Παναθηναϊκός: Τίποτα δεν είναι τυχαίο...

Παναθηναϊκός: Τίποτα δεν είναι τυχαίο...

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Τίποτα δεν είναι τυχαίο...
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την εύκολη νίκη του Παναθηναϊκού και το ντεμπούτο του Γιόβιτς απέναντι στην Μπασκόνια, στέκεται σε Έβανς, Μποχωρίδη, Κασελάκη και Καββαδά, ενώ υπογραμμίζει τις 23 ασίστ των «πρασίνων» οι οποίες αποτύπωσαν με εμφατικό τρόπο το καλύτερο επιθετικό παιχνίδι τους από το ξεκίνημα της σεζόν.

Ήταν από τις λίγες φορές τη φετινή σεζόν που οι φίλοι του Παναθηναϊκού παρακολούθησαν παιχνίδι της ομάδας τους στην EuroLeague και ένιωσαν «γεμάτοι». Χαμογελούσαν διάπλατα από μπασκετική ικανοποίηση και δεν μπορούσαν να το... διαχειριστούν. Και όχι τίποτε άλλο, αλλά είχαν δει τους «πράσινους» να κερδίζουν την Μπασκόνια με 12 πόντους διαφορά και το σκορ να τους αδικούσε.

Ε, εδώ που τα λέμε το παιχνίδι με τους Βάσκους και η συνολική εικόνα του αγώνα ήταν για «εικοσάρικο» και πάνω. Και... «πάλι καλά» θα πρέπει να λένε στη Βιτόρια. Γλίτωσαν από συντριβή. Ίσως ο Παναθηναϊκός να πραγματοποίησε το καλύτερο επιθετικό παιχνίδι του. Το πιο μεστό. Το πιο αποτελεσματικό. Το πιο στοχευμένο. Έστω και αν οι Βάσκοι είχαν πολλες απουσίες. Γιατί; Ο Παναθηναϊκός δεν είχε αυτές των Παπαγιάννη και Μέικον; Και τηρουμένων των αναλογιών ήταν εξίσου σημαντικές, αν και λιγότερες.

Ναι μεν υπάρχει και η μεγάλη νίκη με 95-69 απέναντι στην Εφές, αλλά εκείνο το βράδυ όλα τα σουτ έβρισκαν στόχο. Ακόμα και με δεμένα μάτια, ο Μέικον θα έστελνε τη μπάλα στο καλάθι. Ωστόσο δεν υπήρχαν οι συνεργασίες, η υπομονή και η εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας όπως στην πρόσφατη αναμέτρηση με την Μπασκόνια.

Τα 30 εύστοχα σουτ ήρθαν από... 23 ασίστ

Οι «πράσινοι» όχι μόνο έκαναν ρεκόρ σεζόν με τις 23 ασίστ που μοίρασαν, αλλά φρόντισαν να συνοδευτούν από τα 30 εύστοχα σουτ εντός παιδιάς! Αυτό κι αν είναι ενδεικτικό του «καλού διαβάσματος», της υπομονής και της σωστής κυκλοφορίας από το ξεκίνημα του αγώνα έως το τέλος. Κι όχι. Καμία από αυτές τις 23 ασίστ δεν αντιστοίχισε σε κάποιο «ζευγάρι» βολών. Όλες έφεραν καλάθι για τον Παναθηναϊκό. Όλες ήταν μέσα από σωστές συνεργασίες, μέχρι να γίνει κάποιος ο αποδέκτης της τελευταίας πάσας.

Λέτε να ήταν η... αύρα που έφερε ο πρώτος κανονικός πλέι μέικερ μετά την φυγή του Καλάθη το καλοκαίρι του 2020; Σίγουρα ο Στέφαν Γιόβιτς χρειάζεται αρκετό χρόνο ακόμα μέχρι να προσαρμοστεί, να βρει ρυθμό και να αποκτήσει καλή φυσική κατάσταση ώστε να βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό τον Παναθηναϊκό, αλλά ο παίκτης... φαίνεται. Έστω και αν είχε να παίξει έξι μήνες μπάσκετ, έστω και αν είχε ταλαιπωρηθεί από ουκ ολίγους τραυματισμούς. Τηρουμένων των αναλογιών και της μεγάλης του απουσίας, ο Σέρβος γκαρντ άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο ντεμπούτο του.

Χωρίς να κάνει κάτι το... πολύ εξεζητημένο, χωρίς να πάρει την ομάδα στις πλάτες, απλά έδειξε ότι μπορεί να φέρει την ηρεμία και την σωστή πάσα για την ομάδα του. Δεν... ταλαιπωρεί πολύ τη μπάλα στα χερια και απλά κοιτάζει πότε και σε ποιον να πασάρει. Οι 6 πόντοι με 2/2 τρίποντα, οι 3 ασίστ και τα 3 ριμπάουντ σε 19 λεπτά ήταν... υπεραρκετά για έναν παίκτη που είχε να παίξει έξι μήνες μπάσκετ με την εθνική της χώρας του και έναν ολόκληρο χρόνο σε συλλογικό επίπεδο με την καθημερινή τριβή μιας ομάδας.

Κανονικός πλέι μέικερ ο Γιόβιτς

Τώρα θα μου πείτε: «Κρίνεις από ένα και μόνο ματς;» Φυσικά και όχι. Απλά ο... κανονικός παίκτης, ο οποίος έχει εμπειρία στο υψηλότερο επίπεδο και γνωρίζει πολύ καλά τη θέση του, φαίνεται. Το αν θα πετύχει ή δεν θα πετύχει στον Παναθηναϊκό, το αν θα ταιριάξει ή δεν θα ταιριάξει με την ομάδα σε βάθος χρόνου (σ.σ. πάντα τα πρώτα ματς μπορεί να φέρουν ενθουσιασμό και ενδεικτικά θυμίζω τον Κιλπάτρικ και τον Μακ) είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Το σίγουρο είναι ότι ο Στέφαν Γιόβιτς είναι κανονικότατος πλέι μέικερ!

Δεν ξέρω αν η αύρα του ή ακόμα και αν η (μεγαλύτερη και περισσότερη) σιγουριά που ενέπνεε από τη θέση του point guard έδωσαν κίνητρο και ώθηση και στους υπολοίπους για τις 23 ασίστ και το εξαιρετικό -συνολικά- παιχνίδι του Παναθηναϊκού, αλλά είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι άπαντες περιμένουν να τον... ξαναδούν στο επόμενο ματς. Δεν αργεί. Την Κυριακή (30/1) απέναντι στον Άρη και έπειτα στην Τρίτη (2/2) κόντρα στη Μονακό.

Φυσικά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τον Πέρι. Η μέρα με τη νύχτα. Παρόλα αυτά θα συμφωνήσω με τον Πρίφτη ο οποίος είπε ότι θα ήθελε τον Αμερικανό για 1-2 μήνες ακόμα μέχρι και την πλήρης ενσωμάτωση του Γιόβιτς. Τώρα ο Σέρβος πρέπει να βουτήξει στα βαθιά και ας μην έχει την απαιτούμενη και απαραίτητη φυσική κατάσταση. Όμως υπήρχε περίπτωση να ρισκάρουν στον Παναθηναϊκό από τη στιγμή που παρουσιάστηκε το ενδιαφέρον της Μπούντουτσνοστ; Φανταστείτε να παρέμενε ο Πέρι, να μην ερχόταν άλλη πρόταση και να έμενε... αμανάτι στους «πράσινους» (σ.σ. μόνο για την EuroLeague από τη στιγμή που ο Γιόβιτς θα έπαιρνε, έτσι και αλλιώς τη θέση του στο ελληνικό πρωτάθλημα) έως το τέλος;

Πλέον ο Παναθηναϊκός έχει μείνει με Γιόβιτς-Μποχωρίδη και τον Σαντ-Ρος να θυμάται σε ειδικές περιπτώσεις τον περσινό του ρόλο, όταν και έπαιζε πλέι μέικερ. Μιας και είπα Μποχωρίδη. Ναι, είναι περισσότερο «δυάρι» παρά «άσος» όπως έχει πει πολλές φορές, αλλά στον Παναθηναϊκό θα μπορεί να πατάει αρκετή ώρα το παρκέ ως «άσος». Και «βλέποντας» γήπεδο, μοίρασε πέντε ασίστ! Και προσέξτε. Από εκεί που ο Παναθηναϊκός έπαιζε τόσο καιρό με κοντούς πλέι μέικερ τώρα έχει δύο οι οποίοι είναι... πάνω τα 1.96 μέτρα!

Όταν ο ρολίστας αποδέχεται τον ρόλο του

Προσθέστε, λοιπόν, τις άλλες τέσσερις ασίστ του Νέντοβιτς στο ματς (ο οποίος έτσι και αλλιώς είναι εξαιρετικός δημιουργός γνωρίζοντας πολύ καλά να στήνει pick n roll) και τις πέντε του Παπαπέτρου ο οποίος τραβούσε παίκτες και πάσαρε την κατάλληλη στιγμή (σ.σ. χαρακτηριστική φάση το κάρφωμα του Έβανς στο α' ημίχρονο) και ιδού το άρτιο επιθετικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Και ο Πρίφτης ήρθε για να δώσει και τις απαντήσεις για τον αρχηγό λύνοντας πολλές απορίες για το ντεφορμάρισμά του. Ίδιο είναι να παίζεις έχοντας ανάσες και ίδιο να παίζεις χωρίς να έχεις; Εδώ περπατάμε με βουλωμένη μύτη και νιώθουμε να χάνεται όλο το οξυγόνο! Φανταστείτε τον Παπαπέτρου σε αγώνες υψηλής έντασης... Γι' αυτό και είναι πολύ πιθανό να περάσει την πόρτα του χειρουργείου ώστε να αποκαταστήσει πρόβλημα. Λογικά μετά το Final 4 του Κυπέλλου...

Ο Τζέρεμι Έβανς μπορεί να είχε ένα λάθος διάβασμα την προηγούμενη εβδομάδα αλλά συνολικά ήταν θετικός. Και τώρα απέναντι στην Μπασκόνια ήταν εξαιρετικός! Ουσιαστικά δεν άφησε να φανεί καθόλου η απουσία του Παπαγιάννη. Την κάλυψε και με το παραπάνω. Όμως δεν είναι και ο πιο... σταθερός και αξιόπιστος παίκτης που έχουμε δει. Τιμιότατος ο Καββαδάς για δεύτερο σερί ματς και με highlight το φοβερό μπλοκ του στο δεύτερο ημίχρονο ενώ ο Κασελάκης συνεχίζει να ανταποκρίνεται στο έπακρο στον ρόλο που του έχει ζητηθεί.

Πόσο σημαντικό είναι για μια ομάδα να έχει παίκτες-ρολίστες οι οποίοι να έχουν αφομοιώσει στο έπακρο τον ρόλο τους ; Ε, δεν βρίσκεις εύκολα. Ειδικά σε αυτό το επίπεδο. Είτε παίξουν ένα λεπτό είτε 10 λεπτά, είτε 30 λεπτά, έχουν βάλει καλά στο μυαλό τους και στη νοοτροπία τους, ότι έτσι και μόνο έτσι θα μπορούν να ανταποκριθούν και να κερδίζουν χρόνο μέσα στο παρκέ.

Ο Παναθηναϊκός πήρε την ψυχολογική «ένεση» που ήθελε με μια νίκη στην EuroLeague ύστερα από 50 ημέρες αλλά για της δώσει αξία θα πρέπει να την εξαργυρώσει απέναντι στη Μονακό του Μάικ Τζέιμς την ερχόμενη Τρίτη (2/2) στο ΟΑΚΑ. Εκεί θα κληθεί να αποδείξει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο τις τελευταίες εβδομάδες. Τόσο όσον αφορά τη νίκη απέναντι στην Μπασκόνια, όσο και την εξαιρετική εμφάνιση που είχε προηγηθεί με την Εφές... Και (λογικά) έχοντας αυτήν την φορά και τους Παπαγιάννη και Μέικον...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...