Γκρέιντζερ: Ξέρει τον Ολυμπιακό όσο λίγοι στην Euroleague, όμως δεν τον πληγώνει (vid)

Γκρέιντζερ: Ξέρει τον Ολυμπιακό όσο λίγοι στην Euroleague, όμως δεν τον πληγώνει (vid)

Ευαγγελος Στελλάκης
Γκρέιντζερ: Ξέρει τον Ολυμπιακό όσο λίγοι στην Euroleague, όμως δεν τον πληγώνει (vid)
Ο Τζέισον Γκρέιντζερ τίθεται αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό για 22η φορά στην καριέρα του στην Euroleague και το Gazzetta στέκεται σε έναν διαχρονικό αντίπαλο των «ερυθρολεύκων» ο οποίος συνηθίζει να παίζει καλά απέναντι τους, δίχως να τους... πληγώνει.

Η Μπασκόνια φιλοξενεί απόψε στις 9.30μ.μ. τον Ολυμπιακό στη Fernando Buesa Arena, στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής της Euroleague. Οι «ερυθρόλευκοι» πρόκειται να αναζητήσουν αντίδραση μετά την προχθεσινή ήττα (75-67) τους από την Ρεάλ στην Μαδρίτη, ενώ αναμένεται να βρουν απέναντι τους για 22η φορά τον Τζέισον Γκρέιντζερ, ο οποίος από το περασμένο καλοκαίρι ανήκει και πάλι στο σύλλογο της χώρας των Βάσκων (έπειτα από το μονοετές του πέρασμα από την Άλμπα), βιώνοντας την δεύτερη θητεία του στο ιστορικό κλαμπ της Euroleague.

Ο 32χρονος combo guard διανύει φέτος την 8η σεζόν του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου κι, όπως είναι φυσικό, ο Ολυμπιακός είναι μια πολύ οικεία ομάδα για τον ίδιο. Ο Γκρέιντζερ μετρά φέτος 8.1 πόντους, 4 ασίστ και 2.2 ριμπάουντ ανά 25 λεπτά σε 22 παιχνίδια με τη Μπασκόνια, αποτελώντας μια σταθερά για την περιφερειακή της γραμμή. Μπορεί να μην είναι τόσο παραγωγικός όσο ήταν πριν το 2019 και την ρήξη στον αχίλλειο, όμως δεδομένα μπορεί με την εμπειρία του να επηρεάσει έναν αγώνα, όπως έκανε (12π., 9α., 3ρ., 1κλ., 22PIR) στο ματς του πρώτου γύρου με τον Παναθηναϊκό.

Συνεπώς, ακόμη κι αν έχει μεγαλώσει μπασκετικά (τον Σεπτέμβριο κλείνει τα 33 του), έχοντας ταλαιπωρηθεί παράλληλα κι από σοβαρό τραυματισμό, δείχνει πως έχει ακόμη... ψωμιά στο κορυφαίο επίπεδο, σε μια περιφέρεια που περιλαμβάνει ακόμη τους Μπάλντγουιν και Πίτερς.

Το «παρελθόν» του με τους «ερυθρόλευκους»

Είναι γεγονός πως ο Γκρέιντζερ είναι ένας από τους πιο... συνεπείς αντιπάλους του Ολυμπιακού τα τελευταία 9 χρόνια στην Euroleague. Γνωρίζει πολύ καλά την δυναμική των Πειραιωτών, όπως και την έδρα τους, την οποία έχει επισκεφθεί ουκ ολίγες φορές κατά το παρελθόν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ουρουγουανός γκαρντ (1.89μ.) έχει τεθεί αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό συνολικά 21 φορές, φορώντας τις φανέλες τεσσάρων διαφορετικών συλλόγων της Euroleague. Εννέα φορές ως παίκτης της Αναντολού Εφές (2015-17) κι ακόμη έξι από την εποχή που βρισκόταν στην Ουνικάχα Μάλαγα (2013-15), στα πρώτα του βήματα στην διοργάνωση. Φυσικά, έχει κοντραριστεί με την ελληνική ομάδα και τέσσερις φορές ως μέλος της Μπασκόνια (2017-20, 2021-σήμερα) συν δύο ακόμη τη περσινή σεζόν με τα χρώματα της Άλμπα Βερολίνου (2020-21).

Πάντως, το πρόσημο των διασταυρώσεων του με τον Ολυμπιακό είναι αρνητικό για τον ίδιο, καθώς έχει ηττηθεί 15 φορές κι έχει νικήσει αντίστοιχα μόλις 6 στα 21 ματς. Μάλιστα, η φετινή του ανάμνηση του από το Φάληρο είναι πολύ κακή, καθώς στην πρεμιέρα η Μπασκόνια είχε χάσει με διαφορά 25 πόντων από τον Ολυμπιακό, με τον ίδιο να έχει 2 πόντους με 1/6 σουτ, 2 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κερδισμένα φάουλ αλλά και 6 λάθη (-1 ranking) σε σε 18:29'.

Οι κορυφαίες του εμφανίσεις κόντρα στον Ολυμπιακό

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Γκρέιντζερ διακρίθηκε σε ατομικό επίπεδο απέναντι στους Πειραιώτες, έχοντας στο ενεργητικό του ορισμένες εξαιρετικές εμφανίσεις. Ωστόσο, τα καλύτερα του ματς δεν οδήγησαν σε νίκες τις ομάδες του. Κοινώς, ο πολύπειρος περιφερειακός συνήθιζε να κάνει... ζημιές στον Ολυμπιακό, δίχως τελικά να τον... πληγώνει ανεπανόρθωτα.

Αναλυτικά οι κορυφαίες του εμφανίσεις:

  • 2015/16: Εφές - Ολυμπιακός 87-91 (Η)

26 πόντοι, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, 24 PIR

  • 2018/19: Μπασκόνια - Ολυμπιακός 80-85 (Η)

17 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 18 PIR

  • 2016/17: Εφές - Ολυμπιακός 62-74 (Η)

17 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 17 PIR

  • 2014/15: Μάλαγα - Ολυμπιακός 61-69 (Η)

15 πόντοι, 3 ασίστ, 2 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 18 PIR

  • 2014/15: Ολυμπιακός - Μάλαγα 77-72 (Η)

13 πόντοι, 5 ασίστ, 4 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 14 PIR

Για την ιστορία, η μέση απόδοση του κόντρα στον Ολυμπιακό κυμένεται στους 9.3 πόντους με 35% στο τρίποντο συν 3.3 ασίστ στο σύνολο των 21 εμφανίσεων του.

Εννέα φορές ο δυναμικός Ουρουγουανός combo guard ήταν διψήφιος σε πόντους, ενώ έξι ήταν αυτές κατά τις οποίες κινήθηκε κάτω από το όριο των πέντε πόντων.

Πάντως, ένας θετικός... οιωνός για τον Ολυμπιακό είναι πως φέτος ο Γκρέιντζερ παίζει ελαφρώς καλύτερα - με βάση πάντα τους αριθμούς του - μακριά απ' την Fernando Buesa Arena.

Στο «σπίτι» της Μπασκόνια μετρά 7.4 πόντους με 28% στο τρίποντο (8.2 PIR), ενώ μακριά απ' αυτό έχει μια μικρή βελτίωση της τάξης των 8.8 πόντων με 33% από τα 6.75μ. (8.8 PIR).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.