Αλιμπίγιεβιτς στο Gazzetta για τον Άντριους: «Κεραυνοβόλος έρωτας για κάθε προπονητή!»

Αλιμπίγιεβιτς στο Gazzetta για τον Άντριους: «Κεραυνοβόλος έρωτας για κάθε προπονητή!»
Ο 36χρονος Σέρβος προπονητής της χρονιάς στο Eurocup, σκιαγραφεί στο Gazzetta το αγωνιστικό προφίλ του Άντριου Άντριους και αποκαλύπτει όλα είπε στον Ντέγιαν Ράντονιτς για τον νεοαποκτηθέντα Αμερικανό guard του Παναθηναϊκού που πέρυσι έπαιξε υπό τις οδηγίες του στην Μπούρσασπορ.

Το όνομά του άρχισε να γίνεται περισσότερο γνωστό στους μπασκετικούς κύκλους μετά την προπέρσινη εξαιρετική σεζόν που έκανε στην Νταρουσάφακα, ενώ το διαρκές limit up των μετοχών του καταγράφηκε στην διάρκεια της περυσινής χρονιάς με την φανέλα της Μπούρσασπορ, με την οποία και έβαλε την υπογραφή του στον αποκλεισμό της Παρτίζαν (95-103) στην φάση των “16” του Eurocup, μετά από νοκ-άουτ αγώνα στο Βελιγράδι.

Ο λόγος για τον Άντριου Άντριους, ο οποίος σε εκείνο το ματς απέναντι σε ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης, τελείωσε το ματς με 24 πόντους, 8 ριμπάουντ και 10 ασίστ κι άφησε ξερούς τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τους παίκτες τους.

Ο 29χρονος Αμερικανός guard, που ήταν ο στυλοβάτης της πορείας της τουρκικής ομάδας μέχρι τον χαμένο τελικό με την Βαλένθια, αποτέλεσε μία μετεγγραφή-έκπληξη για το «τριφύλλι», από την άποψη ότι το όνομά του δεν κυκλοφόρησε καθόλου στα μετεγραφικά ρεπορτάζ και η απόκτησή του απέδειξε ότι οι άνθρωποί του κινήθηκαν με άκρα μυστικότητα. Ο απόφοιτος του πανεπιστημίου Γουάσινγκτον (2012-2016), άλλωστε, δεν έχει πατήσει ποτέ ξανά το πόδι σε παρκέ γηπέδου της Euroleague, επομένως η επιλογή του έχει ιδιαίτερη αξία...

Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο, το Gazzetta επικοινώνησε με τον Σέρβο προπονητή της περυσινής του ομάδας και ο Ντούσαν Αλιμπίγιεβιτς, που στα 36 του χρόνια του έχει στην πλάτη του μία 14χρονη προϋπηρεσία στους πάγκους, δεν αρνήθηκε να μας μιλήσει (από το Λας Βέγκας όπου και βρισκόταν) για τον παίκτη που – από τις εφετινές μετεγγραφές του «εξάστερου» – είναι περισσότερο άγνωστος στο ευρύ κοινό.

«Πρώτα απ' όλα είναι απίστευτος χαρακτήρας! Τρομερός σαν άνθρωπος και εκπληκτικός σαν συμπαίκτης, ο ιδανικός θα έλεγα για τα αποδυτήρια με άψογη συμπεριφορά! Πραγματικά δεν έχω λόγια για την προσωπικότητά του. Στο αγωνιστικό κομμάτι, τα χαρακτηριστικά του είναι εντυπωσιακά. Ξέρει να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του, ξέρει πως να διαβάσει την αντίπαλη άμυνα και δεν είναι εγωιστής. Παίζει το άθλημα από αγάπη και ίσως γι' αυτό είναι τόσο ενεργός στην άμυνα. Γιατί γνωρίζει ότι μέσα από τα μετόπισθεν αρχίζουν όλα. Επιπροσθέτως, είναι πολύ εργατικός, παρακολουθεί συνέχεια μπάσκετ και γνωρίζει τα πάντα για τους αντιπάλους, με αποτέλεσμα να είναι ο καλύτερος δέκτης στο scouting. Γενικά είναι ένας παίκτης, απ' αυτούς που “ερωτεύεται κεραυνοβόλα” ο μέσος προπονητής. Γιατί είναι πολύ θετικός σε όλα τα κομάτια και παίρνει πολύ σοβαρά την δουλειά του.», μας είπε αρχικά ο προπονητής της χρονιάς στο περυσινό Eurocup και δεν έκρυψε τα λόγια του όταν τον ρωτήσαμε αν ο Άντριους είναι περισσότερο “”άσος” ή “δυάρι”...

«Κοιτάξτε, αυτή η ερώτηση πρέπει να γίνει στον coach Ράντονιτς, γιατί προφανώς τον προορίζει για κάποιον συγκεκριμένο ρόλο. Εγώ τον χρησιμοποίησα σαν combo guard, δηλαδή στις θέσεις “1” και “2”. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες του Παναθηναϊκού. Ωστόσο, νομίζω ότι πιο πολύ είναι ένας undersized shooting guard.», υπερθεμάτισε ο προπονητής της Μπούρσασπορ, που τερμάτισε στην 7η θέση του τουρκικού πρωταθλήματος.

Τον ρωτάμε αν το... upgrade από το BCL στην Euroleague, με ενδιάμεσο σταθμό το Eurocup, μέσα σε μόλις δύο χρόνια, τον ανησυχεί από την άποψη της έλλειψης εμπειρίας και η απάντησή του είναι κατηγορηματικά αρνητική.

«Όπως... έβγαλε μάτια σαν rookie πρόπερσι στο BCL με την Νταρουσάφακα (σ.σ.: μ.ο. 18,2π., 3,4ρ. & 3,8ασ. με 62,5% τριπ.) και πέρυσι έπαιξε τελικό στο Eurocup ως πρωτάρης με την Μπούρσασπορ (σ.σ.: μ.ο. 14,0π. & 4,2ασ. με 39,1% τριπ.), το ίδιο μπορεί να συμβεί και του χρόνου στην Euroleague. Αν δείτε προσεκτικά την περυσινή μας πορεία, ο Άντριου ήταν ο ηγέτης μας σε όλα τα μεγάλα ματς που μας οδήγησαν μέχρι την διεκδίκηση του τίτλου! Για όλους μας, παίκτες και προπονητές, πάντα υπάρχει η πρώτη φορά. Οπότε αυτό δεν με ανησυχεί στην περίπτωσή του.», υποστήριξε ο Σέρβος coach που βίωσε στο πετσί του την πίεση της Euroleague την σεζόν 2017-2018 στον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα...

«Μην τον φοβάστε καθόλου όσον αφορά την διαχείριση της πίεσης. Κατ' αρχάς, έπαιξε σε μία ομάδα με πολύ ένθερμο και απαιτητικό κοινό όπως η Μπούρσασπορ, που είχε συνέχεια γεμάτο γήπεδο. Σαφώς και το συγκεκριμένο περιβάλλον δεν μπορεί να συγκριθεί με το αντίστοιχο του Παναθηναϊκού, που είναι ένας σύλλογος με τεράστια πίεση για το αποτέλεσμα και ο κόσμος ήταν συνηθισμένος στις σπουδαίες επιτυχίες του παρελθόντος, αλλά στο τουρκικό πρωτάθλημα υπάρχουν πολλές καλές ομάδες με καυτές έδρες – πλην της Εφές και της Φενέρ – όπως η Καρσίγιακα, η Γαλατασαράι και η Μπεσίκτας και έχει συνηθίσει να αγωνίζεται καυτές ατμόσφαιρες αλλά και να μπαίνει στο γήπεδο σαν να μην υπάρχει αύριο. Πραγματικά πιστεύω ότι θα ταιριάξει πολύ στους “πράσινους”, γιατί έχει προσωπικότητα, είναι δουλευταράς και ξεχνάει να φύγει από το γήπεδο. Αυτές οι λεπτομέρειες παίζουν σπουδαίο ρόλο για τους προπονητές!», υπογράμμισε ο Ντούσαν Αλιμπίγιεβιτς πριν αποκαλύψει τι είπε στον Μαυροβούνιο προπονητή του Παναθηναϊκού, Ντέγιαν Ράντονιτς, όταν του τηλεφώνησε για τον Άντριους.

«Με τον Ντέγιαν μιλήσαμε στο τηλέφωνο, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει συνέχεια μεταξύ προπονητών. Πολλώ δε μάλλον, από την στιγμή που μεταξύ υπάρχει αμοιβαία σχέση σεβασμού και μία γνωριμία ετών λόγω του ότι και προερχόμαστε από την πάλαι ποτέ ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Ζήτησε την άποψή μου και όχι την συμβουλή και του είπα λίγο-πολύ όσα είπα και σε σας, καθώς επίσης και τα στοιχεία του παιχνιδιού που έδωσαν υπεραξία στην περυσινή προσπάθεια της Μπούρσασπορ. Το πως θα τα αξιοποιήσει και πως αυτά θα ταιριάξουν στον Παναθηναϊκό που σχεδιάζει, είναι σίγουρα το δικό του πρόβλημα! Και το λέω με την καλή έννοια του όρου... Γιατί ο κάθε προπονητής έχει το δικό του σύστημα και την δική του φιλοσοφία και το πως ο Άντριου θα ανταποκριθεί στην αντίστοιχη της ελληνικής ομάδας θα φανεί του χρόνου. Αν ξέραμε τι θα κάνει ο κάθε παίκτης σε κάθε ομάδα, τότε το πραγματικό μπάσκετ θα ήταν σαν το 2K...», κατέληξε ο γεννημένος στο Λαζάρεβατς της Σερβίας, φέρελπις τεχνικός πριν μας αποχαιρετήσει.