Παναθηναϊκός: Κάνεις φάουλ ή παίζεις άμυνα;

Παναθηναϊκός: Κάνεις φάουλ ή παίζεις άμυνα;

Παναθηναϊκός: Κάνεις φάουλ ή παίζεις άμυνα;
O Παναθηναϊκός έδωσε απάντηση στο... προαιώνιο μπασκετικό δίλημμα και ο Γιάννης Σταυρουλάκης μετράει τις φετινές χαμένες ευκαιρίες των «πράσινων», ξαναβλέποντας την τελευταία φάση στην Κωνσταντινούπολη.

Τι θα συνέβαινε, λοιπόν αν στις αρχές της χρονιάς κάποιος έλεγε στον Δημήτρη Πρίφτη ότι θα πρέπει να ζήσει ξανά και ξανά το ίδιο σκηνικό, αμέτρητες φορές και χωρίς να συμβαίνει τίποτα καινούργιο; Όπου κάθε απογοήτευση θα επέστρεφε στον Παναθηναϊκό στην ίδια διαδοχή και ακολουθία; Σαν μια αιώνια κλεψύδρα που αναποδογυρίζει συνεχώς, μια αιώνια επανάληψη, ένα πανίσχυρο σφυρί που τσακίζει αυτούς που δεν είναι έτοιμοι για αυτό.

Ο Οκάρο Ουάιτ στήθηκε στη γραμμή των βολών στα 14.7" για το φινάλε. Πριν από δυο μήνες το έκανε ξανά. Στο Μόναχο κόντρα στην Μπάγερν. Τότε είχε 0/2, έπειτα μάλιστα από 10/10 βολές σε ολόκληρη την EuroLeague και στην αμέσως επόμενη επίθεση ο Λούτσιτς βρήκε στόχο σε τρίποντο. Χθες στο Sinan Erdem έβαλε 1/2 βολές, με την πρώτη χαμένη να αποδεικνύεται μοιραία. Όπως ο Λούτσιτς, έτσι και ο Μοερμάν έβαλε το μεγάλο σουτ της βραδιάς και έδωσε τη νίκη στην Εφές.

Κωνσταντινούπολη, Βιτόρια, Καζάν, Τελ Αβίβ, Μόναχο... Πέντε αγώνες, πέντε μεγάλες χαμένες ευκαιρίες... Οι πέντε ήττες εκ των 15 σερί μακριά από το ΟΑΚΑ που πλέον μετράει ο Παναθηναϊκός τις τελευταίες 350 μέρες στην EuroLeague, πανηγυρίζοντας για τελευταία φορά στο Φάληρο στις 5 Φεβρουαρίου 2021. Πικρή ήττα στο τέλος από την πρωταθλήτρια Ευρώπης, τα οφέλη θα ήταν πολύ σημαντικά για αυτή την ομάδα άσχετα με την βαθμολογική θέση της, εντούτοις ουδείς περίμενε να κριθεί το παιχνίδι στον πόντο.

Με το χέρι στην καρδιά, πόσοι ήταν εκείνοι πριν από το τζάμπολ που είπαν «λείπει ο Παπαγιάννης, τι να κάνουμε με τον Καββαδά»; Κι όμως... Ο Παναθηναϊκός πήγε να κάνει διπλό στην Πόλη χωρίς τον βασικό ψηλό του κι έδειξε σημάδια κανονικότητας απέναντι στην Εφές που μετρούσε 0/7 τρίποντα στο τελευταίο δεκάλεπτο πριν η μπάλα φτάσει στον Μοερμάν.

Αυτό που δεν έπρεπε να γίνει

Ο Πρίφτης προτίμησε αμυντικό σχήμα μετά το 73-76 με Σαντ Ρος αντί Μέικον ενώ ο Παναθηναϊκός έχασε τρεις εξαιρετικές ευκαιρίες να σκοράρει και να τελειώσει τη δουλειά, με άστοχα ελεύθερα σουτ των Παπαπέτρου, Ουάιτ από το τρίποντο και ένα χαμένο ποστάρισμα του Οκάρο. Έπειτα χάθηκε η επικοινωνία στην άμυνα, ο Τζέρεμι Έβανς βρέθηκε να κάνει... σκριν στον Πρίφτη αφού προηγουμένως πήγε για βοήθεια στον Πλάις και ο Μοερμάν σκόραρε ανενόχλητος.

Εν τέλει, ο Παναθηναϊκός... κατάφερε να χάσει στο παιχνίδι που ο Ουάιτ πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή εμφάνισή του στην EuroLeague, ο Βασίλης Καββαδάς έκανε δυο ρεκόρ καριέρας σε πόντους (8) και αξιολόγηση (11 PIR) ενώ ο Τζέρεμι Έβανς έκανε season high με 10 ριμπάουντ, τα 7 εξ αυτών επιθετικά, παίζοντας 5άρι σε όλο το ματς και σε κοντά σχήματα, με τον Κασελάκη στο 4. Εν τη απουσία του Παπαγιάννη, λοιπόν οι ψηλοί του Παναθηναϊκού δικαίωσαν τον Πρίφτη ωστόσο αποδείχτηκαν μοιραίοι στο φινάλε!

Ο μεν Οκάρο με τη χαμένη βολή, ο δε Έβανς που δεν ολοκλήρωσε την περιστροφή αφού στην αρχή κάνει ένα βήμα προς τον Γάλλο και επιστρέφει στη γωνία για να παίξει άμυνα στον ακίνδυνο Πλάις. Σε κάθε περίπτωση, το ντουμπλάρισμα του Σαντ Ρος στον Μίτσιτς και το κόψιμο του Έβανς στον Μοερμάν ήταν το αρχικό πλάνο. Καλώς, λοιπόν προτίμησαν να παίξουν άμυνα αντί να κάνουν φάουλ μιας και ο Ντάνστον ήταν στον πάγκο. Αυτό που δεν έπρεπε να γίνει και τελικά... έγινε ήταν η κίνηση του Έβανς να παίξει άμυνα τον Πλάις ενώ ο Παπαπέτρου είχε ήδη καλύψει τη weak side.

ΥΓ. Τίμιος και συγκινητικός Βασίλης Καββαδάς. Δεν είναι ο τεχνικά καλύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού και πριν από το ματς στην Πόλη, είχε παίξει σκάρτα 7 λεπτά όλη τη χρονιά με την ΤΣΣΚΑ. Ο Πρίφτης τον εμπιστεύτηκε κι εκείνος τον δικαίωσε. Εξαιρετικός στο διάστημα που αγωνίστηκε.

@Photo credits: eurokinissi