Ντάριους Τόμπσον: Ένας «άσσος» που κατέρριψε τους μύθους του και οργανώνει την Μπασκόνια (vid)

Σταυρούλα Μουστακάτου
Ντάριους Τόμπσον: Ένας «άσσος» που κατέρριψε τους μύθους του και οργανώνει την Μπασκόνια (vid)
Ο Ντάριους Τόμπσον θα βρεθεί αντιμέτωπος του Παναθηναϊκού (03/03, 21:30) με την Μπασκόνια ως ένα πόιντ γκαρντ που αφαίρεσε κάθε ταμπέλα για το παιχνίδι του και εξελίσσεται σε κορυφαίο πασέρ της EuroLeague.

Η διαδρομή από την πολιτεία του Tennessee μέχρι και τη χώρα των Βάσκων ¨χτίστηκε¨ σε μύθους που ο Ντάριους Τόμπσον λάτρευε να καταρρίπτει. Αν ορίσει κανείς τη θέση του πόιντ γκαρντ στο χαρτί, ο 27χρονος Αμερικανός ίσως να μην καταφέρει να ταυτιστεί απόλυτα με αυτό. Μεγάλωσε με εκείνα τα πρότυπα του ενστίκτου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που δεν τον ήθελαν καθαρόαιμο πασέρ, ούτε όμως και σκόρερ.

Γόνος μπασκετικής οικογενείας με τον πατέρα του, Λόνι, να μεταπηδά από τον ρόλο του παίκτη και να καταπιάνεται με την προπονητική, ο Τόμπσον δεν θα μπορούσε να… ξεφύγει από την πορεία της μοίρας του. «Δεν ήταν ποτέ ο τύπος που θα έβαζε 25 πόντους σε κάθε παιχνίδι. Είναι old school και ο Ντάριους τείνει περισσότερο προς το στυλ του Μάτζικ Τζόνσον. Θέλει να βάζει στο παιχνίδι την ομάδα, αλλά πρέπει να σκοράρει, θα το κάνει».

h

Ο πατέρας του μέσα σε μερικές προτάσεις περικλύει τα χρόνια καριέρας του Τόμπσον από το λύκειο έως και το περασμένο καλοκαίρι που χρίστηκε rookie της EuroLeague με τη φανέλα της Μπασκόνια. Με τον παραπάνω τρόπο περιγράφεται και ιδανικά το πώς έφτασε να είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια...παραγωγής της ομάδας που τίθεται αντιμέτωπη με τον Παναθηναϊκό (03/03, 21:30) για την 23η αγωνιστική της φετινής σεζόν.

Από τα τρία πανεπιστήμια στην Ευρώπη και την Μπασκόνια

Ο Τόμπσον μυήθηκε στο μπάσκετ αρχικά από το σπίτι του και με την αποφοίτησή του από το Blackman High School, όπου διαμόρφωσε και τον χαρακτήρα του μέσα στο παρκέ, εντάχθηκε στο κολέγιο του Tennessee. Μετά την αλλαγή δύο πανεπιστημίων ξεκίνησε να βελτιώνει την απόδοσή του με τους Western Kentucky Hilltoppers μπαίνοντας σε συζητήσεις κορυφαίων. Οι εμφανίσεις του, παρόλα αυτά, δεν κατάφεραν να πείσουν κάποια ομάδα του ΝΒΑ να του προσφέρει το καπέλο του draft εκείνης της σεζόν και ο δρόμος της Ευρώπης άνοιξε.

Η Ολλανδία και η Λέιντεν έδωσαν στον Ντάριους την ευκαιρία να πάρει τα ταλέντα του και τα 23 του χρόνια προκειμένου να συστηθεί στο ευρωπαϊκό κοινό. Το καλοκαίρι του 2019 και έπειτα από 33 αγώνες με 19.4 πόντους, 4.2 ριμπάουντ και 5.5 ασίστ κατά μέσο όρο, ο Τόμπσον ταξίδευε στην Ιταλία για λογιαριασμό της Μπρίντιζι ως MVP του πρωταθλήματος στο οποίο κατέκτησε και τον τίτλο, πρώτος σκόρερ σε DBL και EuropeCup και ακόμη μία σειρά από προσωπικές και ομαδικές διακρίσεις.

Το επόμενο σκαλοπάτι που έπρεπε να πατήσει ήταν εκείνο του Basketball Champions League με τους Ιταλούς. Η στατισική του έπαιρνε ξανά καλό βαθμό ακόμη και σε λιγότερο χρόνο συμμετοχής, ενώ το 2020/21 ακολούθησε τον Τζον Μπράουν ως ο κορυφαίος “κλέφτης” της Serie A. Η Ρωσία φάνηκε ως η κατάλληλη πρόκληση για το επόμενο βήμα. Ως μέλος της Λοκομοτίβ Κουμπάν κινείται στους ίδιους μπασκετικούς ρυθμούς, οι οποίοι ανακόπηκαν βίαια λόγω του πολέμου με την ομάδα να… διαγράφεται από τα γκρουπ του EuroCup.

Η απόφαση του Τόμπσον να αποχωρήσει κατέληξε με την μεταγραφή του στη Μπασκόνια, όταν και μπήκε στη λίστα των rookies στην EuroLeague. Στο ξεκίνημα ακόμη της παρουσίας του στους Βάσκους, ο 27χρονος πλέον γκαρντ κατέρριψε τον μύθο του.

Η προσφορά του και οι συνεργασίες ενός ιδανικού "flash" πασέρ

Ο Ζοάν Πεναρόγια εμπιστεύθηκε το δικό του ένστικτο, άφησε πίσω τις θεωρίες των προπονητών που δεν έβλεπαν στον Τόμπσον τη φύση του οργανωτή και του προσφέρει περίπου 26 λεπτά στα παρκέ της κορυφαίας διοργάνωσης. Εκείνος από την πλευρά του φροντίζει να... ανταποδώσει, αφού μετά από 22 αγωνιστικές σταθερής παρουσίας, η στατιστική του εμφανίζει 5.8 ασίστ κατά μέρο όρο, ενώ οι 11.3 πόντοι του ανά παιχνίδι μόνο ικανοποιημένη μπορεί να αφήσει μία ομάδα που περιλαμβάνει παίκτες με μεγάλο επιθετικό ταλέντο (Χάουαρντ, Κοστέλο, Χένρι, Κότσαρ).

Ο Χένρι έχει αναλάβει επίσης τον ρόλο οργανωτή και η απουσία του, εξαιτίας ελέγχου ντόπινγκ, δίνει ακόμη περισσότερο χώρο στον Τόμπσον να βγάλει τις συνεργασίες του. Ο Αμερικανός γκαρντ πέραν των πόντων που προσθέτει στο καλάθι, ευθύνεται και για ακόμη 13.5 πόντους κατά μέσο όρο από τις πάσες του. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η πρόσφατη αναμέτρηση με την Εφές στη νίκη της Μπασκόνια, όπου ο Τόμπσον σκόραρε 19 πόντους και μοίρασε 15(!) ασίστ, βγάζοντας συνολικά 55 από τους 114 πόντους των Βάσκων από τα δικά του χέρια.

Ο τρόπος που διαβάζει τις αντίπαλες άμυνες και η ικανότητά του να βγάζει τον συμπαίκτη του στη σωστή θέση με γρήγορο παιχνίδι, τον έχουν «αναγάγει» σε έναν εκ των καλύτερων "flash" πόιντ γκαρντ της διοργάνωσης. Όσον αφορά τους παίκτες που αρέσκεται να συνεργάζεται σε καταστάσεις pick n' roll που επιλέγει και σε μεγαλύτερο βαθμό στο... ρεπερτόριό του (4.9 πόντους ανά αντίστοιχες κατοχές); Ο Κότσαρ είναι στην πρώτη θέση έχοντας τις 18 από τις 44 συνολικά προσπάθειες, με τον Κοστέλο να ακολουθεί με 11 και τους Ένοχ και Χομς με 8 και 7 αντίστοιχα.

Μπορεί, λοιπόν, οι μύθοι του να μην αγγίξουν το βελινεκές του Μάτζικ Τζόνσον, όμως εκείνος είναι ένας από τους κορυφαίους πασέρ της EuroLeague και στέλνει τις περγαμηνές του πίσω στο Tennessee!