Ο Ντα Σίλβα παίρνει… πτυχίο και στην Euroleague

Ο Ντα Σίλβα παίρνει… πτυχίο και στην Euroleague

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο Ντα Σίλβα παίρνει… πτυχίο και στην Euroleague
Πτυχιούχος βιολογίας, μιλάει άπταιστα έξι ξένες γλώσσες αλλά ο Όσκαρ Ντα Σίλβα έβαλε για λίγο στην άκρη την ακαδημαϊκή καριέρα για χατίρι του μπάσκετ και το Gazzetta γράφει για τον Γερμανό φόργουορντ της Άλμπα Βερολίνου που θα βρει απέναντί του ο Ολυμπιακός.

Καταρχήν, μια απαραίτητη διευκρίνιση καθώς το όνομά του δεν παραπέμπει σε άνθρωπο με γερμανικές ρίζες αλλά το «κληρονόμησε» από τον Βραζιλιάνο πατέρα του ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του ’80 μετακόμισε στο Μόναχο για επαγγελματικούς λόγους. Εκεί γνώρισε τη μετέπειτα γυναίκα της ζωής του κι έφτιαξαν τη δική τους οικογένεια. Σε αντίθεση με τον πατέρα ο οποίος υπήρξε επαγγελματίας μποξέρ και μάλιστα διεθνής με την εθνική ομάδα της Γερμανίας (!) και παρά το βραζιλιάνικο αίμα που κυλάει στις φλέβες τους, τα δύο αγόρια της οικογένειας ασχολήθηκαν με το μπάσκετ. Πιτσιρικάς, ο Όσκαρ έπαιζε ποδόσφαιρο και κατά τον ίδιο ήταν αρκετά καλός, αλλά ένα παιχνίδι του αλησμόνητου Κόμπι Μπράιαντ ήταν αρκετό για να αλλάξει αθλητικό περιβάλλον με τη συνοδεία ενός poster στο δωμάτιό του. Στην πορεία προστέθηκαν αυτά των ΛεΜπρόν Τζέιμς, Κέβιν Γκαρνέτ και από χόμπι, το μπάσκετ έγινε πάθος για τον ίδιο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλε και η σωματοδομή του καθώς όσο έπαιρνε μπόι, όλο κι έπαιρνε πιο ζεστά το σενάριο επαγγελματικής ενασχόλησης με το άθλημα. Μετά ήρθε η υποτροφία στην ακαδημία μπάσκετ του Μονάχου, ακολούθησαν οι κλήσεις στις μικρές εθνικές ομάδες στη Γερμανία, καθότι στα ερασιτεχνικά Πρωταθλήματα έκανε πράγματα και θάματα. Παράλληλα, είχε κυκλοφορήσει η φήμη ενός καλού παιδιού, στην πραγματικότητα την κοινοποίησε ο τότε προπονητής του στη Schwabing, ο Robert Scheinberg. Ο τελευταίος οδηγούσε και το πούλμαν που μετέφερε την ερασιτεχνική ομάδα στα… χωριά της Γερμανίας και είχε πει κάποτε ότι… «ο Ντα Σίλβα καθόταν πάντα δίπλα μου, στη θέση του συνοδηγού. Όταν φτάναμε στον προορισμό μας, κουβαλήσει τις βαλίτσες με τα ρούχα και τον εξοπλισμό, μετά έβαζε 40 πόντους κι έφευγε».

Άγνωστος μεταξύ αγνώστων

Αυτό ισχύει για το φετινό «μπάσιμό» του στην Euroleague καθώς πριν κυλήσουν οι πρώτες αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας, με το χέρι στην καρδιά, πόσοι γνώριζαν αυτόν τον αθλητή; Τον ήξεραν στη Γερμανία αλλά και οι κύκλοι του NCAA καθώς φοίτησε στο Stanford. Και χρησιμοποιείται το ρήμα «φοίτησε» γιατί ετούτος όντως μπορεί να ακολουθήσει πανεπιστημιακή καριέρα αφού έχει όλο το πακέτο. Από τους καλύτερους φοιτητές του πανεπιστημίου (στο Σαν Φρανσίσκο), πήρε πτυχίο βιολογίας και παράλληλα μιλάει έξι γλώσσες (σ. σ. γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, αγγλικά, λατινικά). Λόγω του μορφωτικού επιπέδου του, η οικογένειά του δεν χρειάστηκε να δώσει 42.000 δολάρια (ετησίως) για την κάλυψη των σπουδών του καθώς εξασφάλισε υποτροφία σε βαθμό 100%. Στην προσπάθειά του να ζήσει το όνειρό του, πάντα έχει κατά νου κι ένα πατρικό δόγμα. «Η ζωή του αθλητή είναι σύντομη», συνηθίζει να του λέει ο πατέρας του ο οποίος έχει περάσει από τον επαγγελματικό αθλητισμό και ξέρει.

Ντε Κολό με Ντα Σίλβα

Στο Στάνφορντ, ο Όσκαρ Ντα Σίλβα έκανε αξιοσημείωτη καριέρα, γι’ αυτό εξάλλου έφυγε πλουσιότερος σε ατομικές διακρίσεις, μέσω της ένταξής του στις κορυφαίες ομάδες της περιφέρειας. Βέβαια, ένα βράδυ είχε «παγώσει» ένα ολόκληρο γήπεδο καθώς σε αγώνα με το Κολοράντο, το κεφάλι του χτύπησε με δύναμη στο παρκέ κι εκεί κόπηκαν η ανάσα φιλάθλων, συμπαικτών και αντιπάλων. Η ένταση της στιγμής ήταν τόσο μεγάλη, σε σημείο που οι παίκτες των δύο ομάδων αγκαλιάστηκαν στο κέντρο του γηπέδου, προσευχόμενοι για τον Ντα Σίλβα μη καταφέρνοντας να κρατήσουν τα δάκρυά τους.

Ξεφύγαμε λιγάκι γιατί το θέμα μας είναι «ο Ντα Σίλβα της Euroleague», αλλά και τα παραπάνω έχουν τη σημασία τους καθώς στην επιλογή του Στάνφορντ είχε παίξει σημαντικό ρόλο και ο νυν προπονητής της Λούντβιχσμπουργκ, Τζον Πάτρικ. Ο τελευταίος είχε περάσει από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο κι όταν ο Γερμανός φόργουορντ αποφάσισε να μπει στον επαγγελματικό στίβο μάχης, ο Πάτρικ άνοιξε την αγκαλιά του και τον υποδέχθηκε στην ομάδα του. Στην πραγματικότητα, δεν είχε ανακαλύψει δα και την Αμερική γιατί ο Ντα Σίλβα είχε πέραση πριν τη μετακόμισή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά προτίμησε τις σπουδές από την υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου στα 18 του χρόνια.

Η «προδοσία»

Έτσι χαρακτηρίστηκε τουλάχιστον η «εξαφάνισή» του στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη. Πριν από έναν αγώνα με το Αμβούργο, ο Ντα Σίλβα «έκρυψε» τα ίχνη του, στη Λουντβιχσμπουργκ τα αναζήτησαν αλλά όπως συνήθως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο «κερατάς» το μαθαίνει τελευταίος. Ο 23χρονος είχε συμφωνήσει με την Άλμπα Βερολίνου για πολυετές συμβόλαιο συνεργασίας, προφανώς θαμπωμένος από την προοπτική της Euroleague κι αυτή η συμπεριφορά του στεναχώρησε τον Τζον Πάτρικ ο οποίος είχε μιλήσει για ένα μήνυμα στο οποίο απλά ενημερώθηκε από τον παίκτη για τα σχέδιά του. Προφανώς περίμενε διαφορετική συμπεριφορά καθώς είχε στρώσει χαλί για τα πρώτα βήματά του σε επαγγελματικό επίπεδο και παρά το μέτριο μισό που είχε από πλευράς απόδοσης, ήθελε να τον στηρίξει.

Τα πλάνα του Ντα Σίλβα περιλάμβαναν κάτι διαφορετικό, έκρινε ότι η ευκαιρία της συμμετοχής στην Euroleague δεν θα έπρεπε να περάσει ανεκμετάλλευτη και η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δικαιώνεται καθώς είναι από τους πυλώνες της προσεχούς αντιπάλου του Ολυμπιακού. Με 15 πόντους, πέντε ριμπάουντ και ποσοστό ευστοχίας 70.6% στα σουτ εντός παιδιάς, δεν λες ότι τα πάει κι άσχημα. Πέραν του ότι συμπεριλαμβάνεται στους καλύτερους «κλέφτες» της διοργάνωσης με 1.8 ανά παιχνίδι. Γενικώς το δικό του project μοιάζει ενδιαφέρον και αξίζει να το παρακολουθεί κανείς…