Παρτίζαν - Εφές 82-79: Ο Έξουμ την «πλήγωσε» εκεί που... πανηγύριζε τον Μάιο

Δημήτρης Οικονόμου
Η Παρτίζαν επέστρεψε από το -9 του ημιχρόνου και υποχρέωσε την Εφές στη δεύτερη ήττα της μέσα σε δύο ημέρες, στον τόπο που τον περασμένο Μάιο στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η Εφές πραγματοποίησε μία κάκιστη εμφάνιση και τελικά τιμωρήθηκε στην έδρα της Παρτίζαν, με τους Σέρβους να βρίσκουν καταφύγιο στις προσωπικές φάσεις του Έξουμ, έχοντας δίπλα του τους Λεσόρτ, Νάναλι (7ασ, 4ρ.) και Πάντερ. Το τελικό 82-79 φέρει ξεκάθαρα την υπογραφή των τεσσάρων. Οι τρεις εξ αυτών σκόραραν από 18 πόντους, με τον Λεσόρτ να συμπληρώνει 13. Ο κάκιστος Κλάιμπερν σούταρε 2/14 εντός παιδιάς, με τον Μπομπουά να κάνει ό,τι μπορεί σκοράροντας 30 (5/8 τρίποντα) και τον Ζίζιτς να βοηθά με 20 πόντους, 9 ριμπάουντ. Άστοχος και ο Μίτσιτς σταμάτησε στους 14 με 6 ασίστ.

Ο αγώνας

Ένα δεκάλεπτο της πήρε της Εφές να επιβεβαιώσει την ανωτερότητά της στην Stark Arena. Οι Σέρβοι ξεκίνησαν καλύτερα την αναμέτρηση και προηγήθηκαν με 9-2, την ώρα που οι Τούρκοι «πάγωσαν» με τον τραυματισμό του Μίτσιτς σε μία κόντρα με τον Παπαπέτρου. Ο γκαρντ της Εφές επέστρεψε, αλλά το δίδυμο των Μπομπουά και Ζίζιτς ήταν αυτό που έθεσε τον τόνο.

Πέντε σερί πόντοι του σέντερ των Τούρκων διαμόρφωσαν το 18-26 και λίγο αργότερα ο ίδιος χτύπησε ξανά για το 22-30. Με 15 πόντους στο ημίχρονο ήταν πραγματικά ασταμάτητος, την ώρα που ο Μπομπουά προσέθεσε άλλους 13. Ένα buzzer beater του Μίτσιτς έβαλε την Εφές μπροστά με 28-37 στο ημίχρονο.

Ο Κλάιμπερν ήταν κάκιστος για τρία δεκάλεπτα, όμως η πρωταθλήτρια Ευρώπης έμοιαζε να ελέγχει την κατάσταση, με τις βολές του Μπομπουά να τη φέρνουν στο 40-49 (28'). Κάπου εκεί όσα συνέβησαν παραπάνω σβήστηκαν. Η Παρτίζαν βρήκε τρόπο με τον Λεσόρτ επιθετικά και ανεβάζοντας την ένταση στην άμυνα να επιστρέψει για να διεκδικήσει ό,τι μπορεί από την αναμέτρηση. Επτά πόντοι του Λεσόρτ και τρεις βολές του Έξουμ έφεραν την Παρτίζαν μπροστά με 53-52.

Το πέμπτο τρίποντο του Μπομπουά στην αναμέτρηση έβαλε την Εφές ξανά στο +5, ενώ ο Μίτσιτς στο... μηδέν από τα 10 μέτρα έγραψε το 63-67. Παρόλα αυτά δεν υπήρχε αντίδοτο για τον Λεσόρτ και δύο μεγάλα σουτ των Νάναλι και Πάντερ οδήγησαν το 7-0 των γηπεδούχων για το 70-67, με 3'28'' στο ρολόι. Ο Έξουμ ήταν ασταμάτητος στο τελευταίο δίλεπτο με δύο καλάθια ως το τέλος της διαδρομής για το 75-71. Ο Ντάνστον μείωσε στον πόντο 37'' πριν το φινάλε, όμως η τελευταία... σφαίρα ήρθε από τα χέρια του Νάναλι με τρίποντο για το 78-74 στα 15''. Η ψυχραιμία του Νάναλι στις βολές βρήκε απάντηση από τον Μ'παγιέ και στα 3.9'' που είχαν οι Τούρκοι για να ισοφαρίσουν το 82-79 δεν έκαναν καν επαναφορά, φεύγοντας μοιραία με σκυμμένο το κεφάλι από το Βελιγράδι.

Τα δεκάλεπτα: 14-10, 28-37, 53-54, 82-79

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στην ψυχραιμία των Σέρβων επιθετικά με τα μεγάλα σουτ και τις διεισδύσεις του Έξουμ. Το 63-67 μετατράπηκε σε 70-67 και έκτοτε δεν κοίταξαν πίσω.

MVP: Ο Έξουμ με 18 πόντους (4/4 2π, 1/2 3π), 4 ασίστ, 2 ριμπάουντ και δύο πολύ μεγάλα καλάθια στο τελευταίο λεπτό.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Τριπλός ο τίτλος σε Νάναλι, Πάντερ και Λεσόρτ που πλαισίωσαν τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά τον MVP.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Γουίλ Κλάιμπερν σούταρε 1/7 δίποντα, 1/7 τρίποντα και γενικότερα έμεινε πολύ μακριά από τον γνωστό καλό του εαυτό.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Οι 16/16 βολές της Παρτίζαν

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Πολύ κακό διήμερο για την Εφές που δεν μπορεί να βρει τον τρόπο να παίξει το μπάσκετ που θέλει, παρότι ατομικά ορισμένοι εκ των παικτών της γράφουν νούμερα, εν αναμονή του Λάρκιν.

@Photo credits: Twitter/ AnadoluEfesSK

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.