EuroLeague: 8 παίκτες με κάκιστα ποσοστά ευστοχίας που... τα σπάνε

Ευαγγελος Στελλάκης
EuroLeague: 8 παίκτες με κάκιστα ποσοστά ευστοχίας που... τα σπάνε
Το Gazzetta στέκεται στο «άσφαιρο» ξεκίνημα οκτώ παικτών της EuroLeague, οι οποίοι έπειτα από μια ενδεκάδα αγώνων, εξακολουθούν να εκτελούν με άσχημα ποσοστά στις εντός πεδιάς προσπάθειες τους.

Περίπου το 1/3 της Regular Season της εφετινής EuroLeague ανήκει αισίως στην ιστορία, με τη συμπλήρωση 11 εκ των 34 αγωνιστικών. Το δείγμα είναι πλέον ουσιαστικό και μόλις λίγες μέρες πριν εισέλθουμε στον τελευταίο μήνα του έτους, ορισμένοι παίκτες εξακολουθούν να μην βρίσκουν ρυθμό στην επίθεση.

Η σεζόν έχει αρκετό δρόμο μπροστά της, αλλά στην παρούσα φάση κάποιες μονάδες καλούνται να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών τους, προκειμένου να βοηθήσουν περισσότερο τις ομάδες τους. Το Gazzetta επισημαίνει ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις (Μπαρτσελόνα)

Σε δύο σεζόν με την Ζάλγκιρις Κάουνας, ο Αμερικανός φόργουορντ εκτελούσε με 41.5% πίσω από τα 6.75 μέτρα, ενώ παλαιότερα στην Γαλατασαράι στο EuroCup με 43.2%. Νέος ρόλος φέτος στην Βαρκελώνη και γενικότερα καινούργιο αγωνιστικό περιβάλλον για τον 27χρονο παίκτη που έχει μέχρι στιγμής μόλις 2/14 τρίποντα (14.3%) σε 11 εμφανίσεις στην EuroLeague, παίζοντας κατά μέσο όρο 21:34 λεπτά.

Όχι μόνο σουτάρει σπανιότερα, αλλά πλέον δείχνει να μην μπορεί να βρει εύκολα το στόχο, σε περιορισμένο αριθμό προσπαθειών. Ο Γιασικεβίτσιους τον εμπιστεύεται κυρίως για τις αμυντικές του αρετές στην Μπαρτσελόνα, σε αντίθεση με τον Μάρτιν Σίλερ πέρσι που του έδινε περισσότερη ελευθερία στην επίθεση. Ως εκ τούτου, για την ώρα δυσκολεύεται να βρει το... χέρι του και το συνήθως υψηλό του ποσοστό στα τρίποντα, έχει εξανεμιστεί.

Ουέιντ Μπάλντγουιν (Μπασκόνια)

Ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού ποτέ του δεν ήταν συνεπής σουτέρ από απόσταση, εκτελώντας με 28.1% στα τρίποντα, σε 24 συμμετοχές στην EuroLeague με τους ερυθρόλευκους κι άλλες 39 με την Μπάγερν Μονάχου. Πάντοτε προτιμούσε τις διεισδύσεις και το κάθετο παιχνίδι, με το περιφερειακό σουτ να μην αποτελεί την προτεραιότητα του.

2

Ωστόσο, φέτος στην Μπασκόνια, ακόμη κι αυτό το μετριότατο τρίποντο, τείνει να... εξαφανιστεί, μιας κι ο 26χρονος γκαρντ έχει μόλις 5/26 (19.2%) σε 10 ματς με χρόνο συμμετοχής 24:11 λεπτά. Αντί να έχει ανοδικές τάσεις, το βλέπουμε να φτάνει σε... βαρομετρικό χαμηλό. Μένει να δούμε αν ο Μπάλτνγουιν θα καταφέρει σε κάποια στιγμή στην καριέρα του να βελτιώσει το συγκεκριμένο σημείο του παιχνιδιού που δεδομένα είναι ο κρυπτονίτης του.

Σέρχιο Γιουλ (Ρεάλ Μαδρίτης)

Ο εμβληματικός αρχηγός των Los Blancos και πάλαι ποτέ σπουδαίος σκόρερ, οδεύει σιγά σιγά προς την δύση της καριέρας του, έχοντας αφήσει πίσω τους τις παραγωγικές μέρες. Με 23.8% στα δίποντα (5/21) και 28.6% στα τρίποντα (12/42) σε 10 παιχνίδια φέτος, δεν μπορεί να προσφέρει περισσότερους από 5.5 πόντους κατά μέσο όρο στην επίθεση της Ρεάλ.

Ο ρόλος του είναι μικρότερος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν κι όπως όλα δείχνουν ο 34χρονος γκαρντ περνά οριστικά στην δεύτερη... ταχύτητα του ρόστερ της Βασίλισσας. Ο συνδυασμός του σοβαρού τραυματισμού του προ τετραετίας με το γεγονός πως «γερνάει» μπασκετικά τον αποτρέπουν από το να κατέχει πια αρμοδιότητες πρωταγωνιστή. Τα μέχρι στιγμής ποσοστά του είναι τα χειρότερα της 15ετους καριέρας του στην διοργάνωση.

Μάικ Τζέιμς (Μονακό)

Το μεγάλο καλοκαιρινό «μπαμ» των Μονεγάσκων έχει μεγάλη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας με 13.1 πόντους και 5.2 ασίστ κατά μέσο όρο σε 11 παρουσίες, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που... το παρακάνει στην επίθεση. Σε βραδιές που δεν του... πάνε, δεν βάζει φρένο, αντιθέτως συνεχίζει να εκτελεί και κάπως έτσι τα ποσοστά του εντός πεδιάς υποχωρούν αισθητά.

1

Ενδεικτικά, το ποσοστό καριέρας του στα δίποντα είναι 52% αλλά φέτος σουτάρει με 44% ενώ από την περίμετρο έχει μόλις 25.4% (32.5% ποσοστό καριέρας) που είναι το χαμηλότερο ποσοστό του για την τελευταία τετραετία. Η κλάση του 31χρονου είναι αδιαμφισβήτη, όπως κι η υπερβολή που χαρακτηρίζει συχνά το παιχνίδι του. Σίγουρα ο κόουτς Ζβέζνταν Μίτροβιτς θα ήθελε να είναι λίγο πιο "efficient" ο Τζέιμς, προκειμένου να γίνει πιο ουσιαστικός στο παρκέ.

Όγκνιεν Ντόμπριτς (Ερυθρός Αστέρας)

Ο 27χρονος Σέρβος εντυπωσίασε πέρσι με το 46% στα τρίποντα σε 32 αγώνες, αλλά φέτος δεν υπάρχει ανάλογη συνέχεια εκ μέρους του. Μετά από 10 αγώνες με την ομάδα του κόουτς Ντέγιαν Ράντονιτς, καταγράφει μόλις 22.7% (10/44), μένοντας αρκετά μακριά από τα περσινά του υψηλότατα στάνταρ. Φταίει άραγε η δική του κακή φόρμα στο σουτ ή το γεγονός πως ο Ερυθρός Αστέρας είναι μια ομάδα με αμυντικές κατευθύνσεις που γενικώς ως σύνολο δεν σουτάρει καλά;

Το παράδοξο με τον έμπειρο γκαρντ-φόργουορντ είναι πως σκοράρει περισσότερο (9.3π. φέτος έναντι 8.3π. πέρσι), δίχως ακόμη να έχει βρει την σταθερότητα στο μακρινό του σουτ. Σίγουρα δεν είναι κακός παίκτης ο Ντόμπριτς, το αντίθετο μάλιστα, και μπορεί σε βάθος χρόνου να διορθώσει αυτό το μελανό σημείο στη φετινή του στατιστική κάρτα.

Κρις Σίνγκλετον (Εφές)

Το "3&D" όπλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης παραμένει ένα πολύτιμο αμυντικό γρανάζι, το οποίο προς το παρόν είναι «απενεργοποιημένο» ως προς το έτερο δυνατό του χαρτί, δηλαδή το μακρινό σουτ. Στα 11 πρώτα ματς της σεζόν στην EuroLeague σουτάρει με 28% από τα 6.75 μέτρα (7/25), τη στιγμή που στις προηγούμενες έξι σεζόν του είχε 41.2%.

3

Ο 32χρονος φόργουορντ δεν έχει ξεκινήσει καλά τη σεζόν επιθετικά με μόλις 3.8 πόντους ανά 17:49' κι ίσως τον επηρεάζει η συνολική μετριότητα της Εφές σε αυτό το πρώτο δίμηνο. Έχει την εμπειρία και την ποιότητα για να βελτιώσει το χαμηλό ποσοστό του κι είναι μάλλον θέμα χρόνου να ρολάρει καλύτερα, τόσο εκείνος, όσο και συνολικά η τουρκική ομάδα.

Τζάρελ Μπράντλεϊ (Ούνικς Καζάν)

Ο 25χρονος φόργουορντ είναι rookie στα ευρωπαϊκά παρκέ και δείχνει να δυσκολεύεται σε αυτούς τους πρώτους του μήνες στην Ούνικς. Στις περισσότερες από τις 11 συνολικά συμμετοχές του, είναι αναποτελεσματικός επιθετικά, με... άτσαλα και απρόσεκτα τελειώματα. Καταγράφει 28% στα δίποντα (9/32) και 17.6% στα τρίποντα (3/17) και μένει στους 3.2 πόντους ανά 14:22 λεπτά συμμετοχής.

Σε μια ομάδα με μπόλικο επιθετικό ταλέντο, ο Μπράντλεϊ δεν συγκαταλέγεται στην κατηγορία των προικισμένων παικτών στο σκοράρισμα. Σίγουρα ο κόουτς Βέλιμιρ Περάσοβιτς δεν τον πήρε για να κάνει την δουλειά του Κέιναν, του Χεζόνια ή του Λορέντσο Μπράουν, αλλά σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά του είναι απογοητευτικά.

Τζέιλιν Σμιθ (Άλμπα Βερολίνου)

Αποκτήθηκε για να ηγηθεί στην ανανεωμένη σε σχέση με πέρσι περιφέρεια των «Άλμπατρος», αλλά ως τώρα δεν μπορεί να κάνει την διαφορά στο σύνολο του Ίσραελ Γκονζάλες. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να βρει σταθερό ρυθμό στην επίθεση, εκτελώντας με 33% στα δίποντα (16/48) και 22% στα τρίποντα (9/41).

Κατά μέσο όρο, ο 27χρονος γκαρντ θα πάρει 8 σουτ ανά 20 λεπτά συμμετοχής και θα βάλει τα 2.3 εξ' αυτών. Δεν το λες και καλό, πόσο μάλλον για έναν παίκτη των 13 πόντων την περασμένη διετία στο γερμανικό πρωτάθλημα, ο οποίος φέτος... κολλά στους 6 στην EuroLeague.

@Photo credits: euroleague.net