, δίνοντας την ευκαιρία στους φιλάθλους να ονειρεύονται play-offs.

ηξ

Οι σταθερές της Ζάλγκιρις που κρατάνε γερά

Ο Κίναν Έβανς όπως είπαμε και παραπάνω ήταν ο κορυφαίος παίκτης των Λιθουανών με 15.9 πόντους, 3.7 ασίστ, 3.2 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο μέχρι να τραυματιστεί. Όμως με την απουσία του τράβηξαν κάποιοι άλλοι κουπί και ανέβασαν λίγο την απόδοση τους για να καλύψουν το τεράστιο κενό.

Αρχικά ο Ίγκνας Μπραζντέικις με 11.4 πόντους και 3 ριμπάουντ, είναι ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας, ενώ καλή δουλειά κάνει και ο Ουλάνοβας με 11 πόντους και 3.5 ριμπάουντ, αλλά και 2.5 ασίστ. Στη ρακέτα έχουμε τον Σμιτς που βάζει και τα τριποντάκια του όποτε χρειαστεί και έχει 9.6 πόντους και 5.1 ριμπάουντ. Ο Αϊζάια Τέιλορ προσθέτει βάθος στην περιφέρεια με 7.9 πόντους, ενώ το... λιθαράκι τους βάζουν οι Πολονάρα, Ντίμσα, Λεκαβίτσιους και Κεβάριους Χέις. Μάλιστα ο τελευταίος είναι και ο πρώτος ριμπάουντερ της ομάδας με 4.6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Play-offs μόνο δύο φορές την τελευταία 20ετία

i

Η Ζάλγκιρις είναι μια ομάδα που σπάνια βρίσκεται στα playoffs. Και όταν το πράττει σίγουρα αποτελεί είδηση. Την τελευταία 20ετία μόλις σε δύο περιπτώσεις έχει καταφέρει να βρεθεί στα playoffs της διοργάνωσης. Και το έκανε με πρωτεργάτη τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Σάρας οδήγησε την Ζάλγκιρις στα playoffs τόσο το 2018, όσο και το 2019.

Το 2018 απέκλεισε τον Ολυμπιακό στα playoffs στη συνέχεια ηττήθηκε από τη Φενέρμπαχτσε στον ημιτελικό. Όμως κάπως χρύσωσε το χάπι, αφού επικράτησε της ΤΣΣΚΑ για να πάρει την τρίτη θέση στον μικρό τελικό. Ένα χρόνο μετά οι Λιθουανοί έδειξαν τη συνέπεια τους και βρέθηκαν πάλι στα playoffs της κορυφαίας διοργάνωσης της Ευρώπης. Όμως ξανά η Φενέρ στάθηκε εμπόδιο στο δρόμο των Λιθουανών που από εκείνη τη σεζόν και μετά δεν χαμογέλασαν ξανά. Φέτος όμως έχουν την σπουδαία ευκαιρία να το πετύχουν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.