Μάριους Γκριγκόνις: Τα αποτυχημένα pick n roll και τα 1/18 contested σουτ (vids)

Μάριους Γκριγκόνις: Τα αποτυχημένα pick n roll και τα 1/18 contested σουτ (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Μάριους Γκριγκόνις: Τα αποτυχημένα pick n roll και τα 1/18 contested σουτ (vids)
Ο Μάριους Γκριγκόνις ήταν πολύ άστοχος για δεύτερο σερί ματς του Παναθηναϊκού και το Gazzetta με την βοήθεια της Instat αναλύει το παιχνίδι του Λιθουανού γκαρντ.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περίμενε τον Μάριους Γκριγκόνις να κινηθεί σε τόσο «ρηχά» νερά για δεύτερο (σημαντικό) παιχνίδι.

Μετά τον τελικό του Super Cup όπου μέτρησε 0/9 εντός παιδιάς κόντρα στον Ολυμπιακό, ο Λιθουανός γκαρντ ήταν πολύ άστοχος και στην πρεμιέρα της Euroleague κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης έχοντας 2/14 σουτ, εκ των οποίων 1/5 δίποντα και 1/9 τρίποντα. Όπερ σημαίνει 2/23 σουτ σε 56:35 λεπτά συμμετοχής στο σύνολο. Αν μη τι άλλο το εν λόγω ποσοστό ήταν ασυνήθιστο για έναν παίκτη ο οποίος σε 94 ματς στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση μετρούσε 50% στα δίποντα και 44% στα τρίποντα.

Συνήθως οι συμπαίκτες του είναι εκείνοι που δημιουργούν για εκείνον. Και λιγότερες είναι οι φορές που θα δημιουργήσει εκείνος για τον εαυτό του. Είναι χαρακτηριστικό ότι απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης ο Λιθουανός γκαρντ πήρε το 57% των κατοχών του σε καταστάσεις pick n roll έχοντας ωστόσο μόλις μία πετυχημένη (1/8). Αν συνυπολογίσουμε και τον τελικό του Super Cup έχοντας τον ρόλο του handler, ο Μάριους Γκριγκόνις πήρε 10 κατοχές στο σύνολο αλλά ευστοχώντας μόλις σ' ένα σουτ εντός παιδιάς.

Τα 1/8 pick n roll του Γκριγκόνις κόντρα στη Ρεάλ

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την αναμέτρηση με τους Μαδριλένους, ο 28χρονος γκαρντ είχε 0/3 προσπάθειες ύστερα από catch and shoot, όλες σε προσπάθεια για τρίποντο. Από τις 14 προσπάθειες που πήρε στην πρεμιέρα της Euroleague, οι 1/11 ήταν υπό πίεση (σ.σ. τα λεγόμενα contested shots) ενώ είχε και 1/3 ελεύθερα σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα. Όσον αφορά και τον τελικό με τον Ολυμπιακό, ο Γκριγκόνις είχε 0/10 contested τρίποντα και 1/8 δίποντα, ενώ αντίστοιχα μέτρησε 1/6 ελεύθερα τρίποντα και 0/1 uncontested δίποντο.

Μάλιστα στο ένα και μοναδικό τρίποντο που ευστόχησε απέναντι στη Ρεάλ (σ.σ. και το μοναδικό στα δύο σημαντικά επίσημα ματς) ήταν σε κατάσταση transition, με τον αντίπαλο να έχει αμυντική ανισορροπία.

Όλες οι προσπάθειες του Γκριγκόνις κόντρα στη Ρεάλ