Η «μαχητική ψυχή» δεν είναι αρκετή, χρειάζεται και σκορ

Η «μαχητική ψυχή» δεν είναι αρκετή, χρειάζεται και σκορ

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Η «μαχητική ψυχή» δεν είναι αρκετή, χρειάζεται και σκορ
Ο Γιώργος Κούβαρης στέκεται στην πρεμιέρα του Παναθηναϊκού στην Euroleague και την ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης, καταγράφοντας τα «υπέρ» και τα «κατά» των «πρασίνων» όπως επίσης και το... παράλογο με τον Μάριους Γκριγκόνις.

Πραγματικά. Πόσοι περίμεναν ότι ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να φανεί ανταγωνιστικός απέναντι σ' έναν γαλαξία αστέρων;

Παρά τις έξι απουσίες της, το ρόστερ που «κατέβασε» η Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ «στοίχιζε» πολύ περισσότερα από την 12άδα των «πρασίνων». Και να 'ταν μόνο αυτό; Ήταν και μια «δεμένη» ομάδα με απειροελάχιστες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή πολύ πιο έτοιμη σε σχέση με την ελληνική ομάδα, η οποία δεν έχει κάνει ακόμα μια «γεμάτη» προπόνηση με όλους τους παίκτες στην διάθεσή της.

Και τι είδαμε; Είδαμε έναν Παναθηναϊκό να βγάζει περίσσια ενέργεια, έναν Παναθηναϊκό να μάχεται για κάθε κατοχή της μπάλας, έναν Παναθηναϊκό να παίρνει άριστα στην άμυνα, έναν Παναθηναϊκό να «δαγκώνει» και να μην αφήνει σε χλωρό κλαρί τη Ρεάλ, έναν Παναθηναϊκό που υποχρέωσε τους Ισπανούς σε 19 λάθη, αλλά και έναν Παναθηναϊκό που είχε (αλλά έχασε) μια μεγάλη ευκαιρία.

Κακά τα ψέματα. Καλή και άκρως απαραίτητη η «μαχητική ψυχή» (όπως τραγουδούν οι φίλοι της ομάδας) στην άμυνα αλλά για να έχει το «τριφύλλι» τύχη στην Euroleague και δη απέναντι σε ομάδες της πρώτης ταχύτητας, δεν θα είναι... αρκετή. Και το είδαμε στην πρεμιέρα. Με 68 πόντους στην επίθεση έχοντας 35% εντός παιδιάς (24/68) και 10 χαμένες βολές (11/21), ακόμα και εξαιρετική άμυνα να παίξει ο Παναθηναϊκός, είναι δύσκολο για τη Ρεάλ ή για οποιαδήποτε άλλη που αναμένεται να διεκδικήσει Final 4 να μην σημειώσει τουλάχιστον 70 πόντους.

Ο Γκριγκόνις ψάχνει τη λύτρωση μέσω... Γουόλτερς

Οι «πράσινοι» θα χρειαστούν (και) σκορ. Καλύτερα ποσοστά. Και εδώ έρχεται το... παράλογο του πράγματος. Έλεγα μετά τον τελικό του Super Cup ότι αποκλείεται να ξαναδούμε τον Γκριγκόνις με τόσο άθλια ποσοστά εντός παιδιάς. Ε, 0/9 ένας παίκτης του 40% στα τρίποντα και του 50% στα δίποντα; Κι όμως. Δεν δάγκωνα καλύτερα την γλώσσα μου; Τι το 'θελα; Δεν πέρασαν καλά-καλά τρεις μέρες και ο Λιθουανός ήταν μια... από τα ίδια και στην αναμέτρηση με τη Ρεάλ.

Αυτή τη φορά είχε 1/9 τρίποντα και 2/14 στο σύνολο εντός παιδιάς. Όπερ και σημαίνει 2/23 σουτ στο σύνολο σε δύο παιχνίδια! Να το ξαναπώ με τον φόβο του να εκτεθώ; Ε, θα το ξαναπώ! Δεν γίνεται να έχει ανάλογο παιχνίδι. Απλά, δεν γίνεται! Και εδώ έρχεται να «δέσουν» τα ευχάριστα μηνύματα. Ο Παναθηναϊκός πήγε το ματς με τη Ρεάλ στις λεπτομέρειες και στις δύο κατοχές έχοντας τον σκόρερ του σε κακή βραδιά! Δηλαδή αν ήταν... στοιχειωδώς καλός και αυτό το λέω επειδή αστόχησε σε πολλά ελεύθερα σουτ, το αποτέλεσμα θα ήταν άκρως διαφορετικό.

Σίγουρα φαίνεται το πόσο πολύ έχει «αγχωθεί» ώστε να πάρει μπάλες στα χέρια του, σίγουρα νιώθει «βάρος» στις πλάτες του από τη στιγμή που η ομάδα περιμένει -εκ των πραγμάτων πολλά από εκείνον- και το γεγονός αυτό τον οδηγεί και σε (ουκ ολίγες) παρατραβηγμένες προσπάθειες. Εδώ θα βάλω έναν αστερίσκο όσον αφορά την απόδοσή του. Λείπει ο Γουόλτερς. Με τον Γουόλτερς στο παρκέ ο Γκριγκόνις θα απελευθερωθεί και θα μπορεί να δουλέψει η ομάδα καλύτερα για εκείνον.

Αν και εδώ που τα λέμε με τον Αμερικανό point guard θα λειτουργήσει καλύτερα ολόκληρη η ομάδα. Ειδικά στο «πέντε εναντίον πέντε» όπου δείχνει να έχει και τα περισσότερα προβλήματα. Μπορεί ο Γουόλτερς να μην είναι ο κλασσικός «floor general» αλλά πρόκειται για έναν κανονικότατο playmaker ο οποίος μπορεί να «σουλουπώσει» το παιχνίδι των «πρασίνων».

Ο Πάρις Λι ναι μεν μπορεί να βγάλει τα συκώτια του προσωπικού του αντιπάλου, ναι μεν θα κλέψει μπάλες, ναι μεν θα παίξει άμυνα σαν να μην υπάρχει αύριο, αλλά στην επίθεση δεν έχει το ίδιο «mindset» του Γουόλτερς. Γιατί στα τελευταία λεπτά του αγώνα με τη Ρεάλ, δεν θα κοίταζε να σκοράρει (σ.σ. και αυτό διότι είχε ευστοχήσει σε δύο τρίποντα νωρίτερα) αλλά να βρει την καλύτερη δυνατή λύση για την ομάδα του.

Οι βολές που «πληγώνουν» και το «άριστα» του Καλαϊτζάκη στην άμυνα

Μιας και ανέφερα τα τελευταία λεπτά του ματς. Μπορεί να γινόμαστε μετά Χριστόν Προφήτες αλλά ήταν ατυχέστατη η κίνηση του Ράντονιτς να κάνει αλλαγή τον -ανεβασμένο εκείνη τη στιγμή- Γκουντάιτις προκειμένου να περάσει στο παρκέ και πάλι τον Παπαγιάννη στο τελευταίο τρίλεπτο. Είχε κάτι στο μυαλό του (προφανώς για τον περιορισμό του Ταβάρες) με το σκορ στο 65-64 ωστόσο δεν στέφθηκε με επιτυχία. Ειδικά στην επίθεση όπου δεν υπήρχε η «σίγουρη λύση» του post up παιχνιδιού. Κάτι που μπορούσε να προσφέρει ο Λιθουανός και όχι να επιχειρεί ο Λι το ένα (άστοχο) τρίποντο μετά το άλλο. Λεπτομέρειες μεν, αλλά έκαναν τη διαφορά δε...

Επίσης φάνηκε ξεκάθαρα ότι αποτελεί ανάγκη η απόκτηση ενός backup παίκτη για τον Ντέρικ Γουίλιαμς. Υπάρχει κενό εκεί. Όσο για τον Αμερικανό; Θεωρώ ότι αδικεί την προσπάθειά του. Έγραψα και την προηγούμενη φορά. Επιτακτική η ανάγκη να βάζει τις βολές. Στα τρία επίσημα ματς έχει μετρήσει ποσοστό 48% από τη γραμμή των 4.5 μέτρων, δηλαδή έχει σουτάρει 12/25 βολές! Απαγορευτικό ποσοστό για έναν παίκτη της κλάσης και της αξίας του.

Κλείνοντας δεν γίνεται να μην σταθώ αρχικά στον Γιώργο Καλαϊτζάκη. Αμυντικό εργαλείο. Τουλάχιστον στο ματς με τη Ρεάλ έβαζε το κορμί του στη φωτιά και ανάγκαζε τους παίκτες του Ματέο σε πολλά λάθη. Πολλά τα hustle plays που πρωταγωνίστησε ενώ «έκλεισε» τη στατιστική του με 5 κλεψίματα! Ασύλληπτο νούμερο. Όπως εξαιρετικά ήταν και τα 10 συνολικά κλεψίματα της ομάδας. Συν τα μόλις 8 λάθη για 14 ασίστ. Όμως είπαμε. Πλήρωσε ο Παναθηναϊκός την αστοχία του. «Γεμάτο» ήταν και το παιχνίδι του Πονίτκα (5π., 6ριμπ., 4ασ.) ο οποίος έκανε περισσότερο την «βρώμική» δουλειά, βοηθώντας και ως πλέι μέικερ.

Εν κατακλείδι ο Παναθηναϊκός έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να ξεκινήσει με το δεξί στην Euroleague με μια μεγάλη νίκη απέναντι σε ένα από τα φαβορί για το τρόπαιο. Ναι μεν θα ήταν νίκη που θα βοηθούσε βαθμολογικά για την δύσκολη συνέχεια καθώς είναι απαραίτητες στο ΟΑΚΑ ωστόσο θα βοηθούσε περισσότερο στο ψυχολογικό κομμάτι. Ειδικά μετά και την απώλεια του Super Cup από τον Ολυμπιακό. Όμως και πάλι. Δεν χάλασε και ο κόσμος. Ο Παναθηναϊκός κρατάει το καλό αμυντικό του πρόσωπο και καλείται να διορθώσει άμεσα το επιθετικό. Σε αυτό θα βοηθήσει η επιστροφή του Γουόλτερς, η οποία ωστόσο είναι δύσκολο να γίνει την επόμενη εβδομάδα για την αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι....

ΥΓ: Μπράβο στον κόσμο του Παναθηναϊκού καθώς βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ περίπου 10.000 φίλοι της ομάδας για την πρεμιέρα με τη Ρεάλ. Στην ΚΑΕ περίμεναν και περισσότερους, αλλά ας όψεται ο τελικός της περασμένης Κυριακής... Η ομάδα τους αποζημίωσε αμυντικά, καθώς προσπάθησε και πάλεψε αλλά το νικηφόρο κερασάκι στην τούρτα δεν μπήκε ποτέ. Το σίγουρο είναι ότι ένα γεμάτο ( ή έστω ένα σχεδόν γεμάτο) ΟΑΚΑ δίνει επιπλέον ώθηση και δυναμική στην ομάδα. Και θα αποδειχθεί στα επόμενα ματς...

ΥΓ2: Οι φίλοι του Παναθηναϊκού ναι μεν αγαπάνε τον Χεζόνια, αλλά η... γιούχα-γιούχα. Πάντως ο Κροάτης έχει 2/2 στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλος της παλιάς του ομάδας.

ΥΓ3: Πάντως τι σου είναι οι παίκτες με προσωπικότητα, ε; Πήρε ο Γιουλ το τρίποντο στα 46'' πριν από το τέλος και έδωσε τη χαριστική βολή στον Παναθηναϊκό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...