Άλμπα Βερολίνου-Μονακό 84-102: Πέρασε σαν σίφουνας από το Βερολίνο

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η Μονακό δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης και πέρασε εμφατικά από το Βερολίνο καθώς επικράτησε της Άλμπα με 84-102 και διατηρήθηκε στην 4αδα της Euroleague.

Ένα καλό πεντάλεπτο αποδείχθηκε αρκετό για τη Μονακό καθώς αυτό χρειάστηκε για να ξεφύγει με διαφορά 15 πόντων της Άλμπα Βερολίνου και να πάρει τη νίκη. Ο Ντονατας Μοτεγιούνας έκανε ένα από τα καλύτερα φετινά παιχνίδια του καθώς ήταν αυτός που έδωσε ώθηση στη γαλλική ομάδα μαζί με τον Μάικ Τζέιμς. Κι έτσι η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς διατηρήθηκε στην 4αδα της Euroleague και η Άλμπα στον πάτο της βαθμολογίας.

Ο αγώνας

Βάσει της ανταγωνιστικής παρουσίας της Άλμπα Βερολίνου στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, μάλλον κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι στο τέλος αυτού η Μονακό θα στρογγυλοκαθόταν σε διαφορά 15 πόντων. Γιατί η γερμανική ομάδα ξεδίπλωσε όλα τα χαρακτηριστικά της έχοντας συνεργασίες στο παιχνίδι της αλλά και υψηλότατο ποσοστό ευστοχίας (12/15) στα σουτ εντός παιδιάς (15-13, 5’). Η πρώτη περίοδο έκλεισε με σκορ 24-22 υπέρ των γηπεδούχων καθώς ο Ντονάτας Μοτεγιούνας έδωσε λύσεις στη Μονακό.

Το ντέρμπι συνεχίστηκε μέχρι τα μισά της 2ης περιόδου (32-36) αλλά ακολούθησε ένα καταστροφικό πεντάλεπτο για τους γηπεδούχους κι ευεργετικό για τη γαλλική ομάδα. Με 18 πόντους και 7/7 σουτ ο Μοτεγιούνας ολοκλήρωσε την εξαιρετική δράση του καθώς η Άλμπα συνέχισε να αστοχεί έξω από τα 6.75 φτάνοντας στις 2/16 προσπάθειες στο τέλος του ημιχρόνου. Το δε επιμέρους σκορ 4-15 για τη Μονακό την οδήγησε στο +15 (36-51) στο τέλος του ημιχρόνου το οποίο προφανώς δεν ήταν αντιπροσωπευτικό της εικόνας του.

Δύο έμμεσα τρίποντα της Μονακό ήταν αρκετά στην αναχαίτιση της προσπάθειας επιστροφής της Άλμπα Βερολίνου (47-62, 25’). Η διαφορά αυξήθηκε ακόμη περισσότερο (54-73) στο τέλος της 3ης περιόδου αν και η αλήθεια είναι ότι με το κακό παιχνίδι των Γερμανών, η Μονακό θα μπορούσε να είχε ξεφύγει και με 25+πόντους.

Η διαφορά πάτησε στους 20 πόντους (60-80) έπειτα από τρία λεπτά στην τελευταία περίοδο καθώς οι Κουατάρα, Λόιντ μπήκαν στην εξίσωση του αγώνα για τη Μονακό. Αυτό που δεν έγινε στο 3ο δεκάλεπτο συνέβη στα μέσα του τελευταίου καθώς η διαφορά πήγε στο +25 (65-90) και στον χρόνο που απέμενε, άπαντες περίμεναν να τελειώσει το παιχνίδι.

Τα δεκάλεπτα: 24-22, 36-51, 54-73, 84-102

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου. Η Μονακό έκανε επιμέρους σκορ 4-15, ανέβασε τον δείκτη της διαφοράς στο +15 και στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου τελείωσε τη δουλειά.

Ο MVP: Ο Ντονάτας Μοτεγιούνας έβαλε τους εννιά από τους 18 πόντους της πρώτης περιόδου στο σημείο που η ομάδα του έκανε τη διαφορά και μάλιστα δεν έχασε σουτ!

Ο «ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ»: Ο Μάικ Τζέιμς συγκρατήθηκε στην επίθεση, είχε σωστές επιλογές σε εκτέλεση και δημιουργία.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Ο Τζαλίν Σμιθ ήταν άστοχος και ο Ταμίρ Μπλατ είχε πέντε λάθη και 0/4 σουτ στο τέλος της 3ης περιόδου.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Μάλλον η παράδοση άνευ όρων των Γερμανών οι οποίοι αν και βρίσκονται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, τουλάχιστον στο Βερολίνο, εμφανίζονταν ανταγωνιστικοί.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Το ώριμο παιχνίδι της Μονακό αποτυπώθηκε στη σύγκριση ασίστ (22) - λαθών (5). Ομοίως και η τσαπατσουλιά της Άλμπα καθώς η σχετική αναλογία της ήταν

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Ένα τρίποντο του Έλι Οκόμπο στην εκπνοή είχε δώσει τη νίκη (92-89) στη Μονακό. Μικρή σημασία έχει καθώς οι δύο ομάδες είναι απίθανο να ισοβαθμήσουν αλλά οι Γάλλοι έχουν πλεονέκτημα.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Μονακό έβγαλε το ταλέντο και την ωριμότητά της και από τη στιγμή που ξέφυγε με μεγάλη διαφορά δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα στη διατήρησή της. Απέφυγε τα λάθη, ήταν εύστοχη και κυρίως είχε δημιουργία.

e

e

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.