Ταμίρ Μπλατ στο Gazzetta: «Αυτά τα tips μου έδωσε ο πατέρας μου για τον Ολυμπιακό»

Νίκος Καρφής
Ταμίρ Μπλατ στο Gazzetta: «Αυτά τα tips μου έδωσε ο πατέρας μου για τον Ολυμπιακό»
Ο Ταμίρ Μπλατ μίλησε στο Gazzetta ενόψει της αναμέτρησης της Άλμπα με τον Ολυμπιακό (21:00) και στάθηκε στις συμβουλές του πατέρα του, Ντέιβιντ για την πρώην ομάδα του, ενώ αποθέωσε τον Όντεντ Κάτας και τον Βασίλη Σπανούλη.

Για πρώτη φορά στην καριέρα του βρίσκεται σε ομάδα της Euroleague και δοκιμάζει την τύχη στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης κόντρα στις καλύτερες ομάδες.

Ο Ταμίρ Μπλατ παλεύει με τα... θηρία της Euroleague, φορώντας τη φανέλα της Άλμπα και έρχεται στο ΣΕΦ για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, στον οποίο ήταν προπονητής ο πατέρας του, Ντέιβιντ, από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, όταν και τελείωσε τη συνεργασία του με την ομάδα (με κοινή συναίνεση).

Ο 24χρονος γκαρντ μίλησε στο Gazzetta και στάθηκε στην επιρροή του πατέρα του στην καριέρα του μέχρι στιγμής, τονίζοντας πως είναι ευλογημένος που τον έχει δίπλα του, ενώ αποκάλυψε τις συμβουλές που του έδωσε πριν το ματς κόντρα στους Πειραιώτες.

Αποθέωσε τον πρώην προπονητή του στην Χάποελ Ιερουσαλήμ και πρώην head coach του Παναθηναϊκού, Όντεντ Κάτας, ενώ υποκλίθηκε στην τεράστια καριέρα του Βασίλη Σπανούλη, τον οποίο δεν θα μπορέσει να βρει στο παρκέ στο ματς του ΣΕΦ. Τέλος ξεχώρισε τον Νίκολα Μίροτιτς από τους σπουδαίους παίκτες που αγωνίζονται στη Euroleague.

t

Ο πατέρας σου ήταν προπονητής στον Ολυμπιακό πριν 2 χρόνια. Ποια είναι τα συναισθήματα σου που θα παίξεις κόντρα στην πρώην ομάδα του. Σου έχει δώσει κάποια tips για τους... ερυθρόλευκους;

«Θέλω να βάλω τα δυνατά μου και να αντέξω στο υψηλότερο επίπεδο. Μου είπε να κρατήσω την αυτοπεποίθηση μου κατά τη διάρκεια του ματς. Θα πρέπει να μείνω συγκεντρωμένος, να προσαρμοστώ στο ματς και να αντιμετωπίσω σωστά την τακτική που θα προσπαθήσει να επιβάλλει το αντίπαλο coaching staff. Με συμβούλεψε να βγω στο ματς σε μια δύσκολη έδρα και να κάνω το καλύτερο που μπορώ, να παλέψω».


Πως θα περιέγραφες την εμπειρία του πατέρα σου σαν προπονητή του Ολυμπιακού. Τι σου είπε σαν πρώην προπονητής της ομάδας;

«Tην πρώτη σεζόν τα πράγματα ήταν πολύ καλά, αλλά κάποιοι τραυματισμοί πήγαν την ομάδα πίσω και δεν την βοήθησαν να φτάσει εκεί που μπορούσε. Στο ξεκίνημα του δεύτερου χρόνου της συνεργασίας των δύο πλευρών ήρθε και το τέλος για την προπονητική του καριέρα στον Ολυμπιακό».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Ολυμπιακού και ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος παίκτης του;

«Ο Ολυμπιακός παίζει πολύ καλά μέχρι στιγμής και στις δύο μεριές του παρκέ. Είναι εξαιρετικός τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Πρέπει να προετοιμαστούμε και να αντιμετωπίσουμε σωστά όλους τους παίκτες του Ολυμπιακού, αφού υπάρχει ποιότητα σε όλες τις θέσεις και δεν θα ήταν σωστό να επικεντρωθούμε μόνο σε έναν γιατί θα πάθουμε... ζημιά».

Που θα πρέπει να στοχεύσετε για να έχετε περισσότερες πιθανότητες για νίκη μέσα στην έδρα του Ολυμπιακού;

«Θέλουμε να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για το ματς με τον Ολυμπιακό και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Πρέπει να προσέξουμε το παιχνίδι μας αμυντικά και να περιορίσουμε την προσπάθεια του Ολυμπιακού να τρέξει και να εφαρμόσει το γρήγορο παιχνίδι που του αρέσει. Επίσης είναι απαραίτητο να διαχειριστούμε την πίεση που θα μας βάλει ο κόσμος του στο ΣΕΦ και να μην επηρεαστούμε από την ατμόσφαιρα».

z

Πόσο σε βοήθησε ο πατέρας σου να καταλάβεις το μπάσκετ και να γίνει καλύτερος παίκτης με το πέρασμα των χρόνων;

«Ο πατέρας μου, μου έδινε συμβουλές για το μπάσκετ κάθε μέρα, με προετοίμαζε και είμαι ευλογημένος που τον έχω δίπλα μου. Με βοηθούσε και είναι στο πλευρό μου συνεχώς».

Για πρώτη φορά στην καριέρα σου παίζεις σε ομάδα της Euroleague. Πόσο δύσκολο είναι να ανταγωνίζεσαι τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης;

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Το να παίζω στη Euroleague είναι ένα όνειρο που είχα από τότε που ήμουν 6-7 ετών. Τώρα πλέον παίζω σε αυτή τη διοργάνωση και ανταγωνίζομαι τους κορυφαίους. Χαίρομαι πολύ για αυτό και το διασκεδάζω. Μπορείς να δείξεις πόσο ανταγωνιστικός είσαι στο κορυφαίο επίπεδο, φανερώνεις αν είσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο. Κάθε φορά που βγαίνω στο παρκέ, τα δίνω όλα».

Συνεργάστηκες με τον Όντεντ Κάτας, τον πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού, στη Χάποελ Ιερουσαλήμ. Πως θα περιέγραφες τη συνεργασία μαζί του και πόσο σε βοήθησε να βελτιωθείς σαν παίκτης;

«Πρώτη φορά που συνεργάστηκα μαζί του ήταν σε πολύ μικρή ηλικία. Στη συνέχεια ήταν προπονητής μου και στην U20 του Ισραήλ, τότε που κάναμε ένα σπουδαίο τουρνουά το 2017 και φτάσαμε μέχρι το ασημένιο μετάλλιο στο Eurobasket (έγινε στην Κρήτη). Μετά ήμασταν μαζί και στην Χάποελ Ιερουσαλήμ. Με βοήθησε πολύ να γίνω καλύτερος παίκτης και να αναπτυχθώ, να βελτιωθώ σε ορισμένους τομείς. Του στέλνω την αγάπη μου, είναι ένα πολύ σημαντικό άτομο στη ζωή μου»

j

Eίχες ποτέ πρόταση από ελληνική ομάδα στο παρελθόν;

«Όχι δεν είχα κάποια πρόταση από ελληνική ομάδα στο παρελθόν. Απ' όσο ξέρω δεν ενδιαφέρθηκε κάποια ομάδα από την Ελλάδα ποτέ για μένα».

Ο Σπανούλης, ο θρύλος της Euroleague αποσύρθηκε και δεν θα τον βρεις απέναντι σου στο ΣΕΦ. Θεωρείς πως η απουσία του έχει αφήσει ένα μεγάλο κενό στη διοργάνωση;

«Ο Σπανούλης είναι ένας θρύλος με μια απίθανη καριέρα. Αποτελεί έναν εκ των θρύλων της διοργάνωσης, σπουδαίος παίκτης. Έκανε φοβερά πράγματα στην καριέρα του και έχει τον απεριόριστο σεβασμό μου».

Επέλεξε την κορυφαία πεντάδα της Euroleague αυτή τη στιγμή και για ποιο λόγο θα επέλεγες τον κάθε παίκτη στη συγκεκριμένη θέση;

«Είναι πάρα πολλοί. Μου είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω μόνο πέντε. Υπάρχουν τόσοι καλοί παίκτες σε κάθε θέση και είναι δύσκολο να επιλέξω. Αν ήταν να διαλέξω μόνο έναν, θα έλεγα τον Νίκολα Μίροτιτς».

Ποιος είναι ο κορυφαίος συμπαίκτης που είχες κατά τη διάρκεια της καριέρας σου;

«Είχα πολλούς σπουδαίους συμπαίκτες κατά τη διάρκεια της καριέρας μου και δεν γίνεται να διαλέξω έναν. Θα ήταν άδικο για τους υπόλοιπους. Υπήρχαν πολλοί παίκτες που ήμουν χαρούμενος που μοιραζόμουν το παρκέ μαζί τους και συνεργαζόμασταν τέλεια στο γήπεδο. Δεν θα μπορούσα να σταθώ σε μόνο ένα άτομο».