Ακίλε Πολονάρα: H μεγάλη έκπληξη της Μπασκόνια που... σίγησε στη Φενέρ

Σταυρούλα Μουστακάτου
Ακίλε Πολονάρα: H μεγάλη έκπληξη της Μπασκόνια που... σίγησε στη Φενέρ
Ο Ακίλε Πολονάρα συναντά ξανά την Μπασκόνια, με την οποία... μεγαλούργησε την περασμένη σεζόν χωρίς να θυμίζει πολλά από τον «Αχιλλέα» των Ισπανών φορώντας τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε.

Όπως έχουμε διδαχθεί από την μυθολογία, το όνομα «Αχιλλέας» αποδίδεται στη μαχητικότητα, την τόλμη και το κοφτερό μυαλό. Στο μπασκετικό στερέωμα υπάρχει ο... Ακίλε Πολονάρα που με τα ίδια χαρακτηριστικά κατόρθωσε την σεζόν 2020/21 ως παίκτης της Μπασκόνια να βάλει δυνατή υποψηφιότητα για το... άτυπο βραβείο του «Πιο βελτιωμένου παίκτη στην Euroleague».

Είχε υπομονή όταν βρέθηκε στην σκιά του Σενγκέλια και βρήκε το σθένος να ξεχωρίσει όταν η ομάδα του έμοιαζε να αναζητά τον επόμενο σταρ! Αυτή τη στιγμή με τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε, γυρνάει ξανά δύο βήματα πίσω, ωστόσο έχει αποδείξει πως το προσωπικό του restart μπορεί να έρθει εκεί που δεν το περιμένεις.

Ο «κυνηγός» Περάσοβιτς και η μαγεία του Ντούσκο

Ο Ιταλός διεθνής περιπλανήθηκε για αρκετά χρόνια στα γήπεδα πατρίδας του περνώντας από ομάδες όπως η Βαρέζε, η Ρετζιάνα και η Σάσαρι... Οι σταθερά καλές του επιδόσεις «ανάγκασαν» τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς να πιστέψει στο ταλέντο του και να τον εντάξει στην οικογένεια της Μπασκόνια.

Η σεζόν προσαρμογής του στα νέα δεδομένα δημιούργησε «σύννεφα» στις σχέσεις των δύο πλευρών αφού με 3.1 πόντους και 3 ριμπάουντ στις συμμετοχές που κατέγραψε, οι σκέψεις για αποδέσμευση ήρθαν στο προσκήνιο.

c

Παρόλα αυτά, ο Ακίλε, σαν σωστός... μαχητής και με εμπνεύσεις βγαλμένες από κάθε πινακάκι, έγινε το πρόσωπο της τελικής φάσης του Ισπανικού πρωταθλήματος και η «απόλυση» μετατράπηκε σε ανανέωση συνεργασίας εν μέσω μίας νυκτής. Στην πραγματικότητα οι εμπνεύσεις ανήκαν στον σκληροτράχηλο Ντούσκο Ιβάνοβιτς που, πέρα από τις φήμες που τον ακολουθούν, φάνηκε να γυρνάει τον διακόπτη του Πολονάρα και εκείνος το διασκέδαζε με την ψυχή του.

Χάρισε το πρωτάθλημα και... την ευκαιρία στον εαυτό του

Μία ασίστ-ξυράφι... Αυτό ήταν που χάρισε το πρωτάθλημα στους Βάσκους έπειτα από μία 10ετία, μέσα στη «Λα Φοντέτα» με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα. Το ισόπαλο 67-67 στα 10,1 δευτερόλεπτα που απέμεναν για τη λήξη της αναμέτρησης δεν μπορούσε να αναδείξει τον νικητή.

Η «φιγούρα» που ξεχώρισε σε εκείνα τα playoffs, ο... παγκίτης, Ακίλε Πολονάρα, ήταν αυτός που έβαλε την υπογραφή του μοιράζοντας στον Βιλντόζα για το καθοριστικό καλάθι.

c

Ο σταρ της Μπασκόνια, Τορνικέ Σενγκέλια, εκείνο το καλοκαίρι θα έπαιρνε τον δρόμο προς την παγωμένη Μόσχα για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ και ο 27χρονος Ιταλός θα έβρισκε - ή καλύτερα θα δημιουργούσε - την ευκαιρία για το step up.

Ο Ιβάνοβιτς θέλησε να καλύψει το κενό του Γεωργιανού με παράγοντες τους Πίτερς και Πολονάρα.

Ο χρόνος συμμετοχής του «Αχιλλέα» ανέβηκε κατακόρυφα μαζί με την απόδοσή του. Χωρίς να το γνωρίζει και χωρίς κυρίως να το προβάλλει είχε γίνει ένας ηγέτης στο «παρεάκι» των Ισπανών.

Σε 33 αγώνες εμφανιζόταν στο παρκέ με 29:47 κατά μέσο όρο, μετρώντας 12.2 πόντους, 6.6 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και 0.9(!) λάθη. Το πιο χαρακτηριστικό, όμως, για το παιχνίδι του Πολονάρα ήταν η μόνιμη απειλή απο τα 6.75μ., αφού το ποσοστό του άγγιζε το 44.3%.

Ο επίλογος της δεύτερης σεζόν με την Μπασκόνια θα έμπαινε με τον τίτλο του ΜVP για την τελευταία «διαβολοβδομάδα» της Euroleague, αφού απέναντι στον Παναθηναϊκό έκανε... τα πάντα και σημείωσε ρεκόρ καριέρας με 36 βαθμούς στο ranking. Οι σειρήνες των «μεγάλων» δεν άργησαν να ηχήσουν και ο Πολονάρα σύντομα έγινε κάτοικος Τουρκίας...

Ο Πολονάρα της Φενέρ

Η προοπτική που δημιούργησε ο Ιταλός ψηλός για την ομάδα της Κωνσταντινούπολης, τουλάχιστον μέχρι τη δεδομένη στιγμή, δεν μοιάζει να έχει... αποδώσει. «Είναι σαν όνειρο το ότι βρίσκομαι στη Φενέρ» δήλωνε λίγο μετά την υπογραφή του. Ωστόσο, το συγκεκριμένο όνειρο δεν είχε προσδιορισμό και ενδέχεται να εξελιχθεί και σε εφιάλτη, βάσει των αριθμών του τη φετινή σεζόν.

c

Ο ρόλος που έχει λάβει από τον Σάσα Τζόρτζεβιτς είναι περισσότερο συμπληρωματικός και ακόμη και την περίοδο που ο Σέρβος τεχνικός θέλησε να «ανοίξει» το rotation του για να πάρει βοήθειες από άλλα πρόσωπα του ρόστερ του, η εικόνα δεν άλλαξε δραματικά.

Ο Πολονάρα έχει κληθεί να βρει και πάλι τον εαυτό του μέσα από τις απαιτήσεις του προπονητή, με τους 6.7 πόντους μέσο όρο σε 20 λεπτά αγώνα να μην ικανοποιούν όσους αποθέωσαν τον παίκτη- έκπληξη της περασμένης σεζόν.

Παρουσιάζεται πιο «οικονομικός» στις προσπάθειές του για δίποντο φτάνοντας το 71.4% με 20/28, ενώ το αγαπημένο του τρίποντο τον... προδίδει κατεβαίνοντας 15.7% από το αντίστοιχο της σεζόν 2020/21 (28.6% έναντι 44.3%).

Πέραν των παραπάνω η κυριαρχία του στη ρακέτα έχει... εξασθενήσει (3.9 ριμπάουντ) τόσο όσο οι τελικές του πάσες με 0.8 ανά αγώνα.