ΤΣΣΚΑ - Μακάμπι 74-73: Από την Δανία... με αγάπη (vid)

ΤΣΣΚΑ - Μακάμπι 74-73: Από την Δανία... με αγάπη (vid)
Με τον Ίφε Λούντμπεργκ να εξελίσσεται σε παράγοντα του αγώνα στο καθοριστικότερο σημείο της αναμέτρησης, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (5-4) έκαμψε την αντίσταση της Μακάμπι (6-3) κι επέστρεψε στα νικηφόρα αποτελέσματα, έπειτα από τρεις διαδοχικές ήττες.

Το παραδοσιακό ευρωπαϊκό ντέρμπι μεταξύ της ΤΣΣΚΑ και της Μακάμπι στη Μόσχα ή αλλιώς το... Ιτούδης vs. Σφαιρόπουλος, ανέδειξε ως νικητή τον πρώτο στις... λεπτομέρειες. Ήταν ένα ματς με σασπένς, ένταση και δυναμισμό που στο φινάλε βρήκε την «ομάδα του στρατού» να χαμογελά, έχοντας ως όπλα της άμυνα και... Λούντμπεργκ.

Ο αγώνας

Από το πρώτο κιόλας δεκάλεπτο το παιχνίδι ήταν εξαιρετικά κλειστό. Η παραγωγικότητα ήταν χαμηλή, οι ομάδες δεν μπορούσαν να ξεφύγουν στο σκορ, το οποίο ήταν... κολλημένο στο 4-5 στα μέσα της εναρκτήριας περιόδου. Η Μακάμπι πάντως ήταν έτοιμη να την κλείσει στο +5 όταν οι ψηλοί της βρήκαν ρυθμό, αλλά ένα τρίποντο του Γκριγκόνις στην εκπνοή (17-19) δεν της το επέτρεψε.

Η απόδοση της ΤΣΣΚΑ ανέβηκε σταδιακά και με ζευγάρι βολών του Φαρίντ οι Μοσχοβίτες προηγήθηκαν στο σκορ (23-21 στο 13') και λίγο αργότερα με τρίποντο του Σβεντ έφτασαν και στο +4 (32-28 στο 15'). Η ομάδα του Σφαιρόπουλου με ένα επί μέρους 3-9 ανέκτησε το ισχνό προβάδισμα (35-37 στο 18'), αλλά οι Ρώσοι κατάφεραν να πάνε στα αποδυτήρια με 39-38 υπέρ τους χάρη σε δίποντο του Σενγκέλια.

Στην επανάληψη, το ντέρμπι συνεχίστηκε καθ' όλη την διάρκεια της τρίτης περιόδου, με τους Ισραηλινούς ωστόσο να βρίσκονται διαρκώς μπροστά με μικρές διαφορές (47-50 στο 25'). Η ΤΣΣΚΑ κυνηγούσε το προσπέρασμα για αρκετά λεπτά και πήρε μια γερή δόση ψυχολογίας από το τρίποντο του Μπολομπόι (58-59) στο φινάλε του δεκαλέπτου.

Οι ομάδες μπήκαν στο παρκέ για την καθοριστική περίοδο με ορθάνοικτους λογαριασμούς, με τους γηπεδούχους να βρίσκουν στόχο δις από τα 6.75 μέτρα με Γκριγκόνις και Κλάιμπερν (64-61) στο πρώτο δίλεπτο. Οι άμυνες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο την ώρα που οι παίκτες του Ιτούδη δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την αφλογιστία της Μακάμπι, προκειμένου να επεκτείνουν το προβάδισμα τους. Ο Έβανς κάρφωσε στο ανοικτό γήπεδο για το 64-63, 5:23' πριν το φινάλε, για να λάβει ως απάντηση ένα σημαντικό τρίποντο του Λούντμπεργκ (67-63) που διατηρούσε το μομέντουμ των Ρώσων. Με ακόμη ένα τρίποντο ο Δανός διαμόρφωσε το +5 (70-65 στο 36') σε ένα καθοριστικό χρονικό σημείο.

Ο καταπληκτικός Ουίλιαμς μείωσε στο καλάθι (72-70) για να ακολουθήσει ακόμη ένα μεγάλο σουτ από τον Λούντμπεργκ (74-70), 1'20'' πριν το τελικό σφύριγμα. Μια εύστοχη βολή του Ουίλιαμς έκανε το 74-73 στα 17'', όμως ένα λάθος του Κλάιμπερν στα 14'' έδωσε την ευκαιρία στην Μακάμπι για να πάρει τη νίκη στην τελευταία επίθεση. Το θρίλερ ολοκληρώθηκε με εξαιρετική άμυνα της ΤΣΣΚΑ, η οποία δυσκόλεψε την προσπάθεια του Ουίλιαμς που αστόχησε σε δίποντο, με τον Λούντμπεργκ να κατεβάζει το ριμπάουντ που σφράγισε την ρωσική επικράτηση.

Τα δεκάλεπτα: 17-19, 39-38, 58-59, 74-73

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Πολύ καλή η αμυντική λειτουργία των Ρώσων στην τελευταία φάση του ματς. Οι παίκτες του Ιτούδη έβγαλαν με συγκέντρωση την άμυνα της νίκης.

O MVP: Ο Ίφε Λούντμπεργκ έβαλε τη σφραγίδα του στη νίκη της ΤΣΣΚΑ, όντας καθοριστικός στο φινάλε με διαδοχικά μεγάλα σουτ. Ολοκλήρωσε το ματς με 14 πόντους, 4 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 25:40'.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Έπειτα από μια σειρά παραγωγικών εμφανίσεων, ο Τζέιμς Νάναλι έμεινε απόψε μακριά από τον καλό του εαυτό, έχοντας 6 πόντους με 2/8 σουτ εντός πεδιάς σε 25:33'. Δεν κατάφερε να δώσει το κάτι παραπάνω στην ομάδα του Σφαιρόπουλου.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Πολύ καλή εμφάνιση από τον Μπολομπόι που είχε 12 πόντους, 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ κι 1 κλέψιμο σε 23:19. Ο 27χρονος φόργουορντ ήταν αποτελεσματικός με 5/7 σουτ εντός πεδιάς και υποστήριξε την δράση του Λούντμπεργκ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Μακάμπι κατάφερε να παρουσιαστεί τόσο ανταγωνιστική, διεκδικώντας ως το τέλος το ροζ φύλλο, παρά το γεγονός πως είχε μόλις 2/13 τρίποντα (15%) σε όλο το ματς.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Μια τέταρτη διαδοχική ήττα για την ΤΣΣΚΑ θα σηματοδοτούσε την μεγαλύτερη αγωνιστική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της. Η επικράτηση της, απέναντι μάλιστα σε έναν πολύ ικανό αντίπαλο, είναι σημαντική βαθμολογικά κι επαναφέρει αισιοδοξία στις τάξεις της ομάδας του Ιτούδη. Άρα το ότι κέρδισε έστω και στον πόντο, είναι το πλέον αξιοσημείωτο γεγονός της βραδιάς.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Δυνατό και κλειστό παιχνίδι μεταξύ δύο ομάδων που έδωσαν μεγάλη έμφαση στα μετόπισθεν. Η ΤΣΣΚΑ είχε για πολλούς λόγους ανάγκη για τη νίκη και τα κατάφερε, διακόπτοντας ένα αρνητικό σερί τριών αγώνων. Από την άλλη η Μακάμπι έκανε σπουδαία προσπάθεια κι αν κι έχασε, επιβεβαιώνει πως φέτος θα είναι ανταγωνιστική σε οποιαδήποτε έδρα.

1

1

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.