Άλμπα - Μπασκόνια 85-84: Οι Γερμανοί έπαιξαν σαν να είναι πρωτοπόροι (vid)

Η Άλμπα Βερολίνου (5-12) πήρε μία απίθανη νίκη απέναντι στην Μπασκόνια (11-6) με τους Ισπανούς να χάνουν δύο ευκαιρίες στο φινάλε για να... κλέψουν τη νίκη.

Πριν από την αναμέτρηση, η Άλμπα Βερολίνου ήταν τελευταία στην κατάταξη. Και η Μπασκόνια πρώτη. Μετά το τέλος του αγώνα η κατάταξή τους μπορεί να μην άλλαξε, αλλά μέσα στο παρκέ, η γερμανική ομάδα έμοιαζε να είναι εκείνη που βαστάει την πρωτιά. Και η Μπασκόνια μία ομάδα που... ψάχνεται.

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η ισπανική ομάδα έπαιξε με τη... φωτιά, αλλά η αλήθεια είναι πως την υποχρέωσε η Άλμπα να το κάνει.

Ο Τζαλίν Σμιθ (18π.) και οι Μάοντο Λο (11π.) και Ταμίρ Μπλατ (11π.) οδήγησαν την Άλμπα σε μία μεγάλη επικράτηση, τη δεύτερη συνεχόμενη για την Άλμπα.

Τρομερή εμφάνιση του Πιέρια Χένρι (19π., 5 ριμπ., 5 ασίστ) για την Μπασκόνια, αλλά δεν ήταν αρκετή.

Το ματς

Το πρώτο ημίχρονο δεν ανέδειξε τις αμυντικές αρετές των δύο ομάδων. Το μαρτυράει το υψηλό σκορ (53-48), αλλά και το 72.7% στα δίποντα για την Άλμπα με 15(!) ασίστ, η οποία μετέφερε το παιχνίδι της κοντά στη ρακέτα της Μπασκόνια και δεν το μετάνιωσε.

Από την άλλη, η Μπασκόνια στηρίχθηκε στο δίδυμο Μάρκους Χάουαρντ - Πιέρια Χένρι (11 πόντους έκαστος) και το απίθανο 52.9% στα τρίποντα (9/17).

Η Άλμπα ξεκίνησε δυνατά, προηγήθηκε μέχρι και με 10 πόντους (27-17), είδε την Μπασκόνια όχι μόνο να επιστρέφει (29-27), αλλά να παίρνει και κεφάλι στο σκορ πάνω στο κρεσέντο των 11 πόντων σε 6 λεπτά από τον Χάουαρντ (37-34).

Στα 5:50 που απέμεναν μέχρι το ημίχρονο, οι άμυνες χαλάρωσαν, με τον μορφασμό του Ζοάν Πεναρόγια για την αμυντική αναποτελεσματικότητα των παικτών του, αλλά και για τα δέκα λιγότερα ριμπάουντ (21-11) να εξηγεί τι ακριβώς συνέβη.

Το ματς δεν άλλαξε ρότα στο ξεκίνημα της 3ης. Η Άλμπα έβρισκε συνεχώς λύσεις (τρίποντα από Σμιθ, απανωτά δίποντα του Σίκμα) και η διαφορά βρέθηκε ξανά στους 10 (66-56).

Και σαν μην έφτανε αυτό, η Άλμπα με μία σεκάνς ενάμισι λεπτού εξέθεσε όλες τις αδυναμίες της Μπασκόνια: Φόλοου δίποντο από επαναφορά του Σμιθ, τάπα του Ολίντε στον Ένοχ και αιφνιδιασμός της γερμανικής ομάδας με τον Ολίντε να κάνει το 70-61!

Αντεπίθεση της Μπασκόνια

Η γηπεδούχος έμοιαζε ασταμάτητη. Και πως να μην είναι όταν περιορίζει τη δημιουργία της Μπασκόνια και έβρισκαν εύκολους πόντους από το τρίποντο. Και εκεί που όλα έμοιαζαν υπέρ της Άλμπα, η Μπασκόνια θυμήθηκε ότι είναι η πρωτοπόρος της EuroLeague.

Σερί 8-0 με έξι πόντους του Ντάριους Τόμπσον και όλα ανοικτά (80-78) μέχρι το φινάλε. Και ο Κοστέλο συνέχισε το σερί (11-0) για το προσπέρασμα (81-80, 4:50 πριν το τέλος).

Το λέι απ του Μάοντο Λο έδωσε ξανά το προβάδισμα στην Άλμπα (85-84) σε μία απίστευτη αλληλουχία εναλλαγής συναισθηματών. Η Μπασκόνια πέταξε τέσσερις συνεχόμενες επιθέσεις σουτάροντας για τρεις.

Αλλά η Άλμπα δεν το εκμεταλλεύτηκε. Μάλιστα, χάθηκε άλλη μία ευκαιρία, με τον Σμιθ να επιχειρεί να σφραγίσει το ματς, αλλά να αστοχεί απελπιστικά για τρεις.

Ο Χάουαρντ ανέλαβε την επίθεση της Μπασκόνια (8.4 δεύτερα), αλλά δέχτηκε ένα τρομερό στοπ, με την κατοχή να παραμένει στην Μπασκόνια για ακόμα τελευταία ευκαιρία (2.6 δεύτερα). Αυτός που την απώλεσε ήταν ο Κοστέλο, με το μακρινό δίποντο που επιχείρησε να μη βρίσκει στόχο.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στις δύο χαμένες επιθέσεις της Μπασκόνια, η μία στα 8 δεύτερα και η άλλη στα δύο.

Οι MVP's: Ο Τζαλίν Σμιθ με 18 πόντους και 3/7 τρίποντα και ο Ταμίρ Μπλατ με 11 πόντους, 9 ασιστ.

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Λουκ Σίκμα τελείωσε το ματς με 4 πόντους, 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ, αλλά και ο Λουίς Ολίντε είχε 11 πόντους, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Λίγα πράγματα από τον Μάικ Κότσαρ με 1/5 σουτ και πολλές χαμένες μονομαχίες.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Άλμπα είχε 26 ασίστ για 12 λάθη και 5 κλεψίματα.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η Άλμπα δεν έμοιαζε με τη χειρότερη (βαθμολογικά) ομάδα της λίγκας. Και η Μπασκόνια δικαιολόγησε τον τίτλο της 1ης θέσης μόνο για ένα λεπτό στο ματς. Απόλυτα δίκαιη η νίκη των γηπεδούχων.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 27-20, 54-48, 77-67, 85-84

Alba Baskonia stats

Alba Baskonia stats

@Photo credits: euroleague

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.