Αυτά έδωσε η ΤΣΣΚΑ σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό με Μπολομπόϊ και Γκριγκόνις!

Αυτά έδωσε η ΤΣΣΚΑ σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό με Μπολομπόϊ και Γκριγκόνις!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας αναλύει τις δύο πρόσφατες προσθήκες των «αιωνίων» από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και παρουσιάζει τα συν και τα πλην τους, σύμφωνα με τις γνώμες δύο προπονητών που τους γνωρίζουν αλλά θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

Ότι θα φτάναμε στο σημείο να «ψωνίζουν» οι ελληνικές ομάδες από τον ρωσικό κολοσσό, που εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες ξοδεύει ετησίως τα περισσότερα χρήματα για τον σχεδιασμό του ρόστερ του, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσα να το φανταστώ.

Αλλά, αλήθεια ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι η στρατιωτική επιχείρηση του διέταξε ο Πούτιν στα ουκρανικά εδάφη τον περασμένο Φεβρουάριο, θα άλλαζε την ζωή και καθημερινότητα ολόκληρου του πλανήτη και φυσικά θα οδηγούσε στην διεθνή απομόνωση της Ρωσίας ως χώρας;

Όμηρος αυτής της κατάστασης είναι εδώ και μήνες ο ρωσικός αθλητισμός και κατ' επέκτασης οι σύλλογοι και οι Εθνικές ομάδες όλων των αθλημάτων. Στο μπάσκετ και στο περιβάλλον της Euroleague, η μπάλα πήρε – όπως αναμενόταν – την ΤΣΣΚΑ, παρ' ότι είναι εκ των ιδρυτικών μελών της ECA και είχε μόνιμη άδεια συμμετοχής στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Συνέπεια όλων των ανωτέρω, λοιπόν, θεωρείται η «μαζική έξοδος» των παικτών της 6 φορές πρωταθλήτριας Ευρώπης, από την στιγμή που η ομάδα του «ρωσικού στρατού» δεν θα αγωνιστεί τη νέα σεζόν στην Euroleague.

Από αυτή την άποψη, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός ήταν από τους ευνοημένους αυτής της απρόσμενης εξέλιξης. Οι μεν «ερυθρόλευκοι» επειδή απέκτησαν τον Αμερικανό με ουκρανικό διαβατήριο, Τζόελ Μπολομπόϊ, ο οποίος αποκτήθηκε ως ελεύθερος (έχει οικονομικές εκκρεμότητες με τους Μοσχοβίτες), οι δε «πράσινοι» μπήκαν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την ΤΣΣΚΑ για να απελευθερώσει τον Μάριους Γκριγκόνις.

Στο πλαίσιο της μετακίνησης των δύο πρώην συμπαικτών από την ρωσική πρωτεύουσα με προορισμό την Αθήνα, το Gazzetta συνομίλησε με προπονητές που τους έζησαν από κοντά και σας παρουσιάζει το αγωνιστικό αλλά και το ανθρώπινο προφίλ του καθενός.

Τζοέλ Μπολομπόϊ: «Αμυντικός από τους λίγους χωρίς να βγάζει ίχνος συναισθήματος!»

O γεννημένος στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας (από Κογκολέζο πατέρα και ουκρανή μητέρα), αποτελεί το “upgrade” των «ερυθρολεύκων» όσον αφορά στην κάλυψη του κενού που άφησε η αποχώρηση του Χασάν Μάρτιν (μ.ο. 7,0π. & 3,7ρ. με 68,6% στα σουτ) μετά από δύο σεζόν με θετικό πρόσημο στο «λιμάνι».

Ο 28χρονος Τεξανός απόφοιτος του Γουέμπερ Στέιτ με την σύντομη προϋπηρεσία (σε χρόνο συμμετοχής) από το ΝΒΑ, κατηφορίζει από την Μόσχα στον Πειραιά έχοντας συμπληρώσει μία τετραετία σε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο απαιτητικούς οργανισμούς του ευρωπαϊκού μπάσκετ και παρουσιάζοντας σταθερή και συνεχή βελτίωση από σεζόν σε σεζόν.

Ο Γιώργος Μπαρζώκας τον προορίζει για να παίζει τόσο στο “4” όσο και στο “5” (σε πιο ελαφριά σχήματα) και όσα έχουμε δει από τον πρώην παίκτη των Τζαζ και των Μπακς, συνηγορούν ότι ταιριάζει πολύ στην ταχύτητα που χαρακτηρίζει το παιχνίδι των Πειραιωτών.

«Πρόκειται για ένα πολύ αθλητικό ψηλό, που έχει ιδιαίτερη έφεση στην άμυνα αλλά ταυτόχρονα συνδυάζει και ένα πολύ αξιοπρεπές επιθετικό παιχνίδι. Είναι εξαιρετικός finisher κοντά στο καλάθι, αξιόπιστος στις βολές, ενώ αν είναι ελεύθερος έχει και περισσότερο από συμπαθητικό σουτ πίσω από τα 5 μέτρα, . Είναι σκληρό παιδί, που παίζει πάντα πολύ δυνατά μπροστά και πίσω, είναι πολύ γερό σκαρί και δεν βγάζει εύκολα τραυματισμούς. Επίσης, δεν επηρεάζεται και δεν θα τον δεις να βγάζεις συναισθήματα, ενώ σαν χαρακτήρας είναι κλειστός στον εαυτό του και σπάνια ακούγεται η φωνή του. Στα μειονεκτήματά του συγκαταλέγεται ότι δεν είναι ιδιαίτερα ευέλικτος στην απομνημόνευση των συστημάτων, ειδικότερα αν είναι πολλά, καθώς και η έλλειψη σταθερότητας στην απόδοσή του.», μας είπε άνθρωπος που έζησε από κοντά τον Τζόελ Μπολομπόϊ.

Μάριους Γκριγκόνις: «Έχει πηγαίο ένστικτο σκόρερ, στην βραδιά του... σκοτώνει!»

Ο γεννημένος στο Κάουνας με την τετραετή θητεία στην Ισπανία (2013-2017), θα παίξει για πρώτη φορά στην Euroleague σε ομάδα έξω από τα όρια της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Μετά την τριετία στην Ζάλγκιρις (2018-2021), με την φανέλα της οποίας εκτοξεύθηκε σε παίκτη που απέκτησε ζήτηση στο υψηλότερο επίπεδο, η περυσινή σεζόν στην Μόσχα, δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελε τόσο αυτός όσο και η ομάδα του.

Σε αυτό έπαιξε ρόλο κατά κύριο λόγο η εισβολή του ρωσικού στρατού στα εδάφη της Ουκρανίας, με τον πόλεμο να αποτελεί την αφορμή για την άμεση αποχώρησή του από την χώρα. Οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης κινήθηκαν δικαστικά εναντίον του και οι διαπραγματεύσεις του Παναθηναϊκού με την διοίκηση της ΤΣΣΚΑ, κατέστησαν την μετεγγραφή του ως την πιο δαπανηρή και την πολύπλοκη του εφετινού καλοκαιριού για τους «πράσινους».

Το γεγονός ότι ο Ντέγιαν Ράντονιτς τον προορίζει για να καλύψει κατά κύριο λόγο την θέση “3”, γεμίζοντας τα παπούτσια του πρώην αρχηγού της ομάδας, Ιωάννη Παπαπέτρου (μ.ο. 11,9π., 3,1ρ. & 2,5ασ. με 53,2% διπ. & 80% βολ. πέρυσι), καταδεικνύει τον κομβικό ρόλο που θα έχει ο Λιθουανός άσος τη νέα σεζόν στο «τριφύλλι».

«Πρόκειται για έναν πολύ ποιοτικό παίκτη που έχει πηγαίο ένστικτο του σκόρερ, χωρίς να είναι ο κλασσικός σουτέρ και ο οποίος στην καλή του βραδιά μπορεί να “σκοτώσει” οποιονδήποτε αντίπαλο. Θα τον χαρακτήριζα περισσότερο “τριάρι” και στα μείον του είναι το ότι δεν είναι απόλυτα συνεπής στα επιθετικά του καθήκοντα καθώς και το ότι έχει μία ευαισθησία στην μέση του. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι ο παίκτης που θα σου βγάλει πολλούς τραυματισμούς και θα χαρακτηριστεί “γυάλινος”, όπως ο Νέντοβιτς, γιατί έχει συνηθίσει στην σκληρή προπόνηση. Σαν χαρακτήρας είναι εξαιρετικό παιδί, αλλά σε αντίθεση με τον Μπολομπόϊ, είναι αρκετά συναισθηματικός και θα επηρεαστεί από τους πρώτους αν το κλίμα στραβώσει. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, ήταν ο πρώτος που πακέταρε και έφυγε, με αποτέλεσμα να μπλέξει σε όλη αυτή την διαδικασία που δυσκόλεψε αρκετά την απελευθέρωσή του – τελικά χωρίς επιπτώσεις – από το ισχυρό συμβόλαιο που είχε με την ΤΣΣΚΑ.», σχολίασε άνθρωπος που συνεργάστηκε μαζί του.