Ένοχ: Ένας... υπέροχος rookie για την Μπασκόνια (vid)

Ένοχ: Ένας... υπέροχος rookie για την Μπασκόνια (vid)

Σταυρούλα Μουστακάτου
Ένοχ: Ένας... υπέροχος rookie για την Μπασκόνια (vid)
Ο Στίβεν Ένοχ αποτελεί τον rookie που κάθε ομάδα ονειρεύεται. Ως μέλος της Μπασκόνια έχει εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή, ενώ κουβαλά ιστορία από Ρικ Πιτίνο μέχρι... Ουέστερν κινηματογράφο!

Μίας και ο Ντένζελ Ουάσινγκτον - σύμφωνα με την… ομολογία του ίδιου του Στίβεν Ένοχ λίγα χρόνια νωρίτερα - θα μπορούσε να ενσαρκώσει τον ρόλο της ζωής του καλύτερα, το μυαλό μας οδηγείται στο «The Magnificent Seven» της νέας εποχής. Εκεί όπου η Ουέστερν πλευρά του κινηματογράφου μας παρουσιάζει 7 «πιστολάδες» που προσλαμβάνονται για μία συγκεκριμένη αποστολή.

Στην περίπτωση του Ένοχ και με διαφορετικές συντεταγμένες από αυτές του Μεξικού, η έννοια του «υπέροχος» ανήκει σε ένα μοναδικό πρόσωπο. Με τον νεαρό σέντερ της Μπασκόνια να έχει τη δική του αποστολή πραγματοποιώντας ανάλογες εμφανίσεις ως rookie της Euroleague απέναντι σε πρωτοκλασάτες φιγούρες της διοργάνωσης.

Μπασκετικό θράσος, άγνοια «κινδύνου» και αμερικανικά φρονήματα… κολλεγίου συνθέτουν αυτό που ο Ένοχ κρατά σαν… όπλο του για την παρουσία του στα παρκέ.

k

Δια χειρός… Ρικ Πιτίνο, δια… φιλίας Άντρε Ντράμοντ

Γεννημένος στο Κονέκτικατ και αναθρεμμένος σε πολυμελή οικογένεια όπου ο πατέρας ασχολήθηκε με το μπάσκετ, ο πιτσιρικάς Ένοχ απέκτησε τις βάσεις ώστε να κυνηγήσει το όνειρο της πορτοκαλί θεάς. Πλάι στη φιλία που ανέπτυξε με τον Άντρε Ντράμοντ, τον οποίο γνώρισε σε ηλικία 9 ετών και λίγα χρόνια αργότερα τον είδε να γίνεται draft στο ΝΒΑ.

Από το λύκειο κιόλας κατάφερε να τραβήξει επάνω του τα βλέμματα του κοινού και να αναδειχθεί παίκτης της χρονιάς για το σχολείο του, έχοντας οδηγήσει την ομάδα στα ημιτελικά. Δεκαπέντε (15) πόντους και έντεκα (11) ριμπάουντ μέσο όρο…

Το πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ τον «έδεσε» στο ρόστερ του ανάμεσα σε διάφορους… μνηστήρες που τον πολιόρκησαν. Ως δευτεροετής, σε ηλικία 18 χρονών, κράτησε έναν σταθερό ρυθμό με 3.4 πόντους και 2.3 ριμπάουντ ανά αγώνα, όμως ένας τραυματισμός του μείωσε λεπτά συμμετοχής από τη μέση της σεζόν και έπειτα.



Χρονιά ορόσημο για τον Ένοχ το 2017… Στις 23 Απριλίου εκείνου του έτους, οι μαζικές αποχωρήσεις από το πανεπιστήμιο του Λούιβιλ τον οδηγούν στο να αναζητήσει μία θέση προς την κορυφή του NCAA. Αυτό θα γινόταν υπό τις οδηγίες του Ρικ Πιτίνο. Ο βετεράνος τεχνικός ανέλαβε για ένα διάστημα να «πλάσει» τον νέο ψηλό της ομάδας του. Είχε άλλωστε τα πειστήρια του κορυφαίου. Ωστόσο το σκάνδαλο που ξέσπασε και η… τρέλα του March Madness δεν του το επέτρεψαν για πολύ καιρό.

Με τον Κρις Μακ στον πάγκο, ο Στίβεν συνέχισε να δουλεύει. Τα ban του Λούιβιλ δεν του επέτρεπαν να αγωνιστεί την ίδια περίοδο, αλλά το 2018/19 βρήκε τον ρυθμό που αναζητούσε δίνοντας στην ομάδα του ένα πολυσχιδή ψηλό με 9.4 πόντους κι 5.2 ριμπάουντ ανά αγώνα. Φρόντισε, μάλιστα, να συστηθεί από νωρίς στα άλλα «μεγαθήρια» σκοράροντας 14 πόντους απέναντι στο Ντιουκ, 22 με το Κολέγιο της Βοστώνης και άλλους 23 κόντρα στο Κεντάκι.

Κάποια (προσωπικά) ρεκόρ αργότερα και μετά από μία αντίστοιχη σεζόν, ο δρόμος προς το ΝΒΑ φαινόταν πλέον ανοιχτός. Στο draft του 2020, όμως, δεν κατάφερε να ακούσει το όνομά του στην αρμάδα που ακολούθησε τον πρώτο, Άντονι Έντουαρτς. Και το ταξίδι στην Ευρώπη ήταν μονόδρομος.

Η «motherland» Ισπανία

Στο επόμενο βήμα του, ο Ένοχ έκανε πραγματικότητα τη φράση των κολεγιακών του χρόνων. «Θέλω να πάρω το πτυχίο μου και να κυνηγήσω το όνειρό μου»… Το οποίο έλαβε μορφή στην Ισπανία, με την Ομπραδόιρο να κάνει δικό της έναν φιλόδοξο Αμερικανό.
Το διάστημα προσαρμογής του στα παρκέ και στη φιλοσοφία της άλλης πλευράς του Ατλαντικού… εκμηδενίστηκε.

Ο Ένοχ ανταπεξήλθε άμεσα στα «θέλω» της ομάδας και στα 23 του χρόνια κατέγραψε σπουδαίες επιδόσεις. Ακόμη και απέναντι στους… μεγάλους της χώρας με 14 πόντους απέναντι στη Ρεάλ και 17 στην Μπαρτσελόνα.

k

Οι επιδόσεις του την περασμένη σεζόν (2020/21) «ανάγκασαν» τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς να στρέψει το βλέμμα του προς το εγχώριο πρωτάθλημα για τις ανάγκες της Μπασκόνια. Στο πρόσωπο του Ένοχ βρήκε το ιδανικό…συμπλήρωμα για τις θέσεις που άφησαν κενές ο Γιουσούφα Φαλ και ο Ακίλε Πολονάρα.

Με αυτόν τον τρόπο η Ισπανία εξελίχθηκε σε μία δεύτερη «motherland». Ο αρχικός προορισμός γινόταν μόνιμος και του έδινε την ευκαιρία της Euroleague.

Τα πεπραγμένα του rookie

Η διάσταση του «μόνιμου» αποτυπώθηκε από τις πρώτες κιόλας παρουσίες του με την Μπασκόνια στην Ευρώπη. Μόνιμος… μπελάς στους αντιπάλους του. Χρειάστηκε μόλις λίγες εμφανίσεις για να κάνει «θόρυβο» το Νο23 των Βάσκων. Και όχι δεν ήταν ο Τζόρνταν εκείνος που τον… προέτρεψε να το φορέσει. Αλλά ο πατέρας του που ξεκίνησε την παράδοση φορώντας το!

Το «παρθενικό» του ρεκόρ στην Euroleague ήρθε μετά από την... υπέροχη(διόλου τυχαίο) εμφάνιση απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Οι 35 πόντοι της αξιολόγησης ήταν αποτέλεσμα 22 πόντων με 7/8 δίποντα και 8 ριμπάουντ. Ακολούθησε double-double (14π., 11 ριμπ.) με τον Ερυθρό Αστέρα υπό τις οδηγίες του Νέβεν Σπάχια αυτή τη φορά.



Και κάπως έτσι μπήκε η (βαριά) ταμπέλα του πρωταγωνιστή για την ομάδα του. Άλλοτε με βρυχηθμούς και άλλοτε με σκληρές και ουσιαστικές μάχες στη ρακέτα. Αυτές που τον έφεραν να «φιγουράρει» 5ος στα επιθετικά ριμπάουντ στη διοργάνωση (72) και 9ος σε σύνολο «σκουπιδιών» (98).

Από τα τελευταία 10 παιχνίδια, μόλις 2 έχουν μείνει σε χαμηλές…πτήσεις με μονοψήφιο αριθμό πόντων. Οι αριθμοί του φέρνουν στους Ισπανούς χαμόγελα. Απόλυτα λογικό με 10.2 πόντους, 6 ριμπάουντ, 0.7 ασίστ και 0.5 μπλοκ κατά μέσο όρο!

Η… παράδοση με ισπανικές αντιπάλους

Η Μπαρτσελόνα ήταν η αφετηρία του για το… ξεπέταγμα! Στο… πάρτυ που στήθηκε απέναντι στον ίδιο αντίπαλο (94-75) την περασμένη αγωνιστική ήταν και πάλι «διπλός» (13π., 10 ριμπ.) με την ρακέτα να του ανήκει στα επιθετικά ριμπάουντ (7).

Το rising star της Euroleague που «κόντραρε» την εμπειρία του Νίκολα Μίροτιτς και της υπόλοιπης frontline των «μπλαουγκράνα», ρίχνεται στη μάχη απέναντι στην γραμμή-φόβητρο της Ρεάλ Μαδρίτης. Ταβάρες, Γιαμπουσέλε και Πουαριέ είχαν… δώσει καλό βαθμό στον Ένοχ στην πρώτη τους συνάντηση με 14 πόντους και 4 ριμπάουντ.

K

Αυτή τη φορά οι δύο ομάδες ολοκληρώνουν την «διαβολοβδομάδα» και την 21η αγωνιστική τους δίχως να έχουν αγωνιστεί στην προηγούμενη αναμέτρηση λόγω αναβολών.

Κάθε αγώνας μεταξύ τους αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και ο Αμερικανός σέντερ δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο για να ξεχωρίσει από αυτά που ήδη κάνει!

Στην διοργάνωση των ονομάτων ο Ένοχ έχει βρει τη θέση του. Αν θα συνεχίσει ως «Magnificent Οne» στη γραμμή κρούσης της Μπασκόνια είναι στο χέρι του και στην «φαντασία» του Ντένζελ Ουάσινγκτον!

@Photo credits: euroleague