Φέρελ στο Gazzetta: «Στον Παναθηναϊκό δεν μπορούσα να δείξω τι αξίζω από τον πάγκο»

Φέρελ στο Gazzetta: «Στον Παναθηναϊκό δεν μπορούσα να δείξω τι αξίζω από τον πάγκο»
Ο Γιόγκι Φέρελ μιλά στο Gazzetta για το σύντομο πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό, τον λόγο που αποχώρησε από τους «πράσινους» και το μεγαλύτερο μάθημα που πήρε από τον Ντιρκ Νοβίτσκι.

Η τελευταία σημείωση σε ό,τι αφορά τον Γιόγκι Φέρελ ήταν η νέα γεμάτη εμφάνιση του Αμερικανού πόιντ γκαρντ το βράδυ της Τρίτης 21/12 στην έδρα της Βαλένθια, εκεί όπου η Τσεντεβίτα Ολίμπια επικράτησε με 85-97 για το EuroCup και ο πρώην NBAer μέτρησε 15 πόντους (2/2 βολ., 2/4 δίπ., 3/7 τρίπ.), 7 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα στα 35:02 που έμεινε στο παρκέ.

Ο Φέρελ δεν κατάφερε να… μακροημερεύσει στον Παναθηναϊκό. Σε 5 συμμετοχές στην EuroLeague έπαιξε σκάρτα 40 λεπτά, μολονότι ήλθε στους «πράσινους» για να αποτελεί τον βασικό πλέι μέικερ της ομάδας. Πλέον απολαμβάνει θέση βασικού στην Τσεντεβίτα και μιλάει στο Gazzetta για την θητεία του στον Παναθηναϊκό και τη νέα ζωή στη Λιουμπλιάνα, ξεκαθαρίζει πως το ΝΒΑ δεν έχει τελειώσει για τον ίδιο και επιλέγει μεταξύ Αντετοκούνμπο, Γιόκιτς και Ντόντσιτς για τον κορυφαίο Ευρωπαίο NBAer.

Πως θα περιέγραφες, λοιπόν την εμπειρία σου στην Ευρώπη μέχρι στιγμής; Ήλθες στον Παναθηναϊκό, έζησες την ατμόσφαιρα του ντέρμπι δίχως να παίξεις, έφυγες μετά από σχεδόν έναν μήνα, υπέγραψες στην Τσεντεβίτα και έπαιξες μπροστά στον Μπραντ Στίβενς
«Πολλά σκαμπανεβάσματα… Ήξερα πως δεν θα ήταν εύκολο όμως είναι επιλογή μου που βρίσκομαι εδώ και θέλω να ζήσω αυτή την εμπειρία, να μάθω από αυτή την κατάσταση. Έμεινα πολύ λίγο στον Παναθηναϊκό, η εμπειρία μου εκεί ήταν πολύ μικρή όμως προσπάθησα να μαθαίνω πράγματα κάθε μέρα. Προσπάθησα να μαθαίνω από τους συμπαίκτες μου... Ας πούμε πως είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι εδώ και παίζω στην Ευρώπη».

Τι είναι η Τσεντεβίτα Ολίμπια για σένα σε αυτή τη φάση της καριέρας σου;
«Είναι η ομάδα που μου έδειξε ότι με θέλει και με έκανε να νιώθω σημαντικός. Που είδε την αξία μου και ήθελε να έλθω εδώ. Απλώς, κάνω ό,τι μπορώ για να τη βοηθάω να κερδίζει. Όταν έμαθα πως ήθελαν να με υπογράψουν, κατάλαβα πως αναγνωρίζουν την αξία μου και το τι μπορώ να προσφέρω. Έτσι αποφάσισα να έλθω στην Τσεντεβίτα. Αυτό το κλαμπ σημαίνει πολλά για μένα αυτή τη στιγμή. Επειδή, ακριβώς με εμπιστεύτηκε».

Με τι προσδοκίες ήλθες στην Ευρώπη τον περασμένο Οκτώβριο; Πόσο δύσκολο ήταν για σένα να πάρεις τα ταλέντα σου και να παίξεις για πρώτη φορά μακριά από τις ΗΠΑ στα 28 σου;
«Νιώθω πως έχω ακόμα πολλά πράγματα να μάθω. Οι διαφορετικοί κανονισμοί, ο τρόπος που προσεγγίζουν το παιχνίδι στην Ευρώπη… Ακόμη προσπαθώ να μην κάνω βήματα! Σε κάθε περίπτωση, έχω σπουδαίους τύπους εδώ, ακόμα και στον Παναθηναϊκό που προσπαθούν να με βοηθήσουν και να κάνουν πιο εύκολη τη μετάβασή μου στο ευρωπαϊκό μπάσκετ».

Τι είναι αυτό που απολαμβάνεις περισσότερο στη νέα ομάδα σου;
«Είμαι τυχερός γιατί έχω γύρω μου σπουδαίους ανθρώπους, αυθεντικούς και ειλικρινείς που θέλουν το καλύτερο ο ένας για τον άλλον και όλοι μαζί για την ομάδα. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό για ένα κλαμπ. Να έχεις δηλαδή στο πλευρό σου τους καλύτερους ανθρώπους που μπορείς να έχεις. Είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί. Θέλουν να με βλέπουν να πηγαίνω καλά γιατί έτσι ξέρουν πως και η ομάδα θα πάει καλά. Έχουμε ένα τρομερό γκρουπ παικτών».

Ξέρεις πως μετά από τις τελευταίες εμφανίσεις σου, ειδικά έπειτα από τον αγώνα με την Παρτιζάν, το όνομά σου ήλθε ξανά στο προσκήνιο από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού στα social media…. Γιατί έφυγες χωρίς να πάρεις ευκαιρίες…
«Ίσως ο κόουτς ένιωσε πως πρέπει να παίζουν περισσότερο τα παιδιά που ήταν εκεί από την αρχή, που βρίσκονταν στον Παναθηναϊκό από τις πρώτες μέρες, που έπαιζαν όλη τη σεζόν… Δεν είμαι σίγουρος για το τι δεν πήγε καλά. Πήγα στον Παναθηναϊκό για να παίξω αλλά δεν έπαιξα».

Τελικά, εσύ ο ίδιος είχες απαντήσεις για όλα αυτά; Για τον λόγο, δηλαδή που δεν σου δόθηκαν ουσιαστικά ευκαιρίες;
«Τα πράγματα είναι απλά… Έφυγα γιατί ένιωσα πως δεν μπορούσα να δείξω τι αξίζω, το τι μπορώ να κάνω πραγματικά όταν κάθομαι στον πάγκο. Θα σου πω κάτι… Είμαι καλός συμπαίκτης, ακόμα και όταν βρίσκομαι στον πάγκο γιατί μιλάω στους συμπαίκτες μου, τους εμψυχώνω, τους λέω τι βλέπω στο γήπεδο, γενικώς θα κάνω ό,τι μου ζητήσει η ομάδα. Στο τέλος της ημέρας, νομίζω πως έχω το ταλέντο για να παίξω στο top επίπεδο και να μην είμαι μόνο στον πάγκο. Έπρεπε να πάω κάπου και να δείξω αυτό το ταλέντο. Σίγουρα, δεν έχω άσχημα συναισθήματα για τον Παναθηναϊκό».

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι σε αυτή τη διαδικασία; Πόσο δύσκολο ήταν να αποδεχτείς το DNP ή τα ελάχιστα λεπτά συμμετοχής σε ένα εντελώς άγνωστο περιβάλλον;
«Σίγουρα το να μην παίζεις είναι σκληρό. Πιστεύω πως θα ένιωθα περισσότερο άνετα αν έπαιζα σε κάποια ματς, αν μου δινόταν η ευκαιρία να παίξω κάποια λεπτά παραπάνω για να μάθω το ευρωπαϊκό στιλ όμως δεν μου δόθηκε καν αυτή η δυνατότητα. Ήταν πολύ σκληρό και δύσκολο να μένω στον πάγκο. Προσπάθησα να σκέφτομαι θετικά, να έχω το κεφάλι ψηλά μέχρι που με κάλεσε η Τσεντεβίτα και αποφάσισα να έλθω εδώ».

Ρώτησες ποτέ τον προπονητή σου γιατί δεν παίζεις;
«Όχι, όχι… Δεν είχα καμία τέτοια κουβέντα».

Ποιοι είναι πλέον οι στόχοι σου; Φαντάζομαι πως το κεφάλαιο του ΝΒΑ δεν έχει κλείσει ακόμα για σένα;
«Για την ομάδα μου, θέλουμε να βάλομε το όνομά μας στον χάρτη. Να προσπαθήσουμε να πετύχουμε πολλές νίκες, ειδικά στο EuroCup απέναντι σε σπουδαία κλαμπ. Σε ό,τι με αφορά, σίγουρα το ΝΒΑ δεν έχει τελειώσει. Θέλω να γυρίσω κάποια στιγμή και να δείξω τι μπορώ να κάνω…».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρες από τον Ντιρκ Νοβίτσκι στους Μάβερικς;
«Όταν ήλθα στο Ντάλας, ο Νοβίτσκι ήταν στα τελευταία χρόνια της καριέρας του όμως είναι από τους πιο εργατικούς παίκτες που έχω δει ποτέ στη ζωή μου! Ήταν πάντα ο τελευταίος που έφευγε από την προπόνηση, αφού πρώτα έκανε τα σουτ του. Είχε μια συγκεκριμένη ρουτίνα που την ακολούθησε σε όλη την καριέρα του και αυτό τον έκανε τόσο πετυχημένο».

Ποιον θα επέλεγες για κορυφαίο Ευρωπαίο στο ΝΒΑ; Τον Ντόντσιτς, τον Γιόκιτς ή τον Αντετοκούνμπο;
«Θα έλεγα τον Γιάννη! Πήρε πρωτάθλημα με τους Μπακς, ήταν ο MVP των Τελικών. Αυτόν τον τύπο δεν μπορείς να τον νικήσεις! Τώρα έχει την ευκαιρία του για το repeat».

Στο EuroCup

16 πόντοι
100% στις βολές
38.5% στο δίποντο
42.9% στο τρίποντο
3 ριμπάουντ
7 ασίστ
1 κλέψιμο
3.3 λάθη
18.3 PIR
σε 30:21 μ.ό. (3 συμμετοχές)

Στην Αδριατική Λίγκα

10.3 πόντοι
100% στις βολές
30% στο δίποντο
29.4% στο τρίποντο
2 ριμπάουντ
2.7 ασίστ
0.7 κλεψίματα
2 λάθη
σε 22.7' μ.ό. (σε 3 συμμετοχές)

@Photo credits: Αδριατική Λίγκα