Ζαλγκίρις-Άλμπα 71-79: Η Άλμπα και το... χειρότερα δεν γίνεται για τη Ζαλγκίρις

Newsroom
Ζαλγκίρις-Άλμπα 71-79: Η Άλμπα και το... χειρότερα δεν γίνεται για τη Ζαλγκίρις
Η Άλμπα Βερολίνου πέρασε (71-79) από το Κάουνας βυθίζοντας τη Ζαλγκίρις στο 0-8 στη χειρότερη επίδοση της λιθουανικής ομάδας στην ιστορία της στην Euroleague.

Το μέλλον θα δείξει αν η φετινή ομάδα της Ζαλγκίρις είναι η χειρότερη που έφτιαξε ποτέ στην ιστορία της στην Euroleague, σίγουρα όμως μόλις έκανε το χειρότερο ξεκίνημα στην 20ετή παρουσία της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Αυτό το 0-8 ξεπέρασε κάθε άλλη αρνητική επίδοση και γράφτηκε με το (μάλλον) εύκολο πέρασμα της Άλμπα από το Κάουνας καθώς η γερμανική ομάδα ουδέποτε έχασε το προβάδισμα, είχε πολυφωνία στην επίθεση και πάνω σ' αυτή πάτησε για να πετύχει την 3η φετινή νίκη της.

Ο αγώνας

Μονόπλευρα κύλησε η πρώτη περίοδος καθώς η μεν Άλμπα Βερολίνου τα έκανε όλα σωστά και στον αντίποδα η Ζαλγκίρις… όλα λάθος. Ειδικά στο δεύτερο μισό της περιόδου όπου έμεινε χωρίς πόντο για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων λεπτών, σούταρε απελπιστικά (3/14 προσπάθειες) κι έτσι είδε τη διαφορά να φτάσει έως το +13 (6-19) για τους φιλοξενούμενους.

Βελτιώνοντας τη σχέση της με το αντίπαλο καλάθι από μακρινή απόσταση, η Ζαλγκίρις προσπάθησε να δημιουργήσει προϋποθέσεις επιστροφής (21-26) μετά τη συμπλήρωση τεσσάρων λεπτών στη δεύτερη περίοδο, αλλά αντιμετώπισε τα εμπόδια που της ύψωσαν οι Σίκμα, Ντα Σίλβα (21-32, 15:30). Εκεί εμφανίστηκε ο Κάβανο, κυρίως όμως ο Τζος Νέμπο κυριάρχησε στις δύο ρακέτες. Κι έτσι το ημίχρονο έκλεισε με τη μικρότερη δυνατή ζημιά για τους γηπεδούχους (37-41) καθώς βρήκαν σκορ μέσα από τις δεύτερες επιθέσεις.

Ο σεναριογράφος δεν είχε κέφια καθώς το σκηνικό του πρώτου μέρους επαναλήφθηκε και στο δεύτερο. Δηλαδή, με τη Ζαλγκίρις να πλησιάζει, την Άλμπα να ξεφεύγει επαναφέροντας τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (43-54) με… δράστες τους Ντα Σίλβα, Έρικσον, λιγότερο από τρία λεπτά πριν τη λήξη της 3ης περιόδου. Κι αυτή η διαφορά διατηρήθηκε μέχρι το τέλος αυτής (52-62) με παίκτη-κλειδί τον Μπεν Λάμερς παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Λεκαβίτσιους.

Οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Ζαλγκίρις δεν θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς η έλλειψη διάρκειας στην απόδοσή της δεν της επέτρεπε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από τη μείωση της διαφοράς (58-64). Η Άλμπα είχε τον τρόπο για να διατηρήσει μια απόσταση ασφαλείας μέσα από τη δράση των Σίκμα-Λάμερς. Έτσι η γερμανική ομάδα μπήκε στα τελευταία τρία λεπτά με +11 (62-73) και παρά τα διαδοχικά λάθη που έδωσαν δικαίωμα επιστροφής στη Ζαλγκίρις (69-75) αλλά δύο βολές του Λο, 32’’ πριν το τέλος, «κλείδωσαν» τη νίκη της ομάδας του.

Τα δεκάλεπτα: 10-22, 37-41, 52-62, 71-79

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στην προκειμένη περίπτωση η στατιστική λέει την αλήθεια και η Άλμπα υπερτερεί σε όλους τους τομείς. Εξαιρετική στο μακρινό σουτ (42.1%) και από κοντινή απόσταση (55.3%) και καλή αναλογία ασίστ λαθών με 21-12.

Ο MVP: Ο Λουκ Σίκμα είχε καταλυτική παρουσία και τελείωσε το παιχνίδι με γεμάτη στατιστική.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Αυτός ο τίτλος διεκδικείται από τους Έρικσον, Ντα Σίλβα αν και στο κρίσιμο σημείο ο Μπεν Λάμερς ήταν επιδραστικός.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα της Ζαλγκίρις δεν ήταν 1-2 παίκτες αλλά οι Γκιφάι, Ουλάνοβας και Ντάγκιτς πέρασαν απαρατήρητοι.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Δυστυχώς γι' αυτήν, η Ζαλγκίρις έγραψε ιστορία καθώς η επίδοση των οκτώ ηττών με τις οποίες άρχισε τη σεζόν είναι η χειρότερη στην 20ετή παρουσία της στην Euroleague. Ξεπέρασε και το 0-7 τη χρονιά 2008-09. Μένει να φανεί αν θα καταρρίψει κι ένα άλλο αρνητικό ρεκόρ, τις δύο νίκες σε 14 αγώνες της περιόδου 2006-07.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Μάλλον οι μόλις τέσσερις εκτελεσμένες βολές της Ζαλγκίρις στο παιχνίδι οι οποίες δείχνουν και το πώς λειτουργούν οι «κοντοί» της.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Άλμπα ήταν ανώτερη, είχε λογική στο παιχνίδι της και κυρίως πολυφωνία στην επίθεση. Η Ζαλγκίρις δεν έχει ισορροπία στο παιχνίδι της, αυτό φάνηκε και σ' αυτό το παιχνίδι.

71

79

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.